Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

CM 048 [AKMS] jako baza pod coś ambitnego

Recommended Posts

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Przyszła mi wczoraj ta erka 10s ... Tragiedia . Nie wiem czy ja jestem przewrażliwiony, czy tak ma być, ale - chwyt ma z 4 mm luzu między body a chwytem, luz na selektorze ognia, pojedynczy się włącza dopiero jak przeciągniesz poza zakres na dół, obsada łoża odstaje od drewna, pokrywe komory zamkowej cud założyć tak ciasno wchodzi , a suwadło przesuwa się jak ma ochote, jak nie ma to jest zacięte i tyle . To jest daleeeeeeeeko w tyle pod względem wykonania zewnętrznego w stosunku do cymy .

Nie, jednak postanowiłem ją zostawić, podokręcać, poszlifować, podopasowywać . Narazie jednak zastanawiam się jaką hierarchię wybrać, myślałem o takiej kolejności: 1. Lufa 455mm 6,02 guarder, gumka zielona Guarder / G&G, 2. Sprężyna m130 guarder, batreria LiPo 11 V, ładowarka, silnik jakiś fajny. To tak na początek

1. Zadzwoń, tak jak pisze kolega.

2. Lufa guardera i coś ambitnego to przeciwności.

3.Zacznij od komory pro win, uszczelnionej dyszy, lufy conajmniej promethus a najlepiej pdi lub coś z tej półki wedle uznania, kable, mosfet, dobre lipo.

O Chryste ;d Prometheus to jednak 330 zł :icon_razz: To chyba za ambitnie jak na mnie :icon_biggrin: ale piszesz najlepiej PDI - znalazłem ją za 199zł, uważasz że jest lepsza od prometheusa ? Czy źle wywnioskowałem z Twojej wypowiedzi ? :)

Edited by viciuRZ

ViciuRZ - Zapewne mówisz o linii Raven, a ją od razu sobie odpuść.

Zacznij może od określenia co ta replika ma sobą reprezentować. Wcześniej ustal jeszcze realny budżet jaki będzie przypadał na sam tuning. Jeśli nie wymagasz od repliki wysokiej precyzji (jaką dają lufy PDI, Edgi albo prometheus i KM Head) to lufa pokroju systemy albo guardera do szturmówki raczej wystarczy.

Racja, powinienem sam się zastanowić jak wiele oczekuję . Nie mam jednoznacznego budżetu, ale nie chciałbym wydać na nią więcej niż jakieś 800zł . Nie oczekuje od niej tego, że założę lunete i będe strzelał na 100m bo w sumie nie takie jej przeznaczenie. Chciałbym na 30-40m móc trafiać w może puszkę po piwie, a na 50-60m móc w miarę spokojnie trafić człowieka. Mam nadzieje że jest to do zrobienia na springu m130 i nie kupując koniecznie luf za 300-700zł :)

Napiszę jeszcze raz - komora pro win.

Jak mając 800zł wolałbym wydać 120zł na komorę i 300, a nawet 500 na lufę, a reszta w kable, mosfet, dysza. I zbierałbym na pierdółki w gb (stock dobrze złożony powinien dużo wytrzymać. Z tańszych alternatyw masz stalową lufę pps - ok 100zł. Albo steel bull (sam nie testowałem akurat tej lufy, ale ponoć jest czymś między pps a prometheus). Tak czy tak wydwyanie 200zł na lufę systemy to moim zdaniem głupotę, mając za 280 promyka albo za 100 pps. To samo tyczy się guardera. A tak w ogóle to majac 800zł na tuning sprzedałbym boya i kupił force cora i w niego inwestował.

No dobra, analizując te lufy - faktycznie wydatek na promyka jeszcze nie taki ogromny, a efekt z tego co czytam po forum dobry. Wiec lufa promyk, komora pro win, dysza - uszczelniona (G&G?), gumka zielona guarder albo czarna systema, no i jakoś to juz powinno strzelać ? Nurtuje mnie też batka, myślałem o 11,1 ale znowu słyszałem, że silnik bojca nie nadaje się do tych baterii bo i tak nie wykorzysta jej potencjału . ( Przyjemnie się Panów wypowiedzi czyta :icon_smile: )

A i pytanie - w jednym ze sklepów jest napisane, że elementy plastikowe do komory pro win, należy przełożyć z dowolnej komory w standardzie TM . Czy Boyi ma te elementy w systemie TM ? Czy to jest to samo co VFC ?

Edited by viciuRZ

Dysza może być shs, ostatnio dysze Airsfot Engineering mnie miło zaskoczyły wykonaniem ( w porównaniu do tego co było kiedyś), aczkolwiek każda dysza uszczelniona o odpowiedniej długości się nie da. Z gumek polecę niebieski madbull. Do tego wymień okablowanie wstaw mosfet i wtyczkę t-connect. Bateria lipo i ładowarka do niej to koszt 200zł. Zawsze możesz też wymienić silnik na np tornado -150zł.

Daj mi link gdzie ktoś poleca zielonego guardera, bo takiej gumki nie ma. Polecali zieloną g&g, polecali czarną systemę - obydwie te gumki spadły na jakości znacznie, a Ci co je polecali powtarzają tylko co przeczytali na forum (chociaż ponoć jakość zielonej g&g wróciła). Także kolego czytaj ze zrozumieniem a potem mnie przekonuj. Co do mosfetów to proponuję poczytać na forum temat o mosfetach:

http://wmasg.pl/pl/articles/show/444271

W ostateczności nawet opisy ze sklepów - w zależności od tego na czym Ci zależy.