oski52 Posted June 23, 2012 Report Share Posted June 23, 2012 Chciałbym sobie kupić swój pierwszy kolimator, decyzja padła na Eotecha od TomkaPL, których aktualnie niema, i na Kolimator od BYWORD z allegro, który także jest bardzo polecany za taką cenę :). Opinie o obydwu są bardzo pozytywne, ale nie ma porównania ich na forum dlatego proszę was o pomoc przy wyborze. PS. Wie ktoś kiedy Tomek będzie miał dostawę? Może jest jakiś dobry eotech 551, albo inny kolimator który dobrze by się sprawdzał na przedniej szynie ris w ak takiej jak tu ,w cenie do 250 zł? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 (edited) Kolimatory otwarte są delikatne, łatwo je uszkodzić zarówno w lesie, przy przedzieraniu się przez chaszcze, zanieczyścić piachem, jak i w budynku, przypadkowe "spotkanie" ze ścianą, lub upadek na beton. Niestety repliki EoTech-ów są droższe 551 [ACM], 551 [uNICORN], ale obydwa mieszczą się w Twoim budżecie. Mimo wszystko osobiście wybrałbym EoTech-a. Edited June 24, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
vincenzo Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 (edited) Trzeba dodać że otwarty ma tą przewagę nad holografem że prawie w ogóle nie zaciemnia wizji. Dla niektórych to decydujące. polecam eotecha 552- zasilany normalnymi paluszkami, bardzo trwały. Edited June 24, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
ST1TCH Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Osiki a czy w ogóle rozmawiałeś z Tomkiem? Uderz do niego i wypytaj. No i faktycznie, na moim ostatnim wypadzie, widziałem seksownie pękniętą szybkę w otwartym kolimatorze. Na zamknięte mało kto narzeka (konstrukcyjnie). Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Szybkę to akurat tak samo łatwo zbić czy to otwarty czy zamknięty kolimator. Łatwiej zanieczyścić otwarty ale nie występował u mnie nigdy ten problem. Przy spotkaniu ze ścianą, betonem- śmiem twierdzić że szybciej zdechną zabawkowe kopie EOTecha. Z tych dwóch na pewno polecił bym otwarty. Ale jeśli chcesz mieć (dyskusyjne i wedle gustu) "lansiarski" celownik to weź EOTecha. Ale nie widziałem jeszcze airsoftowej kopii EOTa która dawała by obraz, znak celowniczy jak ten otwarty. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 (edited) Ja osobiście nie użytkowałem otwartego, więc na ten temat się nie wypowiem. Eotech od tomka polecam, śmiem twierdzić, że jest to najlepsza replika Eotecha w tej cenie. @Ten otwarty, który podałeś w linku ma montaż 11mm... Edited June 24, 2012 by Alexanderexis Quote Link to post Share on other sites
oski52 Posted June 24, 2012 Author Report Share Posted June 24, 2012 Nie ten link dałem :) http://allegro.pl/profesjonalny-otwarty-kolimator-laser-4-tryby-o-i2424775048.html . Do Tomka bym napisał jakby większość była za eotechem, wolę jednak żeby dobrze działał a nie dodawał 5 do lansu :P. Powała, te eotechy od ACM i Unicorn'a widziałeś/miałeś czy na jakiej podstawie oceniasz, że dobre :)? Quote Link to post Share on other sites
Jankus Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Korzystam od roku z kolimatora otwartego. Nie zauważyłem aby był bardziej delikatny. Na upartego można przykręcić kawałek pleksy przed szybką. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 A, właśnie. Do jakiej repliki ma być ten kolimator? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 A jakie to ma znaczenie? Quote Link to post Share on other sites
oski52 Posted June 24, 2012 Author Report Share Posted June 24, 2012 To nie ta replika, ale na taką samą szynę ris przednią jak tu: http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/cm-050a-black-version.html . Chyba odległość od oka ma znaczenie :), jeśli średnica "ekranu" będzie mała to będzie trudniej szybko z tego wycelować. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 No replika akurat ma tu znaczenie. Nie wyobrażam sobie Eotecha 552 np. na mp5k, to by było po prostu nieporęczne. Co do repliki, to eotech odpada, celownik będzie po prostu za duży. Co do otwartego, to nie wiem, ale może beznadziejnie na kałachu taki celownik wyglądać na chwycie przednim. Ten otwarty fajnie wygląda na pokrywie komory zamkowej. Quote Link to post Share on other sites
-K2- Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 (edited) Może coś źle zrozumiałem, jeśli tak to sorry. Chodzi mi generalnie o to, że nie ma sensu przyczepienie jakiegokolwiek kolimatora ,do szyn RIS umieszczonych tak jak na replice z linku, który podałeś. Za daleko od oka. Nie ważne co byś tam przymocował. I tak się nie sprawdzi. Za to masz montaż boczny do kałacha. Do niego dokupujesz TO i tyle. Co byś na tej szynie nie zamocował, sprawdzi się. Co najwyżej będzie dziwacznie wyglądać. [EDIT] Alexanderexis mnie uprzedził :-) Edited June 24, 2012 by K272 Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Co do otwartego, to nie wiem, ale może beznadziejnie na kałachu taki celownik wyglądać na chwycie przednim. To ma działać,wygląd nie jest taki ważny. Kiedy zdacie sobie z tego sprawę? Znajomy kiedyś miał taki kolimator otwarty,ale z taiwangun,montował go na tym chwycie przednim w CM 050 i jakoś nie narzekał. Kropka jest mała,można fajnie celować przez to jak się dobrze ustawi kolimator. Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Użytkowałem ten otwarty Kolimator i mogę co nie co o nim powiedzieć. Pomimo że jest otwarty to bardzo przyjemnie mi się z niego mierzyło, pełna dobra regulacja ale nie wiem czy ja trafiłem na inną partię czy to błąd bo jeden z podanych trybów wyświetlania był inny ale nie narzekałem na to. Za 100zł dobry moim zdaniem kolimator otwarty. Sprzedałem go tylko z jednego względu - bardzo mało z niego korzystałem wolałem dołożyć coś do bebechów repliki (MP5). Quote Link to post Share on other sites
oski52 Posted June 24, 2012 Author Report Share Posted June 24, 2012 Gdybym miał jaskółczy ogon to bym zamontował tak jak podałeś Alexanderexis, ale niestety mój ak to straszny kundel z body od 47, czyli bez możliwości montażu tej szyny. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Chwyt przedni nie jest taki beznadziejny, ostatnio na zdjęciach widziałem kolimatory na nich (nie wiem jakie) i bardzo fajnie wyglądały. Wystarczy kupić kolimator, który nie ma ograniczeń odległości oka (zgubiłem słowo). Quote Link to post Share on other sites
oski52 Posted June 24, 2012 Author Report Share Posted June 24, 2012 Jakbyś mógł poszukać, albo napisać mi co mam szukać to bym był dozgonnie wdzięczny :). I z tego co wiem każdy kolimator niema ograniczenia odległości od oka. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Aimpoint na skośnym montażu, ale przesunięty w tył wydaje się być ok. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Chwyt przedni nie jest taki beznadziejny, ostatnio na zdjęciach widziałem kolimatory na nich (nie wiem jakie) i bardzo fajnie wyglądały. Wystarczy kupić kolimator, który nie ma ograniczeń odległości oka (zgubiłem słowo). PMC w Iraku/Afganie jak już używali kolimatorów lub EOTechów to przeważnie można znaleźć zdjęcia,na których widać,że montują je właśnie na chwytach przednich. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Jak najbardziej możesz koli zamontować sobie z przodu bardziej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts