Figlu Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 Gdzie mogę znaleźć jakąś listę z rodzajami wtyków spotykanymi w ASG? Szukałem na forum i nie znalazłem żadnego tematu. Z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 Tamiya mała i duża, xt60, deans t, to najpopularniejsze, Quote Link to post Share on other sites
Terkov Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 Konkretnej listy nigdzie nie widziałem, ale pojedyncze typy można wyłapać z różnych tematów. Najczęściej spotykane są Tamiye. Zaraz potem T deansy i czasem słyszy się o XT 60. Nie jestem w tym specem, ale tylko te 3 rodzaje wpadły mi w oczy przeglądając forum. Quote Link to post Share on other sites
Figlu Posted April 20, 2012 Author Report Share Posted April 20, 2012 Ok, dzięki :) Czyli: Tamiya mała i duża XT 60 T deans Myślałem że jest tego sporo więcej :P Słyszałem gdzieś o T connect. To jest to samo co T deans? Quote Link to post Share on other sites
czaja135 Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 Tak, ta biała wtyczka to Tamyia duża, mała jest zazwyczaj zielona. I tak, T-Connect to to samo co T-Deans. Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 Ogółem są różne wtyczki w świecie ASG. Każdy stosuje jakie chce. Ja używam np. konektory: http://img9.burak.pl/img/c/5/3/6/konektor-plaski-zenski-63f-2-5-6-3x0-8mm-nieizolow-na-przew-.jpg Czy jestem z nich zadowolony? Oczywiście bo pomimo większego ryzyka złączenia obu biegunów ale to idzie łatwo zabezpieczyć to nie cackam się z kablami od batki która jest w atrapie lasera ;) A i również można mieć ładną kolekcję takich za niską cenę ;P Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 Ja u siebie na batce mam T a dodatkowe łączenia przewodów są zrobione na bananach. Quote Link to post Share on other sites
Figlu Posted April 20, 2012 Author Report Share Posted April 20, 2012 Matison, też myślałem o zamontowaniu ich u siebie, ale nikt inny takich nie ma, więc nie byłoby od kogo baterii pożyczyć w razie potrzeby. Ogólnie to założyłem ten temat, bo mam kilka baterii z wtykami Tamiya dużymi i małymi, i miałem problem bo nie znałem nazw wtyków, a chciałem kupić kilka jednego rodzaju. Widzę że większość osób ma T deans, więc zamontuję je u siebie. Dzięki wszystkim Temat do zamknięcia, chyba że ktoś zna jakieś inne dobre wtyki. Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 No ogółem poza sobą znam tylko jedną osobę z takimi wtyczkami. Ale mają tą swoją zaletę że bardzo łatwo idzie zrobić sobie przejściówki przy jak najbardziej zmniejszonym oporze. Każdy ma swoje za i przeciw ;) Quote Link to post Share on other sites
Figlu Posted April 20, 2012 Author Report Share Posted April 20, 2012 (edited) Zastanawiałem się nad przejściówkami, ale mam mało miejsca w kolbie więc odpadają EDIT// http://allegro.pl/zlacza-pradowe-t-deans-lipol-li-po-i2273073821.html dlaczego pisze T deans lipol li-po ? Czy te wtyki są tylko do lipo? Edited April 20, 2012 by Figlu Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 (edited) To są normalne deansy ;) Ja od siebie polecę takie: LINK są to zwykłe deansy ale z taki wypustkami, dzięki którym łatwiej batkę od repliki czy ładowarki odłączyć. Edited April 20, 2012 by Across321 Quote Link to post Share on other sites
Attero Posted April 20, 2012 Report Share Posted April 20, 2012 Zastanawiałem się nad przejściówkami, ale mam mało miejsca w kolbie więc odpadają EDIT// http://allegro.pl/zlacza-pradowe-t-deans-lipol-li-po-i2273073821.html dlaczego pisze T deans lipol li-po ? Czy te wtyki są tylko do lipo? Może dlatego że one są z reguły na lipolach zakładane ;) Quote Link to post Share on other sites
radwan88 Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 Może dlatego że one są z reguły na lipolach zakładane ;) Do nazwy dołożono słowo "lipo", które nie określa przeznaczenia tego wtyku. Zostało dołożone, aby szukajka allegrowa pokazała stronę po wpisaniu "lipo". Quote Link to post Share on other sites
Noir Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 Może dlatego że one są z reguły na lipolach zakładane ;) Z reguły... ale nie zawsze? Bo mam w baterii lipo jakieś inne. W replice naturalnie tamiya, ale wyguglałem że może się stopić. Zamiana wtyczki baterii to chyba zły pomysł. Więc powinienem zamienić tamiya na... te: Moja bateria Na różnych stronach różnie tę wtyczkę nazywają, DC3-B, DB3. Ale jakieś sporadyczne czesanie net'a nie wykryło podobnej nazwy. Ktoś może wie jak się nazywa? Bo w lokalnym sklepie elektronicznym tylko oczy otwierali. Cała moja wiedza o lipo to same "chyba", "wydaje mi się", "czytałem że...". Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 Zmiana wtyczki w baterii to nie jest zły pomysł... Wymieniaj na deanse i problem z głowy. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 (edited) Ktoś może wie jak się nazywa? XT 60 albo coś co będzie kompatybilne z bananami (?) Edited May 23, 2012 by echelon_ Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 To nie jest xt60. Nie wiem co to jest, wygląda na jakąś chińską kupę. Najlepiej zmień to na deansy albo xt60. Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 (edited) Przecież dał linka do baterii ze zdjęciem, XT60 to to nie są. Mocna lutownica, trochę wprawy i odwagi i śmiało można lutować. Tym bardziej, jeśli kabel jest długi - mniej ciepła zostanie odprowadzone na baterię. Edit: Zuczek ubiegł... Ale chińską kupą to też nie jest (przynajmniej oryginał: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9194 ). Edit2: Link wyżej prowadzi do EC5, są też wersje 2 i 3 (w zależności od średnicy bananka w środku). Edited May 23, 2012 by Akkenoth Quote Link to post Share on other sites
Noir Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Dzięki za odpowiedzi. Biorę się za lutowanie. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Masz po prostu konektory ALIGN. http://www.rcskorpion.pl/towar/kr910003-kopmlet-konektorow-35mm-z-obudowami-blue-align/ Quote Link to post Share on other sites
Noir Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Juz przerobiłem na dean'y. Śmiga bardzo słodko. Tylko miejsca za mało na 1300mah i muszę kupić nową baterię. Po prostu kable się skróciły i nie mogę już wtyków tak ładnie ułożyć. Ale już wiem że nie ma co się bać cięcia i lutowania, więc nast. razem będzie łatwiej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts