Snipernr1 Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 (edited) Witam. ... Sprawa rofu. Padły propozycje ( niektóre bardzo ciekawe) . Twój pakiet 10,8V jest bardzo wydajny i działa jak pakiet lipo 11.1V lub porównywalnie. Od siebie w tej sytuacji proponuje Ci albo pakiet 10,8V odchudzisz do 9,6V i nie patrz ze inny pakiet 9,6V dawał za mały rof bo co pakiet to inaczej działa i nie wiadomo w jakiej formie sa ogniwa tego drugiego lub kup pakiet lipo 7,4V nano-techa 25-50C pojemność co najmniej 3000mAh i z tym silnikiem co masz powinno byc wystarczająco . ... Edited September 12, 2013 by wiciok Usunąłem nieaktualne adnotacje moderatorskie w celu zwiększenia przejrzystości wątku. Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Zrób sobie PWM na ne555 tani i dobrze regulacja rofa 0-100% Podeślij mi link do tego jeśli możesz proszę. @Kuba to samo pomyślałem... Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Temat został wyczyszczony, przeniesiony do innego forum i połączony z jakimś starym o takiej samej tematyce. Proszę o przeczytanie go od początku przed dalszym kontynuowaniem dyskusji, aby nie powtarzać omawianych już wątków. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Wracając do tematu. Nie masz SEMI jak piszesz, to może zacznij od naprawy gearboxa żeby wróciło SEMI, a przy okazji zainstaluj jakieś wolniejsze zębatki (22:1) Bez grzebania w GB, bez wymiany silnika na słabszy/wolniejszy, bez zmiany akumulatora na taki o niższym napięciu, bez wrzucenia jakiegoś układy regulującego ROF nie mamy o czym dyskutować !!! Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi o regulatorze PWM - da się to bezproblemowo połączyć z mosfetem AB? Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Jakoś da się na pewno... Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Naktańsze rozwiązanoe to pakiet 7,4V lub wolniejsze zębatki. Mniej problematyczne niż składanie mpsfeta z regulacją rofu. Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Wracając do tematu. Nie masz SEMI jak piszesz, to może zacznij od naprawy gearboxa żeby wróciło SEMI, a przy okazji zainstaluj jakieś wolniejsze zębatki (22:1) Bez grzebania w GB, bez wymiany silnika na słabszy/wolniejszy, bez zmiany akumulatora na taki o niższym napięciu, bez wrzucenia jakiegoś układy regulującego ROF nie mamy o czym dyskutować !!! Nie mam semi i sam kazałem go zdemontować bo uważam go za zbędnego w moim przypadku. Właśnie w tym jest problem że chodziło o to aby W OGÓLE NIE GRZEBAĆ W GB co oczywiście zignorowaliście i połowa postów własnie o tym była. Akumulator to inna sprawa. Układ pozwalający na regulację ROF'u byłby chyba najlepszy ale chciałbym wysłuchać więcej propozycji. Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Twoja prośba brzmi trochę jak: " jak obniżyć rof nie robiąc nic i najlepiej nie wydając na to kasy". No wybacz, ale musisz zrozumieć, że albo ingerujesz w GB, albo kupujesz mniej wydajny akumulator. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Najlepiej wrzuć karabin pod poduszkę a wróżka replikuszka spełni twoje życzenie! Sam sprawdzałem, gwarancja sukcesu. A tak na poważnie to jeśli chcesz napiszę jeszcze kilka postów ale wszystkie o tym samym. Pakiet lipo 7,4V 2200mAh 25C - koszt 50-60zł. Taniej nie zmniejszysz rofu. Będzie ok 20 na sekundę. Tyle na ten temat dalsze jojczenie nic nie zmieni, za darmo i bez grzebania w GB się nnie da. Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted September 14, 2013 Report Share Posted September 14, 2013 Dobra.... to akumulator. Teraz pytanie... jakie C będzie najbardziej odpowiednie? (przypominam że ma strzelać szybciej niż na 9,6 i wolniej niż 10,8) Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Nie wiem czy dasz radę zrobić z LiPo 7.4 coś o czym piszesz bo ciężko będzie znaleźć coś co przebije wydajnością 9.6 z niklówek. Weź idź do elektronicznego i kup rezystor. Stracisz najwyżej na realnej pojemności batki kosztem ciepła wydzielonego na rezystorze. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Dobra.... to akumulator. Teraz pytanie... jakie C będzie najbardziej odpowiednie? (przypominam że ma strzelać szybciej niż na 9,6 i wolniej niż 10, :icon_cool: Takie żeby było wystarczające dla Twojej repliki. Wartości C nie można porównywać wprost tylko trzeba przeliczyć ja na liczbę A Bateria 100mah 100C da 10A a bateria 10000mah 1C też da 10A. Dlatego pytanie nie brzmi ile ma mieć C tylko ile A potrzebuje twoja replika a ile potrafi dostarczyć pakiet. Dla ułatwienia więcej C(czyli wydajność) nie zaszkodzi natomiast za mała wydajność pakietu go zakatuje. Co do rezystora jest to jakaś opcja, biedna bo biedna, ale przy seriach można ładnie się ogrzać w zimie. Nadal polecam PWM. Jestem na etapie projektowania mosfet z AB+PWM. Quote Link to post Share on other sites
Driver2503 Posted November 13, 2013 Report Share Posted November 13, 2013 również chcialbym zmiejszyć rof i obecnie mam springa 120 i pakiet 7,4V 2200mah 20C czyli jak rozumiem taki patkie 7,4 lipo 1000mah 20c był by mniej prądodajny 1. co do zrobienia PWM do rofu ma ktos to zrobione i mógłby fotki wstawić? ciekawi mnie jak taki układ by wyglądał patrząc na schemat "ne555" jest troszke zabawy i pare przedmiocikow trzebalo by posiadać co nie było by problem zdobyć. 2. próbował ktoś opcje dolutowania rezystorka ?, jakieś evekty były? w jakie miejsce trzebało by dolutować taki rezystorek bądź zespół ? Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted November 15, 2013 Report Share Posted November 15, 2013 również chcialbym zmiejszyć rof i obecnie mam springa 120 i pakiet 7,4V 2200mah 20C czyli jak rozumiem taki patkie 7,4 lipo 1000mah 20c był by mniej prądodajny Dokładnie tak. 2. próbował ktoś opcje dolutowania rezystorka ?, jakieś evekty były? w jakie miejsce trzebało by dolutować taki rezystorek bądź zespół ? To nie jest takie proste. Obecnie przeciętny AEG pobiera 25-30 amper. Jak rezystorem zmniejszysz napięcie nawet tylko o 1V, to taki rezystor musi odprowadzić w atmosferę 30W ciepła, a to już taki mały grzejnik:http://allegro.pl/re...3680429812.html Quote Link to post Share on other sites
Driver2503 Posted November 16, 2013 Report Share Posted November 16, 2013 Spróbował bym ewentualnie wykorzystać radiatorki ewentualnie wentylatorek 4x4 ciekawe to w sumie ;P tyle że to musiał by gdzieś zmieścić więc pewnie zewnętrznie bym to upchnoł w jakimś malusienkim pokrowcu Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 A jaka jest rezystancja gównolitu zwanego potocznie ZnAlem? Zawsze można próbować puścić jeden z przewodów (np. masę) po body i liczyć na to, że samo to ograniczy ROF. A dlaczego tak? Toż to może być porządny kawałek rezystora który sam z siebie ma ogromną powierzchnię do odprowadzania ciepła. A nawet jak nie całe body jako masa to zawsze może jakiś skromny kawałek. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts