Styp Posted April 14, 2003 Report Share Posted April 14, 2003 Cze!!!!! Mam pytanie związane z tą wadą dlatego iż planuje zakup modelu pokrewnego. Dlaczego tak się dzieje(wada)???? I jeszcze jedno ważne pytanie: W jakich modelach ta wada wystepuje????? Z góry dzięki!!!!!!!! Pozdrawiam!!!!!!! Styp Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted April 15, 2003 Report Share Posted April 15, 2003 Nastepny heretyk, noszzzz... Domyslam sie, ze chodzi o tzw. chwiejna lufe w M16A1/XM-177. Poszukaj w tym dziale tematu, ktory juz to zagadnienie poruszal. Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted April 15, 2003 Report Share Posted April 15, 2003 na pewno w M4A1 i jest suma projektu i materialu uzytego do wykonania korpusu. problem polega na tym ze lufa zewnetrzna jest dokrecana do korpusu przy pomocy metalowego pierscienia (w uproszczeniu), ktory jest jednoczesnie elementem trzymajacym okladziny lufy w kupie. klopot w tym ze o ile sama lufe da sie przykrecic dosyc dokladnie do metalowego gniazda zatopionego w korpusie to fakt uzycia plastyku do wykonania samego korpusu (czytaj brak odpowiedniej sztywnosci) powoduje ze lufa ma pewne odchylki od osi (wynikajace z 'pracy' calej konstrukcji). tak jak to widze (i co wyczytalem na roznych forach) sa dwa sposoby na rozwiazanie tego problemu. pierwszy nie jest idealny ale jest darmowy. po zakupie trzeba po prostu (ja w tym celu uzylem ostatnio klucza rowerowego) jak najmocniej dokrecic lufe do korpusu (w moim ezgemplarzu bylo to fabrycznie skrecone dosyc slabo co po drugiej gierce objawilo sie tym ze lufa miala jakis centymetr odchylek od osi w obie strony). drugi eliminuje ten problem zupelnie (ponoc bo dopiera mam zamiar to wprowadzic w zycie :)) ale jest z kolei kosztowny - jest to po prostu 'metal body' (tyle ze nadal trzeba pamietac o czasowym stosowaniu metody pierwszej). tak na marginesie: mozna z tym zyc o ile tylko pamieta sie od czasu do czasu zeby poskrecac do kupy wszystko co sie moze odkrecic (a wbrew pozorom w tym konkretynym modelu jest takich miejsc calkiem sporo). niektorzy nie zalecaja rozniez stosowania standardowych czy taktycznych pasow nosnych (dla rodziny Mx) ze wzgledu na slaby punkt konstrukcyjny w opisywanym miejscu (drugi taki punkt to sama lufa zewnetrzna ale to temat na inny topic) - istnieje ryzyko pekniecia przy jakims gwaltownym, nieszczesliwym 'zagraniu'. O ile dobrze pamietam lekcje o wytrzymalosci materialow to maja duzo racji: rozwiazanie jakie zastosowano sprzyjaja niestety uszkodzeniom mechanicznym ale lekcje to jedno z zycie zupelnie co innego: ja ze wzgledu na wygode pasa uzywam ;). ty by bylo na tyle. Quote Link to post Share on other sites
Styp Posted April 15, 2003 Author Report Share Posted April 15, 2003 OK Dzieki ze wszystki posty , ale mam jeszcze jedno pytanko w jakich modelach to wystepuje???? Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted April 15, 2003 Report Share Posted April 15, 2003 Jakis czas temu watek na ten sam temat skonczyl sie nieprzyjemna, nikomu nie potrzebna pyskowka. sprawa jest o tyle sliska ze to co jedni uwazaja za powazna wade inni traktuja jako cos nieistotnego. zreszta tak jak powiedzialem przy pewnych dzialaniach mozna owo chwianie dosyc istotnie ograniczyc. jezeli chcesz i poczekasz do nastepnego lykendu to przy najblizszym spotkaniu naszej grupy porownam konstrukcje prawie calej rodziny Mx (M4, CAR, XM i M16 Vietnam) i bede Ci mogl przedstawic moja doswiadczalna i czysto subiektywna opinie na ten temat. Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted April 22, 2003 Report Share Posted April 22, 2003 Chyba RIS :| Przynajmniej tak mi sie wydaje, ze w wypadku M4 uzywamy nazwy RIS, w odniesieniu do innych broni - RAS, i to w dodatku tylko na wyroby firmy Picannity. Am I right? Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted April 22, 2003 Report Share Posted April 22, 2003 Wit ma SR-16, M4 chyba tez, ale juz pisal, ze u niego ten problem nie wystepuje w zadnej broni z tej serii. Zreszta ne bede sie wypowiadal za niego ;) Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted April 23, 2003 Report Share Posted April 23, 2003 I w SR-16 BEDZIE sie chwiala lufa, jesli odkrecisz pierscien. Jesli nie odkreca sie on sam co jakis czas - to masz dobrze. Ja czasami go podkrecam, co jednak nie wplywa na wygode korzystania z karabinu. Quote Link to post Share on other sites
Obwarzan_17 Posted October 13, 2017 Report Share Posted October 13, 2017 Usztywnij ją klejem na goraco i pomaluj na czarno. Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted October 13, 2017 Report Share Posted October 13, 2017 Brawo, prawie 14 lat. Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted October 13, 2017 Report Share Posted October 13, 2017 Wzywam admionuw. Czy delikwent dostanie złotą łopatą przez łeb... to znaczy czy dostanie złotą łopatę? Quote Link to post Share on other sites
zbojcerz_hegemon Posted October 14, 2017 Report Share Posted October 14, 2017 (edited) Myślę, że należy się platynowa łopata z brylantami i liśćmi dębu... edyta: I ten link do wykopu w stopce :) Edited October 14, 2017 by zbojcerz_hegemon Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted October 15, 2017 Report Share Posted October 15, 2017 Epicki odkop :D Quote Link to post Share on other sites
Krwawy Posted October 15, 2017 Report Share Posted October 15, 2017 Czyżbyśmy mieli nowy rekord? :teethh: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts