wiciok Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Pewnie gniazdo mikrofonu "nie odbija" po wyjęciu wtyczki. Odegnij blaszkę w środku tak jak powinna być. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 (edited) Pewnie gniazdo mikrofonu "nie odbija" po wyjęciu wtyczki. Odegnij blaszkę w środku tak jak powinna być. Ponoć czasem pomaga kilkukrotne dynamiczne włozenie i wyjęcie, takie trochę informatyczne podejście :icon_wink: Edited July 15, 2016 by kugelblitz Quote Link to post Share on other sites
marcin_276 Posted July 18, 2016 Report Share Posted July 18, 2016 blaszki w gnieździe działają poprawnie. ktos ma jeszcze jakis pomysl ? Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted August 7, 2016 Report Share Posted August 7, 2016 Witam, szukalem po wyszukiwarce forumowej ale nie znalazlem. Mam następujący problem: w moim baofengu: gdy wcisnę PTT i mowie to slychać tylko nośke a nie slychac mowy, ale jak juz podlaczy sie zewnetrzne PTT wszystko dziala OK. Wie ktoś o co chodzi ? http://forum.wmasg.pl/topic/134683-baofeng-uv-5r-problem-z-obsluga/page__st__100?do=findComment&comment=1961770 Quote Link to post Share on other sites
kruchy1992113 Posted November 24, 2016 Report Share Posted November 24, 2016 Mam małe pytanie odnośnie Beofenga UV-5R, otóż po podłączeniu i odłączeniu zestawu słuchawkowego, mikrofon w samym radiu przestał działać. Podczas nadawania z samego radia słychać tylko szum, a po podłączeniu słuchawek wszystko jest w porządku. Czy ktoś miał podobny problem? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted November 24, 2016 Report Share Posted November 24, 2016 Kolego, czy przeczytałeś niniejszy wątek i zastosowałeś się do przedstawionych tutaj rad? Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted December 27, 2016 Report Share Posted December 27, 2016 Podepnę się pod temat. UV-5R vs UV-3R vs UV-82 - który model lepiej się sprawdzi w naszym hobby? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 27, 2016 Report Share Posted December 27, 2016 Jeden pies. Tyle, że w 3r nie zaprogramujesz kanałów z klawiatury, a w 82 masz podwójne pkt z którego i tak nie skorzystasz, skoro zadajesz takie pytanie. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted December 27, 2016 Report Share Posted December 27, 2016 Tak więc kompromisowo kup UV-5R :) Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted December 27, 2016 Report Share Posted December 27, 2016 Dzięki Panowie :maniak_OK: Quote Link to post Share on other sites
Bober00 Posted December 27, 2016 Report Share Posted December 27, 2016 Mam uv-3r plus Generalnie programowanie da się zrobić z poziomu klawiatury, ale co klikania to już moje :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 27, 2016 Report Share Posted December 27, 2016 Plus jest nieco sensowniejszy, bo można przełożyć anteny i akcesoria od innych ryżowców. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted May 17, 2017 Report Share Posted May 17, 2017 Panowie, Po 2 latach leżenia w szafie moje UV-5R odmówiło posłuszeństwa. Radio nie nadaje audio - ani za pośrednictwem VOX, ani też wbudowanego albo zewnętrznego PTT. ROGER BEEP przechodzi bez problemu. Odbiór działa. Czy mając lutownicę i dobre chęci jestem w stanie to naprawić, czy rezerwować już 130 PLN na nową PMRkę? Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted May 18, 2017 Report Share Posted May 18, 2017 Nie słychać głosu ale nośna jest czy wogóle odbiornik nic nie odbiera ? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 18, 2017 Report Share Posted May 18, 2017 Odbiór działa normalnie czy tylko z bliska? Rado fm normalnie odbiera? Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted May 18, 2017 Report Share Posted May 18, 2017 Doczytałem że Roger Beep przechodzi, czyli radio nadaje. Jakby coś w torze mikrofonu, ale nie sam mikrofon bo z PTT też nie działa Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted May 18, 2017 Report Share Posted May 18, 2017 @Wiciok: Odbiór działa. W ostatni weekend radio zbierało kontakt z całego terenu. Z FM też nie ma kłopotu. Można powiedzieć, że mój Baofeng zalegalizował się w Polsce, samoistnie wyłączając przestępczą opcję nadawania. @kugelblitz: Zakładam, że padł układ odpowiedzialny za zarządzanie wbudowanymi i zewnętrznymi mikrofonami. Winę może ponosić PTT od Z-Tacticala. Problem z radiem zaczął się wtedy, kiedy obluzował się kabel łączący radio z PTT. Wysuwa się na jakieś dziesiąte części mm z obudowy i zwiera obwód (radio przechodzi samoistnie w tryb nadawania). Po delikatnym dopchnięciu - wszystko wraca do normy, ale fonia nie działa. Nawiasem mówiąc, Z-Tactical to jakaś kupa, albo to ja mam paskudnego pecha. Jest to mój drugi PTT od tej firmy (pierwszy reklamowałem, bo połamał się kabel) i właśnie przez problemy z ich akcesoriami radio leżało tyle czasu w szafie. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted May 20, 2017 Report Share Posted May 20, 2017 Z-tac to kupa, łąmanie siękabli to standard. Testowałeś radio z innym ptt lub mikrofonogłosnikiem ? Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted May 21, 2017 Report Share Posted May 21, 2017 Nie testowałem, bo teraz nie mam takiego pod ręką, ale nie sądzę, żeby nagle spowodowało to naprawienie się radia.;] Nic to, pogrzebię trochę na necie za jakimś rozwiązaniem i najwyżej kupię sobie nowe radio. 130 PLN to w końcu nie majątek. Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted June 6, 2017 Report Share Posted June 6, 2017 @kugelblitz: Zakładam, że padł układ odpowiedzialny za zarządzanie wbudowanymi i zewnętrznymi mikrofonami. Winę może ponosić PTT od Z-Tacticala. Problem z radiem zaczął się wtedy, kiedy obluzował się kabel łączący radio z PTT. Wysuwa się na jakieś dziesiąte części mm z obudowy i zwiera obwód (radio przechodzi samoistnie w tryb nadawania). Po delikatnym dopchnięciu - wszystko wraca do normy, ale fonia nie działa. na 99% padło mechanicznie gniazdo. w jego wnętrzu jest blaszka, która się przełącza po wsadzeniu wtyczki. Najprawdopodobniej została w połowie położenia. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted June 7, 2017 Report Share Posted June 7, 2017 Bardzo mozliwe. Ponoć czasem na tą przypadłość szybkie włożenie i energiczne wyciągnięcie powtórzone kilka razy Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted June 7, 2017 Report Share Posted June 7, 2017 Polutowałem radio zgodnie z manualem podlinkowanym gdzieś na poprzednich stronach tego wątku. Nadawanie ponownie działa. Przy czym jeszcze nie sprawdzałem jak wygląda współpraca z zestawem słuchawkowym. Coś nie mogę się zabrać za kupienie nowego. O ten manual chodzi: EDIT: Dokupiłem do radia standardową mikrofonosłuchawkę Baofenga. Może i jest badziewna, ale przynajmniej działa, w odróżnieniu od PTT Z-Tacticala, który jest tylko badziewny. Dzień po zakupie wszystko funkcjonuje bez problemów. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts