Errhile Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Panowie, pomóżcie proszę dobrać hełm. Kolega ostanio w pracy przydzwonił w coś głową (służbowy kask oszczędził mu poważniejszych nieprzyjemności), i uznał, że w airsofcie też by warto czymś łepetynę chronić. Jak z tego wynika - kask ma być do chronienia głowy, a nie do wyglądania. Budżet to 100zł, raczej do wydania w Polsce, niż w celu sprowadzenia czegoś z Dalekiego Wschodu. Kolega napalił się na "ultralekkiego" 8fields'a od Krakmanów, ale osobiście nie mam do tego wynalazku zaufania. Może i wygląda, ale wątpię, czy po grzmotnięciu w coś łbem cokolwiek pomoże... Ja sugeruję mu klon Proteca Classic Half-Cut, czyli klasyczny kask typu orzech. Co Wy poradzicie? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Jeśli masz na myśli ten garnek to odradzam: http://www.taiwangun.com/replika-helmu-special-force-type-8fields-olive?from=listing&campaign-id=20 Wykonany jest z cienkiego, ale elastycznego tworzywa tak więc bez wysiłku da się go "zgnieść" w rękach. Wydaje mi się, że wytrzyma uderzenie o futrynę, ale więcej już nie. No może postrzał z aega. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 29, 2014 Author Report Share Posted July 29, 2014 (edited) Kumpel miał na myśli akurat ten http://www.taiwangun...&campaign-id=19 ale firma ta sama, i też mojego zaufania nie budzi. Edited July 29, 2014 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 MICH od BFT - używany. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Ale to hełm czy kask? Bo hełm do 100 PLN to chyba tylko garnek albo jakiś strasznie zmęczony życiem kompozytowy koszmarek. http://www.military.pl/protec-kask-old-school-wake-gloss-czarny_11930t Ja bym brał coś w tym stylu, tylko oczywiście odpowiednio machnięte sprayem. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Ten 'ultralekki' pękł mi kiedyś w transporcie od Krakmanów do mojego domu :teeth:. Dosłownie :teeth: Jeżeli nie oryginalny Pro-tec, to poszukaj jego rowerowych podrób. Quote Link to post Share on other sites
Pol_ Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 (edited) Proponuję przyjrzeć się czemuś co nazywa się: czapka antyskalpowa, lekki kask, bump cap. Zanim zaopatrzyłem się w bardzo wygodną replikę typu Fast, używałem czegoś takiego na budynkach i parę razy przydało się przy kontakcie z niskim sufitem lub framugą. Edited July 30, 2014 by Pol_ Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted July 30, 2014 Author Report Share Posted July 30, 2014 A to jest dobra myśl, taką czapeczkę sam bym sobie kupił :) Quote Link to post Share on other sites
wawi08 Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 Skoro Twój kumpel tak się napalił na ten ultralekki to polecam od siebie micha 2002 od acm tylko wersje havy, niby chinol a wytrzymał dość mocny kontakt z sufitem. Quote Link to post Share on other sites
r0nek Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Cześć. Widział ktoś ten hełm w akcji? Jak w temacie. Chcę kupić hełm i myślałem o czymś z otworami żeby się głowa tak nie gotowała i ograniczyć tym samym parowanie okularów. http://azteko.pl/replika-helmu-fast-foliage-velcro-p-6908.html Widział ktoś te hełmy w akcji? Chodzi mi głównie o ich wykonanie i solidność. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 (edited) Slaba regulacja, z zewnatrz tez nedza. Fasty to albo fma albo emerson z tej drozszej serii (z regulacja), do wyrwania na dalekim wschodzie za 50-70 usd z wliczona wysylka. Jesli kask ma bardziej chronic, ale wciaz pr0elodelta wygladac to lepiej doinwestowac w pro tec wake ace. Tapniete z Wildka wiec brak ogonkow. Edited August 11, 2014 by Nath Quote Link to post Share on other sites
Qlavy Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 Witam, poszukuję kasku który był by dobrym kompromisem pomiędzy bezpieczeństwem kasków wspinaczkowych np. Petzl a funkcjonalnością prze-mega-ultra-bajeżonych hełmów specjalsełów. Reasumując, żądane cechy to: - montaż NVG (tak używam NVG) - boczne szyny montażowe - wywietrzniki - względna ochrona - kompatybilność z ochronnikami słychu - opcjonalnie oliwkowy kolor EDYTA: Niejaki FAST PJ wydaje się spełniać wszystkie wymagania, aczkolwiek wszystko co spotykam to repliki więc raczej jest to marna jakość. Proszę o pomoc w określeniu które z replik są najlepsze i czy stanowią one rozsądną jakość. Czy można zdobyć oryginał? Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 Jeśli zależy Ci na faktycznej ochronie, to odpuść wszelkie chińskie kopie. Może coś takiego Cię zainteresuje: http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=12719 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 23, 2015 Report Share Posted September 23, 2015 O FASTach masz cały odrębny temat. Biorąc pod uwagę wymagania, to musisz celować w oryginały. A to tanie nie będzie... Rzuć też okiem (na bardzo skrytykowany swego czasu :D) PT Helmet. Quote Link to post Share on other sites
vim Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 Witam Poszukuję hełmu który miałby dwie cechy: -był w normalnych cenach (powiedzmy do 250PLN) -był na moją głowę Problem leży w tym, iż ta głowa jest raczej sporych rozmiarów - obwód to 62.5 cm. Może ktoś coś doradzić? Czy też może muszę porzucić nadzieje? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted December 4, 2015 Report Share Posted December 4, 2015 Coś z oferty proteca w rozmiarze XXL. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts