thor_ Posted April 27, 2018 Report Share Posted April 27, 2018 W pnw 57 czasem siada połączenie przewodu wysokiego napięcia z przetwornicą a dokładniej wewnątrz gniazda w które ten przewód jest wsuwany lubi "zgubić" połączenie. Na szczęście jest tak prymitywnie (być może z premedytacją) zrobione to połączenie, że wystarczy odkręcić przytrzymującą przewód w przetwornicy nakrętkę, wyjąć przewód odizolować końcówkę i wsadzić go "do dna" ponownie, w 95% przypadków działa dalej OK ;) Jeżeli to nie pomoże to trzeba szukać przetwornicy. Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted April 28, 2018 Report Share Posted April 28, 2018 @W2o , @thor_ Sprzedawcy już podziękowałem, i tak musiałem jechać 110km osobiście aby je zobaczyć. Co do noktowizora newtona - mam okazję go kupić za 300zł i mam dylemat czy jest tego warty, z osobistym przetestowaniem nie mam szans ponieważ jest to 300km odemnie , niestety. Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted May 5, 2018 Report Share Posted May 5, 2018 Udało mi się zakupić pnw-57E(model z cyrlicą, nie polski) , obraz działa, jest parę czarnych kropek ale nic poza tym. Co mnie ciekawi to jego niestandardowa budowa - sprzedawca twierdził że to wersja cywilna - google nic na ten temat nie wie. Wiadomo coś o tym modelu? Na dniach postaram się zdjęcia dać, posiada włącznik chwilowy oraz zasilanie z dwóch baterii 9v , cała elektronika jest nad okularem - bez hełmoforu. . Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted May 6, 2018 Report Share Posted May 6, 2018 Bez fotki to same domysły, ale sprawdź czy to przypadkiem nie jest jakiś "Filin". https://www.google.pl/search?q=noktowizor+filin&rlz=1C1AOHY_plPL723PL723&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=p1rWqggP1A2s8M%253A%252CEPnn3_PS0bTUQM%252C_&usg=__PScmtvSIa8y0uj7CEE-rJmYHk5o%3D&sa=X&ved=0ahUKEwjXtdHtz_DaAhVDGCwKHV1oAaMQ9QEILzAA#imgrc=FIHM_dRHmraXjM: Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted May 6, 2018 Report Share Posted May 6, 2018 Oto obiecane fotki: https://imgur.com/a/85Wgo08 Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted May 6, 2018 Report Share Posted May 6, 2018 :o No to myślałem że w temacie PNW-57 to już wszystko widziałem ;) Ale jednak nie ;) Wot ciekawostka jak dla mnie, ale pewnie cała reszta to to co w każdym innym PNW-57 więc jestem ciekaw czy będziesz z niego zadowolony ;) Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted May 6, 2018 Report Share Posted May 6, 2018 Zwykłe, przerobione przez jakiegoś zapaleńca pnw-57E, tak żeby można było używać jak lornetki (bez czapeczki). Wydaje mi się nawet że pare lat temu na jakimś 48h widziałem tą sztukę :-) Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted May 6, 2018 Report Share Posted May 6, 2018 (edited) Tak więc jak nokto już załatwione - potrzebny mi oświetlacz na wypady nocne , oraz strzelanki gdzie wróg nie ma nokto :icon_smile: Coś w cenie maks. 150zł.. @edit - jeszcze kwestia zasilania, mój nokto jest zasilany z dwóch baterii 9v - czy zamiana na 12v zwiększy jasność obrazu? Czy po zdjęciu obudowy można się dowiedzieć jaki przetwornik jest w środku? Sprzedawca twierdził że ten model działa tylko i wyłącznie na bateriach 9v. Edited May 6, 2018 by Tiloren Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted May 6, 2018 Report Share Posted May 6, 2018 Jak zwykle proponuję oświetlacze na diodach laserowych. Najprościej przerobić ze zwykłego lasera zielonego (532nm). Co do zasilania - wg mnie nie zauważysz różnicy. Quote Link to post Share on other sites
vim Posted May 12, 2018 Report Share Posted May 12, 2018 Takie pytanie: czy ktoś znający się noktowizji miał to w rękach i może potwierdzić że to odpowiada generacji 2? https://www.teleskop...kopy-5165.html EDIT: Zdaję sobie sprawę, iż jakość noktowizji ATN nie powala i się ona psuję. Pytam się tylko, o to czy rzeczywiście jak twierdzi sklep obraz odpowiada gen2. Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted May 13, 2018 Report Share Posted May 13, 2018 Wrażenia ze strzelanki 24h wraz z pnw-57E: Jak wspominaliście , w środku lasu mało widać jednakże: nadal mogłem zobaczyć konary drzew oraz sylwetki(plus oczywiście ruch), nadaje się idealnie do obserwowania czy ktoś nie podchodzi albo nie zakrada się. Dystans na jakim mogłem kogoś wykryć to ~~60m w środku lasu , może nie wielki ale wystarczający aby się przygotować i dostosować do sytuacji. Przemieszczanie z nim polegało na zatrzymywaniu się co 30m-40m oraz obserwowaniu i poszukiwaniu jakiegokolwiek ruchu wśród drzew. Dodatkowo widziałem w nim z daleka użytkowników pvs-7 (chyba też pvs-14 albo kolejnej 7demki) oraz termo. Wady: -Bardzo przeszkadzał brak regulacji ostrości jednym pokrętłem, trzeba ciągle bawić się ostrością dla obu obiektywów oddzielnie -Bez oświetlacza można zapomnieć o wykrywaniu zakamuflowanych celów w bezksiężycowej nocy, ale już przy pełni to co innego.. Z własnych modyfikacji - jako ze było to jedyny noktowizor w oddziale, przymocowałem do niego czerwony laser, bardzo fajnie sprawdza się on w sytuacji kierowania ogniem - wskazywałem nim cele dla oddziału który dany obszar zasypywał kulkami , taktyka może brzmi prostacko ale co najważniejsze: była skuteczna. Wniosek: Sprzedaje to, zbieram na Leupolda LTO-Tracker :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted May 14, 2018 Report Share Posted May 14, 2018 Takie pytanie: czy ktoś znający się noktowizji miał to w rękach i może potwierdzić że to odpowiada generacji 2? https://www.teleskop...kopy-5165.html EDIT: Zdaję sobie sprawę, iż jakość noktowizji ATN nie powala i się ona psuję. Pytam się tylko, o to czy rzeczywiście jak twierdzi sklep obraz odpowiada gen2. Nope. To odpowiada wzmocnieniem generacji 1. Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted June 22, 2018 Report Share Posted June 22, 2018 Można prosić o zdjęcia transformatora z pnw57E? Ewentualnie polskie schematy? Mocuje swoje nokto aktualnie na hełmie i chcę przerobić je na zasilanie z baterii 9v na 11v /aku żelowe 12v - zastanawiam się czy nic się nie spali jak podłącze je bezpośrednio do "poprzednich" kabelków podprowadzonych dla 9v. Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted June 23, 2018 Report Share Posted June 23, 2018 Nic się nie stanie, możesz podłączać. Schematów niestety nie mam od ręki. Jak będą bardzo potrzebne to mogę poszukać ale to potrwa . Aku żelowe na hełm? Jest tyle lżejszych opcji... Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 23, 2018 Report Share Posted June 23, 2018 Standardowa przetwornica ma "przełącznik" 12/24v. Ja w swoim podpiąłem kiedyś dwa aku po 9,6v każdy i na ustawieniu 12v chodziło toto bez problemów. To był typowo "czołgowy" PNW. Cos czuję, że nawet dobicie do 24v na ustawieniu 12v nie zabiłoby przetwornicy ;) Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted June 25, 2018 Report Share Posted June 25, 2018 Cóż , zaryzykowałem i o dziwo działa wszystko w pełni po podpięciu 12v do starych kabelków. Co do aku żelowego - działa on też jako przeciwwaga do hełmu. Jak ma się sprawa wytrzymałości szkieł na kulki? Podobno mają one ponad 1cm grubośći. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 25, 2018 Report Share Posted June 25, 2018 Nie znam repliki która mogłaby rozwalić obiektyw w PNW57. A miałem kiedyś AR-11 plującego kulkami 0,25 ponad 750 fpsów ;) Quote Link to post Share on other sites
mikele_p Posted July 6, 2018 Report Share Posted July 6, 2018 czy ma ktoś wiedzę skąd dopaść adapter bądź wersję "J-Arm'a" tak by podłączyć nokto DIPOL d128 do żurawia Norothos Rhino? Quote Link to post Share on other sites
tomek54 Posted July 11, 2018 Report Share Posted July 11, 2018 Witam. Rozglądam się na noktowizorem do kwoty 4000 zł. Założenia. -Monokular -Gen 2+ -Możliwość montażu do hełmu. - Zastosowanie do ASG Fajnie jakby był wodoszczelny i miał zabezpieczenie przed silnym światłem (ale wiem że w tej cenie to marzenie ) Jeżeli ktoś mógłby coś polecić lub nakierować na określony model, będę bardzo wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
vim Posted July 13, 2018 Report Share Posted July 13, 2018 Kolega kupił sobie nowego ATN X-Sight Pro 4k z nowym sensorem-https://www.atncorp.com/x-sight4k-pro-day-night-rifle-scope-3-14x. (Został uprzedzony o ATN) Taka krótkie wrażenia z użytkowania tego sprzętu Pierwszy egzemplarz który dotarł, miał usterkę, iż nie ładował się akumulator. Został wymieniony na gwarancji, ale za przesyłkę ze stanów kolega zapłacił jak za zboże. W dzień luneta działa dobrze, nieco gorzej niż normalne lunety myśliwskie. Jedynym większym problemem, jest to iż nieco zbyt jasna, gdy dzień jest słoneczny. W ciemny dzień, jest bardzo dobra. W nocy bez doswietlacza widać bardzo niewiele - raczej nie wyraźne zarysy. Jak ktoś wie, ze ktoś tam stoi, to ma szanse go dostrzec, ale bez tego nie ma szans. Z doswietlaczem, jest znacznie lepiej da się obserwować do kilkuset metrów na otwartym terenie. Porównując do Gen1+ i cyfrowych (Gen 2-3 w Olsztynie nie ma) Jest nieco lepiej od Gen1+ - przede wszystkim widać znacznie dalej przy doswietlaczu. Ale ta różnice nie jest zbyt duża. Dodatkowo, cyfrowa umożliwia użytkowania doswietlaczy o dłuższej długości fali Od innych cyfrowych, też jest znacznie lepiej, acz to wciąż nie jest skok o generację Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted August 13, 2018 Report Share Posted August 13, 2018 Tomek54, zapraszam na pw jeżeli nadal jesteś zainteresowany. Quote Link to post Share on other sites
szcz3p4n Posted September 5, 2018 Report Share Posted September 5, 2018 Ma ktoś może z Was osłonkę na okular(ta z dziurką) do envisa na sprzedaż? Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted September 8, 2018 Report Share Posted September 8, 2018 (edited) Po ostatniej strzelance nie mogę złapać ostrości na lewym okularze. W moim pnw57e - jak mogę to naprawić? Edited September 8, 2018 by Tiloren Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 9, 2018 Report Share Posted September 9, 2018 Przyczyn może być kilka: - poluzowanie się obiektywu - poluzowanie się okularu - poluzowanie się koszyka przetwornika. Postępowanie w każdym z przypadków będzie inne. Zastanów się czy zdarzyło się coś co mogło to spowodować (upadek, uderzenie). Pooglądaj z zewnątrz czy są ślady uderzenia na farbie, ew czy coś nie jest luźne lub brakuje jakiejś śrubki.. Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted September 9, 2018 Report Share Posted September 9, 2018 Noktowizorem starałem się nie rzucać o ściany i traktować go "delikatnie" , problem zauważyłem dopiero na strzelance, przy poprzednim jego użyciu nie pamiętam aby to występowało. Ostrość jest regulowana jednakże nie idzie jej ustawić "idealnie" , obraz nadal jest lekko zamazany co mocno przeszkadza. Zwłaszcza ze występuje to na dominującym oku przez co nakłada się to na drugi obiektyw. Jedyna usterka jaką przeszedł od czasu jego kupna to wybuch petardy błyskowej z ~~20 metrów co wypaliło mi małą kropkę właśnie w lewym okularze , jasność obrazu na nim jednakże wydaje się pozostawać bez zmian. Szczerze nie pamiętam aby wtedy ostrość mi się pogorszyła a pomiędzy tym incydentem a ostatnią strzelanką go nie używałem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts