LogaN Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Zaczął bym od broni bocznej i kupił jakąś gazówkę, a dopiero pózniej gdy nazbierałbym coś ok. 800-900zł porozglądałbym się za używką repliki M16/M4 G&P.Wydatek 315zł na np. Cm 0.28 jest dla mnie bezsensowny. Mam zupełnie odwrotne zdanie. Zaczynanie od gazówki, zwłaszcza w zimę wg mnie mija się z celem i może prowadzić do zniechęcenia się do Airsoftu, o którym mówisz. W dodatku, zdecydowanie wolałbym kupno jakiejś nowej Cymy (040/048/003) niż używki G&P, z którą nie wiadomo co robił właściciel i ile ona pochodzi. Już nie mówiąc o tym, że ogólnie odradzam nowym osobom kupowanie używek, jeśli nie mają obeznanych znajomych lub same nie umieją serwisować replik. EDIT: Zapomniałem się odnieść do ostatniego zdania z cytowanego fragmentu, ale tu już Errhile mnie uprzedził. Poza tym co jak co, ale CM.028 za te 3 stówy ma naprawdę fajny stosunek jakości do ceny. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 (edited) Boże, typie... Taki ma przedział cenowy no to doradziłem mu replikę boczną.. dopiero pózniej mógłby zacząć zbierać na replikę podstawową. Pierdoły to piszesz ty wypominając wszystkim nowym użytkownikom duperele w postach jakie napisali. Zwracanie się do Arenda per "Boże" to sprytny chwyt psychologiczny, ale wątpię, żeby skuteczny :happy: Co do Twoich rad, Radziul - gaziak za niecałe 300zł? Jak chłopaki piszą, za te pieniądze to taki raczej nie bardzo wysokiej jakości. A niestety, w gaziakach jakość wykonania ma znacznie większy wpływ na użytkowanie, niż w elektrykach. Ponadto, niewiele jest pistoletów, które pozwolą w ogóle myśleć o równorzędnej walce przeciw AEG'om, i jeszcze mniej graczy, którzy będą potrafili je odpowiednio wykorzystać. Co więcej, gaziak to koszty użytkowania (gaz! A jak będzie używany jako główna replika, to zużycie gazu będzie zauważalne) i wrażliwość na temperaturę - zauważ, zima idzie, a Ty sugerujesz człowiekowi replikę, z której najprawdopodobniej sobie zimą nie postrzela... Po drugie - wyjaśnij mi, proszę, dlaczego uważasz wydatek 315zł an CM.028 za bezsensowny. Bo o ile mogę zrozumieć że ktoś zwyczajnie nie trawi Kałasza (de gustibus non disputandum est), o tyle nijak nie rozumiem polecania początkującemu używanej repliki w cenie 3-krotnie przewyższającej cenę nowej (fakt, że z najniższej sensownej półki) oraz jego możliwości finansowe. Edited December 9, 2011 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Fakt faktem, że 028 itp. to są repliki dla kogoś, kto nie ma kasy i nie ma widoków na większą kasę przez dłuższy czas. Jeśli ktoś może dozbierać do 500-600 zł to zdecydowanie warto. Być może warto odłożyć te 270-300 zł i na wiosnę zaatakować asg z większym budżetem. Gdybym jednak ja miał wybierać, to kupowałbym od razu AK Cymy 028, 031 lub 037 i biegł na strzelanie - ale może ja jestem wariat. :cool: Żal by mi było straconego czasu, w którym nie mógłbym się bawić w ten wciągający sport. Quote Link to post Share on other sites
Radziul Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Może inaczej, ja wystartowałem z ASG (fakt, że w lipcu gdzie było jeszcze ciepło) gazówką za 250zł i naprawdę nie było mi źle na początku. Co prawda to prawda - elektrykom nie dorównywałem ale jako alternatywę bawiłem się kogoś w rodzaju asasyna, zwiadowcę, skradającego. Od lipca do końca października udało mi się nazbierać sumę na porządną replikę i po drodze nie bawiłem się na kupno Cm 0.28 czy coś tego pokroju za 300zł +-. Moja rada (pewnie beznadziejna i w ogóle do dupy - stwierdzi arend) niech poczeka do wiosny, w tym czasie nazbiera jak myślę już pokaźną sumę i wtedy niech przetrzepuje komisy/allegro itp. :) Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Wiesz, ja pamiętam, co robił Kocur666 ze swoją "shotosnajpą" - przerobionym domowymi sposobami Mossbergiem AGM'a. Tak, takim za 60zł. Masakra, naprawdę. Pod względem skuteczności oczywiście. Ale to mimo wszystko nieprzeciętny agent :cool: A Jasiu Przeciętniak z pistoletem nie powalczy. Tym bardziej, zwróć proszę uwagę że teraz skończyło się geste listowie, kryjące ruch "skradacza-zwiadowcy". Quote Link to post Share on other sites
Szczypek Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 (edited) Post usunięty za łamanie zasad pisowni języka polskiego. Arend Edited December 9, 2011 by arend Quote Link to post Share on other sites
czaja135 Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Radziul - mało który początkujący będzie chciał się bawić w "zwiadowce". Większość chce jakiegoś elektryka (co przy jego obecnym budżecie to CM.028 będzie najlepszym wyborem, osobiście polecam ). Quote Link to post Share on other sites
Radziul Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 No i niech tak zostanie, niech kupi tą cyme i krzyż mu na drogę. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Albo kupi Galaxego ;p Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 No i niech tak zostanie, niech kupi tą cyme i krzyż mu na drogę. Ciekawe za co ? Że jako początkujący kupił "broń" elektryczną , która jest warta polecenia w tym przedziale cenowym ? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Niech szuka na allegro mp5k od Galaxy używanej, można tanio wyrwać teraz, bo spadły ogółem ceny replik z niskiej półki. Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Może to http://allegro.pl/mp5-k-pdw-bez-ris-nie-m4-ak-g36-m14-i1981667216.html . W aukcji nie pisze jakiej firmy jest replika - oddaję głos znawcą . Quote Link to post Share on other sites
minus25 Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 (edited) ale jako alternatywę bawiłem się kogoś w rodzaju asasyna, zwiadowcę, skradającego. Przypomina się temat o ninja w airsofcie. Byłem początkującym w airsofcie. Nie mówię że jestem Uberpr0 potęznym doświadczonym wojownikiem, palladynem we flecktarnowym pancerzu, ale pare strzelanek już mam za sobą. Na początku kupiłem Cymę 28. Chwile później kupiłem "gaziaka w tym przedziale cenowym"- berettę 93r od stii (to ta co ma 3-strzałową serię? Możliwe że zapomniałem oznaczeń). Akurat tak się stało że umarła mi bateria i zostałem z samą klamką na jednej strzelance. Małej. I wiesz co Radziul- jeśli się jest nowicjuszem (nie mówię o asasynach i innych solid snake'ach) kiepsko bawi się dostając kulkę, bo "klamka niema zasięgu jak elektryk" (mówimy o kategorii cenowej, legendarne klamki od TM są poza skalą) lub replika zasyfonowała, a elektryki od cymki czy tam jg śmigają aż miło pomiędzy wyszczerzonymi nowicjuszami airsoftu. Dlatego themrgrabol - szukaj elektryka. Mp5 PDW/k od galaxy (ten link z allero to właśnie galaxy) to też dobre rozwiązanie- nie wiadomo jakim cudem z takiego sprzętu wyciśnięto znośne osiągi jak na początek zabawy. Jeśli trafisz- kupuj Cymkę 28 lub innego elektryka. A porady typu "poczekaj X miesiecy i uzbieraj na coś 5 razy droższego" są IMO przynajmniej nie na miejscu. Ps- chyba pierwszy raz widzę tak ... powiedzmy odważną odpowiedź wobec Arenda, mój świat się zmienił! Edited December 9, 2011 by minus25 Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Spoko spoko, Arend cierpliwy jest jak cały autobus buddyjskich mnichów :cool: a jak znam życie, w robocie nie takich pacjentów musi przetrzymać. Tak, wiem, offtop, ale gdyby na forum które moderuję były takie klimaty, jak na WMASG'u, to chyba bym nie nadążał banować. A tu jakoś administracja się powstrzymuje - chylę czoła! :wub: Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Może to http://allegro.pl/mp5-k-pdw-bez-ris-nie-m4-ak-g36-m14-i1981667216.html . W aukcji nie pisze jakiej firmy jest replika - oddaję głos znawcą . Themrgrabol to już trzeci Galaxy w niezłej cenie. A mom zdaniem jest to replika do przemyślenia. Tyle że jeszcze trzebaby zainwestować w dobrą baterię i ładowarkę. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 "BRAK BATERII"!!! Trzeba by też dokupić magazynek, bo z 1 low capem daleko nie zajedziesz. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 Jako posiadacz 2x MP5 z Galaxy i były posiadacz 2x CM.028 - wybrałbym CM.028 (mam na myśli porównanie replik nowych, choć w przypadku używki też bym to rozważał). MP5 od Galaxy nie mam od wewnątrz nic do zarzucenia, ale tworzywo użyte do produkcji korpusu pochodzi chyba z plantacji trzciny cukrowej.. W tej konkretnej replice z aukcji akumulator jest do kupienia, magazynek do kupienia, ładowarka do kupienia... Wychodzi czyli z 2 stówki wypadałoby w tą replikę włożyć na start. A w takiej sytuacji zdecydowanie optowałbym za nową CM.028. Przy okazji, drugie zdjęcie na tej aukcji jakoś dziwnie wygląda.. Mam tu na myśli zwłaszcza oznaczenia selektora, mocowanie kolby jak i samą kolbę.. W Galaxy wydaje mi się, że całkiem inaczej to powinno wyglądać. Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 Hm, body wygląda jak od MP5A2. Z tego co wiem Galaxy nigdy nie robił takich body... Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 Uzupełniono opis, to składak. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 W tej aukcji? Nie widzę, opis wydaje się być taki sam jak ostatnim razem, gdy zaglądałem. I w takiej sytuacji dziwi mnie trochę "niegrzebana nigdy" ;). Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 A napisano "nigdy nie grzebane"... Quote Link to post Share on other sites
szturmowiec1234 Posted December 18, 2011 Report Share Posted December 18, 2011 (edited) Post usunięty za łamanie zasad poprawnej pisowni jezyka polskiego. Arend Edited December 18, 2011 by arend Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted December 18, 2011 Report Share Posted December 18, 2011 (edited) kup deserta cymy ... proste? Elektryk więc nie będziesz dużo wydawał na jakieś gazy i tego typu pierdoły Magiczny tryb auto jak uzbierasz więcej kasy to twoje cm028 będzie bezsensownym zakupem, a deserta będziesz miał na broń boczną coś jeszcze??? Genialny pomysł.. tylko gdzie on z tym pobiega? Na pewno nie w lesie,w budynkach za mała moc,zimą pewnie nikt nie poczuje że dostanie od niego,może go to zniechęcić tylko na samym początku. Jak dozbiera kasę to sprzeda cymkę jakiemuś koledze,który będzie chciał zacząć grać,albo w komisie wystawi. To nie problem. Edited December 18, 2011 by OFF Quote Link to post Share on other sites
siwyeks Posted December 18, 2011 Report Share Posted December 18, 2011 (edited) Bierz cymę. Mi przyszła (a jestem całkowicie zielony), byłem na jednej strzelance w lesie i naprawdę daję radę. W 100% polecam Ci CYMĘ na pierwszą broń ASG !! Edited December 18, 2011 by arend Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts