REMOV Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Odwiedziłem dzisiaj stronę FB Łucznik i jakież było moje zaskoczenie, gdy natrafiłem na poniższy tekst: "W drugiej połowie 2004 roku zakończono prace na modelami pistoletu maszynowego modułowego. Trwaja nad nimi badania w WITU."Wychodzi na to, że co dwadzieścia lat w naszym kraju powstaje nowy pistolet maszynowy, pm wz.63, pm wz.84P, a tym razem... pm wz.05? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted May 17, 2005 Report Share Posted May 17, 2005 Chciałbym tylko spytać, po co? Może zamiast wyrzucać kasę na peem, który pewnie i tak nie będzie lepszy od MP5/P-90/MP-7, można było dopracować jeszcze trochę Beryla? Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted May 17, 2005 Report Share Posted May 17, 2005 Chciałbym tylko spytać, po co? Może zamiast wyrzucać kasę na peem, który pewnie i tak nie będzie lepszy od MP5/P-90/MP-7, można było dopracować jeszcze trochę Beryla? odpowiedź jest zapewne taka: Łucznik jako firma musi pozostać konkurencyjna na rynku. Opracowując nowy pistolet maszynowy jest szansa na zmiane broni w armii, policji SG, eksport do innych krajów czy choćby dla ochroniarzy. To bardziej inwestycja na inne rynki niż dla naszej armii (sprzedawanie np do państw bałtyckich które same nieposiadają fabryk bronii). Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted May 18, 2005 Report Share Posted May 18, 2005 Jako patriocie, pozostaje mi tylko życzyć Łucznikowi powodzenia, chociaż uważam, że asystent głównego decydenta powninien mieć ksywę "Sancho Pansa". Kraje bałtyckie stać na broń z Oberndorfu lub z Liege, ale wpadamy tutaj na geopolitykę i międzynarodowe stosunki gospodarcze. Co do naszych firm ochroniarskich... to chyba fanaberią w warunkach wyszkolenia większości z nich byłoby fundowanie czegokolwiek lepszego niż BRS-99, taki "kałasz" w swojej kategorii (chodzi mi o cechy użytkowe, a nie o balistykę!!). REMOV: dzięki za kolejną ciekawostkę, wierzę, że będziesz trzymał (jak zwykle) rękę na pulsie, czyli palec na kabłąku. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted May 18, 2005 Author Report Share Posted May 18, 2005 Dobra, już coś wiem, widziałem to cudo. Pokazano je dwa tygodnie temu na targach sprzętu policyjnego w Warszawie, w zasadzie model funkcjonalny tegoż, pod nazwą PMM. Kształt jest umowny, na razie broń dostosowana jest do amunicji 9 mm x 19 Parabellum, nieoficjalnie mówi się również o nowym naboju małokalibrowym (prawdopodobnie 5,7 mm x 28). Ogólny układ podobny do MP5, to znaczy magazynek przed chwytem pistoletowym, na grzbiecie komory uniwersalna szyna montażowa. Co z tego wyniknie nie wiadomo, w każdym razie nad bronią pracuje WITU, prototypy wykonała FB Łucznik. Modułowość polega na wymiennych lufach, ale jak dokładnie ma być realizowana, tego nie wiem. Na tym etapie broń jest nieco udziwniona, ma hydrauliczny lub pneumatyczny hamulec zamka. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted May 18, 2005 Author Report Share Posted May 18, 2005 Kraje bałtyckie stać na broń z Oberndorfu lub z Liege, ale wpadamy tutaj na geopolitykę i międzynarodowe stosunki gospodarcze.Kraje bałtyckie korzystają z darowizn broni amerykańskiej (M16A1, M14), szwedzkiej (Ak4), izraelskiej (Galil) i innych (m.in. chińskich kbk typ 56-2 z finlandzkich zapasów). REMOV: dzięki za kolejną ciekawostkę, wierzę, że będziesz trzymał (jak zwykle) rękę na pulsie, czyli palec na kabłąku.Jasne, dodam tylko nieco tajemniczno, że to nie koniec nowości w tym roku. A, jest już Mini-Beryl z chwytem przednim i szynami montażowymi po obu stronach łoża, wygląda nieco zabawnie, zamówiła go ŻW, około 700 sztuk. A zamówiła, bo FB Łucznik zdecydowała się w końcu na zmianę tłumika na szczelinowy w miejsce tego dziwactwa, które było i dzięki któremu zarówno subkbk wz.89 Onyks jak i subkbk wz.96 Mini-Beryl nosiły dumne miana "spawarki", a WP tego nie zamawiały właśnie z uwagi na płomień wylotowy :wink: Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted May 19, 2005 Author Report Share Posted May 19, 2005 Źródło (...) prototyp PMM – polskiego modułowego pistoletu maszynowego klasy PDW, skonstruowanego przez kapitana Andrzeja Wróblewskiego z WITU w Zielonce, a wyprodukowany w Fabryce Broni z Radomia. Broń ma hydrauliczny (albo pneumatyczny, testowane są oba rozwiązania) opóźniacz otwarcia półswobodnego zamka; na razie jest dostosowana do strzelania nabojem 9 mm x 19 Parabellum, lecz zastosowany system umożliwia stosowanie także nabojów mało- i mikrokalibrowych nowej generacji, takich jak 5,7 mm x 28 FN i 4,6 mm x 30 HK. Wzornictwo pistoletu pozostawia na razie sporo do życzenia, ale broń nawet w tej prototypowej formie wyglądała całkiem nieźle. Quote Link to post Share on other sites
BMP_Tom Posted May 20, 2005 Report Share Posted May 20, 2005 Wygląda paskudnie :/ Quote Link to post Share on other sites
Chopin Posted May 20, 2005 Report Share Posted May 20, 2005 Paskudny? Jest śliczny!! JEst tak prosty że aż piękny Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted May 20, 2005 Report Share Posted May 20, 2005 jak ingram hfc wygląda (i chyba sobie kupie tak dla draki) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 20, 2005 Report Share Posted May 20, 2005 Nie wiem jak wam, ale mnie przypomina klocek :) Quote Link to post Share on other sites
T.J. Posted May 20, 2005 Report Share Posted May 20, 2005 Z wyglądu przypomina mi włoski p.m. Spectre... i to bardzo Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 20, 2005 Report Share Posted May 20, 2005 Co sie tak rozpisujecie o wygladzie? To jest PROTOTYP i ma niewiele wspolnego z ostatecznym wygladem. Ma sluzyc do testowania mechanizmu i dzialania! Popatrzcie jak wygladaly prototypy chociazby MP5. Quote Link to post Share on other sites
KaT Posted May 20, 2005 Report Share Posted May 20, 2005 Pytanie do ekspertow: Coz to za celownik kolimacyjny widzimy zamontowany na PMM?. Na moj gust wyglada bardzo podobnie do nowego produktu firmy STAR Airsoft: http://www.airsoft-war4.com/photos//200504084392.jpg http://www.starairsoft.jp/img_top/s_point_s.jpg Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted May 20, 2005 Author Report Share Posted May 20, 2005 Zeiss/Hensoldt Z-Point Quote Link to post Share on other sites
7.62 Posted May 20, 2005 Report Share Posted May 20, 2005 Wygląda paskudnie :/ HK MP7 wygląda paskudnie! To jest piękne(bo polskie :lol: ) PS: HK ostatnio rozkoszuje w brzydotach Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted May 20, 2005 Report Share Posted May 20, 2005 a mi sie podoba, jak na prototyp oczywiscie, jeno ta raczka (grip, nie ta przednia) wydaje mi sie cholernie mało ergonomiczna Quote Link to post Share on other sites
Miedza Posted May 28, 2005 Report Share Posted May 28, 2005 Popatrzcie na ceny :D Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted September 11, 2005 Report Share Posted September 11, 2005 Wygląda paskudnie :/E, wcale nie tak źle. Trochę przypomina PM'kę Spectre firmy SITES. Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted September 12, 2005 Report Share Posted September 12, 2005 Bez chwytu przedniego wygląda jak giwera z okładki podręcznika do Cyberpunka 2020. Brakuje tylko smart-linka. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted September 12, 2005 Author Report Share Posted September 12, 2005 Etam... Quote Link to post Share on other sites
aqualopetaq Posted September 25, 2005 Report Share Posted September 25, 2005 Dla mnie to nic innego jak Largo LG 205 K gdzieś o nim słyszałem, i był prawie identyczny. To taki Słowacki modułowy pistolet maszynowy Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted September 25, 2005 Report Share Posted September 25, 2005 REMOV: a nie wpadli jeszcze na pomysł przemontowania tego cuda na bull-pup, tak jak to planują z Jantarem? (pomarańczowa plansza za twoimi plecami na zdjęciu). Quote Link to post Share on other sites
gunmaniak Posted September 26, 2005 Report Share Posted September 26, 2005 Ta plansza za plecami remova to beryl w układzie bull-pup? a ten nowy pm w układzie bull-pup? ciekawe jak by nie wyglądał. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted September 26, 2005 Author Report Share Posted September 26, 2005 Ta plansza za plecami remova to beryl w układzie bull-pup?Nie do końca. Rysunki to jedno, model bezkolbowego Beryla, czyli Janatar-M, to inna bajka. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts