QQryQ Posted June 7, 2011 Report Share Posted June 7, 2011 Skoro na adapterze AI idzie normalnie a na MB z wielkimi oporami to chyba wina adaptera bo co to za filozofia naladowac magazynek. Jakiego gaziaka masz? Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted June 7, 2011 Report Share Posted June 7, 2011 Myślę, że tu brak umiejętności manualnych. Sam z kolegą używamy tych adapterów madbulla xg02 i jest wszystko dobrze i działa tak samo jak inne. No może być też uszkodzony adapter, ja bym najpierw to sprawdził, a później pisał ze adaptery madbulla są kiepskie, ja co prawda używam XC01 do propanu, ale poza wymianą uszczelki, co jest normalne po pewnym czasie, nie miałem żadnych problemów. pozdrawiam kostek Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 Witam. Dla potomnych i niezdecydowanych: Kupiłem butlę Coleman Propane w sklepie Eurocarp,eu (dzięki za namiar). 1. Butla była u mnie następnego dnia (Gdańsk) 2. Gwint pasuje do XG02. 3. Nie zauważyłem żadnej istotnej róźnicy mocy w stosunku do GG (M4 KJW /TK) 4. Wymiary butli sa dużo korzystniejsze niż GG 5. Polecam i pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted June 25, 2011 Report Share Posted June 25, 2011 Również zaopatrzyłem się w butle Colemana i adapter MB XG02. Co do samego użytkowania - moc taka sama jak na gazie 1100 od Krakmanów, aczkolwiek blow-back jest odczuwalnie mocniejszy niż na GG. Powiedzcie mi, czy na czas nieużywania zdejmujecie adapter z butli tak jak jest napisane w instrukcji czy można bez problemów go zostawić nakręconego na butle? Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted June 26, 2011 Report Share Posted June 26, 2011 Ja zdejmuję. Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Teraz ciekawostka. Dzięki pomiarom Adriana0403 mamy informacje, że w typowej butli GG (niestety nie wiem jakiej firmy) znajduje się 230-250g gazu. w butli Coleman znajduje się 465g (to już informacja ze strony sklepu). I pytanie do osób używających: jakie są wymiary butli Coleman? Pozdrawiam, Laokoon Quote Link to post Share on other sites
Grajol Posted July 21, 2011 Report Share Posted July 21, 2011 Co do wykorzystania propanu do naszych celów tutaj znajduje się kilka ciekawych wykresów, zresztą polecam cały artykuł. W stopce jest też kilka odnośników do innych stron o tej tematyce. Myślę że zaprezentowane wykresy rozwieją niektóre obawy. Quote Link to post Share on other sites
Halama Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 (edited) Teraz ciekawostka. Dzięki pomiarom Adriana0403 mamy informacje, że w typowej butli GG (niestety nie wiem jakiej firmy) znajduje się 230-250g gazu. w butli Coleman znajduje się 465g (to już informacja ze strony sklepu). I pytanie do osób używających: jakie są wymiary butli Coleman? Pozdrawiam, Laokoon Troszkę się interesowałem tym tematem i sprawdziłem wagę jednego litra propanu. Jeden litr waży około 0.5kg. Więc w typowej butli GG powinno być tyle, chyba, że wszyscy producenci robią nas w konia. Wiem że czasem GG nie jest propanem tylko innym gazem, są to chyba gazy używane w chłodnictwie. Teraz to juz sam nie wiem co wybrać. EDIT Już chyba wiem o co chodzi. Producenci podają w ml, pojemność całego pojemnika. Gazu tankują tylko troszkę. Złodziejstwo w biały dzień Edited August 31, 2011 by separator Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted September 1, 2011 Report Share Posted September 1, 2011 Tak, podają pojemność zbiornika. Propanu (czy innego gazu) w fazie ciekłej jest tam po prostu niedużo, resztę wypełnia faza gazowa. Przypuszczam, że stąd wzięły się butle green gazu sprzedawane jako 2000ml bodajże, a o objętości identycznej jak te niby litrowe. Tam propanu w fazie ciekłej pewnie było 2 razy więcej ;) Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Butla, do której można podłączyć adapter madbulla to ta? http://allegro.pl/kartusz-coleman-propane-perfecttemp-m1110-eurocarp-i1794453846.html To mam takie, trochę laickie pytanie, jak się ją otwiera? Ona ma jakiś zawor on/off? Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Butli się nie otwiera ... Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Butla, do której można podłączyć adapter madbulla to ta? http://allegro.pl/kartusz-coleman-propane-perfecttemp-m1110-eurocarp-i1794453846.html To mam takie, trochę laickie pytanie, jak się ją otwiera? Ona ma jakiś zawor on/off? To jest ta butla. To jest aukcja sklepu w którym sam się zaopatrywałem. Adapter pasuje. Tak jak pisał Ari, butli się nie otwiera :) Zdejmujesz ten "kapelusik" z góry, jest pod nim gwint i nakręcasz na niego adapter. Później można go zdjąć, jeśli nie będziesz używać butli przez dłuższy czas. Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Ok, dzięki slepy, o to mi chodziło. Quote Link to post Share on other sites
Voltarius Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 yyy jeśli dobrze rozumiem są to butle jednorazowego użytku ? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted September 7, 2011 Report Share Posted September 7, 2011 Tak. Ale proszę żebyś rozumował z wielkiej litery ;D Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 Odkopuję. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - gdzie teraz dostać butle z propanem Colemana? Nie mogę ich nigdzie znaleźć. Pomoże ktoś? Ewentualnie inne pasujące do adapterów MB/AI. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 Podpinam się pod pytanie, też jestem ciekaw. Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted July 31, 2012 Report Share Posted July 31, 2012 Linki wygasły, czy o takich butlach Colemana była mowa? Czy może dostępne są butle bardziej podłużne? http://allegro.pl/gaz-do-kuchenki-turyst-naboj-kartusz-coleman-250-i2520431233.html Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted July 31, 2012 Report Share Posted July 31, 2012 To co podałeś to mieszanka propan/butan, a szukamy przecież propanu. Słyszałem że Coleman ma jakiś problem z certyfikatami UE a wygląda to tak: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://media.thesimplygroup.com/ColemanPropaneCylinderTwinPack/64087/2.jpg&imgrefurl=http://www.simplyhike.co.uk/products/Coleman/PropaneCylinderTwinPack.aspx&h=500&w=500&sz=69&tbnid=FvRnJelYhjofsM:&tbnh=90&tbnw=90&prev=/search%3Fq%3Dcoleman%2Bpropane%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=coleman+propane&usg=__ZQG64OMrNrvrJAE3w5cUR9Tw954=&docid=Rtm06tBo6onJ0M&hl=pl&sa=X&ei=GsIXUMm7NqeW0QXBx4CwAg&sqi=2&ved=0CGMQ9QEwBA&dur=655 Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 No dobra, Coleman może mieć jakieś problemy. Ale czy nie ma nigdzie alternatyw? Byleby to był czysty propan i gwint odpowiedni pod adaptery ersoftowe. Quote Link to post Share on other sites
pat1985 Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Witam. Dołącze się do rozmowy bo z propanami i innymi dziadostwami trochę juz miałem do czynienia :) Można kupić czysty propan w punktach sprzedaży gazów. Ja kiedyś nabiłem pustą butle turystyczna (5kg) czystym propanem za podajże 15zł. Ciśnienie tego gazu w butli po GG wynosi 8,5bara w temperaturze ~22 stopni. Gaz używam z powodzeniem w P226 KJW. Choć nie jest to do końca czysty propan. Jako, że jest to gaz techniczny jest dodany środek "zapachowy". Nie jest on tak drażniący jak w przypadku LPG, ale nie jest to też słaby zapach jak z butli GG. Tak pół na pół. Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Od wczoraj są znów dostępne. Cena 40 pln. Proponuje sie pośpieszyć. http://www.fishpoint.pl/coleman-kartusz-propane-p-296.html Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Gdyby ktoś był jeszcze zainteresowany to od wczoraj są znów dostępne butle Coleman Propane. http://www.fishpoint.pl/coleman-kartusz-propane-p-296.html Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Jak jest ze smrodkiem tego Colemana? Bo to jedyne co mnie teraz powstrzymuje ;) Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Smrodku nie ma (przynajmniej w poprzedniej partii nie było). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts