Trzmiel Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Pasują również wszystkie oryginalne akcesoria do Kenwooda :) Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Laryngofon navcomu jest bardzo fajny ALE, tylko wersja podwójna na plastiku, pojedyncza na gumce się nie nadaje. No i w wersji z dużym ptt strasznie słabo lutowane wtyczki które nie są rozbieralne i strasznie ciężko je dostać. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Zakupiłem właśnie radio Zastone ZT-V8A+ i tak jak przypuzczałem, jest to dokładnie to samo, co znany i lubiany Baofeng UV-5R. Firmware w wersji 297. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Odradzam używanie wspomnianego radia na zimnie - godzinka przy -12 oraz silnym wietrze i co prawda można nadawać i odbierać, ale... zamarza wyświetlacz. Na szczęście jest to odwracalne. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Dziwne, ja byłem tydzień temu na night opsie przy temperaturze -18 stopni, pare razy zdarzyło mi się też położyć w śniegu (radio w ładownicy na plecach) i nic mi się nie działo. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 Nie wiem, pewnie kwestia tego, że odczuwalna temperatura była o wieeeeele niższa z powodu silnego wiatru. Dodam, że działo się to na dwóch egzemplarzach. U mnie w ogóle przestały się wyświetlać 2 segmenty, a u kumpla wyświetlacz przestał się "odświeżać". Quote Link to post Share on other sites
Massimis Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Mam problem z TK760 Navcomma - działa odbieranie, ale nie mogę absolutnie nic nadać. Kiedy naciskam PTT na dole ekranu widać kreski sygnalizujące nadawanie i dioda świeci się na czerwono, ale druga fala (jakaś motorola, z każdą inną jest tak samo) nic nie odbiera. Nadawanie jest włączone, shift i offset są wyłączone, proszę o jakieś rady, czy może lepiej wysłać na serwis? Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Upewnij się 2 razy że na 100% masz wyłączone wszelkie możliwe kodowania i że nie łączy się też z innymi radiami gdzie możesz ręcznie ustawić częstotliwość (chyba że błędnie zakładam ze ta motorola to zwykłe pmr) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 A właśnie offset nie powinien być ustawiony ? ja mam u siebie na 0.600. Może w ptt są uszkodzone kable albo mikrofon jest uszkodzony? Czy nadaje bez ptt ? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 offset nie powinien być ustawiony aby pogadać ze standardowym radiem PMR Quote Link to post Share on other sites
Massimis Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 (edited) Ta motorola to zwykłe PMR, wie ktoś może jak w tym przywròcić ustawienia fabryczne? Kiedyś działało, wiec może pomóc. Testuję radio bez PTT i słuchawek. Przysłowiowe staropolskie je#####e w obudowę pomogło. Dzieki za szybką reakcję :) Edited February 3, 2014 by Massimis Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 sprawdź w instrukcji. Możesz zresetować radio do ustawień fabrycznych. Quote Link to post Share on other sites
Brozek Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 Siemasz, chciałem zanabyć sobie jakiś zestaw słuchawkowy do ww. radyjka, mam jednak mały problem. Interesują mnie przede wszytskim małe zestawy, typu słuchawka douszna z chwytem za ucho i do tego niewielki mikrofon - idealnie by było, gdyby był na pałąku. No i mówię, fajnie by było, jakbym nie musiał przerabiać wtyku. Macie coś takiego na oku, albo sami używacie i się sprawdza? BTW - Idealo by było, jakby można było wpiąć do dużego PTTka, ale to raczej ciężko będzie osiągnąć? Dzięki z góry za pomoc :icon_smile: Edit: Znalazłem takie trzy zestawy słuchawkowe: 1. http://www.e-radia.pl/p/pl/432/pala+-+zestaw+sluchawkowy+z+mikrofonem.html 2. http://www.e-radia.pl/p/pl/316/zestaw+sluchawkowy+do+kasku+hsc-1.html 3. http://www.e-radia.pl/p/pl/357/sluchawki+ohm-20+z+mikrofonem+naglowne-.html Czy któryś z nich pasowałby BEZ PRZERÓBEK do puxinga? Z tego co czytałem, to moje radio ma standard Yaesu, czyli 2,5mm i CHYBA 4 ścieżki. Trochę w tym zielony jestem, także będę wdzięczny za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 do którego puxinga ? Quote Link to post Share on other sites
Brozek Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 sorry, Puxing PX-2R Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 może to: http://www.radioshop888.com/radioshop_product.php?id=103910 + to: http://www.radioshop888.com/radioshop_product.php?id=102829 ?? bez duzego PTT sprawdza się to: http://www.radioshop888.com/radioshop_product.php?id=103883 Quote Link to post Share on other sites
Brozek Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 Dzięki wielkie za odpowiedź. I rozumiem, że wtyk powinien być "Y" ? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 Dzięki wielkie za odpowiedź. I rozumiem, że wtyk powinien być "Y" ? `Tak - Yaesu/Vertex (Y) Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Siemanko, potrzebuję jakiegoś prostego i w miarę taniego radiotelefonu/PMR do komunikacji z ludźmi na niedzielnej strzelance (większe imprezy odpadają bo nie ma z kim, więc mega zasięg i moc jest mi nie potrzebna) ale w późniejszym czasie chciałbym rozbudować zestaw o ptt i bowmana. Problem jest taki, że absolutnie się na tym nie znam i nie mam pojęcia co będzie dobre. Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 PTT i Bowman Ztactical? Jeśli tak to idelany do tego będzie jakiś tani baofeng (uv5r chyba teraz najpopularniejszy i ma dobry stosunek jakości do ceny). To radyjko potrafi pozytywnie zaskoczyć (u nas ostatnio jako elektroniczna niania dla córy z racji czułego voxa :D). Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 (edited) Ten będzie dobry http://allegro.pl/ba...3950266678.html ? Jedynie zastanawia mnie niska cena jak na taki zestaw, ponieważ inne chodzą na alledrogo za ~250zł. EDIT: A za 30zł więcej jest wersja z baterią 3800 mAh. EDIT2: Cena niższa bo paczka idzie z Chin -.- ale mimo wszystko warto ? Edited February 6, 2014 by Vender Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Ciekawe czy wystawiającemu się palec nie poślizgnął i nie miało być 245. Strasznie niska cena i nie wiem czy sprowadzając samemu z Azji nie zapłacilibyśmy więcej - podejrzane. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 (edited) MarekMac dochodzi wysyłka za 25PLN...Nie, nie zapłaciłbyś więcej ściągając sam. Swego czasu brałem sporo tych Baofengów prosto z fabryki, sprzedawałem po 140 złociszy plus ewentualna wysyłka. Edited February 6, 2014 by Nath Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 A co z cłem i Vat, w sumie towar sprowadzamy z Chin na teren UE. Żeby nie było offtopu. Polecacie jakieś inne radio dla laika,na potrzeby niedzielnych yebanek ? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 6, 2014 Report Share Posted February 6, 2014 Radio będzie zaadresowane na Ciebie, najpewniej oznaczone jako gift, więc w świetle prawa nie płacisz podatku (wartość jednego radyjka to circa ebał 40USD, czyli jakieś 30-35 ojro, próg to bodaj 50 ojro). Na dłuższą metę na yebankę nada się prawie każda, niezabawkowa, pmrka. Ot choćby Motorola TLKR T7, za niecałe 200PLN masz dwa radyjka, tak więc z kimś na spółę możesz już kupić i podzielić się kosztami. Też miałem niedawno taki dylemat i jednak kupiłem Baofenga, radio za niecałe 150 zeta a naprawdę robi robotę, na stockowej baterii działa długo i naprawdę mocno nadaje i nieźle odbiera, a dołączony zestaw słuchawkowy z ptt od biedy ujdzie w tłoku. W razie czego będe miał na dniach takie radyjko na spyl ;). Z innej beczki-kto używa replik Comtaców II produkcji Z Tactical? Jak wrażenia po dłuższym użytkowaniu? Dają radę? Jak z trwałością? Na oryginały mnie aktualnie nie stać (i raczej w najbliższej przyszłości się to nie zmieni), a potrzebne mi takie bądź podobne słuchafony do stylizacji. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts