Yahalom Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Właśnie obejrzałem 'reportaż' na TVNie i jestem w szoku :o Aż się prosić zapytać "jak żyć?!"... Jak tylko pojawi się link to go wrzucę. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Co się stało? Weź nie strasz ludzi w niedzielę :F Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Też go widziaŁem. Też kogoś ze SPAPu. Czyżby grupa reko SPAP Katowice? Eszcze słyszałem, że nie tylko policja, ale wszystkie służby mundurowe będą zabronione do rekonstrukcji Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 14, 2013 Author Report Share Posted April 14, 2013 Materiał o tym, że policja przygotuje (?) sobie możliwości i (zacznie tego bardzo używać) do wyłapywania "podszywających się" pod tę instytucję. Co pokazali? Jakiś SPAT + 'Krystiana', który w plamiaku i czarnych gadżetach, z repliką "na kulki" stał po środku osiedla i pozował do kamery :teethh: W ciągu godziny będzie pewnie na stronie. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Widziałem też, wyczesana manipulacja: rekonstruktor SPAPu brama weselna z "wytłuszczonym" przyjęciem wódki wzmianka o ludziach Rutkowskiego (podobne odznaki) wzmianka o dwóch osobach wlepiających mandaty na smyczkę i długopis z napisem "Policja" :maniak_strach: screeny z allegro pt. "Kup sobie odznakę, czapkę i lizak" wesołe zakończenie z panami z MO Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 No właśnie też to mnie zdziwiło. Pokazali "bramkę" ślubną w sposób iście TVNowy, pokazali biorącą w tym udział grupę rekonstruującą/stylizującą się na AT i wyjaśnienie reportażu. Nie podoba mi się to... Krystianie- jeżeli jesteś na tym forum, pozdrawiamy Cię! I pomaluj zamek w glocku! Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Po nich można się czegoś takiego spodziewać, nie ma co panikować :) Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 A jak myślicie, serio zakażą reko? :( Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 A jak myślicie, serio zakażą reko? :( Zawsze zostanie ci reko Space Marines ; ) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 14, 2013 Author Report Share Posted April 14, 2013 Fakt, nie ma co panikować póki nie pojawi się nic oficjalnego - niepokojące jest jednak, że w ogóle się nami zainteresowali... Już to widzę, jak zakażą 'udawania' DWSu - połowa rzeczy o charakterze militarno-trekkingowym musiałaby zniknąć ze sklepów :teethh: :teethh: ^ - albo Legiony Rzymskie :teeth: Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Zakazać sobie mogą, pytanie tylko jak to będą sprawdzać? Rozumiem, że wtedy nici z jakichś pokazów, czy coś.. ale na strzelanki wbijać nam nie będą przecież :teethh: TVN już chyba robił coś o replikach ASG. Chyba w "Uwadze" był jakiś reportaż lub dwa. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 (edited) To, że ktoś się zainteresuje to było wiadome już dawno, zostawało pytanie "kiedy?". Zakazać sobie mogą, pytanie tylko jak to będą sprawdzać? Rozumiem, że wtedy nici z jakichś pokazów, czy coś.. ale na strzelanki wbijać nam nie będą przecież :teethh: Ja się zastanawiam jak to podobieństwo ma być sprawdzane d: To mi w tym reportażu nie pasowało i śmierdzi tanią sensacją. Zabiorą metalom czarne bojówki? :teeth: Edited April 14, 2013 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 14, 2013 Author Report Share Posted April 14, 2013 Strach wozić odblaskową kamizelkę w aucie :teethh: Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Jak wprowadzą to pod karą konfiskaty sprzętu to zacznie to zacznie to mieć sens, nie jeden ma rzeczy pożądane dobrej jakości... Ot idealnie by wspomóc państwo szlachetnym czynem :D Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Ja się zastanawiam jak to podobieństwo ma być sprawdzane d: To mi w tym reportażu nie pasowało i śmierdzi tanią sensacją. Zabiorą metalom czarne bojówki? :teeth: Zrobią sobie albumy ze zdjęciami z FB i będą z nimi jeździć na zloty :F Tak jak piszesz. Tania sensacja, musieli czymś wypełnić niedzielne wiadomości. Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Zabieramy airsoftowcom a dajemy wojsku/ policji. :D Z moim equipmentem jestem bezpieczny. :teethh: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 14, 2013 Author Report Share Posted April 14, 2013 http://fakty.tvn24.pl/cios-w-przebierancow,318582.html Quote Link to post Share on other sites
berylpl Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Niech się najpierw ludzie z TVN przestaną stylizować na rzetelnych dziennikarzy :/ Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 (edited) Ale Panowie znają obowiązujące przepisy dotyczące umundurowania wojskowego i policyjnego? I treść art. 61 kw, tak przy okazji... Do tej pory z reguły przyjmowało się, że rekonstrukcja była jakimś tam "kontratypem". Ale jak się milicjanty z KGP zbiorą i napiszą okólnik do pozostałych milicjantów, to się skończy. Tyle. A jak komuś nie podoba się obowiązujące prawo albo zachowanie organów mających je egzekwować, to przypominam, że co cztery lata mamy wybory. Warto sobie przypomnieć co się robiło w czasie ostatnich... :icon_wink: Swoją drogą oglądnąłem ten "reportaż". Abramowicz, czy to polskie nazwisko? :hahaha: /sarkazm/ Edited April 14, 2013 by Kuba Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 14, 2013 Author Report Share Posted April 14, 2013 Przy art. 61 znowu wraca jak bumerang definicja munduru - czy ciuch Helikona będzie mundurem? A co z mundurem np. SPECOPSu, który jest używany w SPAP Gdańsk - czy zakup takowego w A-TACS (bo inne kolory już nie będą 'się kojarzyć?) jest równoznaczny z podszywaniem się pod nich? Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 W sumie jak się na spokojnie obejrzy to gościowi z komendy chodziło o stylizację np. odznaką czy mundurem jak mają w drogówce, a czynności jak "wypisywanie mandatu" czy coś podobnego. A, że TVN odwalił szopkę to przynajmniej mamy temat do gadania. Alles. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Ja się zastanawiam jak to podobieństwo ma być sprawdzane Będą szukać na fejsbuczku i potem będzie prawdziwe AT na chatę wpadało. :) Oczywiście nasi "dziennikarze" znów musieli zrobić sensację, byle była jak największa oglądalność. Paranoja... Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Przy art. 61 znowu wraca jak bumerang definicja munduru - czy ciuch Helikona będzie mundurem? A co z mundurem np. SPECOPSu, który jest używany w SPAP Gdańsk - czy zakup takowego w A-TACS (bo inne kolory już nie będą 'się kojarzyć?) jest równoznaczny z podszywaniem się pod nich? Odnośnie munduru wojskowego to sprawa chyba jest prosta- odpowiednie rozporządzenie. Wynika z niego, że coś produkcji Miwo, Helikona, Specops, czy jakiejkolwiek innej firmy, nie będące ubiorem "we wzorze i kroju" nie może być nazwane mundurem. Co do ciuchów WS- nie widziałem nigdzie regulacji, co jest, a co nie jest mundurem. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 (edited) 61 kw pozostaje w relacji z właściwymi przepisami "mundurowymi". Przy założeniu, że nie ma się na sobie nic "państwowego", teoretycznie sprawa jest czysta. Praktycznie milicjanty, jak się uprą, to i tak mogą skierować wniosek o ukaranie, a sąd w 9/10 wypadków, wyda wyrok nakazowy. Przy założeniu, że zostanie wniesiony (skutecznie) sprzeciw, zacznie się kołomyjka, w której (w praktyce) będzie trzeba udowodniać, że jest się niewinnym. Co w zasadzie powinno się udać, choć możliwe, że dopiero w II instancji... Natomiast jeśli KGP sobie uroi jakieś przepisy o "przedmiotach podobnych" - których egzekwowania sobie za bardzo nie wyobrażam (bo gdzie jest granica podobieństwa?) - to nie miejcie złudzeń - klepną to wszyscy, włącznie z obecną opozycją. I wtedy ten burdel zmieni się w cyrk... :icon_wink: Edited April 14, 2013 by Kuba Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Poprawcie mnie jeśli się myle, ale policja jest od egzekwowania prawa, a nie stanowi organu ustawodawczego. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts