Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Konfiguracje oporządzenia

Recommended Posts

Jemu chodzi o to, że albo nosisz szpej na kamizelce oporządzeniowej, albo na pancerzu. Po co sobie życie komplikować? Ja w przypadku IBA rzeczywiście zainwestowałbym w FLC.

Raz na mp.net widziałem nawet kolesia, który nosił LBV-kę na cirasie...

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

No w sumie racja.

Dlatego myślałem nad:

IBA - 2-4 magi (w ładownicach otwartych) żeby mieć 'przy dupie', do szybkiej zmiany maga i w razie zdjęcia ALICE mieć jakiś zapas (tam mogę trzymać HI-CAP'a , którego prawie nie używam) + ładowniczka na maga do Colt'a + pierdoły typu światło chemiczne, długopis i inne.

ALICE- Reszta magów 6-8, kulki, szybko-ładowarki, apteczkę, kaburę z Coltem, jedzenie, picie itp itd.

Nosił ktoś IBA + Alice ?

ps. z Alicji nie chcę rezygnować bo mi się wizualnie podoba takie oporządzenie i myślę że będzie praktyczne

pozdro

Ja wyznaję zasadę ze pancerz musi zostać, a jak skończy ci się ammo to zrzucasz oporządzeniówkę i masz parę kg mniej i dalej możesz jakoś działać bo masz ochronę. TYle

To musisz mieć strasznie ciężkie ładownice. Jeśli w kamizelce nie masz nic oprócz amunicji to pusta waży pewnie ok 1 kg. Jeśli masz coś jeszcze (granaty, woda itd), to nie zrzucasz, więc gdzie tu różnica?

O ile mi wiadomo (czyt. jestem prawie pewien, choć, jak wiadomo, prawie robi dużą różnicę) noszenie kamizelek oporządzeniowych na balistycznych wzięło się głównie z tego, że w takim Iraku czy Afganistanie w kamizelkach chodzi się nawet w bazach (nie zawsze ale dość często), a w bazie amunicja itd nie jest potrzebna. Ot, cała tajemnica.

Ale i tak są to raczej wyjątki, gdyby nie były, nikt by się ciągle nie trzymał kamizelek zintegrowanych z QR (którego IBA nie miała, stąd na niej częściej nosi się inne kamizelki), bo po założeniu kamizelki oporządzeniowej QR właściwie nie ma.

Możesz kupić wiele rzeczy bez ladu i składu tylko dlatego że Ci się podobają. Ale efekt użytkowania ich razem może być kiepski.

Molle daje niewyobrazalne mozliwosci konfiguracji i mnogosc dobrych kieszeni. Jaki ma sens zamykanie sie w alice, oporzadzeniu z kilkudziesiecioletnim stażem?

Dla mnie pytanie zasadnicze jaka IBA, bo jak tak chłopców bawiących się w wojaków USA obserwuję to różnice są zasadnicze. Po pierwsze stara IBA jest jest strasznie mało pojemna. PALS mało i rozsunięte. Nie znam się na amerykańskim szpeju ale coś na co mówią OTV wypada znacznie lepiej.

Sprawa druga to szelki Alice pod kamizelką będą do dupy a na wierzch nie mają sensu. Nie widzę problemu by z pasem Alice zostać, dokupić comfort pad i odpowiednie płaskie szelki. Czyli pas ALICE jako odpowiednik (słaby) sztywnego duty/pistol belt, Manierki Alice, ładownica do krótkiej, 1-2 ładownice do emek jako utility na pierdołki. Wszystko jeszcze dostępne a co więcej konfiguracja będąca wariacją na temat Iraku w początkach kampanii. D

Ja bym sobie odpuścił tego Interceptora - jeśli już chcesz nosić kamizelkę ochronną pod oporządzeniem to kup niskoprofilówkę a nie tego starego grzmota. Zastanów się też po trzykroć czy naprawdę potrzebujesz kamizelki ochronnej i dyskomfortu jaki się z jej noszeniem wiąże. Ja bym inwestował w inne oporządzenie - np dokupił do pasa ALICE CMVSa i rozbudował bazowe opo o możliwośći jakie daje Molle.

Wypatrzyłem u Krakmanów takie coś: http://www.taiwangun.com/wyposazenie_takty...a_c_m-1732.html - nie powiem, wygląda interesująco (czego to jest kopia tak BTW?). Mówię oczywiście o układzie, bo znając chińskie produkty z półki "A.C.M." to najpewniej jakość jest niewarta uwagi.

Alesama koncepcja? Co o niej sądzicie?

Pytam czysto akademicko, rzecz jasna :uśmiech:

Guest Mati13k

Witam! :) Mam już ułożoną pewną koncepcję na temat mojego przyszłego sprzętu i proszę o zatwierdzenie przez bardziej doświadczonych kolegów. Oporządzenie będzie przeze mnie używane na poligonach, jak i na strzelankach. Proszę o odpowiedzi na kilka pytań:

po 1. - czy sprzęt będzie do siebie pasował ( np. czy pas z szelkami nie wejdzie pod kamizelkę tym samym uniemożliwiając użytkowanie pasa )

po 2. - czy taki sprzęt mógłby być widywany w WP. Widziałem zdjęcie z VPKW pewnego żołnierza, który miał CIRAS'a z Eagle'a, ale na pewno kupionego we własnym zakresie. "Wyższe władze" ZS Strzelec zaakceptowały takie coś pod warunkiem, że kamizelka będzie oliwkowa.

No więc tak: na panterkę mam zamiar założyć szelki ucieczkowe wraz z pasem PT-2 z Miwo, na pas dać torbę zrzutową, może nadupnik i kieszonkę na nóż. Na to CIRAS'a od Flyee w Oliwce z ładownicami do <miwo>Beryla/AK<miwo>, jakiś admin pouch, cargo i później kieszeń na radio. Na to plecak szturmowy KOCK z Miwo, ewentualnie plecak "MOKRA", jeżeli KOCK mi odradzicie. Do KOCK'a camelbak, pewnie z source wezmę. Na głowę MICH z Volvera, Uvex I-vo, Bolle X800 i pokrowiec w panterce ( już wiem, że to sprawdzona konfiguracja ). Jak znam życie to o czymś zapomniałem, jak coś to będę pisał. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Edited by Mati13k

Ja mam tylko dwie uwagi. Nadupnik na pasie PT-2 pod cirasem będzie tym lepszy, im mniejszy. Pozioma kieszeń z miwo zamykana na zamek błyskawiczny byłaby ok. Chyba, że chcesz się męczyć tak jak ja się kiedyś męczyłem :)

Druga rzecz - zamiast klasycznego plecaka rozważ plecak montowany na plecach kamizelki.

Guest Mati13k

@Ohtar - dzięki! ;-) A jaki plecak polecisz? Ważne żeby był oliwkowy i kieszeń na camelbak musi być. No i jeszcze żeby miał tak z 20 litrów. A no i jeszcze dopinane szelki nie zaszkodzą, jak będę go chciał w góry wziąć albo coś. :-F

http://www.sklep.cushima.com/Plecak_YOTE_z...wody_p1155.html + nie wiem czy ktoś w chinach coś takiego szyje, ale do kamizelki uczepisz, camela wsadzisz i jeszcze miejsca jest. Można kombinować z map-packiem ale ona ma małą pojemność.

Ten - http://currahee.pl/product_info.php?products_id=319 też ciekawy, nie wiem czy wz.93 wchodzi w grę, ale chyba tak bo do strzelca Ci to potrzebne, nie? Uczepisz do niego jeszcze jakieś duże utility z tyłu i wejdzie goretex czy co tam trzeba.

Ale nie traktowałbym siebie jako wyroczni, bo ja plecak noszę na szerokich szelkach, a to przecież "no-no" jest ;P

Witam! :) Mam już ułożoną pewną koncepcję na temat mojego przyszłego sprzętu i proszę o zatwierdzenie przez bardziej doświadczonych kolegów. Oporządzenie będzie przeze mnie używane na poligonach, jak i na strzelankach. Proszę o odpowiedzi na kilka pytań:

po 1. - czy sprzęt będzie do siebie pasował ( np. czy pas z szelkami nie wejdzie pod kamizelkę tym samym uniemożliwiając użytkowanie pasa )

po 2. - czy taki sprzęt mógłby być widywany w WP. Widziałem zdjęcie z VPKW pewnego żołnierza, który miał CIRAS'a z Eagle'a, ale na pewno kupionego we własnym zakresie. "Wyższe władze" ZS Strzelec zaakceptowały takie coś pod warunkiem, że kamizelka będzie oliwkowa.

No więc tak: na panterkę mam zamiar założyć szelki ucieczkowe wraz z pasem PT-2 z Miwo, na pas dać torbę zrzutową, może nadupnik i kieszonkę na nóż. Na to CIRAS'a od Flyee w Oliwce z ładownicami do <miwo>Beryla/AK<miwo>, jakiś admin pouch, cargo i później kieszeń na radio. Na to plecak szturmowy KOCK z Miwo, ewentualnie plecak "MOKRA", jeżeli KOCK mi odradzicie. Do KOCK'a camelbak, pewnie z source wezmę. Na głowę MICH z Volvera, Uvex I-vo, Bolle X800 i pokrowiec w panterce ( już wiem, że to sprawdzona konfiguracja ). Jak znam życie to o czymś zapomniałem, jak coś to będę pisał. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

1. Nie napisaleś do czego to ma być konfiguracja.

2. Balistyki zapewne nosić nie będziesz więc po co masz się katować cirasem? Kup sobie chesta lub oprzyj oporzadzenie o pasoszelki.

3. Kompletnie nie zagospodarowaleś pasa.

4. Mich z Volvera juz sa nieprodukowane.

Guest Mati13k

1. Zależy. Do tyrania po poligonie będę brał same szelki i do pasa trochę ładownic przypnę, żeby do taktyki zielonej starczyło. A do walki w budynkach i normalnych strzelanek będe nosił CIRAS'a. EDIT: A pod CIRAS'a ofc pasoszelki. Pewnie będę brał CIRAS'a jeszcze na jakieś ważniejsze szkolenia itd.

2. Będę nosił kafle, a raczej repliki. Prawdziwe to daleka przyszłość.

3. Wiem, i dlatego napisałem w tym temacie.

4. Też wiem, ale kupiłem go kilka dni temu w rzeszowskim sklepie militarnym za ok. 100 zł. Sprzedawcy zostały jeszcze z dostawy, nikt nie kupował więc wziąłem ostatniego w Rzeszowie za niższą cenę ( Strzelcy mają wtyki :-P ).

Edited by Mati13k
Guest Mati13k

Widzę, że cisza, ale mam jeszcze jedno pytanie: który plecak wybrać ( biorę jednak na szelkach ): MOKRA czy KOCK? MOKRA wogóle ma kieszeń na camelbaka? Bo z tego co widzę na zdjęciach to taki plecak mi wystarczy. Przede wszystkim będę w nim nosił oporządzenie na poligony i prowiant, a na strzelanki różne pierdółki, jeżeli w cargo nie wejdą.

EDIT; Literówka

Edited by Mati13k
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...