Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Zalerzy gdzie kupujesz - dostajesz albo jedno wyjscie albo komplet.

Ja kupilem i mam i deansy i XT i jeszcze pare innych ktorych nie rozpoznaje.

Dodatkowo krokodylki i od strony pakietu i ladowania.

A krokodylkami to juz mozna naladowac cokolwiek.

Standardowo wyjscie z samej ladowarki jest na dwa kable (tu akurat ekspertem nie jestem ale podobne do goldow - oraz wtykow jakie sa w miernikach elektronicznych).

Posted (edited)

Witam.

Zakupiłem właśnie pierwszy raz akumulatorek Li-Po 1800 mAH kokam.Mam ładowarkę TURNIGY ACCUCELL-6.Troche poczytałem posty poprzednie ale nie znalazłem konkretnej informacji.

Jakie ustawić parametry na ładowarce -jest ich kilka żeby nie spierniczyć akumulatorka za pierwszym razem.Na razie nie podlaczałem go do ladowarki,jest w takim stanie jak odebrałem ze sklepu.

Pytanie drugie ,czy wlutować standartowy wtyk ,czy DEAN?

Pytanie trzecie.By nie roxzładować akumulatorka w trakcie strzelanki-mieć podłaczony wslaznik baterii czy jeśli już replika nie wyrabia to dać sobie spokój.

Proszę osoby które chcą napisać,żebym poszukał sobie tego w postach poprzednich niech nie odpisują-bo je przeglądałem.

Pozdrawiam i czekam na info od osoby która stosowała tą ładowarkę i mi podpowie.

Edited by skoczek1
Posted

Wprawdzie mam inną ładowarkę, ale:

1. Zrób jeden-dwa cykle formowania akumulatora prądem 1C, czyli w tym przypadku 1,8A. Jak to ustawić, powinno być w instrukcji ładowarki.

2. Tylko i wyłącznie Dean, Tamiya ssie po całości. Deany mają mniejszy opór, lepiej trzymają i nie psują się tak jak Tamiya. No i są mniejsze.

Posted

Wprawdzie mam inną ładowarkę, ale:

1. Zrób jeden-dwa cykle formowania akumulatora prądem 1C, czyli w tym przypadku 1,8A. Jak to ustawić, powinno być w instrukcji ładowarki.

2. Tylko i wyłącznie Dean, Tamiya ssie po całości. Deany mają mniejszy opór, lepiej trzymają i nie psują się tak jak Tamiya. No i są mniejsze.

Bardziej chodziloby mi o ustawienia ladowarki.Za info o Deanach -dzięki -chyba je zastosuję.

Jeszcze jakieś odpowiedzi poproszę

Posted

Mam pytanie,

Jak będę na strzelance i padnie mi LipO to ile napięcia w nim zostanie do dopuszczalnej granicy ? Czy muszę nosić ze sobą miernik i co jakiś czas sprawdzać napięcie ?

Jeśli podczas strzelania padnie Ci akumulator tak, że nie bedzie miał siły naciągnąć sprężyny, to najprawdopodobniej już będzie poniżej dopuszczalnego minimalnego napięcia i być może będzie już uszkodzony. Jesli masz akumulator o małej pojemności to noś miernik i sprawdzaj co jakiś czas.

Posted

Dużo to tu do ustawiania nie ma. Ustawień ładowarki nie zmieniaj, nie ma po co. Wchodzisz w program do lipo, wybierasz lipo charge, ustawiasz prąd ładowania (1,8A), ilość cel (jak masz pakiet 7,4 to ustawiasz 7,4V(2S) jak 11,1 to 11,1V(3)) i zaczynasz ładowanie (przytrzymując dłużej START). Ładowarka każe jeszcze potwierdzić ilość cel (wciskasz start jeśli wszystko się zgadza).

Pamiętaj o podłączeniu obydwu wtyczek do ładowarki.

Wciskając strzałkę w lewo możesz przeglądać ustawienia ładowarki, w prawo wyświetla napięcia na poszczególnych celach.

Posted

Jeśli podczas strzelania padnie Ci akumulator tak, że nie bedzie miał siły naciągnąć sprężyny, to najprawdopodobniej już będzie poniżej dopuszczalnego minimalnego napięcia i być może będzie już uszkodzony. Jesli masz akumulator o małej pojemności to noś miernik i sprawdzaj co jakiś czas.

Kupie ten aku. http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=91_126&products_id=1452 Będe musiał się przy nim o to obawiać ?

Posted

Kupie ten aku. http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=91_126&products_id=1452 Będe musiał się przy nim o to obawiać ?

Zależy od tego jak ciężki masz palec i ile kulek wywalasz na strzelance.

Ja w karabinku szturmowym nie martwię się o prąd, ale jak miałem M249 z M140 i boxem na 3k kulek, to nosiłem ze sobą mini elektrownię :]

Kup sobie najzwyklejszy miernik za kilka pln i po kilku strzelankach będziesz mniej więcej wiedział na ile wystarczy Ci prądu.

Posted

Mam jeszcze jedno pytanie , czy ta bateryjka mi wlezie bez problemu do kałacha (do kolby)?

Chcę mieć pewność żeby nie walnąć gafy przy zakupie ,bo to mój pierwszy w tym rodzaju :)

Posted

Mam jeszcze jedno pytanie , czy ta bateryjka mi wlezie bez problemu do kałacha (do kolby)?

Chcę mieć pewność żeby nie walnąć gafy przy zakupie ,bo to mój pierwszy w tym rodzaju :)

Na 90% wejdzie, ale lepiej wyślij zapytanie do sklepu, podając model akumulatora i repliki.

Wymiary takiego pakietu, ale 25C (ja na Twoim miejscu wziąłbym właśnie taki) to 104 mm / 34 mm / 16 mm.

Jeszcze powracając do Twojego poprzedniego pytania - ilość wystrzelonych kulek na replice 300fps to 3500 zanim skończył się prąd.

Źródło: http://wmasg.pl/pl/articles/show/5314?highlight=GE+Power

Posted

OK zapytanie już poleciało .

Czy ta ładowarka będzie dobra ? http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=91_126&products_id=1450

Czy baterie LiPo trzeba formatować raz czytałem że tak , raz że nie, więc się pytam tutaj

Jakie są maksymalne i minimalne napięcia dla cel 7.4 ? Na jakiejś stronie wyczytałem że minimum to 3v a maks. to 4.20v

Czy jak już kupie LiPo będę coś musiał wymieniać w replice ?

Posted

Będziesz musiał wymienić złącza, albo w pakiecie, albo w replice a najlepiej w jednym i drugim na Deansy. Do tego trochę szkoda pakować lipola do stockowych kabli które bardzo lubią przypominać zwykłe druty :)

Posted

Bo to jest standard, który od wielu lat gruntował swoją pozycję w airsofcie. Ludzie przyzwyczaili się do małych/dużych wtyczek Tamiya i tak zostało, co nie znaczy że jest to najlepsze rozwiązanie. Dean'y (złącze "T" connector) są dużo lepsze niż Tamiya - mniejsze, mocniejsze, trwalsze, mniejszy opór.

Posted

Być może kiedyś zmienię ale teraz chcę się nacieszyć dobrze działającą repliką, wole póki co w niej nie grzebać :icon_biggrin:

Jeszcze chciałem się odwołać do posta #1293 , co do tych napięć.

Posted

Nie, kolego nie musisz formować batki. Ona już jest uformowana. Jak do Ciebie przyjdzie to najlepiej ją rozładuj a potem naładuj- i wtedy możesz strzelać do woli.

A co do drugiej części pytanie to najlepiej wymień kable i wtyk (mała podpowiedź- w GB v.3 da się to zrobić bez otwierania GB).Do kałacha wchodzą kable modelarskie 1,5 mm^2. Jak to zrobisz to będziesz nam dziękował za rady jakich Ci udzieliliśmy.

Posted (edited)

= zrób jeden cykl formowania :]

Formowanie generalnie robi się poprzez 3 cykle (tak mnie uczono) tutaj bardziej chodzi o to aby pobudzić ten pakiet do zycia (każdy pakiet powinien przychodzić w stanie naładowania pozalającym na jego przechowywanie- taką funkcje maja niektóre ladowarki). Poza tym na dzien dobry można sprawdzić jaką ma pojemnośc.

Edited by Przypadek
Posted

A jeśli przyjdzie i ją doładuje i będę normalnie użytkował to stanie jej się coś ? Jakiś spadek pojemności albo cos w tym stylu?Nie mam zabardzo czym jej rozładować :icon_confused: , a tu jeszcze sęk w tym że jak przesadze to będę mógł ja wyrzucić do śmieci.

A z tymi kablami to mógł bym je zmienić, ale dopiero po jakimś czasie , bo jak zacznę grzebać w kałachu przepadnie mi gwarancja.

Razem z ładowarką i baterią kupie woltomierz do lipoli, To napięcie MINIMALNE na cele to 3v a MAKSYMALNe to 4.2v tak ?

Posted

To może napisz maila do sklepu z zapytaniem czy jak zmienisz kable bez otwierania GB to czy Ci gwarancja przepadnie? Z tego co wiem to plomba jest na łączeniu GB po to zebyś go nie otwierał- tutaj możesz to zrobić na zamkniętym GB.

Posted

Wiadomośc ze zbrojowni dostałem bardzo szybko , bateria która podałem mieści się bez problemu, teraz wysłałem zapytanie odnośnie gwarancji.

Teraz odnośnie do kabelków, przy ich wymianie będzie mi potrzebna lutownica? Nie mam jej, ale nie będzie problemu z załatwieniem.