python Posted February 6, 2007 Report Share Posted February 6, 2007 Nie chciałem rozpoczynac nowego tematu, więc wrzucam to tutaj. Nie ukrywam że oba pytania są do Remov'a i nawiązują do jego wypowiedzi na podobne tematy na innych forach. - Uznałeś swego czasu że Steyr AUG który nie jest produkowany w Europie, nie powinien być brany pod uwagę jako broń dla WP. Ostatnio jednak Norwegowie brali go pod uwagę w konkursie na wybór broni dla ich armii. (Odpadł co prawda jako bull-pup). Pytanie mam takie: Czy Steyr podpisał z Indonezją porozumineie o wyłączności produkcji AUG i nie jest możliwa jego licencyjna produkcja także w Polsce ? Czy są jakieś inne powody dla których nie uważasz by była to broń warta WP ? - Spotkałem się gdzieś z informacją, że polska Policja zakupiła karabinki HK 416. Czy możesz to potwierdzić/zaprzeczyć ? Dziękuje za odpowiedź. p. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 6, 2007 Report Share Posted February 6, 2007 Skoro piszesz na kompletnie inny temat to masz właśnie założyć nowy wątek anie robic burdel w starym zupełnie nie związanym! Quote Link to post Share on other sites
python Posted February 6, 2007 Author Report Share Posted February 6, 2007 Moja wypowiedź była pierwotnie umieszczona w temacie: "Nowa broń dla WP". Oderwanie jej od całej rozmowy zmusza mnie do dopisania, że moje pytania dotyczą rozważań Remova na innym forum na temat nowej broni dla WP i jego wypowiedzi sugerującej że nie powinno się brać pod uwagę Steyer'a AUG, ponieważ nie jest to broń produkowana w Europie. p. A skoro juz zrobiono z tego temat Steyr AUG to spytam: Czy w Polsce znajduje sie jakikolwiek egzemplarz tej broni ? Jakiś namiar na strzelnicę w Austrii/Niemczech gdzie można tę broń bliżej poznać ? p. Quote Link to post Share on other sites
Rhinon Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 Wiem że wolałbyś odpowiedx od Remov-a, ale moge posłużyc jako substytut. Czy Steyr podpisał z Indonezją porozumineie o wyłączności produkcji AUG Niedokładnie z Indonezją. Porozumienie o wyłączności produkcji AUG Steyr podpisał z National Aerospace and Defense Industries w Malezji. Oni też mają prawa do jego eksportu. Oprócz tego jest on produkowany przez ADI Limited w Australii pod nazwą Austeyr dla armii australijskiej i nowozelandzkiej. Czy w Polsce znajduje sie jakikolwiek egzemplarz tej broni ? Z tego co wiem pare lat temu we Wrocławiu była 1 sztuka, ale wersja A2 bez opcji serji i z 10 magazynkami - czyli na renek amerykański. Nie wiem czy jest teraz. Jakiś namiar na strzelnicę w Austrii/Niemczech gdzie można tę broń bliżej poznać ? Możesz spróbować w Austrii w czasie jakiegos festynu militarnego, ewentualnie w Irlandii lub Luksemburgu. Inaczej bedzie raczej ciężko AUG dorwać. potkałem się gdzieś z informacją, że polska Policja zakupiła karabinki HK 416. Czy możesz to potwierdzić/zaprzeczyć ? Jesli sie myle to prosze o poprawke, ale HK416 ciągle jest testowany, więc PP mogła ewentualnie zakupi pare sztuk do testów. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 Czy są jakieś inne powody dla których nie uważasz by była to broń warta WP ?Owszem, chodzi o nowoczesność samej konstrukcji - Steyr został wprowadzony do uzbrojenia dokładnie 30 lat temu. - Spotkałem się gdzieś z informacją, że polska Policja zakupiła karabinki HK 416. Czy możesz to potwierdzić/zaprzeczyć ?Mogę zaprzeczyć, w Polsce, z tego co wiem, jest jeden, jedyny karabinek HK416. Proponuję nie poświęcać dużo uwagi bzdurom wypisywanym przez "Dziennik". Quote Link to post Share on other sites
Wombat Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 Przyczepie się do tematu i zapytam, czy polska policja nadal używa wyłącznie p-64, czy zaczęli przerzucać się na inną broń krótką? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 Przyczepie się do tematu i zapytam, czy polska policja nadal używa wyłącznie p-64, czy zaczęli przerzucać się na inną broń krótką?Polska policja zaczęła się przerzucać na inną broń DAAAAAAAAWNOOOOOO temu. Czy zanim zadasz pytanie na podobnym niezwykle wysokim poziomie, nie dałbyś rady sprawdzić tego w Google wpisując tak szalenie inteligentną i oryginalną frazę, na którą normalny śmiertelnik nigdy nie mógłby wpaść, czyli "policja uzbrojenie"? Quote Link to post Share on other sites
Wombat Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 (edited) Racja, my bad <skruszony> Postaram się więcej nie urągać Twojej inteligencji. Czas na kitkat. Edited February 8, 2007 by HubertNapierala Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Racja, my bad <skruszony> Postaram się więcej nie urągać Twojej inteligencji. Czas na kitkat.Mojej nie urągasz, to raczej sobie wystawiasz odpowiednie świadectwo. Głupimi, dziecinnymi ripostami również (choć może to uświadomisz sobie za jakiś czas, a być może nie uświadomisz sobie tego nigdy). Ja nawyżej tracę swój czas, przeglądając kolejne wiadomości. Jeżeli będę tracił tutaj zbyt wiele czasu, a liczba zgoła idiotycznych pytań osiągnie wartość krytyczną (kropla przepełni czarę) po prostu przestanę się tutaj w ogóle odzywać i tyle. Być może ktoś uzna to za stratę dla forum, ktoś inny być może za zysk. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Przyczepie się do tematu i zapytam, czy polska policja nadal używa wyłącznie p-64, czy zaczęli przerzucać się na inną broń krótką? Używają Glocków 17, P-99 jak i starych P-64 (widzialem kilka razy u chłopakow na patrolu pod KMP w Gdańsku). Quote Link to post Share on other sites
Wombat Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 (edited) No właśnie tak zwątpiłem, bo będąc wczoraj na przystanku widziałem policjantów z Waltherami, a gdy wsiadłem do tramwaju, była tam policjantka (bardzo ładna zresztą) i jak byk w jej kaburze siedział P-64. Dobra, koniec OT, sorry za sianie zamętu. Edited February 9, 2007 by HubertNapierala Quote Link to post Share on other sites
Rhinon Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Używają Glocków 17, P-99 jak i starych P-64 Zapomniałes o P-83 Wanad. P-64 są już powoli (bardzo powoli) wypierane przez Glocki (17, 19 i 26) i Walther-y. Oprócz tego PP używa rewolwerów różnych typów (głownie Astra, Taurus, Smith&Wesson). była tam policjantka (bardzo ładna zresztą) i jak byk w jej kaburze siedział P-64. Jawna dyskymiacja ot co 8) A tak poważnie, to wiekszość policjantek musi korzystać z P-64 albo P-83, bo na zakup "babskiej" broni dla nich policji nie stać. Jedyne wyjście z tej sytacji to zniesienie IMHO bzdurych przepisów zakazujących policjantom kupowanie broni przez siebie i rejestrowania jej jako służbowej (oczywiście z ograniczeniami). Poki co na uzbrojenie od państwa nie masz co liczyć, bo dotąd aż ze stanu nie zejdą P-64, możesz mieć pecha i dostać go jako broń służbową. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Już widzę jak polskiego policjanta stać na wydanie minimum 2000zł na broń, zakładając, że nie musiałby płacić za badania, wydanie kwitów itd... Quote Link to post Share on other sites
Rhinon Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Już widzę jak polskiego policjanta stać na wydanie minimum 2000zł na broń, zakładając, że nie musiałby płacić za badania, wydanie kwitów itd... Nie mówie od razu - albo zapłaciłby za niego metodą odkładania, albo np. mógłby istniec sklep tylko dla policjantów, gdzie policjant kupowałby broń za częsć ceny, a reszte potrącano by mu z pensji. Oczywiście to tylko propozycje A co do tych papierków, to policjant nie musiałby ich przedstawia, bo wszystkie one są już znane policji. Quote Link to post Share on other sites
python Posted February 19, 2007 Author Report Share Posted February 19, 2007 Niedokładnie z Indonezją. Porozumienie o wyłączności produkcji AUG Steyr podpisał z National Aerospace and Defense Industries w Malezji. Oni też mają prawa do jego eksportu. Oprócz tego jest on produkowany przez ADI Limited w Australii pod nazwą Austeyr dla armii australijskiej i nowozelandzkiej. Z plotek internetowych można odnieść wrażenie, że Steyr wycofał się z produkcji w Malezji i produkcja A3 odbywa się w Austrii. Czy jest to prawdą ? Podobno miało to także związek/wpływ na plany przyjęcia do uzbrojenia armii Malezjii karabinków M4 w miejsce AUG. Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted May 20, 2007 Report Share Posted May 20, 2007 Mam pytanie: jak się odbywa przeładowanie w Steyr AUG? Znam dwie i nie wiem która jest właściwa. 1) -odciągamy zamek i zaczepiamy go -zmiana magazynka -domykamy zamek 2) -zmieniamy magazynek -odciągamy i puszczamy rączkę zamka Otóż bardzo możliwe że się zaopatrzę w replikę AUGa i chciałbym wstawić mechanizm wymuszający "real przeładowanie". Quote Link to post Share on other sites
gunmaniak Posted May 21, 2007 Report Share Posted May 21, 2007 Odciągamy zamek,rączka przeładowania zatrzymuje się w tylnym położeniu wraz z zamkiem(sama się zatrzaskuje),kontrola wzrokowa okna wyrzutowego czy skończyła się amunicja w magazynku,czy strzał nastąpił w wyniku niewypału. Jeżeli mamy pusty magazynek to wymieniamy go na pełny i naciskamy guzik któren znajduje się na raczce przeładowania,rączka i zamek wracają do przedniego położenia,i wtedy możemy strzelać. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted May 27, 2007 Report Share Posted May 27, 2007 Ale w replice AUGa rączka nie zatrzaskuje się sama, tylko trzeba ją samemu przechylić do góry, aby atrapa zamka zatrzymała się w tylnej pozycji odsłaniając komorę hop-up'a. Zwalnia się ją jednym ruchem ręki, ale nie naciskając guzik, tylko przechylając rączkę do dołu, a wtedy sprężyna dociska ją i rączka wraca do poprzedniego położenia. Nie jest to więc (jak to nazwałeś) "real przeładowanie", ale uwierz, daje mnóstwo frajdy i niesamowicie fajnie brzmi :) Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted November 30, 2007 Report Share Posted November 30, 2007 Pytanie co do "czynności przeładowywujących": co w ostrym AUGu się robi jak broń leżakowała bez magazynka? Wystarczy wsadzić magazynek i pociągnąć za rączkę czy trzeba odciągnąć rączkę, wsadzić mag, domknąć rączkę? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted December 1, 2007 Report Share Posted December 1, 2007 Po prostu podpinasz magazynek i przeładowujesz broń, odciągając rączkę zamka do tyłu i puszczając ją swobodnie by zespół ruchomy broni wrócił na swoje miejsce, pobierając przy tym pierwszy nabój z magazynka i wprowadzając go do komory. Procedury obsługowe (usunięcie zacięcia, różne rodzaje przeładowań, kontrola, zmiana magazynka) różnią się często detalami zależnie od armii i rodzaju szkolenia. Np. po strzelaniu wg procedur wojskowych do przeglądu przez prowadzącego strzelanie, wyjmuje się szybkowymienny zespół lufy i w ten sposób pokazuje się pustą komorę karabinka. Nieco informacji: http://www.stg77.com/manuals/ Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted December 1, 2007 Report Share Posted December 1, 2007 Dzięki za linka. Czyli jak zrozumiałem: -broń leżakowała bez maga czyli wpinamy mag i "ciągniemy" rączkę -po wypróżnieniu maga blokujemy rączkę w tylnej pozycji, zmiana maga i domykamy rączkę a co jak mag nie został całkiem opróżniony? Czy wystarczy tylko wymienić mag, czy trzeba rączką machać? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 1, 2007 Report Share Posted December 1, 2007 Chyba każda broń samopowtarzalna działa tak samo czyli jeżeli odłączasz nie opróżniony magazynek przerywajac strzelanie to w komorze jest już nabój czyli wystarczy podpiąc magazynek i strzelac. Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted December 1, 2007 Report Share Posted December 1, 2007 (edited) Jak strzela z zamka otwartego to chyba tak nie jest ;) A co do AUGa to raczej jest obojętnie jak się przeładowuje. Edited December 1, 2007 by W.Zajcev Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 2, 2007 Report Share Posted December 2, 2007 Jak strzela z zamka otwartego to chyba tak nie jest Jest. Tzn nabój nie jest w komorze, ale zmieniasz maga i nie przeładowujesz. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 2, 2007 Report Share Posted December 2, 2007 Ok nie wziąłem pod uwagę że strzela z zamka "otwartego" ale jak Focz napisał nie robi to różnicy poza tym że komora jest gotowa do strzału i "pusta" czyli po podpięciu maga zamek przed strzałem "dosyła" sobie pierwszy z naboi w magazynku. To tak łpoatologicznie bo nie studiowałem tego typu rozwiązań na tyle żeby "wiedzieć o czym piszę" :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts