Jump to content

Recommended Posts

Posted

Echh, widzę, że trzeba lopatologicznie.

Każdy miernik napięcia jest podobny, różni się tylko ceną, wyglądem, rozmiarem i inteface'm pokazywania. Działają tak samo - podpinasz, pokazuje Ci napięcie na poszczególnych ogniwach / całym pakiecie.

Buzzer - zaczyna brzęczeć/pikac/pierdzieć jak spadnie napięcie poniżej okreslonego poziomu. Podczas strzału napięcie zawsze spada, nawet jeśli aku jest naładowany, czyli zależnie od akumulatora, może brzęczeć jeśli ma jeszcze 80%, bo napięcie CHWILOWO spada.

Także - bierz miernik, który Ci sie podoba, bo praktycznie każdy działa tak samo, a różnice są tylko cenowe i kosmetyczne.

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Przy lipolach ponad 2 Ah - nie ma sensu kupowania buzzera. Chyba ... ze nie masz ladowarki i chcesz ladowac u kogos co 3-4 strzelanki (kumpel tak robi od pol roku z powodzeniem).

To nie nimhy ktore traca na pojemnosci mega szybko.

Liczysz sobie spokojnie 1 kulka na 1 mAh. Chyba ze lubisz wywalic wiecej niz pare tysiecy kulek na strzelanke - to wtedy miernik jest wazny ;)

I wlasnie - lepszy jest ktory pokazuje napiecia na kazdej celi osobno, a nie taki ktory liczy laczne.

Podczepienie na stale ma ten minus - ze wiekszosc ma diody ktore swieca i przeswituja przez ladownice na kolbie (lub przez kolbe).

W ciemnosci jest piekny efekt - ale zdradza pozycje.

Ogolnie - mam dwa buzzery i ani razu ich nie podlaczylem jeszcze a lipoli uzywam od roku.

No ale mam ladowarke.

Posted

po co ci buzzer?kup dobry akumulator o dobrej wydajnosci prądowej a nie zasilanie samochodzika z marketu i będzie git :) 15C w li-po to jest prehistoria od tego zacznijmy :)

Guest konrad2271
Posted (edited)

Troszkę odrzucają mnie te 62 strony. Jak z wtyczkami? Można kupić już lipo z wtyczkami deans? Bo przerobienie kabli w replice to zbyt ciężko nie wygląda. Ale jak zobaczę na te kabelki przy lipo, to lekko się załamuję. Jak to można zrobić? I jak wygląda sprawa z ładowarką? Bo tam bodajże także nie ma deansów.

Edit:

T connector=deans?

Taka ładowarka wystarczy?

Edited by konrad2271
Guest konrad2271
Posted

Oczywiście już mi minął czas na edycje... Czy ta ładowarka LINK Wystarczy, czy lepiej dołożyć trochę kasy i kupić tą wyżej?

TA Bateria będzie dawała radę na temperaturach ~ -15/-20 stopni? Chodzi mi czy w zimie pociągnę, i rozumiem że w zimie będę potrzebował buzzer? Bo wyczytałem : -zalecane temperatury pracy: 10-40°C (niższa lub wyższa temperatura powoduje zmniejszenie pojemności użytecznej ogniwa) I co jak będzie mi już piszczało że bateria pada, to muszę ją podłączyć od razu do ładowania? Czy może doczekać do końca strzelanki (+powrót z rozgrywek oddalonych). Czy bezzwłocznie muszę od razu jechać do domu i ją poczepić?

Posted (edited)

Tak konektor T = Deans, jeszcze gdzieś widziałem określenie Deans large.

A jak zrobić konektory, odpowiedź jest chyba prosta :) Tylko uważaj żebyś nie zwarł kabli. A jak nie masz doświadczenia no to browar pod pachę i do znajomego ;)

Edited by Bojeq
Posted (edited)

Witam.Mam pytanie do użytkowników pakietów lipo stick 11.1V .Ile sztuk ammo można wystrzelić np. na TAKIM lipo przy sprężynie 120-130 na jednym ładowaniu. Ewentualnie jakiś inny rodzaj ale typu stick z dostępnych w sprzedaży.

Czytając artykuł +/- mam odpowiedź ale chciałbym mieć wiedzę jak to przedstawia się w warunkach bojowych -w terenie.

Edyta; Obskoczę 5h spotkanie i tak ze 3000 ammo?

Edited by Snipernr1
Posted (edited)

jesli chcesz w ciągu 5h wystrzelać 3000bb co daje ~ 600/h czyli 10bb/min to ta bateria napewno Ci wystarczy.

Zastanów się tylko czy reszta sprzętu wytrzyma

Edited by JarekM
Posted

Cześć ja mam takie małę pytanko odnośnie iż posiadam lipo 11.1 a na ładowarce (niby posiada hamulec) ładuje ciagle i nie przestaje nawed jak wychodżi na niej 11.7V ? coś z tym nie tak ? do jakiej maxymalnej warośći mogę ładować taka batke ?

Posted

Wytrzyma . Bywa że więcej wystrzelę w tym czasie ale na lipku 7.4V .Ale tu bardziej chodzi o to abym co chwile nie sprawdzał aku miernikiem jak mam pakiet pod deklem. Dzięki.

Syriuszzabujca lipo sie ładuje do max 4,25V na ogniwo także do 12,5v spokojnie możesz ładować- nie czytało się o lipo przed zakupem co ?

Posted

Mam auga z ca (kable w złym stanie) i sprężyna m120 (dość zdeformowana) +/- 400 fps. Mam w nim założony system bore up. Mam baterie 9,6V ni-cd ,która nie uciągnie sprężyny. Li-po 1100mah 7,4v dawał radę nawet z niezłym rofem. Jednak zepsułem ją(batke li-po).

Mam teraz takie pytanie, jaką kupić Batkę (li-po) żebym miał w miarę znośną szybkostrzelność i kable w raz z resztą repliki nie było zbytnio przeciążone? Nawiasem pisząc kolega mówił, że warto by było wymienić również silnik w augu(bo stockowy jest słaby). Mógłby prosić o pomoc jakieś kompetentnej osoby:)

W sklepie polecili mi "kokan" 1300 11V Li-po i 1800 7,4V również "kokan" (baterie chyba do zestawów modelarskich, ale ponoć świetnie sprawdzają się w replikach). Pytam bo już przez "sklepowe mądrości " doprowadziłem aug'a i baterię do stanu, który opisałem wyżej:C

Posted

Sam używam wyżej wymienionego Kokama 1800mAh (30C), działa świetnie, na takiej samej sprężynie i i silniku Hi-speed G&P mam rof 19k/s na naładowanym pakiecie, kable stock więc niezbyt dobre. Wymiana silnika na pewno zwiększy rof i pozwoli uciągnąć mocniejsze sprężyny, pytanie tylko, czy jest to potrzebne.

Posted

zależy na jaki silnik. Jeżeli silnik Ci zdycha to nie czas go wymyć i nasmarowac łozyska ?

Serwisant w sklepie uznał ,że silnik w augu ca jest ogólnie słaby. A okablowanie ocenił, że ma zły stan techniczny (bardzo zużyte) Zdaje się na jego opinie, osobiście niestety nie umiem sprawdzić co w jakim jest stanie (2 lewe ręce).

Batki szukam optymalnej w sensie ,żeby nie obciążyła zbytnio broni (której stan jest niezbyt idealny) i przy tym miała w miarę porządny rof, myślę ,że 10k/s z pewnością wystarczy.

Posted

Panowie czytajcie trochę forum i nie tylko zadawajcie pytanie w konkretnej sprawie czasami trzeba przeczytać coś więcej niż tylko temat który jest w Waszym zainteresowaniu.I na boga po pewnym czasie i podejrzewam nie tylko mnie doprowadza do furii określenie broń a ma się na myśli REPLIKĘ . Tu masz propozycję post nr. 17. Wybór należy do Ciebie.Dodam że silnik stockowy z repliki CM oraz zębatki.

Posted (edited)

Panowie czytajcie trochę forum i nie tylko zadawajcie pytanie w konkretnej sprawie czasami trzeba przeczytać coś więcej niż tylko temat który jest w Waszym zainteresowaniu.I na boga po pewnym czasie i podejrzewam nie tylko mnie doprowadza do furii określenie broń a ma się na myśli REPLIKĘ . Tu masz propozycję post nr. 17. Wybór należy do Ciebie.Dodam że silnik stockowy z repliki CM oraz zębatki.

Przepraszam... nikogo nie zabiłem? Postawię na 7,4V z jak największą pojemnością (Li-Po oczywiście). Dzięki za pomoc.

Jeszcze tylko mógłby ktoś podać +/- wymiaru tej batki ==> 1800 7,4V kokan

Edited by Marek_pno
Posted

Mam pytanie, zastanawiam się nad kupnem pakietu li-po, ale kompletnie się na akumulatorach nie znam, wiem jedynie, że li-po "nie ma pamięci". Proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego pakietu który nie rozwali mi repliki po paru strzelaniach.

Specyfikacja repliki(G36C JG):

•  
  • Sprężyna M120 Guarder
  • Łożyska ślizgowe CA
  • Cylinder Systema ENERGY typ 0
  • Głowice cylindra SYSTEMA (ciche)
  • Lufa 455mm Systema
  • Guma Systema

Reszta stock (kable, silnik, styki itd.)

Posted

Panowie mam taką ładowarkę.

http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_233_196&products_id=5143&name=G&P_-_Ladowarka_Pakietow_LiPo_-_Typ_B

Taką baterię

http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_233_297&products_id=7293&name=GE_Power_-_LiPo_-_7.4V_1500_mAh_20C_[1]_-_GE-00224-B

Mam też do niej buzzer i teraz jest pytanie

Na strzelance padła mi bateria. Pociągnąłem jeszcze kilka razy za spust, ale już nie strzeliła. Poczekałem chwilę i chciałem strzelić na single, żeby zwolnic sprężynę, także nie zareagowała. Wróciłem do domu i podłączyłem ją do ładowania. Teoretycznie na ładowarce powinny się zapalić zielone lampki po 330 minutach. Ładowała się jakieś 10 godzin bo ciągle czekałem na zielone lampki. Po 10 h odłączyłem baterie i chciałem strzelić. Dalej nie dała rady. Co może być z baterią, ładowarką ? Jak sprawdzić która część nie działa poprawnie ? Nie mam innej baterii, ale miernik napięcia raczej bym ogarnął. Które druciki we wtyczce dotknąć miernikiem ?