cramlorth Posted December 29, 2018 Report Share Posted December 29, 2018 Witam, mam taka sytuacje z zębatka tłokowa sr25, że podzieliła sie na dwie części :) śrubeczki nie wytrzymały i tak o to urwało połowę która siedzi w środku jednej połowy zębatki tłokowej. Czy macie jakiś pomysł jak wykręcić resztkę ze środka? Wrzucam zdjęcia na wgląd sprawy. Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted December 30, 2018 Report Share Posted December 30, 2018 rozwierć Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted December 30, 2018 Report Share Posted December 30, 2018 Niczego nie rozwiercaj. Uszkodzisz tylko zębatkę jeszcze bardziej i połamiesz wiertło. Dobrze umyj elementy w wodzie z mydłem i wypłucz, wysusz dla pozbycia się smarów. Wygrzej w temperaturze ok 100-120 stopni i na ciepło wwierć się wiertłem ok 2mm czy 2,5mm (mniejszym niż rozmiar gwintu) od tej strony resztki śruby która jest cała, nie od pękniętej. Przy odrobinie farta śruba powinna się wykręcić na drugą stronę zębatki. Połówkę zębatki gdzie są łby śrub potraktuj tak samo tylko po prostu wykręć śruby kluczem. Powierzchnie styku zębatek przejedź na papierze ściernym ok 600, żeby pozbyć się lakieru, DOKŁADNIE odtłuść i skręć wszystko do kupy nowymi śrubkami na kleju do gwintów. Klej do gwintów daj też pomiędzy obie zębatki. Aha. Nawet się za to nie zabieraj bez wiertarki stołowej. Z ręki nie warto próbować, raczej nie wyjdzie. Z drugiej strony wiele toto nie jest warte i ryzyko niewielkie... Ogólnie to bym wywalił do kosza i kupił sobie nowe. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted December 30, 2018 Report Share Posted December 30, 2018 58 minut temu, omonon napisał: Ogólnie to bym wywalił do kosza i kupił sobie nowe. Popieram. Ja bym już nie używał zębatki która tak się zachowała. Quote Link to post Share on other sites
cramlorth Posted January 1, 2019 Author Report Share Posted January 1, 2019 Kurde no nie mówcie mi tak dałem za komplet 120 zł :( postaram się to wykręcić według zalecenia powyżej. Mam sprzęt. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted January 2, 2019 Report Share Posted January 2, 2019 (edited) Cramlorth... mówiłem Ci byś przed montażem wykręcił obie śrubki, wyczyściłem i nalał najmocniejszego kleju do gwintów i wkręcił je na swoje miejsce. Ehh :/ Ogólnie też miałem taki przypadek i od tamtego momentu zawsze to zabezpieczeniam. Co wtedy zrobiłem? Żadne śruby... Rozwierciłem oba otwory na śruby, oba talerze odtłuściłem i posmarowałem Distalem. Skleiłem i wbiłem dwa stalowe piny. Wrzuciłem w imadło, docisnąłem, 48h i voila. Dawanie kleju do gwintów pomiędzy zębatki jest głupotą. Ten klej się kruszy. Już lepszym wyborem byłoby zalanie zębatki cyjanoakrylem... Zębatek nie trzeba wyrzucać, za taki rady imo powinien być ban. Edited January 2, 2019 by wallop Quote Link to post Share on other sites
cramlorth Posted January 2, 2019 Author Report Share Posted January 2, 2019 Pamiętałem o kleju ale moja srka ciągle jest w testach ciągle coś dłubie. Chciałem skleić wszystko na sam koniec. A zębatkę mogłem przecież na początku. Co do klejenia pomiędzy to nie chciałbym tego robić bo kto wie jak ten klej się zachowa, a później podkładkowanie dożywotnie :) Dzięki za porady mimo wszystko, skorzystam na pewno. Quote Link to post Share on other sites
omonon Posted January 2, 2019 Report Share Posted January 2, 2019 Za Twoje rady Wallop powinien być ban. Coś tam wiesz, ale nawet jak piszesz w temacie gdzie nie wiesz- piszesz tonem eksperta (z koziej tej, wiesz co). Napiszę to w punktach bo nie chce mi się pisać wywodu: Cytat oba talerze odtłuściłem i posmarowałem Distalem Wspaniale. Czyli radzisz posmarować bardzo dobrym klejem ale... zupełnie nie do tego. Distal po pierwsze jest klejem epoksydowym kruchym a po drugie- kurczącym się przy sieciowaniu. Cytat Dawanie kleju do gwintów pomiędzy zębatki jest głupotą. Ten klej się kruszy. Już lepszym wyborem byłoby zalanie zębatki cyjanoakrylem... Klej do gwintów to po prostu klej do metalu anaerobowy, DOKŁADNIE do takich zastosowań jak opisane w temacie (w dodatku jest częściowo elastyczny, tyle ile trzeba). Nie masz najbledszego pojęcia o czym piszesz i lanie tam cyjanoakrylanu jest... Jak połowa Twoich rad- na śmietnik. Zastępowanie kleju stworzonego do tego o czym tu mowa klejem cyjanoakrylanowym... Kruchym. Dżizas. Wallop, zrozum: nie wiesz- nie pisz. Nie musisz uchodzić za eksperta wszędzie gdzie tylko spróbujesz coś napisać. Mimo, że próbujesz. Nie zawsze Ci wychodzi. Zaprzestań bo się ośmieszasz :D. To, że Twoje zębatki potem wytrzymały to przypadek. One nie wytrzymały dlatego, że je skleiłeś distalem. One wytrzymały pomimo tego. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted January 6, 2019 Report Share Posted January 6, 2019 W dniu 2.01.2019 o 22:05, omonon napisał: Klej do gwintów to po prostu klej do metalu anaerobowy, DOKŁADNIE do takich zastosowań jak opisane w temacie (w dodatku jest częściowo elastyczny, tyle ile trzeba). Nie masz najbledszego pojęcia o czym piszesz i lanie tam cyjanoakrylanu jest... Jak połowa Twoich rad- na śmietnik. Wiesz czym jest sarkazm? Póki co nie zauważyłem aby ktokolwiek przez moje rady ucierpiał, a nawet wręcz przeciwnie :) W dniu 2.01.2019 o 22:05, omonon napisał: Wspaniale. Czyli radzisz posmarować bardzo dobrym klejem ale... zupełnie nie do tego. Cóż za hipokryzja... A klej do gwintów służy do łączenia talerzy zębatek tak? Klejenie zębatek klejem do gwintów XD Szkoda, że taki klej w rękach się kruszy. Tak, distal służy do klejenia metalu. Klei się nim nawet głowice w silnikach wiec wybacz, ale to Twoje porady są do śmietnika. Klej do gwintów wypełnia przestrzeń gwintowaną, a po wkręceniu śruby odcina dostęp powietrza i klej zasycha. Jest kilka klejów o różnej sile wiązania, ale nigdy w życiu nie stosowałbym nawet najmocniejszego locktite'a do łączenia dwóch płaskich talerzy zębatek. Kuźwa, aż zarzucę temat o tym na uczelni to się pośmiejemy :D W dniu 2.01.2019 o 22:05, omonon napisał: Distal po pierwsze jest klejem epoksydowym kruchym a po drugie- kurczącym się przy sieciowaniu. Tak bardzo kruchy, że wierciłem w nim i gwintowałem go pod m3 :D Już widzę jak zrobisz to z klejem do gwintów. Baaa... nawet obrabiałem takie połączenie na frezarce... W dniu 2.01.2019 o 22:05, omonon napisał: piszesz tonem eksperta Tak samo jak ludzie piszą mi, że się spinam :D W dniu 2.01.2019 o 22:05, omonon napisał: Wallop, zrozum: nie wiesz- nie pisz. Tysiące osób wylewa swoje głupoty tutaj, na innych forach czy na stronach fb... cisza :D Ale kogoś rów musi swędzieć, że tak się udziela w stosunku do mnie. Quote Link to post Share on other sites
Rych33 Posted January 6, 2019 Report Share Posted January 6, 2019 (edited) Wallop. Weź WYDOROŚLIJ. Chętnie Cię posłucham za parę lat. Jak już inaczej spojrzysz na to co jest w około Ciebie. A nie tylko w koło siebie.. Bo tak naprawdę. To już trochę nawet trochę Ci współczuje. Ale wszystko przed Tobą. Powodzenia. Edited January 6, 2019 by Rych33 Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted January 6, 2019 Report Share Posted January 6, 2019 Ale kto tu robi szum wokół mnie? Ja? XD Quote Link to post Share on other sites
Rych33 Posted January 6, 2019 Report Share Posted January 6, 2019 No właśnie. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 25, 2019 Report Share Posted January 25, 2019 Koniec takich dyskusji. Szczególnie takich tekstów jak Twój @omonon. Jeżeli dalej będziecie tak się do siebie odnosić na forum to wyłapiecie po długim banie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts