Grzesiek_SAS Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 Witajcie, ma ktoś może zdjęcia Polskich żołnierzy z IFORu ? Chodzi mi głównie o to, czy Ci żołnierze, nosili mundury we wzorze dostępnym powszechnie, tj. wz.93 ? Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 Tak, nosili wuzetki, OLV, KLV i hełmy wz.93. Do tego AKMS. Czyli to co nosi dzisiejszy "beton" :) Quote Link to post Share on other sites
lops Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 Bardzo ciekawie pokazane jest wyposażenie w filmie DEMONY WOJNY WG. GOI . Quote Link to post Share on other sites
Sab93 Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Z tego co kojarzę były jeszcze w użyciu DMV. Z uzbrojenia używali również AKM oraz AKM + pallad. Reszta tak jak piszą przedmówcy. Trochę mi się miesza uzbrojenie na KFOR, SFOR i IFOR, ale wydaje mi się że wtedy również zaczęto używać pierwszego Rip-stopa. Fotki niedługo dorzucę. :wink: Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Ano, był mundur zwany "bośniakiem" który nie był co prawda rip-stopem ale był cieńszy i przewiewniejszy od zwykłego. Dziś go ciężko dostać. Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 A to nie był rip-stop w kroju bawełniaka? Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Pewien nie jestem, ale raczej nie. To był po prostu mundur wykonany z cienkiej bawełny. Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Miałem ten mundur, nie był to rip stop tylko jakiś cieńszy materiał. Jedyną różnicą w kroju między nim a bawełniakiem były dodatkowe kieszenie na spodniach z tyłu. Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Kumpel również używał tego munduru, materiał z którego jest wykonany wydaje się przyjemny w dotyku, a co do Rip-stopu występowały w tym samym kroju. Quote Link to post Share on other sites
Hock36 Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Mam ten mundur w dalszym ciągu. I tak jak mówi KAC z kroju różniły się tylko dodatkowymi kieszeniami na spodiach z tyłu .. A materiał jest moim zdaniem ok ; ) Quote Link to post Share on other sites
Grzesiek_SAS Posted August 27, 2011 Author Report Share Posted August 27, 2011 (edited) Bawełniak wz.93/ew. Ripstop wz.93 + CM.028+ Naszywki. Myślicie, że to będzie dobre? :) Co do naszywek. To naszywka IFOR'u i wiem, że na drugim ramieniu były dwie naszywki, bodajże w figurze łuku "Poland" + godło w czerwonym kole, prawda? I jeszze jedno, na którym ramieniu jaka naszywka? Edited August 27, 2011 by Grzesiek_SAS Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted August 27, 2011 Report Share Posted August 27, 2011 Mundur- ujdzie. Replika- błąd, tam używano AKM/AKMS. Naszywki? Jeśli masz na myśli używanie oznak przynależności do jednostki itd. to licz się z tym, że może Cię spotkać niemiła przygoda (mowa o sytuacjach poza pokazami/rekonstrukcjami) ze strony osób, które zdobyły prawo do posiadania tychże naszywek. Quote Link to post Share on other sites
Usama Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 Zachciało mi się zrobić stylizację na polaków w IFORze. Ustaliłem, że będę potrzebował: -Bawełniaka wz127A/MON -OLV'ki -desantów -naszywki IFOR -beretu -pasa WP -Pokrowca wz.93 na micha (nie mam pieniędzy na kevlara) -AKM-a I czego jeszcze? Quote Link to post Share on other sites
Grzesiek_SAS Posted October 30, 2011 Author Report Share Posted October 30, 2011 W sumie, to wszystko. Zapodaj fotki "po całej akcji". Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 30, 2011 Report Share Posted October 30, 2011 -Pokrowca wz.93 na micha (nie mam pieniędzy na kevlara) Micha chińskiego kupisz za niecałe 100, kevlarowy wz93 za około 150. Quote Link to post Share on other sites
Usama Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 (edited) Chińskiego micha już mam, kosztował mnie 35 złotych. Jeszcze zastanawiam się coby zamienić OLV na DMV, które waszym zdaniem jest wygodniejsze?(jeśli o jakiejkolwiek wygodzie można mówić). Nie ma jakiegoś koszernego boczniaka do tej stylizacji? Edited October 31, 2011 by Usama Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 MICH nijak ma się, nawet do stylizacji, IFORu. Quote Link to post Share on other sites
czapel Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 @usama Ochra sz moratexu jest w sumie najlepsza. Ale jeżeli już masz wybierać pomiędzy olv a dmv to zdecydowanie ta druga. Quote Link to post Share on other sites
Tony Montana Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 Kamizelki to oni mieli typu OCHRA-SZ. Też robię rekonstrukcję wojaków z Demonów, jakie mieli plecaki i buty? Mam już mundur, hełm, spodnie, broń, kamizelka już jedzie pocztą :P Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 Buty to o ile się nie mylę ogólnowojskowe józefy, a plecak to "zasobnik desantowy", plecak ze stelażem o pojemności pi razy drzwi 30-40 litrów. Quote Link to post Share on other sites
Malto Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Wie ktoś czy można gdzieś dorwać tę kamizelkę Ochara-SZ, szukam wszędzie i nie ma :maniak_zle: ewentualnie czy klv się nadaje Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted November 9, 2012 Report Share Posted November 9, 2012 Co do broni głownie kbk akms i wz88 Tantal ,akm'ów było mało ,rzadko spotykane występowały w większości z granatnikiem palland . No i oczywiście SWD i PKM . KLV jak najbardziej się nadaje ,ochra często bywa gościem na alledrgo :) Quote Link to post Share on other sites
mgorski95 Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 W filmie "Demony wojny" w 14.49 min jeden z zolnierzy niesie dwa karabiny... jeden to akms... a drugi to? ktoś wie?O.o Quote Link to post Share on other sites
cNR Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 Jeden to AKs (nie AKMS), a drugi to Radom Hunter Quote Link to post Share on other sites
Matt12c Posted January 13, 2013 Report Share Posted January 13, 2013 Odkopię troche temat. Czy polscy żołnierze używali wtedy jakiś gogli/osłony oczu? Wydaje mi się, że przydziałowych nie dostawali, ale czy np mogli kupować we własnym zakresie? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts