CerberBP Posted January 16, 2017 Report Share Posted January 16, 2017 Hej, zastanawiam się nad zakupem ale może ktoś już posiada takie cudo? Macie może jakieś uwagi lub opinie co do spasowania, funkcjonalności i kompatybilności? https://www.retroarms.com/cnc-gearbox/cnc-gearbox-v2-with-int-hop-up-chamber-qsc Quote Link to post Share on other sites
blysk Posted January 16, 2017 Report Share Posted January 16, 2017 Ale cudo. Szkoda że pierścień od regulacji hopka jest gładki. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted January 16, 2017 Report Share Posted January 16, 2017 Czemu gładki? Widać, że jest moletowany. Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted January 16, 2017 Author Report Share Posted January 16, 2017 Pierścień jest gładki tylko na grafikach. Jednak się skusiłem i niedługo powinien u mnie być to zrobię porównanie z obecnie posiadanym szkieletem CNC SHS'a Quote Link to post Share on other sites
lukas22 Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 I jak tam szkielet? sam się zastanawiam nad nim, chciałbym go zamontować w CM0.41. Zastanawiam się jak rozległe modyfikacje trzeba przeprowadzić.. Quote Link to post Share on other sites
lukas22 Posted April 4, 2017 Report Share Posted April 4, 2017 I czy ktoś wie w którym polskim sklepie idzie go kupić? Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted April 4, 2017 Author Report Share Posted April 4, 2017 (edited) Ja jestem zadowolony w 110%. Modyfikacje są niepotrzebne. Ja miałem problem z długością dyszy czyli podawaniem. Ta z kompletu wymagała ok 1mm szlifu. Ale to raczej moje fatum i biorę to na swój wyjątek - albo kulki nie takie albo magi już zgrzybiały. Średnio podoba mi się ten o-ring mający na celu utrzymanie na sztywno lufy w komorze. Po prostu przy dokręcaniu widziałem jak obracał lufę. Mimo to obecnie wszystko śmiga. Regulacja komory HU jest świetna. Opcja dwudzielności jest bajką. Nie trzeba się teraz męczyć z uszczelnianiem układu i całościowym rozkładaniem repliki. Wybijasz 2 piny, odkręcasz śrubę prowadnicy i masz dostęp do zespołu cylindra. EDIT: obecnie widzę, że w Ateko dostępne jest coś takiego. Nie wiem czy to dalsza edycja mojego szkieletu, czy wcześniejsza Edited April 4, 2017 by CerberBP Quote Link to post Share on other sites
Papuaz Posted May 10, 2017 Report Share Posted May 10, 2017 Cześć Mam to szczęście, że nabyłem szkielet najnowszej generacji (gen. 3) z zintegrowaną komorą hop up. Wykonanie.. co tu dużo mówić, całość rewelacyjnie wykonana. Po wyciągnięciu szkieletu byłem w szoku jaki jest lekki. komora hop up, siedzi super-ultra sztywno w połączeniu z górną połówką szkieletu. Póki co, czeka mnie jeszcze składanie tych klocków w całość ;). Quote Link to post Share on other sites
Papuaz Posted May 12, 2017 Report Share Posted May 12, 2017 Okej, nadeszła wiekopomna chwila, aby złożyć wszystko razem i ... zonk. Zalecana przez producenta dysza o długości 21,3/21,4 mm jest... za długa, i to grubo. Cerber, jakiej długości masz dysze u siebie? Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted May 17, 2017 Author Report Share Posted May 17, 2017 Czyli jednak to nie tylko mój przypadek. Ja podszedłem do tematu trochę ostrożniej i zamówiłem dodatkową dyszę o długości 21,3 mm (czyli takiej jaką deklaruje producent w tym konkretnie szkielecie) i szlifowałem, więc nie jestem w stanie powiedzieć konkretnie, która z długością do 0,1 mm jest ok, niestety też brak precyzyjnej suwmiarki :( Quote Link to post Share on other sites
Papuaz Posted May 17, 2017 Report Share Posted May 17, 2017 No cóż, złożyłem zamówienie na dyszę 21,25 i zobaczymy co przyniesie przyszłość :D. Napisałem również do producenta w sprawie tego problemu, jednak on widzi problem w ... body repliki :D. Quote Link to post Share on other sites
kris16 Posted July 30, 2017 Report Share Posted July 30, 2017 No to ja się dorzucę do problemów z tym szkieletem u mnie dysza 21.3 mm nie uszczelnia się dając marne 480 fps na m150 jakie gumki pakowaliście do swoich komór ? Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted July 31, 2017 Author Report Share Posted July 31, 2017 Systema daje radę. Zielona G&P w ostatnich 2-3 przypadkach strasznie przycinała mi podawanie kulek - za twardy kołnierz? . Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted August 11, 2017 Report Share Posted August 11, 2017 (edited) Dysza Guarder M4 (zwykła i boreup) nie pasuje z gumkami m.in zielona g&g, systema energy, niebieska i czarna promyka (flat). Dobrze zgrywa się z Modify Baton Ryusoku (czarna, flat). Dysza Guarder M4 boreup Gumka Modify Baton Ryusoku Lufa EdGi 5,98mm 500mm Cylinder Guarder typ2 BU Sorbo+neo Sprężyna SP130 Guarder Wynik - 425-431fps na 0,3g Jednak przy mocniejszej sprężynie SP150 Guarder niestety wyniki już nie są tak ciekawe... ok 440fps@0,3g. Możliwe, że to joul creep, nie mam cięższych kulek do testowania. Być może dlatego, że ciśnienie jest większe i po prostu kulka zbyt szybko opuszcza lufę. Edited August 11, 2017 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted August 27, 2017 Report Share Posted August 27, 2017 Systema daje radę. Zielona G&P w ostatnich 2-3 przypadkach strasznie przycinała mi podawanie kulek - za twardy kołnierz? . Zielona to jest G&G ;) I nie ma twardego kołnierza. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted August 27, 2017 Report Share Posted August 27, 2017 Zielona G&G ma chyba minimalnie dłuższy kołnierz i po założeniu może on przesłaniać kanał doprowadzający kulki. Przy nie czasem trzeba uważnie montować lufę do komory i trzeba ją wsunąć na tyle aby zapiąć klips. Nie można dopychać lufy na chama do końca. Quote Link to post Share on other sites
DAVVlD Posted March 9, 2018 Report Share Posted March 9, 2018 Czy ktoś kto ma zrobiony ten gearbox w okolicach 600fps mógł by podać swój set? Na sprężynie sp170 guarder, m190 shs nie przebija 570fps ( wynik na m170 shs dokładnie ten sam) nie wiem co jest grane. Mój set Lufa promyk Gumką g&g zielona ( była też systema i to samo) Dysza retro arms 20.4mm ( było wiele innhch od 20mm do 21.4 nie pomogło) Glowica tłoka Alu arma ( była lonex to samo) Tłok retro arms ( były 2 inne to samo) Glowica cylindra Alu (nie pamietam jaka ale na lonexie to samo) Cylinder lonex (ale na shs I stock to samo) Nie mam już pomysłów :-\ Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted March 9, 2018 Report Share Posted March 9, 2018 Tyle fps to już precyzyja wymagana. Jaka dlugość lufy i jaki typ cylindra? Głowicę ALU sobie odpuść, wrzuć płaską pom. Spróbuj gumki niebieskiej madbull'a. Quote Link to post Share on other sites
DAVVlD Posted March 9, 2018 Report Share Posted March 9, 2018 Lufa 460mm cylinder typ 0 testowany shs typ 1 z nacieciami. Zamówiłem jeszcze modify baton ryusoku zobaczymy jak nie pomoże sprawdzę jeszcze madbula czerwonego i niebieskiego. Zastanawiam się czy może prowadnica nie jest zbyt wąska i sprężyna lata na boki ocierajac tłok? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted March 9, 2018 Report Share Posted March 9, 2018 Prowadnice sprężyny retro są dość kiepskie. Pękają. Ale średnica trzpienia nie ma żadnego wpływu na fps'y. Pod 500mm stosuję typ2bu lub typ1, zależnie jakie kulki. Quote Link to post Share on other sites
Repcak Posted March 31, 2018 Report Share Posted March 31, 2018 Czy szkielet RetroArms V2 dwudzielny ze zintegrowaną komorą HU zapewni lepsze rezultaty niż zwykły V2 od Retro + komora Prowin? W sensie lepsza szczelność -> większa moc itp? https://www.retroarms.com/cnc-gearbox/cnc-split-gearbox-v2-with-int-hop-up-chamber-9mm-qsc Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted March 31, 2018 Report Share Posted March 31, 2018 Nie zapewni. Sprawia masę problemów. Quote Link to post Share on other sites
Repcak Posted March 31, 2018 Report Share Posted March 31, 2018 Dzięki! W takim razie zostanę przy zwykłym V2 i wezmę do tego komorę PROWIN albo Retro. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted March 31, 2018 Report Share Posted March 31, 2018 Ewentualnie polecam dwudzielny, ale bez zintegrowanej komory. Mam go w swojej DMR'ce, bez problemu wchodzi 600fps :D https://www.retroarms.com/cnc-gearbox/cnc-deleny-mechabox-v2-9mm-qsc Ewentualnie wersja 8mm Jednocześnie możesz w bardzo szybki sposób wymienić sprężynę jak i całą pneumatykę. Bardzo fajny szkielet, bardzo ułatwia pracę przy replice. No i nie jesteś ograniczony co do komory, montujesz co chcesz. Quote Link to post Share on other sites
Repcak Posted March 31, 2018 Report Share Posted March 31, 2018 W sumie to nie wiem czy potrzebuję dwudzielnnego, zależy mi tylko na wytrzymałości. System szybkiej wymiany sprężyny mi wystarczy. Nie spodziewam się też że będę samodzielnie grzebał w GB, będzie robił to serwis :cool: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts