Jezzus Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Witam. Nie znalazłem takiego tematu, więc postanowiłem takowy założyć. Chodzi o to, iż moje gogle niby jak się chucha to nie parują, ale po 25 - 30 min. rozgrywki zaczyna się "mgła". I tu moje pytanie do was. Co stosujecie na parujące gogle? Piszcie chociażby nawet te "Home-made" sposoby. Pozdrawiam : JZ Link to post Share on other sites
Stalker Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 (edited) Polecam wiatrak własnej roboty (tanie i dobre): http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/117525-gogle-ess-turbo-fan/ Mam taki od 3 lat i zero parowania niezależnie od warunków pogodowych. Opis pod koniec wątku. Edited December 1, 2011 by Stalker Link to post Share on other sites
Hatch Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 A ja polecam oddychać wyłącznie przez nos, nie zakładać jakichkolwiek chust, czy tym bardziej kominiarek i będzie cacy :) Link to post Share on other sites
czaja135 Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Nie wiem czy to się na goglach sprawdzi ale na Uvexach I-vo stosuje płyn do mycia naczyń efekt jest świetny ;) Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Taiga Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 http://www.sklep.rwscetus.com/go/_info/?user_id=229&lang=pl takie ściereczki. Przetestowane i zero parowania przez kilka godzin. Link to post Share on other sites
minus25 Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 (edited) Jest sporo tematów wbrew pozorom. Ale odpowiem - ja i kolega z druzyny stosujemy... żel do golenia. Nakładasz żel, równomiernie rozprowadzasz na szybce z obu stron, czekasz kilka minut, potem zdejmujesz nadmiar pianki, i polerujesz "wstępnie".Potem zostawiasz na kilka minut do wyschnięcia i polerujesz jeszcze raz, tym razem porządnie. I masz gogle które nie parują nawet podczas kąpieli w gorącej wodzie lub nad gotującą się wodą :) Trzyma nawet kilka tygodni. Edited December 1, 2011 by minus25 Link to post Share on other sites
Dread Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Przeleć szkła watą nasączoną szamponem. Sposobów są miliony. Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 1, 2011 Report Share Posted December 1, 2011 Sposobów miliony, ale u mnie żaden nie działa niestety. Niezłym patentem są hełmy z szybką z pleksy, a pod nimi gogle z siatki dla pewności. Ja sam używam wielokrotnie przetestowanych przeze mnie okularów z siatką od TMC. Nie mylić z tymi od ACM. Siatka jest stalowa, BARDZO porządna, nie wygina się pod wpływem 620 FPS, a jednocześnie tak drobna, że przemieliłem na niej chyba wszystkie popularne firmy kulek z różnej odległości i różnymi FPSami, bez śladu choćby pyłu wewnątrz. Ale wiadomo - Twoje ryzyko. Ja bez tych gogli musiałbym sobie odpuścić ersoft. ;) Link to post Share on other sites
sebciu Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Ślina dobrze działa antyfogowo ;D ale kto będzie lizał szybkę ;D Link to post Share on other sites
sc0tty Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 (edited) A może coś w tym stylu ,ha ha , tylko wycieraczki trzeba zamontować od środka :) http://www.geektoys.pl/okulary-z-wycieraczkami/ A tak na poważnie, to mi pomogły gogle z podwójną szybką + maska typu "stalker" Edited December 2, 2011 by sc0tty Link to post Share on other sites
szczuromen Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 pasta do mebli "cyprys", wypoleruj okularki i gotowe ;) Link to post Share on other sites
Ghost1 Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 A ja szedłem po najlżejszej linii oporu. Płuczesz gogle, czy też okulary w wodzie, plujesz na każde szkiełko od wewnętrznej strony, rozcierasz dokładnie po całym szkle (nie brzydź się, przecież to Twoja ślina ;) ) płuczesz jeszcze raz, i według uznania, albo czekasz do wyschnięcia, albo strzepujesz pozostałą wodę i idziesz strzelać. Metoda bardzo popularna wśród płetwonurków, i faktycznie chyba najtańsza ;). Czas "nieparowania" różny, nie ma na to reguły. Czasem masz spokój na 20 minut, czasem na 2 godziny. Aha, dla estetyki, radzę ich nikomu nie pożyczać ;) Link to post Share on other sites
sc0tty Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Proponuje też poczytać tam , trochę tego jest na ten temat http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/31304-sposob-na-parujace-gogleokulary/page__pid__1596087__st__280#entry1596087 Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Preparat firmy Bolle. Na zbrojowni ostatnio kupowałem. Link to post Share on other sites
szczuromen Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 Proponuje też poczytać tam , trochę tego jest na ten temat http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/31304-sposob-na-parujace-gogleokulary/page__pid__1596087__st__280#entry1596087 dokłądnie oto mi chodziło ;d Link to post Share on other sites
LogaN Posted December 2, 2011 Report Share Posted December 2, 2011 To skoro poszukiwany temat został odnaleziony, to ten zamykam by nie dublować informacji. Link to post Share on other sites
Recommended Posts