Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Eotech od TomkaPL kontra Kolimator otwarty BYWORD

Recommended Posts

Chciałbym sobie kupić swój pierwszy kolimator, decyzja padła na Eotecha od TomkaPL, których aktualnie niema, i na Kolimator od BYWORD z allegro, który także jest bardzo polecany za taką cenę :).

Opinie o obydwu są bardzo pozytywne, ale nie ma porównania ich na forum dlatego proszę was o pomoc przy wyborze.

PS. Wie ktoś kiedy Tomek będzie miał dostawę?

Może jest jakiś dobry eotech 551, albo inny kolimator który dobrze by się sprawdzał na przedniej szynie ris w ak takiej jak tu ,w cenie do 250 zł?

Kolimatory otwarte są delikatne, łatwo je uszkodzić zarówno w lesie, przy przedzieraniu się przez chaszcze, zanieczyścić piachem, jak i w budynku, przypadkowe "spotkanie" ze ścianą, lub upadek na beton.

Niestety repliki EoTech-ów są droższe 551 [ACM], 551 [uNICORN], ale obydwa mieszczą się w Twoim budżecie.

Mimo wszystko osobiście wybrałbym EoTech-a.

Edited by Powała

Szybkę to akurat tak samo łatwo zbić czy to otwarty czy zamknięty kolimator. Łatwiej zanieczyścić otwarty ale nie występował u mnie nigdy ten problem. Przy spotkaniu ze ścianą, betonem- śmiem twierdzić że szybciej zdechną zabawkowe kopie EOTecha.

Z tych dwóch na pewno polecił bym otwarty. Ale jeśli chcesz mieć (dyskusyjne i wedle gustu) "lansiarski" celownik to weź EOTecha. Ale nie widziałem jeszcze airsoftowej kopii EOTa która dawała by obraz, znak celowniczy jak ten otwarty.

No replika akurat ma tu znaczenie.

Nie wyobrażam sobie Eotecha 552 np. na mp5k, to by było po prostu nieporęczne.

Co do repliki, to eotech odpada, celownik będzie po prostu za duży.

Co do otwartego, to nie wiem, ale może beznadziejnie na kałachu taki celownik wyglądać na chwycie przednim.

Ten otwarty fajnie wygląda na pokrywie komory zamkowej. BI-RK-05-Rail-Reddotsight-2T.jpg

Może coś źle zrozumiałem, jeśli tak to sorry. Chodzi mi generalnie o to, że nie ma sensu przyczepienie jakiegokolwiek kolimatora ,do szyn RIS umieszczonych tak jak na replice z linku, który podałeś. Za daleko od oka. Nie ważne co byś tam przymocował. I tak się nie sprawdzi. Za to masz montaż boczny do kałacha. Do niego dokupujesz TO i tyle. Co byś na tej szynie nie zamocował, sprawdzi się. Co najwyżej będzie dziwacznie wyglądać.

[EDIT]

Alexanderexis mnie uprzedził :-)

Edited by K272
Co do otwartego, to nie wiem, ale może beznadziejnie na kałachu taki celownik wyglądać na chwycie przednim.

To ma działać,wygląd nie jest taki ważny. Kiedy zdacie sobie z tego sprawę?

Znajomy kiedyś miał taki kolimator otwarty,ale z taiwangun,montował go na tym chwycie przednim w CM 050 i jakoś nie narzekał. Kropka jest mała,można fajnie celować przez to jak się dobrze ustawi kolimator.

Użytkowałem ten otwarty Kolimator i mogę co nie co o nim powiedzieć.

Pomimo że jest otwarty to bardzo przyjemnie mi się z niego mierzyło, pełna dobra regulacja ale nie wiem czy ja trafiłem na inną partię czy to błąd bo jeden z podanych trybów wyświetlania był inny ale nie narzekałem na to.

Za 100zł dobry moim zdaniem kolimator otwarty. Sprzedałem go tylko z jednego względu - bardzo mało z niego korzystałem wolałem dołożyć coś do bebechów repliki (MP5).

Chwyt przedni nie jest taki beznadziejny, ostatnio na zdjęciach widziałem kolimatory na nich (nie wiem jakie) i bardzo fajnie wyglądały.

Wystarczy kupić kolimator, który nie ma ograniczeń odległości oka (zgubiłem słowo).

PMC w Iraku/Afganie jak już używali kolimatorów lub EOTechów to przeważnie można znaleźć zdjęcia,na których widać,że montują je właśnie na chwytach przednich.