TenginatorPajacu Posted May 18, 2013 Report Share Posted May 18, 2013 Siemanko, udalo mi sie skompletować wszystkie części do ak47, ale różnią się od siebie kolorem i gatunkiem drewna mianowicie kolba , nakładka górna - sklejka , okładziny dolne - buk a chwyt to już nie wiadomo z czego, czym to pomalować aby uzyskać ciekawy efekt ? Quote Link to post Share on other sites
Ru-D Posted May 18, 2013 Report Share Posted May 18, 2013 Bejca? Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted May 18, 2013 Report Share Posted May 18, 2013 Ja osobiście znalazłbym bardziej pasujące do siebie elementy. Efekt będzie najlepszy. Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted May 18, 2013 Report Share Posted May 18, 2013 Sklejka i drewno bukowe po pomalowaniu i tak będzie się różnić po pomalowaniu... chyba że pomalujesz ciemna bejca, palisander lub kasztan, stara warstwę usunać papierem ściernym, zmatowić powierzchnię i malować. A na koniec zabezpieczyć lakierem akrylowym. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted May 19, 2013 Report Share Posted May 19, 2013 (edited) chyba że pomalujesz ciemna bejca, palisander lub kasztan, stara warstwę usunać papierem ściernym, zmatowić powierzchnię i malować. A na koniec zabezpieczyć lakierem akrylowym. Całkowicie mija się z celem. Jakbyś tego nie malował, farba na obu elementach z racji różnicy faktury będzie inna. Wg. mnie to strata cennych elementów. Edited May 19, 2013 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted May 19, 2013 Report Share Posted May 19, 2013 (edited) Zrób go na paki-składaka i tyle, bo tą różnicę ciężko będzie skorygować. Edited May 19, 2013 by korobov Quote Link to post Share on other sites
TenginatorPajacu Posted May 20, 2013 Author Report Share Posted May 20, 2013 chyba ze lakierobejca załatwi sprawe. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Kupujesz małą puszkę lakierobejcy (możesz również wymieszać ze sobą dwie - uzyskasz ciekawszy kolor), drewna ciorasz najpierw grubszym papierem ściernym (o gradacji 150, 180,) a później wykańczasz delikatnie 200, 220-tką. Całość przecierasz szmatką aby nie został na nich żaden pył. Bierzesz jakiś mały pędzel, delikatnie maczasz go w wymieszanej lakierobejcy i pokrywasz cienkimi warstwami wzdłuż słoi drewna. Warstwy muszą być bardzo cienkie. Następnie odstawiasz i czekasz ok. 12 godzin do wyschnięcia. Każdą warstę możesz przeszlifować delikatnie papierem ok. 400 i nakładać kolejną ale wg mnie nie jest to konieczne. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Jak chcesz to rób lakierobejcą. Ja bym tego nigdy nie nałożył na "drewno". Jest inny naturalny sposób. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Równie dobrze zamiast lakierobejcą możesz pomalować czarnym spreyem, w obu przypadkach efekt będzie raził oczy purystów. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted May 22, 2013 Report Share Posted May 22, 2013 Pamiętaj, że niektóre AK miały drewna laminowane oryginalnie. Nie wszystkie były tylko olejowane. Oczywiście lakierobejca to ścierwo 1 sortu jak ten czorny szprej......... Quote Link to post Share on other sites
TenginatorPajacu Posted May 25, 2013 Author Report Share Posted May 25, 2013 No rzeczywiście z tą lakierobejcą jest lipa totalna ,nie wygląda to za fajnie , więc zostaje olejowanie myśle zeby po zeszlifowaniu dać zwykłą bejce tik albo kasztan i wykończyć olejem takim http://allegro.pl/olej-do-drewna-broni-balsin-bezbarwny-50ml-dhl-i3269279135.html zobaczymy jak to wyjdzie :icon_razz: Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted May 25, 2013 Report Share Posted May 25, 2013 (edited) Raz, że nie wygląda, dwa nie jest śliskie jak powinno. Jak chcesz używać bejcy to polecam Fiddes Wood Dye kolor Red Mahogany (czerwony mahoń). Jedna z najlepszych bejc jakie miałem w użytku. Polecam przy "kolorowaniu" mieć rękawice bo jak się "chlapniesz" to będziesz Indianin :icon_razz: Pastą B.H.P ciężko z chodzi.. Edyta: Z tym olejkiem to trochę szaleją 50ml 21zł hahaha:) Edited May 25, 2013 by 0wn Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 (edited) Witam pomalowałem dziś swoje drewna ak bejcą wodną z akrylem o to efekt I teraz moje pytanie czy lepiej jest zabezpieczyć to lakierem czy nie będzie mi się ścierało itp w końcu akryl jest w bejcy. Mam lakier bezbarwny akrylowy lecz półmat czy może być wolałbym uniknąć żeby drewna świeciły się jak psu kohones . Edited July 1, 2013 by glanu224 Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted July 8, 2013 Report Share Posted July 8, 2013 Jedną warstwę możesz dać, nic się wielkiego nie stanie, a zabezpieczysz przed otarciami i ogólnym ciuraniem drewna. Ja swoje drewna zabejcowałem i polakierowałem poliuretanowym lakierem półmat i jest cacy, tu fotka Quote Link to post Share on other sites
glanu224 Posted July 8, 2013 Report Share Posted July 8, 2013 zrobiłem małą próbkę na wieszaku pomalowałem go bejcą i lakierem wygląda nawet ładnie tylko wg mnie ten połysk szpeci te drewna. no nic poszukam lakier mat po sklepach . w ostateczności walnę półmat Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted July 9, 2013 Report Share Posted July 9, 2013 Lakierobejca albo dla chcących uzyskać uber efekt zastosować szelak. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 Ja do swoich używam tylko naturalnych preparatów. Żadnych bejc wodnych i lakierów, Po prostu efekt jest nie naturalny. Quote Link to post Share on other sites
Wojak44 Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 Witam! czy ktos orientuje sie jakiej bejcy uzyc aby uzyskac efekt mniej wiecej jak na tych zdjeciach? chodzi mi o charakteryzacje mojego ak na egzemplarz polskiej produkcji bo stockowe drewna sa paskudne http://static6.depos...sault-rifle.jpg http://static6.depos...sault-rifle.jpg Tak trudno poszukać odpowiedniego tematu ? Przenoszę / Scharf Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 Jeśli już chcesz używać bejcy to polecam fiddes red mahogany (czerwony mahoń). Jest to najlepsza bejca z jakiej korzystałem. Używaj rękawiczek np. lateksowych bo będziesz czerwonoskóry. Tutaj efekt Bejca + szelak rubinowy. Obecnie z bejc już nie korzystam. Quote Link to post Share on other sites
Wojak44 Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 dzieki za rade ale zalezy mi wlasnie zeby drewna nie byly czerwonawe a raczej ciemno brazowe mysle aktualnie czy wybrac heban venge czy palisander :) Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 Jakie to są bejce co podałeś? akrylowe, wodne? Tu masz wzornik. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 Venge nie polecam, będą po prostu za ciemne. Proponowałbym dąb ciemny ewentualnie palisander. Quote Link to post Share on other sites
Kamilw96 Posted February 11, 2014 Report Share Posted February 11, 2014 a ktos wie czym malowali oryginalne drewna? Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted February 11, 2014 Report Share Posted February 11, 2014 Lakierem jezeli juz malowali. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts