duchu26 Posted April 17, 2013 Report Share Posted April 17, 2013 Witam. Dopiero co chcę zacząć zabawę z airsoftem chyba głownie przez ciągle namowy znajomych którzy co dziwne nie mogli mi doradzić jaka bron wybrać itd. Sami sie w sumie na tym za bardzo nie znaja ale zabawa będzie z nimi na pewno fajna. Przechodząc do setna sprawy, upatrzyłem sobie taka oto replikę: http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2992 Następnie zacząłem szukać informacji na temat tej broni i trafiłem właśnie na to forum do art: http://wmasg.pl/pl/armoury/show/300361 Wiem ze te dwie bronie na pewno w pewnym stopniu sie różnią i interesuje mnie wasza opinia czy wybrana przeze mnie replika jest dobrym wyborem. Wyczytałem tez ze są straszne problemy z dokupieniem magazynków gdyż ciężko znaleźć pasujący mag do G&P. Jeśli faktycznie juz sie na tą bron zdecyduje fajnie jesli ktoś z was podał by mi link do magazynków które pasują do defendera. Drugie pytanie będzie odnośnie pistoletu, nie mam pojęcia który wybrać. Jedni na tym forum piszą ze 420fps to za dużo, inni ze to i tak mało. Ze te mocniejsze nie nadają się do czegoś i tu właśnie pogubiłem się w tych waszych skrótach czy nazewnictwach:) Pistolet bądź inna bron boczna może być do ceny 500zl. Jeśli ktoś ma jakiś lepszy typ niz GP Defender proszę o podanie co to za bron. Z góry dziękuje za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted April 17, 2013 Report Share Posted April 17, 2013 Zamiast pistoletu kup okulary balistyczne, buty, mundur, magazynki, kamizelkę i inne bzdury. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 17, 2013 Report Share Posted April 17, 2013 Z Twojego postu wywnioskowalem, że masz wysoki budżet (około 2000 zł). W tej kwocie już jest w czym wybierać wśród replik dobrej jakości. Powinieneś sobie przemyśleć kilka zagadnień. 1. Czy będziesz strzelał się tylko z kolegami w lokalnych strzelankach, czy też zamierzasz bawić się na większych imprezach? 2. Czy koniecznie musi być to replika z "rodziny" M4-M16, czy też wchodzą w rachubę repliki innej broni (G36, AK, MP5)? 3. Pistolet (broń boczna, zapasowa) o prędkości wylotowej 420 fps jest zdecydowanie zbyt mocna. Organizatorzy imprez gdzie występuje CQB ("taktyka czarna" czyli walki w bydynkach) coraz częściej ograniczają moc używanych replik do 350 fps (moim zdaniem słusznie), więc takiej repliki należy szukać. W razie awarii repliki głównej (Karabinka, pistoletu maszynowego), broń boczna o mocy 350 fps sprawdzi się też jako awaryjna w lesie, choć zasięg i celność już nie będą porównywalne z dobrą repliką główną. 4. Jeśli masz zamiar podjąć jakąś konkretną stylizację (WP, BW, US-A), to do niej powinieneś dostosować swoje preferencje dotyczące zakupu repliki. Jeśli nie, to kupuj takie repliki jakie Ci się szczególnie podobają. 5. Pamiętaj, że w ASG replika to nie wszystko, przede wszystkim ochrona oczu, na tym nie wolno oszczędzać! Ważne są też buty, nieprzemakalne, wygodne, na tyle wysokie, żeby obejmowały kostę. Celowo nie wskazuję Ci żadnych konkretów, bo najpierw musisz określić swoje preferencje i zamiary. Quote Link to post Share on other sites
duchu26 Posted April 17, 2013 Author Report Share Posted April 17, 2013 (edited) Mundur mam juz upatrzony, helm, gogle i okulary tez. Zanim wejdę na jakaś strzelanke zaopatrzę sie we wszystko co jest tylko potrzebne. Nie był bym oczywiście sobą gdybym nie zapytał jakie gogle i okulary polecacie, kamizelkę też możecie jakaś polecić. Okulary takie sobie upatrzyłem: http://gunfire.pl/pr...R-Air-Rage.html Natomiast gogle: http://gunfire.pl/pr...ear-czarne.html Nie wiem czy nie przesadzam cenowo z ochrona oczu ale wolał bym nie ryzykować utraty oka. Lecz na razie najbardziej interesuje mnie wybór broni głównej i bocznej. Edit:/ Powała dziękuje za taka odpowiedz, budżet mam w sumie dość wysoki, wczoraj nawet zastanawiałem sie nad zakupem czegoś z rodziny PTW ale doszedłem do wniosku ze az tak szalony nie jestem:) Na początku na pewno będę strzelał tylko ze znajomymi, nie wyskoczę przecież od razu na dużą imprezę bez jakiegokolwiek doświadczenia ale na pewno moja zabawa nie ograniczy sie tylko do zabawy z kumplami. M4/M16 podobają mi sie wizualnie, lubię po prostu ładne rzeczy wiec raczej lepiej aby była by to jakaś M. Choć może kupie dwa karabinki, jakiś zapas zawsze sie przyda wiec cos z g36 też może być ale AK odpada. Co do botów, to tak sie zastanawiam czy kupić buty wojskowe czy pozostać przy swoich sprawdzonych firmach jak la sportiva czy merrell. Cos w tym typie: https://www.polarspo...ORTIVA OPAL GTX Co do specjalizacji to tego jeszcze nie wiem, nawet sie nad tym nie zastanawiałem ale chyba chciał bym być gdzieś w centrum akcji. Edited April 17, 2013 by duchu26 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 17, 2013 Report Share Posted April 17, 2013 (edited) 1. Polecałbym okulary Uvex, Bolle albo ESS. 2. Jeśli podobają Ci się karabiny z rodziny M4-M16, to nic Ci nie doradzę, bo nienawidzę eMek i wszystkiego co związane z US Army i w ogóle z "Hamburgerami". Mam taką fobię i już... :maniak_jezyk: 3. Nie chodziło mi o "specjalizację" tylko o "stylizację" na podobieństwo jakieś armii, formacji. Jeśli chodzi o specjalizację, to każda za wyjątkiem "snajpera" pozwoli Ci być w centrum akcji. :maniak_usmiech: Edited April 17, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted April 17, 2013 Report Share Posted April 17, 2013 Chodzą słuchy, że Belleville są bardzo wygodne. Te gogle są bardzo drogie, rozważ zakup Bolle X800 lub ESS ( na allegro ) Najlepsze pistolety robi Tokyo Marui, na naszym rynku nieosiągalny Jeśli nie boisz się zamówić repliki z zagranicznego sklepu, poszukaj na Fire Support ( UK ) Quote Link to post Share on other sites
duchu26 Posted April 17, 2013 Author Report Share Posted April 17, 2013 Heh, złe przeczytałem:) Nie mam jakiejś ulubionej armii, wiec cokolwiek może być. Irlandzkie wojsko ma fajne mundury :maniak_jezyk2: Ale może być każda inna, to totalnie bez znaczenia. Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted April 17, 2013 Report Share Posted April 17, 2013 Z eMek to polecę jeszcze wszelakie twory Evolution Airsoft, też 1 klasa, są trochę tańsze (większość), a spisują się miodnie :) Jak chcezz cos bardziej egzotycznego to polecę również LR300 tej samej firmy :) Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted April 17, 2013 Report Share Posted April 17, 2013 (edited) Gościa stać na Wiley X to niech bierze, może jeszcze mu i-vo polecisz... Jeśli chodzi o emki to szukaj G&P albo jak jesteś chociaż troche szalony, to PTW Challenge Kit i daj to komuś ogarniętemu do złożenia [o ile pamietam na Redwolfie 1200 dolców- do sprawdzenia, bo serio nie pamiętam :) ]. Może ci sie spodobać ewentualnie HK416/417. Co do butów sie nie wypowiem bo nigdy nie dałem za parę jakichkolwiek wiecej jak trzy stówki :icon_biggrin: Pomyśl też o sensownym zasilaniu repliki, tzn. bateria li-po (a najlepiej ze trzy od razu- na zapas) oraz mikroprocesorowa ładowarka. Co do reszty zgadzam się z przedmówcami. Edited April 17, 2013 by KnightMoritz Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted April 17, 2013 Report Share Posted April 17, 2013 OMG kolega ma kasę na sprzęt z najwyższej półki (pozazdrościć!), a wy mu polecacie rozwiązania dla ludzi, którzy chcą kupić CM 028... M4 G&P z pewnością cię zadowoli, wyżej jest tylko PTW. Co do butów, to popatrz, co noszą kontraktorzy i specialsi - często są to właśnie Merrelle, Llowy czy nawet Conversy taktyczne. To chyba o czymś świadczy. Takie buty są wygodne, a zarazem mają walory obuwia wojskowego. Ich minus to wysoka cena (ale to pewnie cię nie dotyczy). Pistolet tylko Tokyo Marui, reszta gaziaków to przy nich druga liga. Co do specjalizacji to obejrzyj sobie www.militaryphotos.net. Pewnie skończy się na multicamie i stylówce na SF. Quote Link to post Share on other sites
duchu26 Posted April 17, 2013 Author Report Share Posted April 17, 2013 Dużo ciekawych rzeczy się już tu dowiedziałem. Stalker o właśnie taka odpowiedz mi chodziło, okulary kupie najlepsze jakie tylko znajdę, nie będę oszczędzał na bezpieczeństwie. Kupie ta bron ktora podałem w pierwszym poście, po prostu strasznie mi sie podoba i po lekturze kilku artykułów stwierdzam ze to dobra replika. Pistolet tak jak piszesz Tokyo Marui, wczoraj sie juz trochę oczytałem na temat tej firmy. Co do butów to moge wam doradzać, znam sie na nich dosc dobrze bo jestem dosc wymagającym użytkownikiem, taka ciekawostką dla was może byc fakt ze kupując merrelle czy la sportivy w cenie 500-700zl dostajecie buty których nie będziecie w stanie zniszczyć przez 3-4 lata, osobiście posiadam 5 letnie la sportivy ktore sa w stanie dobry +, nic nie pękło a podeszwa prawie jak nowa. Komfort noszenia taki sam jak tydzień po zakupie:) Pozostał juz tylko jeden problem, kamizelka. Wpadło mi w oko coś takiego: http://gunfire.pl/product-pol-1152199503-Kamizelka-taktyczna-ELITE-FORCE-Premium-Mission.html I teraz tak sie zastanawiam czy kupić to, czy po porostu zwykłą kamizelkę a do niej ładownice itd. Jeśli ktos z was jest posiadaczem jakiegos fajnego modelu i jest z niego zadowolony dajcie linka :) Napiszcie tez cos o tej która sobie upatrzyłem. Ostatnie pytanie w tym poście to ile żyje taka replika, o która się dba i pieści? :) Mam tylko nadzieje ze coś na co wyłożę 1,5k zl wytrzyma dość długi okres czasu. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 (edited) 1. Wskazana przez Ciebie kamizelka, raczej malo przydatna, przeciętnej jakości. Lepsze są kamizelki modułowe, gdzie możesz zmieniać konfigurację zgodnie z bieżącymi potrzebami. Osobiście preferuję pasoszelki i zestaw ładownic: - PT-3 + ST-2, - ładownice dedykowane w zależności od posiadanej repliki, - cargo według potrzeb. Pasoszelki nie grzeją tak jak kamizelka, choć mają mniejszą "pojemność" niż kamizelka modułowa. 2. Wytrzymalość repliki zależy od jej jakości, intensywności użytkowania, dbałości. Osobiście używam MP5SD6 [JG] od czterech lat bezawaryjnie, moja Pani tak samo MP5K [Galaxy] ale na to nie ma reguły. Wiadomo, że jak w każdej mechanicznej rzeczy, poszczególne elementy zużywają się, a im niższa jakość, tym zagrożenie awarją jest większe. Zwłaszcza chińskie repliki to zawsze loteria, można trafić na sztukę niemal niezniszczalną, a może "wysypać" się po kilku strzelankach (mam przykład na MP5J [JG], który mi zdechł na trzeciej imprezie). Kupując replikę droższą, wyższej klasy masz większe prawdopodobieństwo, że posłuży Ci kilka lat. Edited April 18, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Przy dbaniu o tą replikę myślę, że 5 lat posłuży na pewno :) W pewnym momencie pewnie będzie trzeba zmienić sprężynę jak się ubije i przestaną cię zadowalać efekty. A co do klamek Tokyo Marui to również polecę. Choć ro plastik to nieraz przeżyła (moja klam) upadek z 3m (drzewo) i raz z większej wysokości. Zwykle po upadku łapałem przy jej pomocy fraga :D Są niezniszczalne, mają super zasięg, ładnie wyglądają, mają oznaczenia ostrej broni :) PS. Do tej pory naprawa jej polegała na wyczyszczeniu z brudu i lekkim przesmarowaniu :) Quote Link to post Share on other sites
duchu26 Posted April 18, 2013 Author Report Share Posted April 18, 2013 Kamizelka modułowa jest jednak lepszym wyborem, dzięki :) Co do klamki Tokyo Marui polecicie jakiś szczególny model? Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Nie. Wszystkie są na tym samym poziomie :) Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Niekoniecznie, ale to niech się Dexter wypowie. Bo na mojego Colta Pythona kręci nosem, że Marui się nie popisało (ja tam gnata lubię ale o kaburę ciężko, kopyto spore i generalnie nie jest to najbardziej praktyczna broń krótka na świecie). Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 (edited) Jak chcesz coś oryginalnego to na Hobbyasia jest type89 tokyo marui z kolbą stałą[tańszy] i ze składaną[droższy] PS MA SINGLA ,POTRÓJNĄ i AUTO Edited April 18, 2013 by dziadekmarek1 Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Polecam kamizelki i mundury Currahee, są drogie, ale super jakości. To sprzęt dla profesjonalistów. Na kamizelce nie warto oszczędzać, bo ci się posypie, tego sprzętu często się używa. Świetne rzeczy robi też Blackhawk, Flyye jest średniej jakości (jedni chwalą, inni narzekają, że spodziewali się lepszej jakości). http://www.currahee.pl/ Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 (edited) Jeśli chcesz coś z rodziny "M" to tylko od KWA. Wtedy masz pewność solidnie zrobionej repliki która Ci długo posłuży. Chyba najlepsze aktualnie dostępne repliki na rynku z tej serii w miarę przyzwoitej cenie. Ewentualnie od siebie polecił bym jeszcze g36 od Ares lub Umarex'a - też raczej nie zawodny sprzęt. Edited April 18, 2013 by yakuz Quote Link to post Share on other sites
Pan_Flint Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Nie zgodzę się z tobą do końca, yakuz. KWA kupuje się dla gearboxa, body jest co najwyżej przeciętne. Budżet jet wysoki, można wziąć KA lub coś innego z fajnym body, i dać serwisantowi który to połączy z GB KWA. Przy takim budżecie wymagania mają prawo być wysokie, więc nie ma co iść na kompromisy. Quote Link to post Share on other sites
yakuz Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 GB od KWA też kosztuje + serwisant wychodzi w sumie podobnie. Ale zgadzam się z Tobą coś w tym jest. Jeśli bym kupował M'kę to tylko do lasu czyli GB musi być potężny żebym mógł go użytkować przy 450-500 fps. Zależy w jaki teren potrzebuje. I tak do tuningów siłowych tylko ak 74 :) Quote Link to post Share on other sites
duchu26 Posted May 3, 2013 Author Report Share Posted May 3, 2013 (edited) Wpadlem w wir pracy i dopiero teraz znowu mam czas pomyslec o zakupach, czas najwyzszy, za 2-3 chce juz wszystko zamowic:) Wiec tak, replike wybralem taka: http://www.asgshop.p...ukt.php?id=2267 Do niej dokupie jeszcze precyzyjna lufe od dlugosci 360mm 6.01, linka nie podam bo mam go gdzies zapisanego na innym komputerze. W kazdym razie lufa jest zrobiona z wysokiej jakosci stali i kosztuje cos okolo 450zl. Gogle: http://www.military....-tactical_3852t Kamizelka: http://gunfire.pl/pr...mor-Vest-L.html Do niej oczywiscie ladownice itd:) Pistolet http://www.fire-supp...lver-gbb-pistol Buty wybiore sobie jakies ze swoich sprawdzonych firm, Merrell, Salomon lub La Sportiva. Ufam im i ani razu mnie zawiodly nawet podczas kilku dniowych wypadow w gory. Magazynki: 2 komplety czyli 4 magazynki http://www.asgshop.p...ukt.php?id=4878 Jeden elektryczny http://gunfire.pl/pr...-600-kulek.html Jeszcze ze 2-3 magazynki do pistoletu. Oczywiście jakiś hełm, na pewnow kolorze woodland z mocowaniem na noktowizor, do broni oczywiście jakiś dobry kolimator. Mundur skompletuje sobie z Currahee. Jakieś ochraniacze na kolana i oczywiscie kabura udowa. Chyba o niczym nie zapomnialem, choc po 16h w pracy cos moglo mi z glowy wyleciec:) Sorki za bledy:D Mozecie dac jakies propozycje co do hełmu i kolimatora. Proszę tez o zweryfikowanie tego co zamierzam zakupić :icon_smile: Edit:/ Zapomnialem o jednym, jako ze obecnie przebywam w irlandi a prawo zezwala na posiadanie repliki o mocy 1J 328 FPS jest mozliwosc zmniejszenia mocy wybranej przezemnie repliki tak abym nie musial biegac i starac sie o pozwolenie na bron? Wiem ze zwiekszyc moc to nie problem ale o zmniejszeniu nie znalazlem zadnego tematu:) Edited May 3, 2013 by duchu26 Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 Magazynki wybierz inne. Jakieś mid- lub lowcapy. Wychodzi na to, że chcesz kupić 4 Hi- + elektryczny ;) To bez sensu. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 Magazynki wybierz inne. Jakieś mid- lub lowcapy. Wychodzi na to, że chcesz kupić 4 Hi- + elektryczny :icon_wink: To bez sensu. Dokładnie, weź 1 hi-cap i resztę midów lub lowów. Reszta zestawu na wypasie. Nie ma problemu, żeby zmniejszyć moc, napisz do sklepu i wstawią ci słabszą sprężynę. Wyjdzie to na pewno z korzyścią dla wytrzymałości gearboxa. Co do ochraniaczy to polecam coś markowego, np. Alta lub Hatch (Alta ma fajny system zapięcia flex, który sprawia, że nie spadają w dół). Kabury warto kupić z tworzywa, najlepsze robi Fobus lub IMI, którzy je zresztą wymyślili. Co do hełmu, to w asg wystarczy kask Pro-Tec. Jest lekki i przewiewny. Kolimator EOTech - najbardziej wygodny, co widać też na polu walki. Możesz też kupić sobie lunetę, przydaje się do lasu, np. kopię Elcana lub Acoga. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts