darekk Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 Dzisiaj odebrałem . Po pierwszych próbach powiedział bym że lipa . :| Musi być trochę oświetlone , żeby było coś widać . Po za tym obraz jest rozmazany . Z bliska jest nawet ostry , ale im dalej tym gorzej . Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 15, 2012 Report Share Posted September 15, 2012 To co kupiłeś ma obiektyw x3,5. Co zwykle oznacza, że obraz jest tyle samo ciemniejszy niż obraz z obiektywem x1. Możesz próbować wymienić obiektyw na inny (dobrej jakości), bez powiększenia, o dużej średnicy (tak z 45mm średnicy szkła powinno wyraźnie pomóc). Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
darekk Posted September 15, 2012 Report Share Posted September 15, 2012 Dal byś mi link , gdzie mogę taki obiektyw kupić x1 ? Dzieki . :smile: Znalazłem też coś takiego . Zdaje mi się , czy ten nv cyfrowy jest lepszy od gen 3 ? http://www.youtube.com/watch?v=NGnKWLHMN_U Quote Link to post Share on other sites
ziku Posted September 16, 2012 Report Share Posted September 16, 2012 śmieszy mnie trochę to porównanie po pierwsze porównuje się urządzenie z przybliżeniem i bez przybliżenia...:D debilizm jakiś po drugie - na moje oko, żadna z tych sytuacji nie uwzględnia działania przy samym świetle księżyca/gwiazd, zawsze jest jakieś sztuczne światło w pobliżu obserwowanego obiektu, ciekawe jak to supervision się sprawdzi bez sztucznych źródeł... Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 16, 2012 Report Share Posted September 16, 2012 Naprawdę wierzysz w reklamówki ? Gdzieś na AR15 było bardziej niezależne porównanie i nie wypadło już tak optymistycznie :-) @ obiektyw - szukaj jakiegoś obiektywu o jak największej jasności i dużej średnicy szkła. Ogniskowa w okolicach 25mm. Quote Link to post Share on other sites
ziku Posted September 17, 2012 Report Share Posted September 17, 2012 ja nie wierze, doszukałem się tego o czym pisałeś i to mnie bardziej przekonuje :) http://www.ar15.com/content/products/nightvision/xenonics/supervision/ Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted September 17, 2012 Report Share Posted September 17, 2012 (edited) cyt: 1. Gain mode changing took a full 6-7 seconds to complete. The first 2-3 seconds caused a complete loss of the image in an urban environment and longer in a dark rural setting. 2. Automatic gain control cannot be overridden and causes major whiteout effect at short/medium ranges in urban environments. 3. Very slow refresh rate in anything other then high-light environment. .. 9. Requires high-power IR illuminator for almost any condition other then high-light urban environments, or half moon or better rural environments under100 yards. (Not really a con since I do not consider SVM a true night vision device, but definitely helpful). I tyle jeśli chodzi o użyteczność. A ponieważ nie lubię się pastwić akapity 4-8 pominąłem. Edited September 17, 2012 by W2o Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted September 17, 2012 Report Share Posted September 17, 2012 (edited) Dodałbym jeszcze 8. Uses only rechargeable batteries (and those for only 1.5-2 hours continuous). Not at all optimal for field use. Bo wydaje mi się że źródło zasilania to dość istotna sprawa. Brak możliwości użycia zwykłych baterii to dość duży minus moim zdaniem. Edited September 17, 2012 by Hannon Quote Link to post Share on other sites
noah Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 Używał ktoś noktowizora ATN NightSpirit? Jedna z tańszych Gen II+. Jak wrażenia w porównaniu z PVSami? Wart swojej ceny? Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 Ponieważ dawno nic się nie działo w dziale i oglądalność spada :-) najwyższy czas pochwalić sie nowym projektem nvd. pvs5@pvs14 Głownym celem było zachować maksymalnie dużo funkcjonalności pvs-14, budując urządzenie podobne wizualnie gen2+ Zachowano: - możliwość montażu na j-arm - możliwość montażu na RIS - częściowa kompatybilnośc z akcesoriami pvs14/7 (np bez LIF) - zewętrzny wygląd zbliżony do pvs-14 W projekcie wykorzystano: - wydmuszkę pvs-14 - części pvs-5C tj:komplet optyki z przetwornikiem, diodę IR, włacznik) Na początku wyglądało to tak: a "modyfikowana" wydmuszka tak: "Okular" z wydmuszki znalazł zastosowanie: Pierwsza przymiarka przed klejeniem: A potem to już tylko klejenie, wypełnianie i szlifowanie: i po malowaniu, i drobnej kosmetyce, wygląda tak: Projekt wzorowany na pomyśle australijskim: http://aunv.blackice...story=monocular z pewnymi modyfikacjami. Dekielek zasilania wzorowany na oryginale (ale niestety bez oringu) Quote Link to post Share on other sites
Pergacz Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 Czy NSPU posiada jakiś system chroniący przed "przepaleniem" jasnym, nagłym światłem itp. Zakładam, że jako iż jest to celownik, to spokojnie wytrzymuje błysk wystrzału, ale czy coś więcej? Quote Link to post Share on other sites
miller44 Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 Nie, nie posiada. Dodatkowo każdy błysk światła pozostawia trwały ślad, który utrzymuje się kilka - kilkadziesiąt sekund. Błysk strzału też pozostaje, jeśli się nie użyje tłumika płomienia. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 Mam noktowizor Puslar GS1 i poszukuję do niego latarki w IR, testował ktoś taką latarkę http://www.mhunt.pl/latarka-ultrafire-wf-501b-ir-3w-podczerwien ? Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted August 24, 2013 Report Share Posted August 24, 2013 Tak. Mam takowa. Daje rade na odleglosci 80-100m czyli na dystans airsoftowy bez problemu. Pamietaj jedynie zeby stosowac do niej akumulatorki 3,7v bo mocniejsze uszkadzaja zarnik. W ekipie mamy 3takie patenty i spokojnie daja rade. Diode widac na czerwono jedynie przy centralnym swieceniu, przy odchyleniu zedu 8-10' czerwony rozblysk jest juz niewidoczny :) Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted September 1, 2013 Report Share Posted September 1, 2013 Dzięki za odpowiedź, kupiłem ją ostatecznie i zgadzam się zasięg to coś koło 80m, do asg się nada. Co do zasilania dzięki za informację miałem w planach gdyby akumulator padł używać baterii cr123a, ale już wiem, że to zły pomysł. Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 W2O, Co myślisz o tym? http://www.ebay.com/itm/Armasight-Avenger-Gen-2-ID-Multi-Purpose-Night-Vision-Monocular-3X-Improved-Def-/251218927945?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a7dd0a149 W zasadzie sam nie do konca rozumiem co mialoby to oznaczać "Improved Definition", szczególnie że cena od standard jest 30$ wyższa. Chyba, że znasz coś co można kupić, lub zmontować z 2,5k pln jako lunete celownicą o pow. 3-4 i obiektywie 40-50mm w gen2/gen2+ tak żebym o niego sie nie martwił na nockach (wytrzymałość oraz układ osłony luminofora - nie chce wypalonych oczek). Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 W łapkach nie miałem = trudno wyrokować na odległość. Osobiście bym nie brał. W sprawach związanych z budową albo zakupami - zapraszam na PW. Quote Link to post Share on other sites
Sidjio Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 (edited) Witam może ktoś się wypowiedzieć na temat tego nokto ? http://www.tamed.pl/...ne-d2mv-sl.html , chciałbym go nabyć nie muszę mieć pro uber szpeju za 20 kafli więc proszę o jego opinie a nie ,, kup ten za 10 koła bo jest lepszy " :icon_smile: ważne żeby chociaż 100 metrow miał zasięg i było w miare dobrze widać i też czy jak pokombinuje itp będzie go można założyć na NVG? Edited October 20, 2013 by Sidjio Quote Link to post Share on other sites
Sidjio Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 ew myślałem nad tym ale nie wiem czy onesię różnia więc czekam na opinie http://allegro.pl/noktowizor-pulsar-edge-gs-1x20-gogle-super-cena-i3636927962.html Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 :icon_smile: ważne żeby chociaż 100 metrow miał zasięg i było w miare dobrze widać i też czy jak pokombinuje itp będzie go można założyć na NVG? jednak lepiej będzie jak nie kupisz żadnego z w/w. z takimi wymaganiami co do funkcjonalności to "kup ten za 10 koła bo jest lepszy". Quote Link to post Share on other sites
Sidjio Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 (edited) chodzi mi ogólnie o te noktowizory czy ma sens je brać , troche przesadziłem mnie ucieszy nawet jak one będą te 5 metrów miały zasięg tak na prawdę :icon_smile: czy lepiej se darować bo konkretne rzeczy zaczynają się od paru kafli więcej czy te co wymieniłem to za przeproszeniem gówno którego w ogóle nie warto brać, jakaś opinia na ich temat ? bo na razie nic sensownego rzesz nie napisał Edited October 20, 2013 by Sidjio Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 Mam monookular Pulsar Edge GS 1x20, licz na zasięg 60m plus używanie oświetlacza IR. Jak chcesz gogle to szukaj sprzętu min 2+ aby to było coś sensownego i spełniło twoje wymagania. Quote Link to post Share on other sites
Sidjio Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 (edited) Lecz cena skoczy trzy krotnie a aż tyle kasy nie mam, wystarczyć wystarczy w szczególności te 60 metrów o ile to ma taką jakość jak z filmików na youtubie co widziałem to bardzo mi odpowiada temu też chce wiedzieć który z tych dwóch lepiej wybrać Edited October 20, 2013 by Sidjio Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 To kup monookular do obserwacji da radę na lewe oko. Te noktowizory są za długie i nie będą wygodnie współdziałać z kolimatorami które nie są przystosowane do pracy z noktowizją o ile uda ci się tak daleko od oka odsunąć kolimator aby nie kolidował z optyką noktowizara. Optyka w pulsarze wymaga sporej zabawy w ogniskowanie więc też wątpię co do kwestii łatwego i dynamicznego poruszania się. Noktowizja jest dobra i droga, lub tana i nie daje dużo. Zawsze możesz pomyśleć o celowniku termowizyjnym. Quote Link to post Share on other sites
Sidjio Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 (edited) laser na replice mam dodatkowo podwyższenia pod optykę do maski gazowej itp też więc by nie było problemu ze strzelaniem. Ja nie szuakm nokto za miliony co będzie mi słuzył do czołgania rzucania się w błoto strzelania na kilometry ma po prostu dawać przewagę nad osobą która nokto w nocy nie ma :icon_wink: czytająć wmasg'a jedna osoba bardzo chwaliła dipola d2mv i też do niej PW napisałem Edited October 20, 2013 by Sidjio Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts