Axel Posted October 18, 2015 Report Share Posted October 18, 2015 Siatka siatce nie równa, znaczenie ma ile jej jest i jak jest ukształtowana i jakiej grubości. Znaczenie ma też to jaką odzież masz pod PC. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 18, 2015 Author Report Share Posted October 18, 2015 Plus: rozejrzyj się za plejtami mającymi gąbki dystansowe: Crye CPC, RR JPC, TG TPC Quote Link to post Share on other sites
Seterus Posted October 18, 2015 Report Share Posted October 18, 2015 Przymierzam się do kupna szpeju z Miwo Praszki i mam pytanie odnośnie cordury. Olive Drab jest gęstości 770 i jest nieco droższe, a Oliv MP 1100. Może ktoś się wypowiedzieć na ile różnią się wytrzymałością i masą? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 18, 2015 Author Report Share Posted October 18, 2015 1100 to pancerna i bardzo gruba tkanina. Myślę, że w warunkach airsoftowych (a i w 'bojowych' pewnie też) jest nie do zajechania. Pytanie tylko czy Ci taka właściwość materiału jest potrzebna... Kieruj się głównie kolorem, który Ci bardziej pasuje :) Quote Link to post Share on other sites
Seterus Posted October 18, 2015 Report Share Posted October 18, 2015 Niezarzynalności nigdy nie za wiele :D a kolor to sam nie wiem, chciałbym poprostu zielony, używany z wz. 93 a w przyszłości może i A-Tacs FG. Chyba wezmę te Oliv MP, bo trochę głupio brać mniej wytrzymały, droższy materiał (Olive Drab, różnicy jest tylko parę zł, ale zawsze jest) tylko dlatego, że odcień drugiego jest passe :D Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Nie odcień. Masa. Jak masz trochę więcej szpeju na sobie, to róznica w wadze pomiędzy cordurą 1100d i 770d jest zdecydowanie wyczuwalna. A "mniej trwała" cordura 770d wcale nie jest przez to nietrwała. Generlanie, z punktu zwykłego strzelacza kulek, nawet sensowny jakościowo poliester (np. taki, z którego szyje Miwo) też jest bardzo, bardzo trwały. Nawet chiński nylon potrafi sporo wytrzymać (z mojego doświadczenia - w chińszczyźnie zwykle szlag trafia szwy, nie samą tkaninę, plus z reguły jakość wykończenia i dokładność można sobie o kant kuli potłuc). Jasne, jak zaczniesz szorować po asfalcie albo pojedziesz po żwirze - różnica będzie dostrzegalna. Jak nadziejesz się na wystający pręt, to chiński nylon strzeli najłatwiej, a cordura 1100d będzie miała największe szanse wytrzymać (nie, wcale nie musi wytrzymać - duzo zależy na co się nadizałeś i jak mocno). Tylko weź pod uwagę, że jak wpierniczyłeś się tak mocno w w wystajacy, twardy i prawdopodobnie ostry przedmiot to to, czy szpej się przedrze czy nie z reguły jest na ostatnim miejscu listy Twoich zmartwień. Mam bądź miałem parę elementów brytyjskiego szpeju (z czasów PLCE), szytych właśnie z cordury 1100d. Owszem, wyglądały, jakby wyciurano je na każdym poligonie od czasów bitwy pod Hastings. Owszem, wyglądały, jakby mogły wytrzymać drugie tyle. Co było niewątpliwie miłe w przypadku szpeju kupowanego z demobilu za naprawdę nieduże pieniądze. ale jak kupujesz nówki ze sklepu albo prawie nówki na forum, to nie widzę sensu, żeby płacić (w gotówce i w masie, którą potem będizesz nosił) za tak wielki zapas żywotności... Quote Link to post Share on other sites
Seterus Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Cordura 770D w OD jest właśnie droższa, dlatego mam dylemat :) Quote Link to post Share on other sites
Seterus Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Według Miwo P. różnica w masie podkładu TCP, chlebaka oraz 4 ładownic na trzy magi AK wykonanych z Cordury 770 a 1100 to kilkadziesiąt gram. Może ja jestem dziwny, ale różnicy kilkadziesiąt gram przy wyposażeniu kilkanaście/dziesiąt kg nie odczuję. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Nawet chiński nylon potrafi sporo wytrzymać (z mojego doświadczenia - w chińszczyźnie zwykle szlag trafia szwy, nie samą tkaninę, (...) O to to to. Nigdy nie rozumiałem brandzlowania się nad cordurą. Używałem różnego szpeju, zarówno markowego, jak i chińskich gówien. Nie przypominam sobie, żeby KIEDYKOLWIEK to materiał się podziurawił/rozerwał/podarł/przetarł/zniszczył w jakiś inny sposób. Nawet najbardziej chińska cerata. Jak już, to zawsze szwy szły. Nie twierdzę, że katuję szpej w ekstremalnych warunkach, ale z drugiej strony nie oszczędzam go. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Z chińskim nylonem działy się czary-od użytkowania robił się śliski i lila-różowy w kolorze, miałem też jedną ładownicę z miwo (ale nie wiem którego), w którym miałem identyczny efekt, najpierw materiał zrobił się gładki i śliski, potem zaczął zmieniać kolorek. Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Mam kieszenie flyyea, ktore 5 lat temu kupowałem używane, i jak do tej pory tylko w jednej mam malutkie przetarcie (a mam 4 z tego samego zakupu). Osobiście uważam że warto dołożyć i mieć sprzęt na dekade używania :) Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted October 19, 2015 Report Share Posted October 19, 2015 Mam kieszenie flyyea, ktore 5 lat temu kupowałem używane, i jak do tej pory tylko w jednej mam malutkie przetarcie (a mam 4 z tego samego zakupu). Osobiście uważam że warto dołożyć i mieć sprzęt na dekade używania :icon_smile: Pod warunkiem, że przez tę dekadę nie zmienisz tego sprzętu 20 razy ;) Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted October 21, 2015 Report Share Posted October 21, 2015 Ładownice do sawa od EI i Aites mam od 8 lat więc zbliżam się do tej dekady. Z doświadczenia - ładownice mogą być 'wytrzymalsze', bo w 90% to właśnie nimi się trze . Sama kamizelka czy PC mogą być z 500d i wcale nie obniży to ich żywotności , zwłaszcza w warunkach ASG gdzie typowy kanapowy komandos spędza w terenie 6h tygodniowo. Sam używam PC i camelbak-a z 500d , a mam opinię psuja chinoli w środowisku. Jak coś wytrzyma pół roku u mnie jest pancerne ;) Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted October 21, 2015 Report Share Posted October 21, 2015 Prawda. Za to w kamizelkach pierwsze skrzypce grają szwy Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted October 22, 2015 Report Share Posted October 22, 2015 Panowie, idzie gdzieś dorwać takiego chesta w Polszy? Fajnie, jeśli nie byłoby to 8Fields. :D http://www.taiwangun.com/kamizelki-taktyczne-2/kamizelka-typu-tactical-harness-coyote-8fields?from=listing&campaign-id=20 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 23, 2015 Author Report Share Posted October 23, 2015 A Condor? :teeth: http://gunfire.pl/product-pol-1152197062-Kamizelka-taktyczna-typu-Chest-Rig-tan.html Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted October 23, 2015 Report Share Posted October 23, 2015 Ewentualnie http://gunfire.pl/product-pol-1152201621-Kamizelka-taktyczna-typu-Chest-Rigg.html Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted October 23, 2015 Report Share Posted October 23, 2015 Ta od Condora ładna, ale za taką cenę, to już wolę kupić sobie jakąś rosyjską, oryginalną. Ta druga brzydko wygląda. Jak opona. :D Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 http://vitiazspec.com/p/1522/423/kamizelka-panel-kuguar-system-kamizelki-taktyczne-oporzadzenie-bojowe.html Czy ma ktoś z Was takie cuś? Albo... Czy operujecie linkami z takim podobnym oporządzeniem? Konkretnie chodzi mi o to, by były dolne plecki. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 26, 2015 Author Report Share Posted October 26, 2015 To jest "inspirowane" kamizelką SSO Brest (którą polecam) http://frontowiec.com/index.php?p1351,kamizelka-brest-molle-oliwkowa Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 Chciałbym Bresta, ale cena mnie trochę przeraża. No ale za jakość trzeba płacić. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted October 27, 2015 Report Share Posted October 27, 2015 Nie zapominajcie, że chiński nylon świeci się jak latarka w nokto. :D Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted October 27, 2015 Report Share Posted October 27, 2015 90% asgejów nigdy nie zobaczy nokto w akcji . Spokojnie ;) Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 27, 2015 Report Share Posted October 27, 2015 Prą państwa draństwa, jest taki interes, że chodzi mi po głowie P90. Móżdżę intensywnie jak sobie pod tą platformę skonfigurować szpej i nie mogę tego w ogóle wymyślić. Problem który widzę to długie magazynki-sięgając po nie z pc albo chesta łatwo sobie w zęby walnąć a i nadgarstkiem trzeba wykonywać jakieś dziwne zgięcia. Z góry skreślam wszelkiej maści panele udowe bo to są jakieś chore majaki a nie szpej-ani to wygodne, ani ja to umiem nosić. Za wszelkie sugestie będę wdzięczny. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 27, 2015 Author Report Share Posted October 27, 2015 A ładownice założone do góry nogami? :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts