Shaq Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 (edited) Witam.Panowie poratujcie bo brakło mi już pomysłów.Sytuacja wygląda tak........ 3 gate mi się już sfajczyły.2 picossr i 1 picossr2.Nowe kable , wszystko przemierzone-brak zwarć i przebić na szkielet.Wszytko ładnie składam i...... 2 strzały na semi idą normalnie i nagle leci radosna seria bo mosfet szlag trafił.Mierzę po tym ,miernik milczy. Konfig: Skielet SHS cnc, silnik g&p m120 high speed -nówka sztuka ze sklepu(już 2 kupiłem) sprężyna m130. Nie mam już zielonego pojęcia co jest grane.Może macie jakieś pomysły ? Edited July 29, 2014 by Shaq Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 (edited) Po co przepłacać,na allegro komplet czyli IRF1404,OP.30kohm,op100om,komplet term.rurek kosztuje 10,80zł.Wpisujesz mosfet asg i masz z b. prostym,łopatologicznym schematem.Sprawdzono HULA! PS Można do mośka przykręcić mały radiatorek Edited July 29, 2014 by dziadekmarek1 Quote Link to post Share on other sites
Shaq Posted July 29, 2014 Author Report Share Posted July 29, 2014 Po co przepłacać,na allegro komplet czyli IRF1404,OP.30kohm,op100om,komplet term.rurek kosztuje 10,80zł.Wpisujesz mosfet asg i masz z b. prostym,łopatologicznym schematem.Sprawdzono HULA! PS Można do mośka przykręcić mały radiatorek Taaaaa tylko pytanie co będzie jak tego założę i się zjara ??? Hehe. Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 (edited) Jak się zjara to stracisz niecałe 11 zł. Sprawdzałeś miernikiem czy nie masz nigdzie przebić? Możliwe że składając gb przyciąłeś gdzieś kable - zwłaszcza jeśli używałeś silikonowych - i teraz po prostu się zwierają gdzieś wewnątrz gb. Rozłóż gb i sprawdź jak tam cała elektryka wygląda. Ew wcześniej sprawdź miernikiem przy odłączonym silniku i mośku czy nie ma styku między przewodami. Edited July 29, 2014 by Merrowing Quote Link to post Share on other sites
Shaq Posted July 29, 2014 Author Report Share Posted July 29, 2014 Sprawdzałem.Nie ma nawet piskniecia miernika.....Po złożeniu zanim mosfet przylutowałem i po tym jak się zjarał. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 A może szukasz od tyłka strony? Replika poprawnie złożona i wypodkładkowana, nie ma nigdzie tarć itp? Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Tu za cenę jednej "GACI"LUB "PICI" masz 3,4 komplety solidnych mośków(łącznie z wysyłką).Jeśli nie masz zwarcia,podłączysz według schematu,dla św. spokoju dodasz radiatorek MUSI hulać! Quote Link to post Share on other sites
Shaq Posted July 29, 2014 Author Report Share Posted July 29, 2014 2 godziny siedziałem , żeby to porządnie złożyć i wypodkładkować....... Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 Sprawdzałeś te przebicie zarówno ze spustem wciśniętym jak i puszczonym luźno? Możliwe że jego dociśnięcie jakoś ingeruje w ułożenie kabli. Myślę że niezależnie od przyczyny problemu nie obejdzie się bez rozebrania gearboxa... Quote Link to post Share on other sites
Shaq Posted July 29, 2014 Author Report Share Posted July 29, 2014 Sprawdzałeś te przebicie zarówno ze spustem wciśniętym jak i puszczonym luźno? Możliwe że jego dociśnięcie jakoś ingeruje w ułożenie kabli. Myślę że niezależnie od przyczyny problemu nie obejdzie się bez rozebrania gearboxa... dokładnie sprawdziłem.Z wciśniętym i puszczonym spustem......... Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted July 29, 2014 Report Share Posted July 29, 2014 A jakich styków używasz? Nowych czy używałeś ich wcześniej bez mosfetu? Raz spaliłem mosfet gate'a po doslownie dwóch strzałach, wymieniłem styki i z nowym mosfetem nie było już problemu, choć stare styki miały bardzo mały przebieg. Quote Link to post Share on other sites
Shaq Posted July 29, 2014 Author Report Share Posted July 29, 2014 A jakich styków używasz? Nowych czy używałeś ich wcześniej bez mosfetu? Raz spaliłem mosfet gate'a po doslownie dwóch strzałach, wymieniłem styki i z nowym mosfetem nie było już problemu, choć stare styki miały bardzo mały przebieg. Styki stare, ale działały tylko z mosfetem. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 Jara się w sensie sam zaczyna zwierać i replika radośnie strzela bez konieczności użycia spustu? Czy raczej leci dymek, replika milczy i masz kadzidełko? Są zwykle 2 powody: - duży opór i przegrzanie mośka - zwarcie na kablach (najczęściej na plusie lecącym w gb pod tulejką silnika, izolacje przeciera właśnie ta tulejka) - czasem, rzadko bywa zwarcie na wsuwkach silnika, gdy izolacja jest poharatana i stopka chwytu zamyka obwód Ja bym zmienił całe okablowanie. Quote Link to post Share on other sites
Shaq Posted July 30, 2014 Author Report Share Posted July 30, 2014 Radośnie strzela bez naciśnięcia spustu.Okablowanie nowe polozone przed montarzem mosfetu..... i przemierzone gruntownie.Kable 1,5 mm2 16awg.Kable się nawet nie zdążyły nagrzać. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 Odkręć pokrywę silnika, wyjmij silnik. Trzymając silnik w rekach przymierz pokrywę silnika czy nie dociska metalowej dupki silnika oraz sprężynek od szczotek węglowych. Quote Link to post Share on other sites
Shaq Posted July 30, 2014 Author Report Share Posted July 30, 2014 Odkręć pokrywę silnika, wyjmij silnik. Trzymając silnik w rekach przymierz pokrywę silnika czy nie dociska metalowej dupki silnika oraz sprężynek od szczotek węglowych. NIe dociska.Mam te występy na pokrywce spiłowane..................... Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 (edited) Szukacie przyczyny od pupci strony, Mosfet rozumiem się pali na semi. Więc po prostu szpilka startowa lub zwrotna go przebija. Zainwestuj jak wyżej pisali w irl1404 i 2 rezystory i nie będzie problemu. Edited July 30, 2014 by relativy Quote Link to post Share on other sites
Zeus_ Posted July 30, 2014 Report Share Posted July 30, 2014 Jaka bateria i jakie wtyczki? Quote Link to post Share on other sites
Shaq Posted July 30, 2014 Author Report Share Posted July 30, 2014 Bateria 9,6v.Wtyczki deans. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted July 31, 2014 Report Share Posted July 31, 2014 Może i głupie pytanie, ale czy nie podłączasz nic odwrotnie? Może tu jest przyczyna. Quote Link to post Share on other sites
piotrstrojek Posted July 31, 2014 Report Share Posted July 31, 2014 Nie podłącza nic odwrotnie bo chłopak jasno napisał że mosfet idzie z dymem dopiero po kilku strzałach... Quote Link to post Share on other sites
Shaq Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 Problem rozwiązany........... Złożyłem sam mosfet z zestawu za 10 zł z allegro i śmiga aż miło , mosfet nawet się nie grzeje................. Quote Link to post Share on other sites
destructor Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 No, z tymi mosfetami Gate-a jest chyba coś nie tak. Też mi 3 poszły podobnie jak u ciebie. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Ja nie mam problemu z nimi. Obecnie użytkowuje dwa. Fakt że starsza wersja picossr2 nie dawała rady z napięciami powyżej 14V przez słabą diode ale te co ja mam są juz poprawione i daja radę. Quote Link to post Share on other sites
Shaq Posted August 2, 2014 Author Report Share Posted August 2, 2014 po przegladnieciu przez elektronika spalonego mosfetu , wychodzi na to ze na kazdym padla dioda...... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts