a5d4f1 Posted February 14, 2020 Report Share Posted February 14, 2020 Kupował ktoś może manierkę z Nestofa? Właśnie odebrałem swoją, a w środku rdza jakby przeleżała pół roku na deszczu. Słabo o tyle, że miała posłużyć jako manierka, a nie ozdoba :( Też tak macie w swoich, czy trefna sztuka? Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted February 15, 2020 Report Share Posted February 15, 2020 Moja z kolei śmierdziała chemikaliami i też zwróciłem, Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted February 17, 2020 Author Report Share Posted February 17, 2020 Ja nie kupowałem od N. tylko upolowałem na eBaju. Ale to jest loteria... Quote Link to post Share on other sites
Młody_brt Posted February 17, 2020 Report Share Posted February 17, 2020 Kupowałeś tą ala nierdzewną? https://nestof.pl/pl/products/rekonstrukcja-us-uk-39-45/rekonstrukcja-amerykanska-usa/oporzadzenie-ekwipunek-amerykanski/manierka-amerykanska-m1910-z-kubkiem-stal-nierdzewna-8742.html Zasadniczo jeśli jest rdza to znaczy, że produkt został źle zabezpieczony przez producenta i Nestof powinien ją wymienić. Dla ekipy zamówiliśmy 3szt aluminiowych i z nimi wszystko było ok. https://nestof.pl/pl/products/rekonstrukcja-us-uk-39-45/rekonstrukcja-amerykanska-usa/oporzadzenie-ekwipunek-amerykanski/manierka-amerykanska-m1910-z-kubkiem-5328.html Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted February 17, 2020 Author Report Share Posted February 17, 2020 Podejrzewam, że chodzi nie o amerykańską manierkę, lecz brytyjską:: https://nestof.pl/pl/products/rekonstrukcja-us-uk-39-45/rekonstrukcja-brytyjska-psz/oporzadzenie-ekwipunek-brytyjski/manierka-brytyjska-replika-8544.html Jeżeli towar powinien być nowy (a tak wynika z opisu, bo to replika) - to do reklamacji. Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted February 17, 2020 Report Share Posted February 17, 2020 Tak, chodzi o brytyjską. Do sklepu oczywiście od razu napisałem. Byłem ciekawy, czy jest to powszechna sytuacja, żeby w razie czego po prostu zwrócić, a nie bawić się w wymiany. Dzięki za info ;) Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted March 18, 2020 Report Share Posted March 18, 2020 Mam do sprzedania ammo boots. Szczegóły w minikomisie. Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted January 18, 2022 Report Share Posted January 18, 2022 A to coś, na co czekałem (i pewnie jeszcze trochę poczekam): https://www.taiwangun.com/pl/karabin-snajperski-sprezynowy/replika-karabinu-powtarzalnego-smle-no-1-mk-iii-real-wood-st?q=s%26t Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted January 30, 2022 Report Share Posted January 30, 2022 gośc srawadza rzeczy z WPG. Jest denison smock. Cena konkurencyjna. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=241936261428628&id=106784308277158 Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 Panowie, to jakiś chyba żart "nastąpił" w jednym ze sklepów... Ustawiłem sobie powiadomienie w sklepie TG, kiedy pojawi się tam SMLE (dwa posty wyżej). No i otrzymałem, a jakże! W poniedziałek, 21.02.2022 dotarło powiadomienie na dwie moje skrzynki (co dwa razy sprawdzone to nie raz). Wiadomość zobaczyłem jakieś 20 minut po otrzymaniu - natychmiast do sklepu i... I NIC!!! "Chwilowo brak" - taki widać przypis. Co oni, 1 sztukę zamówili? Bo w to, że 5-6 szt. rozejdzie się jak przysłowiowe czerstwe (!) bułeczki w 15 minut, to ja nie wierzę. Jedyny pozytyw, to fakt, że teraz można sobie zobaczyć, jak wygląda magazynek do tego cacka (bo na cenę do tej - było, nie było -repliki sprężynowej aż boję się patrzeć. Przy okazji - magazynków też nie ma - chwilowo. Viekawe, czy i kiedy domówią. Aż ze złości musiałem postrzelać swoim Springfield'em - ma on (między innymi) zaletę, że magazynek jest ten sam, co w kar.98 (mówię tu o sprężynowych replikach S&T). Myślałem, że zrobią w SMLE ruchomą atrapę magazynka i on będzie korzystał z tego samego "maga", co Springfield i kar.98 - no, jak widać nie nastąpiło to. Szkoda Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 Przy okazji: w sklepie z ciuchami (ten na literkę "N" jak Niemcy) już jakiś czas temu pojawiły się L-strap'y dla herbatników. No to mam pytanie o kolorystykę oporządzenie: khaki i olive - jakich kolorów używali: Angole (inf), PSZ, Para? Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted February 23, 2022 Author Report Share Posted February 23, 2022 23 godziny temu, Kolba_DK napisał: Przy okazji: w sklepie z ciuchami (ten na literkę "N" jak Niemcy) już jakiś czas temu pojawiły się L-strap'y dla herbatników. No to mam pytanie o kolorystykę oporządzenie: khaki i olive - jakich kolorów używali: Angole (inf), PSZ, Para? Kolba pytanie bardziej powinno brzmieć w jakim okresie, na jakim froncie i przez kogo robiony. Zasadniczo bowiem webbing wydawany piechocie nie różnił się od webbingu wydawanego spadochroniarzom, niezależnie czy brytyjskim, kanadyjskim czy polskim, ale jego kolor zależał od czasu użycia na froncie, frontu i producenta. Webbing był robiony z bawełnianej party w kolorze naturalnym - piaskowym/khaki. W przypadku producentów z Indii kolor ten był wręcz żółty. Niezależnie jednak kto produkował, kolor taki odcina się od munduru i jest całkiem widoczny, dlatego BEF w 1939-1940 w ramach maskowania malował szpej wykorzystując tzw. blanco w kolorze groszkowym zielonym (pea green - KG97). Z webbingiem w takim kolorze walczono pod Wavre, Arras czy wokół Dunkierki. Z kolei jednostki stacjonujące na Bliskim Wschodzie, z uwagi na to, że roślinność była tam towarem deficytowym używały webbingu niebarwionego - nie było potrzeby go maskować. Jednostki stacjonujące na Malcie z kolei blancowały swój szpej na kolor Malta stone (podobny do naturalnego ale nieco bardziej szary). Im bliżej było do powrotu na kontynent tym więcej myślano o maskowaniu i wprowadzono blanco w kolorze oliwkowym (olive drab - KG3), które było przepisowym dla wojsk brytyjskich we Francji w 1944 r. Kanadyjczycy czy Polacy z kolei w ogóle nie blancowali swojego szpeju. Czym jest blanco? To barwnik w kostce, który rozpuszczany był w wodzie i dawał coś w rodzaju kremu lub pasty, która służyła czyszczeniu i maskowaniu webbingu. Było np. białe blanco, którego używała żandarmeria czy niebieskie - dla jednostek RAF, które otrzymywały webbing w kolorze szaro-błękitnym. Pod koniec 1943 r. rozpoczęły się próby z nową wersją webbingu - P44 wykonanym z party w kolorze oliwkowym, z domieszką sztucznych włókien. Szpej ten był produkowany przede wszystkim z myślą o jednostkach walczących w Birmie, ponieważ stary, dobry, bawełniany P37 po prostu gnił w wilgotnej dżungli. Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted February 23, 2022 Report Share Posted February 23, 2022 Dzięki za info, Domin. Przyda się przy tworzeniu postaci. A z innej beczki: 8 godzin temu, Kolba_DK napisał: Co oni, 1 sztukę zamówili? Bo w to, że 5-6 szt. rozejdzie się jak przysłowiowe czerstwe (!) bułeczki w 15 minut, to ja nie wierzę. Nie wytrzymałem i napisałem do TG. Odpisali, że w 30 minut rozeszło się 150 szt. Aż trudno mi w to uwierzyć... Quote Link to post Share on other sites
Loczekk96 Posted May 24, 2022 Report Share Posted May 24, 2022 Przyjaciele poszukuje repliki? Jeśli można to tak nazwać Deninsona... W jakichś sensownych pieniądzach. Coś lepszego niż DPM x.x Takiego jak ów Pan Harold Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted May 24, 2022 Report Share Posted May 24, 2022 Vlad ma (może jeszcze nie sprzedał) denisona belgijskiego. Jest jego ogłoszenie w "Minikomis i linkownia". Quote Link to post Share on other sites
Scott_Sten Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Witam, jako przyszły herbaciarz mam pytanie które zdaje się jeszcze nie padło a jest w sumie dość ważne: Jaki pas nośny będzie pasował do Thompsona (w moim przypadku Cymy ale to chyba obojętne)? Amerykański raczej nie wygląda najlepiej do brytyjskiej sylwetki, a w Nestofie (gdzie indziej zresztą też) nie mogę znaleźć odpowiednika dla tej frakcji. Czy pas od Lee-Enfielda się nada (kupno tej repliki na razie sobie daruję ale że w przyszłości chętnie postrzelam z czterotaktu to miałbym już jedną rzecz z głowy)? Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 Thompsony dla wojsk brytyjskich były dostarczane w komplecie, razem z pasem. Tak więc amerykański jak najbardziej bedzie pasować. Quote Link to post Share on other sites
Scott_Sten Posted August 6, 2022 Report Share Posted August 6, 2022 O, dziękuję. Nie spodziewałem się tego, a jednak jak teraz patrzę na zdjęcia to jest to oczywiste. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted April 18, 2023 Report Share Posted April 18, 2023 Są do kupienia w rozsądnej cenie greckie kabury mieszczące Colta 1911 i Webleya MkVI. Towar z Grecji, ale w przeciwieństwie do sprowadzanego z UK lub USA, nie ma cła i VATu. https://www.ebay.com/itm/225521004648?hash=item3482197068:g:wckAAOSwvnRkM8~n https://www.ebay.com/itm/225521378449?hash=item34821f2491:g:P28AAOSwviJkNCIn Quote Link to post Share on other sites
hubert94 Posted May 10, 2023 Report Share Posted May 10, 2023 Mała pomoc dla chcących rozpocząć grę po stronie brytyjskiej, opisująca głównie stylizacje i orientacyjne koszty: https://drive.google.com/file/d/1K6z722RRG4QSotkfU1YQv6XUfQ8e67Zf/view?usp=sharing Może komuś się przyda Quote Link to post Share on other sites
DZIDA 7,40 Posted March 10 Report Share Posted March 10 Czołem. Rozglądam się w temacie bo majstruje sobie płaszcz P40. Dorabiam mu oznaczenia i inne drobne duperele. I teraz pytanie: Czy na rękawach płaszczy piechoty były umieszczane oznaczenia stopni?? Wiadomo że żadne oznaczenia jednostek nie wchodzą w grę… Nie mam szczęścia w szukaniu fotek przez wujka googla, a jak już jakieś trafiam to powojenne więc „nie, dziękuję”. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted March 10 Author Report Share Posted March 10 Tak. Na obu rękawach płaszcza naszywano szewrony i oznaki stopni chorążych. Ponadto zdarzało się naszywanie pojedynczych service stripe'ów, nawet w przypadku piechoty ugrupowanej w brygady. Może znajdę jakąś fotkę to ją podrzucę tutaj. A gdzie ogarnąłes płaszcz P40? Quote Link to post Share on other sites
DZIDA 7,40 Posted March 11 Report Share Posted March 11 Lux Dzięki za info. Wiedziałem że u Ciebie uzyskam odpowiedź :) Ogarnąłem reprodukcje płaszcza z WPGCE (czeski producent replik umundurowania dla reko). Kupiłem go w ramach testowania tego sklepu „na własnej skórze” Morze pokuszę się niebawem o krótką recenzję na forum o szpeju. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted March 11 Author Report Share Posted March 11 6 godzin temu, DZIDA 7,40 napisał: (...) Ogarnąłem reprodukcje płaszcza z WPGCE (czeski producent replik umundurowania dla reko). Kupiłem go w ramach testowania tego sklepu „na własnej skórze”. Morzże pokuszę się niebawem o krótką recenzję na forum o szpeju. Polecam się. Czekam z niecierpliwością na reckę. Quote Link to post Share on other sites
DZIDA 7,40 Posted March 12 Report Share Posted March 12 Dobra. Naskrobałem recke tego płaszcza. Dałem z siebie całe 40% więc zainteresowanych zapraszam do lektury w zakładce „Alianci zachodni” Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts