Mirol Kruger Posted June 22, 2005 Report Share Posted June 22, 2005 Witam, nie jestem pewien, czy powinienem zadac to pytanie wlasnie w tym dziale, ale zaryzykuje :) Otoz mam pytanko do znawców - czy moglibyscie mi powiedziec, z jakiej broni i amunicji korzystaja policjanci na meczach? Chodzi mi o te "armaty", z ktorych wala do kiboli (nie, nie armatki wodne) :D Kolega mi mowil, ze to sa strzelby asg, ale nie jestem do konca przekonany, dlatego tez chcialbym poznac Wasze opinie na ten temat :wink: Aha, i bylbym rowniez wdzieczny za adres jakiejs stronki, na ktorej opisana jest owa bron... Sam juz googlowalem, ale nic nie znalazlem :| Z gory dzieki za wszelka pomoc P.S Sry za brak polskich fontow, ale mam drobne klopoty z klawa Quote Link to post Share on other sites
brok Posted June 22, 2005 Report Share Posted June 22, 2005 eeee kolega chyba malo oczytany jest :wink: a te "armaty" to w wiekszosci zwykle strzelby gladkolufowe na gumowa amunicje. Quote Link to post Share on other sites
Mack PL Posted June 22, 2005 Report Share Posted June 22, 2005 chodzi Ci o strzelbe gładkolufową (pump-action) Mossberg, tak jak Widowm4k3r powiedział pzdr Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted June 22, 2005 Report Share Posted June 22, 2005 Pozdrow kolege :P Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted June 23, 2005 Report Share Posted June 23, 2005 Taa, fajnie by sie strzelało z takich shotgunów do siebie. Na następną strzelanke kupuje strzelbe i gumowa amunicje i bedzie super :lol: . Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted June 23, 2005 Report Share Posted June 23, 2005 Twój kolega ma bujną wyobraźnie :lol: Gdyby policja uzywała ASG to nie było by tych wszystkich wypadków. Taa, fajnie by sie strzelało z takich shotgunów do siebie. Na następną strzelanke kupuje strzelbe i gumowa amunicje i bedzie super . Hehe a po strzelance odpoczynek w szpitalu :wink: Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted June 23, 2005 Report Share Posted June 23, 2005 Ciekawe czy gogle (jakieś dobre) by wytrzymały takie strzał? Chyba nie. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 23, 2005 Report Share Posted June 23, 2005 Okulary ochronne SPECS (używane przez US Army, i paru AS maniaków) wytrzymują strzał śrutem ze strzelby kal. 16. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 23, 2005 Report Share Posted June 23, 2005 Okulary ochronne SPECS (używane przez US Army, i paru AS maniaków) wytrzymują strzał śrutem ze strzelby kal. 16.Dlaczego akurat kalibru 16? Wielkość śrucin wystrzeliwanych z każdej strzelby jest przecież taka sama, tyle tylko, ze będzie ich mniej :wink: Quote Link to post Share on other sites
Dalej Posted June 23, 2005 Report Share Posted June 23, 2005 Chłopcy, nie generalizujcie "śrut". Śrutów jest masa cała, od drobnych jak niemal piasek po grube jak groch! Co się tyczy wytrzymałości, tak Guarder reklamuje swoje pingle (postrzał ze śrutu ale nie podali jakiego): W sumie strach pomyśleć jak wyglądała by reszta twarzy... ale lepiej mieć skaleczoną twarz ale oczy całe. Kurcze, chciałem wkleić fotkę kolegi któremu petarda podziabała twarz na zlocie w Twierdzy, ale nie mogę znaleść, gdzieś na frum była. Wyglądał jakby dostał śrutem, ale oczy miał całe, ha.[/img] Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 23, 2005 Report Share Posted June 23, 2005 Tak było w instrukcji do nich 8) Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted June 23, 2005 Report Share Posted June 23, 2005 Ciekawe ile te gogle kosztują? Pewnie w Polsce nigdzie się ich nie dostanie. Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted June 23, 2005 Report Share Posted June 23, 2005 Ciekawe ile te gogle kosztują? Pewnie w Polsce nigdzie się ich nie dostanie. SPECS'y? jak nie dostaniesz? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54739381 Quote Link to post Share on other sites
Medium Posted June 24, 2005 Report Share Posted June 24, 2005 Ale na okulary korekcyjne to się tego chyba założyć nie da ... Zresztą jak w niedzielę będę widział Panią Klawus 2005 i będzie je miała ze sobą to obejrzę i zobaczę "na żywo" i może coś napiszę. Pozdrawiam Medium Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 24, 2005 Report Share Posted June 24, 2005 Okulary w małych oprawkach "na styk" wchodzą, ale okulary ochronne dość mocno odstają od twarzy więc nie jest to do końca bezpieczne. http://asg.strona.pl/Foka09_.jpg Quote Link to post Share on other sites
Dalej Posted June 24, 2005 Report Share Posted June 24, 2005 Ciekawe ile te gogle kosztują? Pewnie w Polsce nigdzie się ich nie dostanie. 169PLN na machinegun. Na marginesie - ktoś tam marudził że to źle że odstają od twarzy. Nieprawda, wprost przeciwnie. Dzięki temu że odstają jest przepływ powietrza i nie parują, ponadto sądzę że ten margines odległości pomaga poniekąd wytłumić siłę udeżenia, pod warunkiem że okulary trzymają się na twarzy porządnie. Sęk cały w tym, że okulary ochronne muszą równiesz chronić boki, domyślam się że dlatego w twoim odczuciu "odstające" są złe. Moje Guardery ładnie chronią boki. Jedyny minus jaki miałem to odłamanie kawałka osłony nosa tam gdzie trzyma się szybki, ale to tylko wada estetyczna. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 24, 2005 Report Share Posted June 24, 2005 Jak widać na zdjęciu moje okulary zachodzą do tyłu. Problem w tym, że istnieje realne ryzyko trafienia z ukosa z tyłu czy z dołu (np przy schodzeniu ze schodów). I wtedy kulka może dostać sie pod okulary. I bez przesady, AS nie ma takiej energii, żeby zachodziła potrzeba "amortyacji uderzenia". Wielokrotnie dostawałem w szybe i poza słyszalnem lekkim stuknięciem nie czuć trafienia. Quote Link to post Share on other sites
Dalej Posted June 24, 2005 Report Share Posted June 24, 2005 Problem w tym, że istnieje realne ryzyko trafienia z ukosa z tyłu czy z dołu (np przy schodzeniu ze schodów). I wtedy kulka może dostać sie pod okulary. No prawda, ale to już cecha okularów. Takie trafienie uważam za niemal niemożliwe, kto się nie zgadza powinien dla własnego spokoju nosić gogle. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 24, 2005 Report Share Posted June 24, 2005 Problem w tym, że jeśli nosi się SPECSy na zwykłe okulary ten odstęp jest dużo większy niż normalnie i ryzyko to staje się dużo bardziej realne niż w przypadku używania samych okularów. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts