grzech1991 Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Czy headset Bowmana z-tactical i gruszka kenwooda będą ze sobą działały? Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Czy headset Bowmana z-tactical i gruszka kenwooda będą ze sobą działały? jak mniemam, mówiąć "gruszka" miałeś na myśli przycisk PTT ? Jeśli tak, oraz oba komponenty wyposażone są we wtyczkę/gniazdo w standardzie "military" :) - to będzie działać Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Poleci mi ktoś jakieś fajne radio do 400 zł? Mam teraz Baofenga UV-5R i ciągle są z nim problemy, wychodzę w teren to okazuje się, że albo coś nie tak, albo nadawanie nie działa albo w ogóle nie chce współpracować. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 UV-5R to b.dobre radio. Więc albo jest uszkodzone albo brak Ci wprawy w użytkowaniu. Radio za 400 nie będzie lepsze/bardziej funkcjonalne niż UV-5R. Jeśli jednak twierdzisz uparcie, że Twoim problemem jest UV-5R to za połowę budżetu kupisz UV-82. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Dobrze, w takim razie jaki polecisz porządny zestaw słuchawkowy? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 używam takich: 1/ http://www.409shop.com/409shop_product.php?id=106902 2/ http://www.409shop.com/409shop_product.php?id=109124 mogę polecić. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted August 2, 2015 Report Share Posted August 2, 2015 Kilka słów od JS4018 http://js4018.mil.pl/wp-content/uploads/2015/08/LacznoscOT.pdf Quote Link to post Share on other sites
Head Crusher Posted August 9, 2015 Report Share Posted August 9, 2015 Używa ktoś takiego bajeru ? Podobne do tego, co polecił JarekM. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 Nie wiem jak z jakością takiego bajeru, ale już widzę, że przycisk PTT jest niewygodny, bo po prostu za mały Quote Link to post Share on other sites
argawen Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 (edited) Mały to pal licho, jak z trwałością ? Pozdrawiam Paweł Edited August 10, 2015 by argawen Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 Wielkość przycisku PTT też ma znaczenie - pamiętać, że by nadawać musisz go wcisnąć, a im mniejszy tym trudniej go znaleźć. Jeśli go jakoś nie zabezpieczysz przed przemieszczaniem się (a czasem jest to utrudnione - musisz zostawić na tyle luźnego kabla, by móc swobodnie się rozglądać) to możesz go potem na macanta szukać po kablu. Quote Link to post Share on other sites
argawen Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 Bez przesady. Co mi po wielkości, jak PTT rozsypie się po tygodniu. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 Równie dobrze można rozumować w drugą stronę - co po wytrzymałości jeśli trzeba szukać. Mam PTT dodawane stockowo do Bao UV3R i przycisk jest malutki. Czasem muszę go trochę poszukać zanim mogę nadawać więc to nie jest takie czepianie się dla zasady, a na własnych doświadczeniach oparta wiedza. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 Wywołany do tablicy jestem :) Ten zaproponowany przezemnie ma rzep (haczyki) na rewersie - można go przypiąć do kawałka wolnego misia na oporządzeniu i mieć pod ręką. Dodatkowo, załączony elastyczny pasek umożliwia umieszczenie ptt na wewnętrznej stronie palca wskazującego i serdecznego dłoni i obsługiwanie go kciukiem :) Quote Link to post Share on other sites
Head Crusher Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 A podpięcie takiej gruchy do Bao? Plus ewentualnie jakaś słuchawka do odsłuchu jeśli ktoś mógłby coś polecić :) Stockowa mikrofosłuchawka mnie nie przekonuje. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 podpięcie jak najbardziej możliwe :) a do odsłuchu, choćby to -> http://www.navcomm.eu/product_info.php?products_id=128&osCsid=bcae7ae4 (ale można kupić taniej) Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 Panowie jak wygląda sprawa legalności? Wiem, że trzeba posiadać licencję mając radio PMR ponad 0,5W z demontowalną anteną ale ile tak na prawdę osób posiada taka licencję? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 Radio PMR z ponad 0,5W mocy i demontowalną anteną przestaje być radiem PMR. Nawet z pozwoleniem radiowym nie możesz go legalnie używać na tych częstotliwościach. Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 (edited) To czym są w takim razie te wszystkie polecane Baofangi uv-5r? Edited August 26, 2015 by mykail Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 Radiotelefonami amatorskimi, których z pozwoleniem radiowym możesz używać legalnie na pasmach amatorskich (dla UHF okolice 430MHz) - no chyba, że masz np. wykupione pozwolenie na inne pasma. Na 446 z Bao nawet z pozwoleniem radiowym nie możesz nadawać. Quote Link to post Share on other sites
mykail Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 (edited) Dzięki. To chyba trzeba będzie poszukać klasycznej PMRki bo za dużo pierdzielenia z tym jest. Chyba że kupić Baofenga i używać w pasmie PMR. Kto będzie wiedział, że akurat ktoś inny nadaje ze zwiększoną mocą? :D Edited August 26, 2015 by mykail Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted August 27, 2015 Report Share Posted August 27, 2015 Nikt, chyba że staniesz pod siedzibą UKE, zaczniesz skakać na jednej nodze i skandować "nadaję nielegalnie!". Przepisów prawa na paśmie PMR nikt nie egzekwuje. Nie słyszałem, by w ogóle kogoś za coś takiego szukano (mała szkodliwość czynu w stosunku do poniesionych nakładów sił). Bierz Baofenga - przynajmniej poustawiasz sobie więcej częstotliwości i posłuchasz hm... komunikacji miejskiej ;) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 27, 2015 Report Share Posted August 27, 2015 Tylko pamętaj, żeby rzeczonej... kominikacji miejskiej jedynie nasłuchiwać. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted August 27, 2015 Report Share Posted August 27, 2015 Dokładnie. Takiego bao legalnie możesz posiadać i możesz słychać czego tylko zapragniesz tylko nie możesz przekazać nikomu zasłyszanej informacji. Legalnie nie możesz nadawać. Jak się wbijesz na kanały PMR to pewnie nikt nie będzie robił dymu. Gorzej jak wejdziesz na zakresy dla amatorów lub służb. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 27, 2015 Report Share Posted August 27, 2015 Ostatnio miałem sytuację, ze jakies dzieci bawiły się na pasmie pmr. Nie były to rozmowy typu: "jasiu przynieś ciastko, jestem przy zółtej huśtawce" tylko wycie, krzyki, wygłupy, paplanie. Praktycznie cały czas przez ponad godzinę. Po zwróceniu uwagi, żeby dziecko znikneło z eteru - nastąpił stek przekleństw w moja stronę... Od gówniarza, który miał może z 7 lat... Dzisiejsza młodzież... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts