LD_cynik Posted March 30, 2006 Report Share Posted March 30, 2006 To i ja sie podepne bo mi sie przypomnialo, ze kilka lat temu mialem pytac... Co to? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted March 30, 2006 Report Share Posted March 30, 2006 Pewnie to samo co to: A więc Land Rover 6x6 Military Gun Platform dla Kangurów. Quote Link to post Share on other sites
Mateo Posted March 30, 2006 Report Share Posted March 30, 2006 Niezupełnie jest to ten sam samochód, drogi Króliku.:-) Ten australijski, zamieszczony prze Cynika, to ichniejsza modyfikacja z silnikiem diesla Isuzu zawieszeniem mostów na resorach i jeszcze kilkoma innymi zmianami w stosunku do oryginalnego Land Rovera Defendera. Produkowany tylko w Australii A ten zielony, to angielska modyfikacja z firmy Penman: http://www.penman.co.uk/armour.htm. Tu silnik jest oryginalny td5, zawieszenie też pochodzi od defa. Od australijskiej modyfikacji różni się jeszcze innym montażem kół zapasowych, innymi felgami. Firma Penman specjalizuje się w różnych przeróbkach, w tym właśnie Land Roverów. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted March 30, 2006 Report Share Posted March 30, 2006 hermany w czasie II WŚ "dopancerzano" nawet workami z piaskiem Bo zupełnie inne zadania i taktykę walki mają żołnierze jednostek liniowych a inne żołnierze jednostek specjalnych.Ktoś już to tu napisał, ale widzę, że ty o przeczytanie całości tematu się nie pokusiłeś. A żebyś wiedział ze przeczytałem, bo śledzę ten wątek od początku. Moje info o workach z piaskiem na Shermanach odnosiło się do wypowiedzi KarolaS, który wspomniałe o dopancerzaniu czołgów w czasie IIWŚ. Gdybyś Ty przeczytał cały temat to może byś się zorientował :lol: Koniec offtopa, nie mam już zamiaru wracać do tej kwestii. Quote Link to post Share on other sites
nep2n-MORS Posted March 30, 2006 Author Report Share Posted March 30, 2006 takie 6x6 defy robi tez jakas firma w polsce .kiedys nawet na tvn turbo byl program o nim Quote Link to post Share on other sites
Mateo Posted March 31, 2006 Report Share Posted March 31, 2006 To przedstawiciel Spółki JRL firma Team, która miesci się pod Wrocławiem. A ten prototy LR-a 6x6 zwie sie Huzar. Nie wiem czy nie istnieje tylko w jednym egzemplarzu. Firma robiła do tej pory specjalne wersje Land Roverów dla KGH-emu, przenaczone do kopalni miedzi. Zresztą przed ich salonem stoi między innymi ten Huzar. Zrobili go na bazie modelu 130, dodali jeszcze jedną oś. Rozwiązanie napędu dodatkowej osi jest inne niż w tym australijskim pojeździe. I ten wrocławski ma silnki oryginalny i sprężyny w zawieszeniu. Quote Link to post Share on other sites
LD_cynik Posted March 31, 2006 Report Share Posted March 31, 2006 Dzieki! Quote Link to post Share on other sites
sgt.Barnes Posted April 8, 2006 Report Share Posted April 8, 2006 btw. taki upgrade samochodow { spawanie blach itd } ma juz swoja nazwe. : Hillbilly armor : Quote Link to post Share on other sites
Mateo Posted May 2, 2006 Report Share Posted May 2, 2006 Polecam majową NTW ;-) Quote Link to post Share on other sites
terpil Posted May 11, 2006 Report Share Posted May 11, 2006 Ktos na poprzedniej stronie pytal, czy kawizelki uzywane w Iraku chronia bok ciala. Otoz nie. Przynajmniej te, ktorych uzywali zolnierzez z pierwszych kontyngentow. Pozniej chyba wprowadzili inny model ale nie jestem pewien. Moim zdaniem, to co dzieje sie w wojsku to istna paranoja. Niby kupuje sie nowe rzeczy, ale dalej jestesmy bardzo zacofani. Czy nikogo nie obchodzi to jaka jest armia ? Rzadowcy maja BOR w BMW X5, wiec im to rura ale mogliby chociaz rzucic kasa na sprzet dla armii, zeby z nas sie nie smiali za granica... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 11, 2006 Report Share Posted May 11, 2006 Różnica jest taka, że BMW X5 kupuje się jedno. A dla armii każdy zakup idzie w tysiące sztuk, więc porównanie co nie co chybione. Quote Link to post Share on other sites
cromat Posted May 11, 2006 Report Share Posted May 11, 2006 A co do pytania o kamizelki odpowiedź już padła... Przeczytaj Terpil cały topick... Quote Link to post Share on other sites
terpil Posted May 11, 2006 Report Share Posted May 11, 2006 Różnica jest taka, że BMW X5 kupuje się jedno Jestes pewien :P ? Zamiast tych paru X5 mozna byloby kupic pare hammerow :P A co do pytania o kamizelki odpowiedź już padła... Przeczytaj Terpil cały topick... Przeczytalem i nie widzialem. Pewnie ktos usunal polowe postow, co czesto sie zdarza na tym forum ... :P Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 11, 2006 Report Share Posted May 11, 2006 Zamiast tych paru X5 mozna byloby kupic pare hammerow "Parę" X5 to 100% stanu posiadania X5 i jakies 10-20% posiadaniapojazdów ogółem... Jaki % będzie stanowiło te kilka HMMWV? Hummery to Ty sobie w salonie możesz kupić Quote Link to post Share on other sites
zonq Posted May 11, 2006 Report Share Posted May 11, 2006 w polskich bawrach jezdzi juz chyba kilka hmmwv :) chyba tylko w 18bdsz jak narazie Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 11, 2006 Report Share Posted May 11, 2006 Raczej kilkadziesiąt. Quote Link to post Share on other sites
Trael Posted May 11, 2006 Report Share Posted May 11, 2006 Odsnośnie tych HUMMWV to jednego mniej....... http://us.news3.yimg.com/us.i2.yimg.com/p/...r2520428809.jpg Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted May 12, 2006 Report Share Posted May 12, 2006 w polskich bawrach jezdzi juz chyba kilka hmmwv :) Dokładnie dostarczono 217 w różnych wariantach do kwietnia ubiegłego roku. W drugiej połowie roku obecnego przyjdzie jeszcze kilkadziesiąt dopancerzonych HMMWV. :P Quote Link to post Share on other sites
Wc Piker Posted August 9, 2006 Report Share Posted August 9, 2006 Honkery w Iraku były najpierw odciążane w myśl zasady " Jak wpadniesz w zasadzkę to szybko z niej uciekaj " tak powstał Mad Max Honker :D Ale sytuacja szybko się zmieniła, samochody trzeba było na nowo dociążać i opancerzać a na zderzakach na wzor amerykański zaczęto wieszać opony. Co do Gromu to jeździli oni Honkeramiw Iraku, to oni zaczeli jako pierwsi go odciążać Quote Link to post Share on other sites
cromat Posted August 9, 2006 Report Share Posted August 9, 2006 Wszystko w temacie było ;) a przy okazji temat jest dość stary... Przepraszam za OT. Quote Link to post Share on other sites
Maku89 Posted August 10, 2006 Report Share Posted August 10, 2006 http://media.militaryphotos.net/photos/alb...and/e_pol02.jpg http://media.militaryphotos.net/photos/alb...and/e_pol01.jpg Ktoś wie co to za model? Prawdopodobnie to Hilux, ale pewności nie mam. Anybody? Edit: wiem wiem.. OT. Ale do innych tematów zapytanie nie pasuje, a po co zakładać nowy topic. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 10, 2006 Report Share Posted August 10, 2006 Na pewno to nie jest Honker :ściana: Quote Link to post Share on other sites
LittleBird Posted August 15, 2006 Report Share Posted August 15, 2006 Suburban :wink: Quote Link to post Share on other sites
Mateo Posted August 17, 2006 Report Share Posted August 17, 2006 Jest to Toyota Hilux z silnikiem 2.4 turodiesel. Te oraz model 4runer używane sa przez Polaków w Afganistanie. Quote Link to post Share on other sites
makary Posted August 17, 2006 Report Share Posted August 17, 2006 Nie tylko przez Polaków i nie tylko w Afganistanie. Ale nie zmienia to faktu, że to ciągle nie honkery... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts