Dukov Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Witam, myśle nad kupnem RPK ale z tego co znalazłem są tylko Cymy i LCT ale te już są jak dla mnie zbyt drogie więc moje pytanie czy mamy na rynku jakiś model do 1500? Link to post Share on other sites
Nath Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Przecież Cymka nie przebija pułapu 900PLN na Gunfire, na dodatek wysyłka jest w cenie. Link to post Share on other sites
Mati86 Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 jest ca za 1690 zł, tak po za tym chyba agm czy acm nie wiem dokładnie w gunfire sklepie we wrocku. Przy czym nie ma go onnline. Cene ma około tysiąca. Moim zdaniem warto kupić cymę. Link to post Share on other sites
Zachar Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Zastanów się czy chcesz RPK czy "RPK", bo wyższa cena nie oznacza lepszego odwzorowania ostrego odpowiednika. Link to post Share on other sites
Dukov Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 ACM wolałbym nie brać, po prostu chce by była to trwała replika i nie opierała się tuningowi. Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Miałem RPK od Cymy i nie polecam. Strasznie delikatne. Link to post Share on other sites
SirHawk Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Lesio, które części były osłabione? Można byłoby później wykalkulować koszta wymiany na mocniejsze zamienniki. Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 wszystko, co z gównolitu. Podstawa muszki - idą skrzydełka. Podstawa szczerbiny - idą zaczepy szczerbinki. Dwójnog - idzie zawias. Ogon kolby - zaczyna się gibać, bo znalowy. Lufa długa i ciężka - w znalowym jarzmie giba się strasznie. z drugiej strony - nie wiem, czy istnieje na rynku jakieś dobrze zrobione RPK. LCT miało wypuścić jakieś w systemie VFC rok temu, nie wiem, czy wypuściło. Link to post Share on other sites
Dukov Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 I to są wszyscy producenci RPK? Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 ACM, Cyma, SRC, LCT, tyle kojarzę. Link to post Share on other sites
Mati86 Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Jeszcze Lesiu zapomniałeś o "ala rpk" CA :) Link to post Share on other sites
Dukov Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 Skoro wybór w RPK jest tak słaby to jest może jakiś inny LKM godny polecenia do 1500zł? Link to post Share on other sites
Czarex1324 Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 http://zbrojownia.com.pl/ tam w karabiny maszynowe i M249 PARA od A&K :) Link to post Share on other sites
OFF Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Jak już to chyba lepiej P&J z taiwangun. Np. http://www.taiwangun.com/karabiny-maszynowe/pj249-pj46.html . Link to post Share on other sites
Axel Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 jak przetrwasz okres zbierania na boxa to ok 1500 kosztuje ca spw z hicapem m4 u capri asg. box to ok 300 wdalszej perspektywie. Link to post Share on other sites
Dukov Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 Chyba wezmę M249 od PJ albo coś powalczę z RPK, dzięki wszystkim. Link to post Share on other sites
Mati86 Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Jestem zdania że jednak warto brać to RPK z cymy, nie dość że tańsze, jeszcze druma dobrać i naprawde bardzo fajny karabin szturmowy lub wsparcia :) Pozatym masz masę części dostępnych do V3 i chyba łatwiej go będzie sprzedać w przyszłości. Link to post Share on other sites
Dread Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 (edited) Nie, nie warto. Co z tego, że tańsze, skoro się łamie? Cymę warto kupić, jeśli ma się sporo kasy na jej poprawianie, wtedy jest to faktycznie fajny i zgrabny karabin, ale zapomnij, że potem, jak będziesz sprzedawać, ktoś doceni Twój wkład w replikę i da Ci więcej niż w sklepie. Edited September 1, 2012 by Dread Link to post Share on other sites
Mati86 Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Z tym łamaniem nie przesadzajmy, nie każdy rzuca repliką jak ostrym. Miałem osobiście i nic się nie ułamało i nic nie poprawiałem. Wyglądała super strzelałą dobrze. Link to post Share on other sites
Axel Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Nie każdy obnosi sie z repliką jak z jajkiem. Kaemista, nawet z wiekszym rozpylaczem typu m249 dość dużo biega i tarza się. Szansa na przywalenie w drzewo przy rpk jest duża. Link to post Share on other sites
Dread Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Wiesz, na oczy widziałem trzy RPK Cymy, wszystkie trzy złamane. Dwie na kolbie, jedna na lufie. Po prostu robienie mega długiego wiosła, dodatkowo obciążonego dwójnogiem i jeszcze na dodatek opartego o znalową konstrukcję istotnych części nie jest dobrym pomysłem. Muszkę, podstawę szczerbiny itp da się przeżyć, że nie są mocniejsze, ale obsada lufy i ogon kolby są tragiczne. Nie mówię, żeby od razu robili to ze stali, wystarczy użyć ciut lepszego znalu. Ze stopu cynkowego robi się bardziej obciążane rzeczy, zawiasy okien, ramy lusterek samochodowych, broń na .22LR i jakoś są w stanie wytrzymać. Cyma natomiast postanowiła robić te części z ołówka, pomimo, że ma technologię wykonania dobrego stopu (szkielety GB są ze znalu, ale jakościowo stoją o klasę wyżej, niż części zewnętrzne). Link to post Share on other sites
Dukov Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 (edited) Kurde dowiedziałem się że w tej Cymie trzeba zmienić prawie wszystkie części zewnętrzne żeby to jakoś wyglądało, więc chyba zainwestuje w RPK od LCT http://gunfire.pl/product-pol-1152196224-Replika-karabinu-maszynowego-RPK-NV.html warto? I takie pytanie ponieważ była by to moja pierwsza replika 1 klasy więc czy musiałbym w niej wymieniać gume hop up na G&G i lufe precke? Edited September 1, 2012 by Dukov Link to post Share on other sites
Zachar Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 (edited) Żeby to LCT jakoś wyglądało musiałbyś wymienić (od frontu): -lufa -wycior -komora gazowa tzw. kolanko -jarzmo łoża -podstawa szczerbiny (po wymianie lufy) -szczerbina -komora zamkowa (z sensownie wykonanymi nastawami pod bezpiecznik oraz prawidłowo zwymiarowanym przetłoczeniem pod powiększoną obsadę lufy, które i tak tutaj nie ma) -pokrywa komory zamkowej edit. Skąd tam N w nazwie jak nie ma szyny? Edited September 1, 2012 by Zachar Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Żeby to LCT jakoś wyglądało musiałbyś wymienić (od frontu): -lufa -wycior -komora gazowa tzw. kolanko -jarzmo łoża -podstawa szczerbiny (po wymianie lufy) -szczerbina -komora zamkowa (z sensownie wykonanymi nastawami pod bezpiecznik oraz prawidłowo zwymiarowanym przetłoczeniem pod powiększoną obsadę lufy, które i tak tutaj nie ma) -pokrywa komory zamkowej edit. Skąd tam N w nazwie jak nie ma szyny? A to dlaczego aż tyle? Rozumie że replika jeśli byłaby do rekonstrukcji czy cokolwiek, ale do asg? ... Równie dobrze można powiedzieć że z każdej, albo większości emek AEG trzeba wyrzucić upper i lower receiver bo jest źle zwymiarowany. Link to post Share on other sites
korobov Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 Tylko, żę to są dość pokaźne odchylenia od oryginału. Link to post Share on other sites
Recommended Posts