geraltofpoland Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Początkujący wita wszystkich maniaków. Prośba taka jak w temacie: chciałbym, żebyście ocenili wyposażenie, jakie wybrałem na początek mojej przygody z airsoftem i ewentualnie doradzili mi, co byście zmienili. Oto moja "lista zakupów": Replika: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=872 Mundur: http://allegro.pl/kurtka-spodnie-bluza-gratis-bw-flecktarn-r6-i2357270797.html Ładowarka do baterii: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=91_54&%20products_id=621 (nie jestem pewien, czy będzie pasować do stockowej baterii repliki, którą wybrałem) Gogle: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=26_48&%20products_id=87 Kulki: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=1284 Zamierzam też załatwić wymianę gumki hop-up, choć nie wiem, czy ta (http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=57_59&%20products_id=416) będzie dobra. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Zestawik fajny, ale zamiast tej gumki napisz im żeby wymienili Ci na tą http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=57_59&products_id=144. Kulki też możesz kupić G&G zamiast Guarderów Quote Link to post Share on other sites
arend Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Ładowarka niestety taka sobie ( z tendencją do mizerności) lepiej dołożyć parę groszy i kupić coś lepszego (ImaxaB6 lub jego klony polecę). Nawet bateria dodana do repliki będzie lepiej się zachowywała ładowana dobrą ładowarką. (poszukaj opińii ładowarki Ansmann lub Batimex) Gogle tez mają niestety skłonność do parowania ( tu polecę poszukać użytkownika Zielona Pantera i kupic od niego gogle ESSa) Replika jest niezła na początek, choć polecę dozbierać do czegoś solidniejszego. Duży temat o wybranej przez Ciebie replice jest w dziale technicznym dla elektryków IIklasy. Radzę poczytać przed kupnem. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 (poszukaj opińii ładowarki Ansmann lub Batimex) Link do ładowarki prowadzi do ładowarki Batimex'a. http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2516 Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Tak od początku. Wtedy może złapiesz że doskonale wiem do czego ten link prowadzi, i dlaczego proszę o poszukanie opinii o tych ładowarkach. Arend Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 (edited) Replika za te pieniądze, co najmniej dobra (G36 moja miłość), ale napisz do sklepu, żeby Ci od razu wymienili łożyska na ślizgowe, stalowe i gumkę Guardera, najlepiej zieloną. Ładowarka Batimex sprawdza mi się już czwarty rok. Mnie tez. Jedna. A cztery pozostałe pracowały poniżej miesiąca. Dlatego proponuję ładowarkę niewiele w zasadzie droższą a zdecydowanie pewniejszą. Arend Edited May 28, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Replika za te pieniądze, co najmniej dobra (G36 moja miłość), ale napisz do sklepu, żeby Ci od razu wymienili łożyska na ślizgowe, stalowe i gumkę Guardera, najlepiej zieloną. Ładowarka Batimex sprawdza mi się już czwarty rok. Jasne Guardera Zielona, chyba G&G :) Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Ładowarka Batimex sprawdza mi się już czwarty rok. Tak, tylko Imaxem B6 naładuje WSZYSTKIE rodzaje baterii za niewiele większe pieniądze. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 (edited) Co do repliki, to można trochę dołożyć i kupić Cymę naprawdę dobra replika. Ładowarka Imax b6 134 zł przesyłką oryginał bez zasilacza ale można ładować z aku samochodowego albo kupić za psi grosz zasilacz od Xboxa . Imaxa B6 możesz podłączyć do kompa i na bieżąco monitorować stan pakietów, zawsze wiesz jaką maja pojemność. Edited May 28, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Jasne Guardera Zielona, chyba G&G :) Jasne, przekłamanie, pardone. :icon_confused3: Quote Link to post Share on other sites
geraltofpoland Posted May 28, 2012 Author Report Share Posted May 28, 2012 Dzięki wszystkim za rady. Co do repliki, raczej zostanę przy JG, gdyż CYMA jest droższa ( na zbrojowni ok. 600zł), a na początek wolałbym zminimalizować koszty. Poza tym zauważyłem, że ma więcej FPS, a możliwe że będę strzelał w terenie i leśnym i zabudowanym, więc wolę replikę bardziej uniwersalną. Ładowarkę znalazłem taką: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=91_54&%20products_id=1451. Gumkę oczywiście zmienię. Co do kulek, to nigdzie nie mogę znaleźć G&G 0.23g, a myślę że taka waga będzie najlepsza do repliki JG. Ne widziałem na forum żeby ktoś specjalnie narzekał na kulki guarder. Co do gogli to mógłby mi ktoś powiedzieć mi coś o tych http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=26_48&products_id=1688 ? Bo nie znalazłem o nich nic na forum. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Dzięki wszystkim za rady. Co do repliki, raczej zostanę przy JG, gdyż CYMA jest droższa ( na zbrojowni ok. 600zł), a na początek wolałbym zminimalizować koszty. Poza tym zauważyłem, że ma więcej FPS, a możliwe że będę strzelał w terenie i leśnym i zabudowanym, więc wolę replikę bardziej uniwersalną. Ładowarkę znalazłem taką: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=91_54&%20products_id=1451. Gumkę oczywiście zmienię. Co do kulek, to nigdzie nie mogę znaleźć G&G 0.23g, a myślę że taka waga będzie najlepsza do repliki JG. Ne widziałem na forum żeby ktoś specjalnie narzekał na kulki guarder. Co do gogli to mógłby mi ktoś powiedzieć mi coś o tych http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=26_48&products_id=1688 ? Bo nie znalazłem o nich nic na forum. Wystarczy,że poszukasz opinii o samej firmie ESS ;) Dobre gogle,ale mogą być dla Ciebie za duże. Lepiej wybrać jakieś nisko-profilowane. Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Co do ładowarki, to mogę polecić iMaxaB6, a jeżeli chcesz zaoszczędzić 50 zł na niej, to zerknij na Allegro wpisując w wyszukiwarkę iMax (jest razem z zasilaczem). Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 (edited) (...) Co do kulek, to nigdzie nie mogę znaleźć G&G 0.23g, a myślę że taka waga będzie najlepsza do repliki JG. Ne widziałem na forum żeby ktoś specjalnie narzekał na kulki guarder. (...) @Logan napisał:Problemem tyczącym się Guarderów nie jest to, że mogą zrobić krzywdę Tobie, czy Twojej replice. Te kulki nie powinny zacinać się w lufie, w mid-capach również nie (choć podobno niektóre serie Guarderów się zacinają w magach). Problem z Guarderami jest taki, że na ogół zapewniają gorsze skupienie niż kulki G&G. Coś takiego odnotować można dopiero, kiedy postrzela się z jednych i drugich kulek w krótkim odstępie czasu. Różnicę dodatkowo wzmacnia używanie tych kulek w dobrej jakości lufie precyzyjnej. Kiedy ja zaczynałem, nie rozumiałem czemu ludzie psioczyli na kulki Gunfire, czy choćby popularne niegdyś Pestki - w magazynkach mi się nie zacinały, w lufie tym bardziej. Cel trafiały. Dopiero, kiedy postrzelałem bodajże z Excelów (które dzisiaj już nie są ani tak popularne, ani dobre) zobaczyłem, że Gunfire'y tak naprawdę leciały bliżej i były mniej przewidywalne niż inne kulki, o tej samej masie, które zdawały się nie różnić niczym, poza ceną. Guardery i G&G kosztują tyle samo. A z tych paczek, które osobiście testowałem - G&G zawsze latały lepiej niż Guardery. Nie była to jakaś ogromna różnica, ale warta dopłacenia paru złotych więcej. Co dopiero, kiedy te kulki kosztują tyle samo. Kup 0,25, różnica niewielka, a może nawet lepiej się sprawdzą niż 0,23. Edited May 28, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 A przy okazji - nie ma kulek G&G 0,23g. Quote Link to post Share on other sites
4Fiter Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 (edited) Od siebie dodam , że kulki madbulla latają też bardzo dobrze , śmiem rzec , że lepiej od G&G. Co do repliki warto dołożyć do cymy na prawdę; ). Miałem kiedyś gietę JG i same nie przyjemności z nią za pewne trefny egzemplarz ale warto wspomnieć. Przez miesiąc na serwisie była 4 razy ... Imax B6 oryginalny + oryginalny zasilacz od skyrca bardzo proszę : http://allegro.pl/skyrc-pl-oryginal-imax-b6-zas-15v-4a-lipo-gw-i2361212687.html I co żeś się tak uparł na te gogle . Okulary nie mogą być ? Jeżeli nie masz jakiegoś kewlarka na głowę to będziesz wyglądać zabawnie w samych goglach : ). Polecam Ci z tańszej półki uvexy ivo , bądź z wyższej ess ice ; ). W sumie jeżeli kupisz uvexy to zaoszczędzisz i kupisz cymkowską gietę. Ale nie wiem czy warto szczędzić na wzroku . Edited May 28, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
geraltofpoland Posted May 28, 2012 Author Report Share Posted May 28, 2012 (edited) napisz do sklepu, żeby Ci od razu wymienili łożyska na ślizgowe, stalowe Mogą być takie http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=57_63&%20products_id=732 ? 7mm to dobry rozmiar? 4Fiter-dzięki za link do ładowarki. Co do dylematów gogle-okulary i cyma-JG jeszcze się zastanowię. Edited May 28, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 I co żeś się tak uparł na te gogle . Okulary nie mogą być ? Jeżeli nie masz jakiegoś kewlarka na głowę to będziesz wyglądać zabawnie w samych goglach : ) Niektórzy chyba mylą ASG z rewią mody. Gogle zapewniają większą ochronę od okularów,a to czy ktoś wygląda w samych goglach zabawnie ,czy nie to już kwestia gustu raczej. Do gogli jakaś czapka,arafatka i można biegać,tylko jak już mówiłem te gogle są duże i lepiej kupić jakieś mniejsze ;) Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted May 28, 2012 Report Share Posted May 28, 2012 Również polecę ładowarkę Imax B6, chociaż sam mam w pełni sprawnego Batimexa, którym od 4 lat ładuję akumulatory bez najmniejszych problemów. Jak już ktoś wspomniał - Imaxem można ładować także inne rodzaje pakietów, czyli w przypadku Airsoftu - akumulatory litowe. Te akumulatory wychodzą taniej niż tradycyjne pakiety typu Ni-Cd i Ni-MH, a nierzadko są dużo bardziej wydajne. Prędzej czy później, każdy aktywny gracz będzie musiał kupić nowy akumulator - im wcześniej gracz zaopatrzy się więc w dobrej jakości ładowarkę, tym szybciej ta inwestycja się zwróci. Dlatego zdecydowanie warto dołożyć do Imaxa B6, choćby kosztował sporo więcej. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 29, 2012 Report Share Posted May 29, 2012 (edited) Niektórzy chyba mylą ASG z rewią mody. Gogle zapewniają większą ochronę od okularów,a to czy ktoś wygląda w samych goglach zabawnie ,czy nie to już kwestia gustu raczej. Do gogli jakaś czapka,arafatka i można biegać,tylko jak już mówiłem te gogle są duże i lepiej kupić jakieś mniejsze ;) Tak? Gogle zapewniają większą ochronę? Ciekawe o ile większą, powierzchniowo? To może polecisz NVA? Ja jednak wolałbym UWEX. Osobiście używam STTI, uważam, że zapewniają dostateczną ochronę oczu, a do tego są bardzo głębokie i mogę ja założyć na okulary korekcyjne. Moim zdaniem udzieliłeś zbyt ogólnikowej odpowiedzi, jeszcze kupi sobie motocyklowe... Poza tym zapomniałeś o problemie parowania gogli. Co prawda okulary też mogą zaparować, ale jest to problem marginalny w porównaniu z goglami. Edited May 29, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted May 29, 2012 Report Share Posted May 29, 2012 Ochronę dają większą, gdyż kulka nie przejdzie POD nimi. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 29, 2012 Report Share Posted May 29, 2012 Pod okularami też nie. Kwestia jakimi okularami. W życiu mnie do gogli nic nie przekona :D. Okularki rlz. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted May 29, 2012 Report Share Posted May 29, 2012 okulary / gogle to kwestia gustu . Są też gogle/okulary lepsze i gorsze. Trudno to porównywać gogle do okularów. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted May 29, 2012 Report Share Posted May 29, 2012 (edited) Tak? Gogle zapewniają większą ochronę? Ciekawe o ile większą, powierzchniowo? To może polecisz NVA? Ja jednak wolałbym UWEX. Osobiście używam STTI, uważam, że zapewniają dostateczną ochronę oczu, a do tego są bardzo głębokie i mogę ja założyć na okulary korekcyjne. To może zobacz jakie atesty mają np. gogle ESS ,a jakie atesty posiadają Twoje okulary STTI lub uvex i-vo? No i UVEX,nie UWEX. Po drugie chciał kupić gogle ESS (a jakie to możesz sprawdzić sam już bo podał link). Więc moim zdaniem lepiej właśnie kupić gogle ESS niż okulary uvex i-vo lub inne w tym przedziale cenowym. Poza tym okulary dobrze jest przymierzyć bo nie zawsze pasują na każdą głowę i mogą przez to odstawać np. po bokach . Od 4 lat latam w goglach i nie mam na co narzekać. Jakoś bezpieczniej czuję się właśnie w nich niż w okularach i tyle. Moim zdaniem udzieliłeś zbyt ogólnikowej odpowiedzi, jeszcze kupi sobie motocyklowe... Poza tym zapomniałeś o problemie parowania gogli. Co prawda okulary też mogą zaparować, ale jest to problem marginalny w porównaniu z goglami. Udzieliłem wystarczającej odpowiedzi. Poradziłem mu kupno gogli,a że jesteśmy na forum ASG to wiadomo,że chodzi o gogle WOJSKOWE. Problem parowania w DOBRYCH GOGLACH występuje,ale tak często jak w okularach - chyba,że ktoś się bardzo poci lub zetrze powłokę anti-fog i nie naniesie nowej. Dla mnie zapewniają po prostu większą ochronę i kropka,a pod goglami niektórymi też można nosić okulary - więc to nie jest jakiś argument wielki za okularami,chociaż do asg lepiej przerzucić się na soczewki jak ktoś może. Edited May 29, 2012 by OFF Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted May 29, 2012 Report Share Posted May 29, 2012 (edited) Ja używam i okularów i gogli. Od kiedy posiadam gogle ESS problem parowania zniknął. W tej chwili używam zamiennie raczej ze względów estetycznych - bo gogle naprawdę nie bardzo pasują do patrolówki. :icon_biggrin: Więc moim zdaniem nie ważne czy gogle czy okulary - ważne że atestowane i sprawdzone. Edited May 29, 2012 by ALABASTER Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 30, 2012 Report Share Posted May 30, 2012 Problem parowania w DOBRYCH GOGLACH występuje,ale tak często jak w okularach Prawdą to nie jest. Porównując gogle i okulary mniej więcej tej samej klasy- gogle zawsze parują bardziej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts