Lipton92 Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 Co do munduru Kay Kanvas to trzeba uważać. https://forum.502-101airborne.pl/viewtopic.php?f=35&t=1196 Oczywiście da się to naprawić, i w sumie u każdego producenta może zdarzyć się tali przypadek, ale po co się szarpać. Mundury w paragrafie powinny być i Sturma i QMI, warto zadzwonić i popytać. Quote Link to post Share on other sites
szymzet2000 Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 Z tego co widzę teraz jak sprawdzam jest ten jeden typ narazie: (chyba sturm to jest) http://www.paragraf22.com.pl/paragraf22/umundurowanie-dla-grup-rekonstru/623-mundur-us-wwii-mod-42-repro.html ale w paragrafie tez da się zamówić u nich aby z QMI np ściągnęli coś klientowi Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 A inne pytanie: jak stosowne przepisy normują położenie naszywek na mundurze "spadaka" (zarówno jednostki jak i stopnia)? Czy były zmiany takich regulacji w czasie trwania WW2? Quote Link to post Share on other sites
Młody_brt Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 Dopytam w Paragrafie co oni mają w sprzedaży bo nie widzę opisu firmy na ich stronie Quote Link to post Share on other sites
Młody_brt Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 Bluza 46 , rękawy ok, nie krepuje ruchów, spodnie w opisie 44r dodawane do zestawu 46 mega wielkie. Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 17 minut temu, Kolba_DK napisał: A inne pytanie: jak stosowne przepisy normują położenie naszywek na mundurze "spadaka" (zarówno jednostki jak i stopnia)? Czy były zmiany takich regulacji w czasie trwania WW2? Ja sugerowałem się linkiem wrzuconym przez Sikora w tym temacie: https://wmasg.com/pl/forum/topic/167552-rangi-insygnia-hierarchia-us-army/ Co do rozmiarów to właśnie różnie z tym jest. Ja spodnie mam idealne, ale bluza mogłaby być nieco większa. Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 @młody_brt Moim zdaniem coś się komuś popie.... zbyt duża dysproporcja, oddałbym to. Quote Link to post Share on other sites
Kolba_DK Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 To samo miałem przy M43 - spodnie 42 - gigantyczne, kurtka 46 - może być. Całe szczęście elementy M43 kupuje się oddzielnie. Quote Link to post Share on other sites
szymzet2000 Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 Z tego co wiem gdzieś tak większość żołnierzy naszywała naszywkę tak na długość 2/4 cm od łączenia bluzy torsu z rękawem. Podrzucam zdjęcia jak to wyglądało mnie więcej. Jeśli były dodatkowe kieszenie doszyte na rękaw bluzy to na kieszeni naszywano stopień (tak jak widać na zdjęciu nr1) jak nie było kieszeni to około 3/5 cm chyba pod naszywką jednostki naszywano stopnie. Quote Link to post Share on other sites
Młody_brt Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 (edited) Sikor masz rację, pomierzyłem spodnie i chyba producent się nieco pomylił. Na stemplu jest 44r a w rzeczywistości dostałem 50. Rozmiar 46 - szerokość w ramionach 52 cm, obwód w klatce 108 cm, długość rękawa od ramienia 64 cm, długość całkowita bluzy 79 cm, obwód pasa spodni 106 cm, długość nogawki od kroku 86 cm, długość całkowita spodni 114 cm Rozmiar 50 - szerokość w ramionach 56 cm, obwód w klatce 126 cm, długość rękawa od ramienia 67 cm, długość całkowita bluzy 83 cm, obwód pasa spodni 118 cm, długość nogawki od kroku 88 cm, długość całkowita spodni 116 cm Edited April 20, 2019 by Młody_brt Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 Od tego, gdzie jaka naszywka powinna być przyszyta były i są regulaminy, a nie to jak większość żołnierzy to robiła. Jedno z lepszych opracowań dotyczących US Army, wiele razy przywoływane na tym forum to: http://www.hardscrabblefarm.com/ww2/index.htm Każdy fan US Army z WW2 powinien to przeczytać. Quote Link to post Share on other sites
Matt Baker Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 W skrócie: naszywka jednostki 2 palce od godnego szwu, stopień pomiędzy górnym szwem a łokciem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts