AnR Posted August 31, 2017 Author Report Share Posted August 31, 2017 SS na 3 zęby, co oznacza, że skracasz długość naciągania tłoka, co przekłada się na ilość powietrza oraz napięcie sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 Ok, dzięki za poprawienie 4 lata przerwy dużo zmieniły. Czas się edukować. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 1, 2017 Report Share Posted September 1, 2017 A może PRE-COOKING? Tylko co na to reszta podzespołów :icon_confused3: Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 30, 2017 Report Share Posted September 30, 2017 Właśnie ukończyłem budowę swojego pierwszego DSG. Robione na CM045 ale z gearboxa stockowy został tylko spust i cylinder. Zębatka tłokowa SHS (czyli 8 zębów), zespół cylindra non-bore (jak pisałem cylinder stock, typ 0), sprężyna SP170 Guardera. Wg tabelki z manuala Siegteka powinienem uzyskać 99m/s czyli 327FPS. U mnie wyszło 390FPS. To tyle jeśli chodzi o poprawność tabelki i sugerowanie się nią :) Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted September 30, 2017 Report Share Posted September 30, 2017 A jaki RPS? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted October 1, 2017 Report Share Posted October 1, 2017 Wg. chrono Torndo 33,3RPS. Aczkolwiek na wcześniejszym secie (zębatki 12:1 i sprężyna M100 Systema skrócona o 5 zwojów) RPS był dokładnie taki sam więc nie wiem czy nie jest to trzask chrono. W replice zamontowałem grubszy amortyzator na głowicy cylindra więc FPSy spadły do poziomy 375FPS. Chcąc je trochę zwiększyć wsadziłem tuleję na prowadnicę o długości 1cm - FPSy skoczyło do 380. Dołożyłem więc kolejny - łącznie było 2,5cm dystansu na prowadnicy. Po zmierzeniu FPS wyszło ... 290 :D Ktoś ma pomysł o co kaman?? Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted October 1, 2017 Report Share Posted October 1, 2017 Nielinearna charakterystyka sprężyny??? Taki żarcik... Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted October 1, 2017 Report Share Posted October 1, 2017 (edited) Stwierdzam że DSG trzeba olać :icon_smile: Raz, uzyskanie FPSów na jakich mi zależało jest praktycznie nierealne. Dwa, pojawiły się problemy z zasilaniem - replika ciągnie tyle prądu że LiPO stick przy dłuższej serii nie wyrabia i replika staje. Żeby strzelało to jak należy musiałbym zasilać z "cegły" a nie chcę nosić batki i kabli na zewnątrz repliki. Trzeba się przerzucić na "pełne" zębatki o małym przełożeniu. Edited October 1, 2017 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted November 24, 2017 Report Share Posted November 24, 2017 A macie patent na złożenie v3 z prowadnicą sprężyny DSG SHS (łożyskowana i z dużym "space'erem", o takim ) . Cholernie ciężko springa zdusić i to wszystko włożyć żeby się nie rozsypało.... Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted December 3, 2017 Report Share Posted December 3, 2017 A widzisz. Mogłeś kupić po prostu mocniejszą sprężynę. Na to samo by wyszło, tylko nie musiałbyś ściskać sprężyny. Rady na to nie ma. Musisz jakoś to ścisnąć. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted December 3, 2017 Report Share Posted December 3, 2017 No lekko nie jest. Mam troche sprezyn SHS'a na zapasie to juz kupowac kolejnych jakos nie po drodze... Dałem radę ale spłonął mi już jeden mosfet-nie wytrzymał szybkiego semi... i zdarzają się zacinki dziwne, muszę pokombinować z zębatkami. Quote Link to post Share on other sites
GringoKM Posted May 16, 2018 Report Share Posted May 16, 2018 Odgrzewam Ruszyłem się za dsg. Na lufie promyk 150mm 6,03, cylindrze typ f i springu m140 shs(bez nakładki na prowadnice) wychodzi mi 265fps. To jest poprawny wynik? Szczelność jest 100% Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted May 17, 2018 Report Share Posted May 17, 2018 (edited) Nawet masz za dużo. Edit: Ale Springi SHS mają też kolosalny rozrzut. Ci się trafiła sztywna sztuka. Edited May 17, 2018 by matrigs Quote Link to post Share on other sites
GringoKM Posted May 18, 2018 Report Share Posted May 18, 2018 Ok dzięki, za niedługo podrzuce specyfikacje repliki dla zainteresowanych z filmikiem. Jeszcze jestem ciekawy co do wymiaru popychacza, przyciąłem go tak jak jest w poradniku siegietka ale one mają 9zebow moj modify 8, na moją logige wychodzi ze popychacz powinien być jeszcze skrócony ponieważ tłok ma krótszy skok od siegietka. Ktoś sie wypowie i wyjaśni? Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted May 18, 2018 Report Share Posted May 18, 2018 W poradniku na zdjęciach popychacza masz osiem zębów na tłokowej. Cały poradnik jest zrobiony pod osiem zębów. Tylko w grafice z mocami sprężyn masz dodane wartości na dziewięć zębów. Quote Link to post Share on other sites
Tropiciel Posted May 31, 2019 Report Share Posted May 31, 2019 Nie będę zakładał kolejnego tematu, więc zapytam tutaj. Złożyłem sobie eko-zestaw DSG: Tłok niebieski lekki od SHS Zębatki SHS 16:1 + Zestaw, zębatka dsg + listwa dedykowana Szkielet Retro Arms Łożyska 8mm SHS (bodajże) Dysza Airsoftpro Głowica POM, minus łożyskowanie Styk (chyba) Specna Arms Mosfet Gate PICO AAB Kable niskooporowe ArmaTech 1,7mm Silnik Guarder ITU Sprężyna AimTop 160 HP Lipo Turnigy nano tech 25-50C 11.1 Na tym secie, osiągnąłem wynik 31k/s. Moje pytanie brzmi: To aby nie za mało, jak na taki zestaw? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts