MoniT Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 Czyli względnie ten ray gold lepszy tak ? jesli nie wejdzie to tego dualsky 28 albo 35c wezmę nie mam zbytnio możliwosci pojechania do Wrocławia ;) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 Nie napisałem że lepszy tylko że może nie wejść. Skąd wiesz czy są to dokładne wymiary czy napisane na oko? Quote Link to post Share on other sites
MoniT Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 Jesli ktos pisze wymiary z dokladnoscia do 0.1 to raczej nie na oko nie wiem postaram się dowiedzieć w 100% wymiary dopiero potem zamówie p.s przy 11.1 35 opłaca się mosfet pakowac nie chce mieć super mosfeta ktory poprawi rof czy cos tylko chce zeby styki w augu były zapezpieczone bo juz i tak od auto jeden musiałem lutować...a troche zabawy w tym było bo to już nie lutowanie cyną... Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 Dzisiaj wymienię te tamiye bo nie wierze, że kokam ciągnie jak batka 8.4v firefox'a. Może się nie doładował... Zobaczę. Jak nie to mam uwalone lipo :/ Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Mam auga - wchodzi mi turingy 2200 - Wymiary: 103x33x24mm Nic wiekszego ci nie wejdzie. Szerokosc 33 mm ... moze 34 wejdzie ale bedzie problem na dole. Grubosc 24 mm - oznacza ze batka na dole jest 1 mm ponizej plastiku. I tak trzeba ciac troche stopke zeby weszla. Na dlugosc weszloby jeszcze z 5 mm bdyby nie jeden problem. Gora wychodza kable zasilajace a w lipolach to sa naprawde wielkie kable. Srednica jakies 4 mm wiec ciezko sie wyginaja i potrzebuja na to miejsca. Wiec jak chcesz miec pewnosc - kupij max o podanych przezemnie wymiarach. Co do moniotor napiecia - wlasnie sprawdzilem podlaczony http://www.rc-electrotown.pl/index.php?pro...&prod_id=51 Batka 7,4 lipol, 2200 turingy, silnik pj hitorque, spring m120 - po strzelaniu na serii nawet nie zaczyna migac dioda, o wlaczaniu sie glosnika nawet nie wspominam. Quote Link to post Share on other sites
MoniT Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Dzięki Kocur w takim wypadku ray gold raczej odpadnie bo jest większy na wysokość i najszerszy na grubość wezmę albo dualsky 28c ( na szer ma 34mm na wys 10cm) albo 35c (35.5mm wys 10.3cm co do tego ze 34mm wejdzie na styk to sie zgodze ale w tym najwęższym miejscu bynajmniej u mnie wypiłowanie nawet po 1mm z obu stron nic nie zrobi moze klapa sie bedzie slabiej trzymać ale moja i tak jest na wykonczeniu bo mam wycietą spora dziure na kable na zewnątrz bo spory szmat czasu na wierzchu miałem baterie. p.s Kocur ile masz k/s na takiej konfiguracji ? Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 (edited) PO testech klinicznych mogę stwierdzić, że w porównaniu do batki 8.4v lipo 7.4 wypada prawie tak samo. No różnice są np. jeszcze większy moment obrotowy na silniku Pidżeja, delikatny wzrost rofa, brak dropów rofa. Chyba, żeby odczuć różnice w ROF'ie trzeba mieć jakiś silnik hi-speed. NIe wiem jak P&J kręci na 9.6v batce, ale reakcja na spust jest idealna tak, że tłok zostaje w połowie nast. cyklu. Nie wiem dlaczego tak jest może seger się wypowie na temat mojego graupnera Lipocharger 4. Ten badziew jest bez balansera. Nie laduje czy jak? Jak możecie to pomóżcie. Nie mogę uwierzyć, że moje lipo ma wydajność jak batka 8.4v(sanyo) Edited January 9, 2010 by decigner12 Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 zauważ ze masz niższe napiec ie od 8,4. bo masz 7,4v :) jak nie masz balansera to dokup bo rozwalisz pakiet za jakis czas z resztą formowanie powinno przeprowadzać sie tylk oz balancerem a nie bez :) najpirw rozładowujesz pakiet wyjęty z paczki potem ładujesz, rozładowujesz, ładujesz, podczepiasz do giwery :D Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Na szczęście oddałem tylko parę strzałów z tego pakietu, tak więc nie zdechnie. Następnym zakupem będzie własnie balancer, tylko nie wiem jaki. Seger masz jakieś typy? na dobry balancer za mniej więcej 160 zł?? Do tego dojdzie jeszcze pakiecik 11.1v kokam 1300 mAH 30C. Tak kupiłbym o większej pojemności, ale niestety ograniczają mnie wymiary. Tak więc nowe lipo z balancerem dopiero za miesiąc. Jak bym nie mógł mieć kasy juz teraz... Już jestem zadowolony z tego pakietu, a w technologii lipo się zakochałem. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?...roducts_id=3309 i nie ma bata we wsi. Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted January 10, 2010 Report Share Posted January 10, 2010 (edited) Rozumiem, że balancer graupnera przy tym to syf? O tym mówię: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3327 Edited January 10, 2010 by decigner12 Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 10, 2010 Report Share Posted January 10, 2010 też jest ok ;) Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted January 10, 2010 Report Share Posted January 10, 2010 Sam używam balancera Graupner LiPo Balancer 6 Plus z ładowarką ultramat 12. Jakość produktów graupnera w tej półce cenowej jest naprawde na najwyższym poziomie. Standardowo pasują do niego wtyczki standardu kokam, jeśli masz 3e/dualsky to czeka Cie dobranie odpowiedniej przejściówki! Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Dzięki za info, bo posiadam wlaśnie kokama. Zobacze, może agatka da mi jakąś propozycje na balancer. Quote Link to post Share on other sites
szymon91 Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Witam Mam ak z m130 i batke li-po 11,1v 20c no i jak dla mnie bardzo za duży rof,ogólnie to było na próbę,jestem zadowolony z li-po więc teraz kupie lepszą batke i zastanawiam się czy nie wystarczy np taka : http://www.allegro.pl/item879328608_li_pol...e_opakowan.html Testowałem ak na 7,4v też ale boje się że szybko straci napięcie... Teraz chce kupić dobrą batke i nie wiem czy 7,4v czy 11,1v ?? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 bierz 11,1v 7,4v ma słaby rof :P Quote Link to post Share on other sites
szymon91 Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Hmm... ale właśnie mi kompletnie nie zależy na rof'ie,tylko na długości działania pakietu... no i przy okazji na żywotności części samego GB. Tylko się pytam czy 7,4v nie straci za szybko napięcia,i czy batka z linku podejdzie. ;) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 nie straci szybko.batka moze byc, pytanie tylko o miejsce w replice na nią ;p pakiet jest do samochodów rc i jest w obudowie z abs i jest grubości 3s ;] Quote Link to post Share on other sites
szymon91 Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 mierzyłem,zmieści się,bo będzie siedziało w kolbie od AKM'a, jeszcze powinno zostać trochę miejsca ;) chodziło mi tylko o jej żywotność,jak mówisz że będzie ok to ja biorę i dziękuje za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Witam! Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem baterii Li-Pol a jako że jest to moja pierwsza bateria tego typu chciałbym prosić o pomoc w prawidłowym ustawieniu ładowarki (iMAX B6) coby nie spalić pakietu i chałupy przy okazji. Baterie mam taką http://www.nastik.pl/dualsky-2200mah-2s1p-p-2394.html Żeby nie było że jestem leniem podaje własne ustawienia do oceny... ;-) W temacie przeczytałem że pakiet trzeba dwa razy rozładować i naładować przed pierwszym użyciem.... ROZŁADOWYWANIE: prąd rozładowania 1.0A napięcie końcowe 6.0V (2S) ŁADOWANIE Z BALANSEREM: prąd ładowania 1.0A napięcie znamionowe 7,4V (2S) USTAWIENIA ZAAWANSOWANE typ akumulatora, napięcie nominalne Li-Pol 3.7V kontrola zgodności liczby ogniw 10min Capacity Cut-off 2500mAh Złącze serwisowe podłączam bezpośrednio do ładowarki? O czymś zapomniałem? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 daj prąd rozładowania max czyli 1A ładowania 2.2A złacze serwisowe bezpośrednio do łądowarki ( aby poprawnie :) ) rozł. ład. rozł. ład p[odczepiasz strzelasz :) zapomniałeś podczepić kable pradowe :) i czy wtyk balancera zgodny jest ze złączem balansującym w pakiecie :) i jak masz batke nową to przylutuj konektory najpierw ( deans lub gold'y) Quote Link to post Share on other sites
miloslupsk Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Seger. Powiedz mi czy do stockowego VFC coś około 320 FPS lepiej zakupić lipolka 7.4 czy 11.1 ? Nie ukrywam, że zależy mi na dużym Rofie lecz zastanawiam się czy 11.1V to nie będzie przesada i czy wszystkie kulki będzie pobierał. Quote Link to post Share on other sites
Krabii Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 USTAWIENIA ZAAWANSOWANE typ akumulatora, napięcie nominalne Li-Pol 3.7V kontrola zgodności liczby ogniw 10min Capacity Cut-off 2500mAh Hejka, miałem tego iMaxa i coś mi się kojarzy że powinieneś ustawić: typ akumulatora Li-Pol 7.4v a nie 3.7v bo pakiet masz 2S, bo ładowarka będzie sprawdzać i nie będzie jej się zgadzać:) Powtarzam - tak mi się kojarzy:] Sprawdź czy się nie mylę!!! Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Hejka, miałem tego iMaxa i coś mi się kojarzy że powinieneś ustawić: typ akumulatora Li-Pol 7.4v a nie 3.7v bo pakiet masz 2S, bo ładowarka będzie sprawdzać i nie będzie jej się zgadzać:) Powtarzam - tak mi się kojarzy:] Sprawdź czy się nie mylę!!! Wielkie dzięki! Zwrócę na to uwagę przy ustawianiu... Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 powinien pobierać wszystkie kulki :) daj li-po o nie dużej pojemności. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts