Mąka Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 Cześć. W temacie ASG jestem nowy... a militariami interesuję się już od jakiegoś czasu. Do szkoły zawsze kupowałem plecaki wojskowe lub wojskowo-podobne... Teraz chciałbym kupić plecak który nadawał by się do szkoły (jestem w 3 klasie gimnazum, więc musi mieć dość miejsca na te wszystkie podręczniki i zeszyty) jak i mógłby w może niedalekiej przyszłości być wykożystany na ASG - co oznacza, że musi mieć miejsca na doczepienie różnych rzeczy. Szukałem na kilku stronach i w sklepach ale jakoś niemogłem znaleźć TEGO JEDYNEGO :icon_wink:, więc może wy możecie zaproponować coś z doświadczednia? Czasu mam dość mało bo niedługo zaczynamy kolejny rok szkolny... :( Za udzielone odpowiedzi z góry dziękuję :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 MilitaryPRO EDC. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 A co chcesz do niego "podoczepiać"? Ja jako EDC i na strzelanki używam Wisporta Ranger choć nic do niego nie doczepiam a i nie mam takiej potrzeby. W razie chęci zawsze możesz napisać do Wisporta niech Ci go obszyją mollami i będziesz mógł podoczepiać. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 (edited) Może taki - jest w kamuflażu i ma troki. :maniak_luzik: A poważnie - nie wiem ile się tam teraz książek nosi (chociaż sądząc po lekturze forum, to niewiele) ani do czego konkretnie ma Ci ten plecak potem służyć w terenie, więc ciężko mi się wypowiedzieć in concreto. Natomiast zalecałbym ostrożność co do domniemanej uniwersalności - może się okazać, że nabędziesz coś, co średnio sprawdza się w mieście i tak samo średnio w terenie. Poza tym dobry plecak "w teren" kosztuje jednak więcej niż "miejski", a w codziennym użytku po prostu się niszczy. Do szkoły, przynajmniej za moich czasów, wystarczała kostka. Względnie typowo "szkolno-miejski" plecak jakiejś sensownej firmy jak ten (nabyłem za śmieszne pieniądze "na cześci", ale ostatecznie się ostał, na wypadki jak się akta przestają mieścić w teczce ;-) ). A jeśli masz większy budżet to możesz rozważyć np. ten, względnie ten (ale nie wiem jak teraz z jakością Trek-ów). Natomiast w teren kup sobie dowolny plecak, który sobie dobierzesz wyłącznie pod swoje potrzeby w terenie. Z naciskiem na potrzeby, nie fantazje... Edited August 16, 2012 by Kuba Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 (edited) (nabyłem za śmieszne pieniądze "na cześci", ale ostatecznie się ostał, na wypadki jak się akta przestają mieścić w teczce ;-) ). Kuba, tak z ciekwości pytam, jakiego koloru Ty masz ten żabot? Pozdrawiam. :icon_razz2: Edited August 16, 2012 by Ijet Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 Im mniej wiesz... :maniak_luzik: (;-)) Quote Link to post Share on other sites
Mąka Posted August 17, 2012 Author Report Share Posted August 17, 2012 Dzięki za pomoc... Myślę, że teraz łatwiej mi będzie coś wybrać ;) Kuba - w 3 gimnazjum jest ok. 14 przedmiotów, w czym do każdego wymagany jest podręcznik, ćwiczenia i zeszyt... a więc można się nanosić ;) Ale to tak poza tematem Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 Tak na marginesie, to biorąc pod uwagę wymowę tej peśni Kazika, to im mniej wiesz - tym więcej się nacierpisz... No i aby nie było OT, to proszę: http://allegro.pl/plecak-kostka-wp-i2567239750.html Wiem, mamy XXI wiek, ale co tam, jest podobno moda na vintage... Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 Kultowy-jak-ch** plecak kostka w dzisiejszych czasach pasuje jedynie do nastoletnich metali :P Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted August 17, 2012 Report Share Posted August 17, 2012 (edited) Ja bym się zastanowił nad MOLLE Patrol Packiem http://allegro.pl/plecak-molle-i-patrol-pack-sds-woodland-kontrakt-i2510695895.html http://allegro.pl/molle-patrol-pack-woodland-kompletny-i2555209729.html lub całkiem jego udaną podróbką, czyli Mustangiem Tactical http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1881 http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1880&name=Plecak_Mustang_Tactical_-_Czarny Edited August 17, 2012 by Graszczur Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Kadet od Miwo Lubliniec. Na strzelankę coś wejdzie. Bardziej militarny to Janysport PP25. Może nie szczyt techniki i ergonomii, ale ujdzie. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Również polecę PP25. Plecak nie do zajechania. Gdyby tylko miał wentylowane plecy... ale da się bez tego żyć :wink: Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 (edited) Ja bym się zastanowił nad MOLLE Patrol Packiem http://allegro.pl/pl...2510695895.html http://allegro.pl/mo...2555209729.html lub całkiem jego udaną podróbką, czyli Mustangiem Tactical http://www.specshop....roducts_id=1881 http://www.specshop....ctical_-_Czarny Patrol Pack nie jest zbyt fajnym plecakiem.Tym bardziej Mustanga. Miałeś, nosiłeś, czy Ci się tylko podoba? Owszem, całkiem pojemny jeżeli rozbudujemy o waistpacka to nawet bardzo pojemny, lecz wąskie szelki, brak siatki na plecach to jego największe wady. Przy normalnej pogodzie plecy są mokre, przy +25*C zalewamy się potem. Poza tym sam pusty plecak już trochę waży. O mustangu lepiej nie mówić. Edited August 20, 2012 by Johann Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 Janysport, Wisport albo któreś Miwo. Quote Link to post Share on other sites
semp92 Posted August 22, 2012 Report Share Posted August 22, 2012 http://www.wisport.com.pl/Raven%2020-32,0,pr,shop.html Użytkuje od ponad 3 lat i złego słowa nie powiem. W tej półce cenowej jeden z najlepszych. Może militarnego charakteru nie ma, ale docenisz go. W szkole daje radę, chociaż ja dużo książek w średniej nie nosiłem (bo i po co?;), w środku ma zmyślną kieszonke w ktorą wejdzie laptop 15", usztywniane plecy, wygodne poduszki na plecach, dające sporo komfortu z większym obciążeniem, a w cieplejsze dni wentylujące okolice kręgosłupa (czyli miejsca na którym się najbardziej człowiek poci). W środku: karabińczyk na klucze itp., kółko, organizerek z siatki na suwak (to wszystko w średniej kieszeni). W dużej, ta zmyślna przegroda z gumką, i duży organizer z siatki na suwak. Mała kieszeń z przodu. Po bokach miejsce na butelke z piciem po obu stronach i powyżej nich ściągacze z taśmy (w czasie wycieczek rowerem, czy pieszo bluzę możemy wygodnie przytroczyć wkładając końce zwiniętego ubrania w te siatkowe kieszenie; wszystko nie ma prawa się odpiąć i zniknąć). Wytrzymałość: najsłabszym ogniwem plecaka jest... jego właściciel, który go sam umyślnie lub nie podda próbie, której oparła by się metalowa kula. Suwaki się nie tną i są wytrzymałe, cordura, to taka prawdziwa cordura, bo się nie przeciera (myśle, że odpowiednio dużo przeżył), i wody łatwo do środka nie wpuszcza. Także myślę, że jako plecak miejsko-szkolno-mało wycieczkowy jest naprawdę godnym polecenia produktem, a każda wydana złotówka nie naszą stratą. A na dodatek, możesz w wisporcie i sklepach sprzedających te produkty zamówić dowolną modyfikację (mi by się przydało coś na długopis itp, albo rzep w środku do organizerów np, z miwo, bo mnie to "lata" strasznie takie drobne) Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted August 23, 2012 Report Share Posted August 23, 2012 Wolverine 30L. Nosze go i w miescie i w lesie od paru lat i jak na razie nie do zdarcia ale nie jest tani. Quote Link to post Share on other sites
KrukPabianice Posted August 23, 2012 Report Share Posted August 23, 2012 (edited) Również polecam Wolverive 30l. Plecak bardzo pojemny, świetnie leży, wytrzymały, jedynym minusem właśnie jest jego cena. Ale zdecydowanie jest tego warty. Pozdrawiam Edited August 23, 2012 by KrukPabianice Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted August 23, 2012 Report Share Posted August 23, 2012 Ja mam i polecam Janysowskiego PP25, wiem są zajewne i jeszcze lepsze ale ten jest dla mnie w pełni wystarczający, a nosiłęm w swoim i laptopa i dokumenty i zeszyty. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Porozglądałem się tu i ówdzie (WMASG, Google i podobne), ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to, co mnie zastanawia. Mianowicie, rozważam zakup nowego plecaka na 2-3 dniowe wypady w teren. Wpadł mi w oko Berghaus Munro. Nie jestem jednak pewien, czy pomieści w sobie śpiwór (Iceberg Profi 3), 2 francuskie racje żywnościowe, polar, zapasowy mundur (lightweight DPM), zapasową 1,5l butelkę wody, podstawowe artykuły higieniczne (szczotka i pasta), kilka obozowych pierdółek (plastikowe łyżki, kubek, etc.) i w zależności od wypadu - kilogram amunicji. Rozważam jeszcze zakup brytyjskiego Patrol Packa, gdzie w/w sprzęt zmieści się na 100%, aczkolwiek egzemplarze, które można dorwać na Allegro są w stanie wskazującym na spore użycie. Nie ukrywam, że opinia człowieka, który ma o tym sprzęcie pojęcie bardzo ułatwiłaby mi wybór. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Munro posiadam i lubię. 35l, klasyczny układ (jedna duża komora plus kieszonka w klapie). W opinii znawców lepszy od Patrol Pack'a. Nie umiem odpowiedzieć, czy zmieszczą się potrzebne Ci graty, bo tego śpiwora ani francuskiej racji żywnościowej w ręku nie miałem. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Śpiwór kompresuje się do 22x26 podobno więc zakładam, że połowę zajmie :) Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Polar też nie jest mały (zakładam, że chodzi o issue brytfyjski). Najsensowniej by było pożyczyć i przymierzyć. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 I tu właśnie jest psiak pogrzebany. Dostęp mam tylko do Patrol Packów. No cóż panowie - dzięki za odpowiedzi. Munro to fajna zabawka i naprawdę mi się spodobał, zwłaszcza, że recenzje o nim były tylko pochlebne, ale gdybym go wziął, to wypakowałbym się po dach sprzętem osobistym, a na ekipowy już by nie starczyło miejsca (jakiś noktowizor, 15m liny, czy coś jeszcze innego). Może gdybym wykombinował, jak domontować do niego kieszenie z Bergana, to byłoby git, ale już wyrosłem z kombinatoryki stosowanej do czasu, kiedy nie jest naprawdę potrzebna. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Tobie raczej potrzebne coś bliżej 45-50 litrów. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Może gdybym wykombinował, jak domontować do niego kieszenie z Bergana, to byłoby git, ale już wyrosłem z kombinatoryki stosowanej do czasu, kiedy nie jest naprawdę potrzebna. Proste jak przysłowiowy seks z nietoperzem. Kieszenie od Bergana mają po wewnętrznej stronie szlufki. Munro ma po bokach paski kompresyjne. Przewlekasz te drugie przez te pierwsze. Voila. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts