McFly Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Witam ! Poszukuję do mojej repliki HK416 VFC, możliwie najlepszego gazu. Cena nie ma znaczenia, zależy mi zeby dawał jak najwiecej strzałów i nie syfił repliki. Dobrze gdyby działał też poniżej 10 stopni - ale nie jest to piorytet. Przeszukałem ten dział i wszystkie tematy sa stare - stare/niedostępne linki, jeżeli jednak gdzies jest poruszony ten temat poproszę o dokładny link. Poproszę o polecanie gazów które są aktualnie dostępne w kraju. Podrawiam i czekam na odpowiedz ! Quote Link to post Share on other sites
FlorChuck Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Mi odpowiada WE europe nuprol 3.0 i teoretycznie ma działaś poniżej 10 stopni ale w praktyce wiem ze działa krótko bo później sama replika i magazynki się schładzają i przez to że otoczenie ma niską temperature nie nagrzewa się gaz ponownie. Skutek spada drastycznie ciśnienie i skrapla się gaz w lufie i na gumce hop up i nie podkręca. Ale przetestuj na swojej replice ja mam WE G36. W teorii jeszcze większe ciśnienie ma nuprol 4.0 ale nie testowałem Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 (edited) Najlepszy jest czysty propan, masz o tym temat na wumasgu. Edited March 16, 2015 by rumak Quote Link to post Share on other sites
86Pietras86 Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Mi m14 od we ładnie chodziło na abbeyu tym szarym. Dało rade dojść do 550fps. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Używam Ultrair i daje radę, najlepiej wspominam Toy Jack (Pierwszy po lewej). Używałem też jakiegoś rebrandowanego przez Gunfire, który przypomina ten środkowy i też dawał radę, jak Ultrair. Najgorsze wspomnienia mam za to z Propanem Bernzomatic, w ogóle się nie nadawał do airsoftu :P Quote Link to post Share on other sites
zbojcerz_hegemon Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Ja polecam Abbey Brut Sniper Gas. Dobre osiągi i brak oleju silikonowego. Quote Link to post Share on other sites
FlorChuck Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Używam Ultrair i daje radę, najlepiej wspominam Toy Jack (Pierwszy po lewej). Używałem też jakiegoś rebrandowanego przez Gunfire, który przypomina ten środkowy i też dawał radę, jak Ultrair. Najgorsze wspomnienia mam za to z Propanem Bernzomatic, w ogóle się nie nadawał do airsoftu :icon_razz: dlaczego twoim zdaniem propan od bernzomatic nie nadaje się? (żadna złośliwość tylko ciekawość bo właśnie kombinuje z czystym propanem) Rumak@ a masz tak na propanie że skrapla się na gumce hop up i w lufie? i od jakich temperatur używasz propanu? Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 (edited) dlaczego twoim zdaniem propan od bernzomatic nie nadaje się? (żadna złośliwość tylko ciekawość bo właśnie kombinuje z czystym propanem) Spoko, po to są fora.Nie ważne co robiłem, nigdy nie byłem w stanie wycisnąć z tego Bernzomatica choćby połowy wydajności Ultraira. Ilość cykli była pożałowania godna (nie jestem nawet pewien czy byłbym w stanie spokojnie korzystać ładując "realistyczną" ilość siedmiu/ośmiu kulek) a i sam kop repliki nie był zbyt imponujący. Może miałem trefną butlę, może robiłem coś źle, ale nie poleciłbym Bernzomatica, chyba że do NBB. Zostawiłem sobie adapter (za 70 zł :icon_razz:) jakbym się kiedyś, uchowaj Boże, wpakował w repliki GBBR i próbował z jakimiś bardziej pojemnymi butlami propanu. Możliwe też, że niedługo kupię sobie na próbę kolejną butlę i popróbuję z chronografem. Socom Mk23 troszkę za mocno wali jak na CQB, więc może to jest dobra okazja do faktycznego wykorzystania propanu, jeśli chodzi o mnie. Edited March 17, 2015 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 (edited) Rumak@ a masz tak na propanie że skrapla się na gumce hop up i w lufie? i od jakich temperatur używasz propanu? Nie słyszałem o takim zjawisku. W moim Glocku przy ok. 10 C śmiga już w miarę normalnie (przy 3 C też strzelała bez syfonów ale szału nie było). W lecie klamka kopie jak marzenie :icon_wink: Zresztą wątpię aby GG i czysty propan różniły się od siebie temp. działania. Tu chodzi bardziej o lepszego kopa, mniej syfu w klamce no i oczywiście o cenę. Edited March 17, 2015 by rumak Quote Link to post Share on other sites
McFly Posted March 17, 2015 Author Report Share Posted March 17, 2015 Dzięki wielki. Aktualnie mam butle Nuprola 3.0, jak wystrzelam do końca to zmienię prawdopodobnie na propan. Szkoda tylko ze duza część informacji, linków zwyczajnie wygasła juz - wieksza część była z 2011r. Czy ktos w jednym zdaniu opisze jak używać propanu ? Wiem ze nie zawiera silikonu = brak smarowania, ale to lepiej bo nie syfimy repliki ktora i tak trzeba smarować. Wiec: Czy kupimy gotowe nabite butle na propan już ? Bo jak czytałem te stare posty, wychwiciłem jakieś patenty na reduktory, nabijanie butli itp. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 (edited) Czy ktos w jednym zdaniu opisze jak używać propanu ? Normalnie, nabijasz i strzelasz. Edited March 17, 2015 by rumak Quote Link to post Share on other sites
FlorChuck Posted March 17, 2015 Report Share Posted March 17, 2015 Spoko, po to są fora. Nie ważne co robiłem, nigdy nie byłem w stanie wycisnąć z tego Bernzomatica choćby połowy wydajności Ultraira. Ilość cykli była pożałowania godna (nie jestem nawet pewien czy byłbym w stanie spokojnie korzystać ładując "realistyczną" ilość siedmiu/ośmiu kulek) a i sam kop repliki nie był zbyt imponujący. Może miałem trefną butlę, może robiłem coś źle, ale nie poleciłbym Bernzomatica, chyba że do NBB. Zostawiłem sobie adapter (za 70 zł :icon_razz:) jakbym się kiedyś, uchowaj Boże, wpakował w repliki GBBR i próbował z jakimiś bardziej pojemnymi butlami propanu. Możliwe też, że niedługo kupię sobie na próbę kolejną butlę i popróbuję z chronografem. Socom Mk23 troszkę za mocno wali jak na CQB, więc może to jest dobra okazja do faktycznego wykorzystania propanu, jeśli chodzi o mnie. dziwne bo akurat bernzomatic sprawdził się nieźle ale przy niższej temperaturze (<10stopni) skrapla mi się w lufie i na gumce i przez to zasięg drastycznie spada, ale jak wyczyszcze wyciorem to parę strzałów i jest spoko. Dzięki wielki. Aktualnie mam butle Nuprola 3.0, jak wystrzelam do końca to zmienię prawdopodobnie na propan. Szkoda tylko ze duza część informacji, linków zwyczajnie wygasła juz - wieksza część była z 2011r. Czy ktos w jednym zdaniu opisze jak używać propanu ? Wiem ze nie zawiera silikonu = brak smarowania, ale to lepiej bo nie syfimy repliki ktora i tak trzeba smarować. Wiec: Czy kupimy gotowe nabite butle na propan już ? Bo jak czytałem te stare posty, wychwiciłem jakieś patenty na reduktory, nabijanie butli itp. kupujesz/wykonujesz na tokarce końcówke do nabijania butli typu jak bernzoatic, kupujesz weżyk, butle propanu technicznego 11,5kg, adaptem do nabijania magów i wagę i masz butle GG za jakieś 3zł a nawet i mniej Quote Link to post Share on other sites
McFly Posted March 18, 2015 Author Report Share Posted March 18, 2015 Znalazłem namiary na ziomka który robi te wszystkie reduktory itp - prowadzi kanał na utube "szeryf54", zakupię cały zestaw od niego i bede cieszył sie tanim i efektownym strzelaniem. Dzięki wszystkim za porady ! Quote Link to post Share on other sites
Pissmejker Posted November 25, 2018 Report Share Posted November 25, 2018 Trochę odgrzeję temat. Mam 1911 ze sprężynami 150% i denerwuje mnie, że zamek nie pracuje tak szybko jakbym sobie tego życzył. Czy gazy które obecnie się reklamuje jako mocniejsze i poprawiające blow back rzeczywiści to robią? Jeśli tak to który prezentuje najlepszy stosunek jakości do ceny? Dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts