MastaFoka Posted January 25, 2008 Report Share Posted January 25, 2008 W poniedziałek albo w niedziele poproszę szwagra jest zawodowym grafikiem, zrobimy foty tak żeby kolor był jak należy. Quote Link to post Share on other sites
shenq Posted January 25, 2008 Report Share Posted January 25, 2008 (edited) Ok, parę osób pytało o kolory. Z robiłem fotki coyote od G&P vs Condor. jak widać Condor jest bardziej żółty a G&P zielonkawy zdjecie z flashem http://img104.imageshack.us/img104/9092/obraz001jn5.jpg zdjecie bez flasha http://img292.imageshack.us/img292/232/obraz002kt5.jpg Edited January 25, 2008 by Szaszłyk Quote Link to post Share on other sites
iNTER Posted January 25, 2008 Report Share Posted January 25, 2008 Ja zrobię jutro fotki mojego Cirasa ale z dobrze ustawionym balansem bieli, bo to co tu widzę to nijak sie ma nawet do miana fotografii, fotki będą z lustrzanki cyfrowej. Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted January 25, 2008 Report Share Posted January 25, 2008 Hhehhe, no właśnie do białego to mu daleko. To zdjęcie wstawiłem po to, żeby pokazać jak cyfrówka zniekształca kolory (w dodatku słaba bo w telefonie). Bo każdy pisał, że robił ze słabego aparatu....lol Quote Link to post Share on other sites
kydrys Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 (edited) Jeśli chodzi o robienie zdjęć, to - tak jak mówił foka - powinna być na nich biała kartka. A najlepiej kartonik sprzedawany w folii w sklepach fotograficznych bo wszystkie takie kartoniki mają ten sam odcień bieli. Przy tym fotografia powinna być zrobiona tak, aby kartonik był dobrze widoczny, najlepiej oparty o kamizelkę. Flesz nie jest konieczny. Następnie w programie do obróbki zdjęć ustawiamy balans bieli w zgodności z kartonikiem (niektóre cyfraki mają wbudowaną taką opcję). Jeszcze dwie sprawy: po pierwsze, czy do wyciągnięcia rączki rozkładającej całą kamizelkę trzeba dużo siły? Na tyle dużo, żeby np. przy czołganiu się nie rozłożył mi jej jakiś korzeń? :P A po drugie: czy ktoś już popsuł tą kamizelkę? :D [Dziel wypowiedzi na akapity] Edited January 26, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
brok Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Chyba żadna kamizelka zintegrowana nie została zaprojektowana do czołgania się w niej. Pomimo tego raczej trudno o sytuacje w której zahaczenie o uchwyt QR powoduje rozpadnięcie się kamizelki. Quote Link to post Share on other sites
iNTER Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Jeśli chodzi o robienie zdjęć, to - tak jak mówił foka - powinna być na nich biała kartka. A najlepiej kartonik sprzedawany w folii w sklepach fotograficznych bo wszystkie takie kartoniki mają ten sam odcień bieli. Przy tym fotografia powinna być zrobiona tak, aby kartonik był dobrze widoczny, najlepiej oparty o kamizelkę. Flesz nie jest konieczny. Następnie w programie do obróbki zdjęć ustawiamy balans bieli w zgodności z kartonikiem (niektóre cyfraki mają wbudowaną taką opcję). Lustrzanki cyfrowe maja funkcje ustawiania balansu bieli w aparacie na podstawie np. kartki białej, bo nie wyobrażam sobie abym przy zdjęciach ślubnych dawał parze młodej kartkę do trzymania i robił im fotki z kartką w tle. Poza tym ten kto będzie z kartki na fotce wyciągał biel nie zawsze trafi w tą prawdziwą chyba że ma monitor po kalibracji kolorów. No i to już koniec offtopa. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Lustrzanki cyfrowe maja funkcje ustawiania balansu bieli w aparacie na podstawie np. kartki białejJuż stare automaty miały, choćby CanonA60 5 czy 6 lat temu. Tylko jeszcze trzeba umieć to obsłużyć. ;) Chyba żadna kamizelka zintegrowana nie została zaprojektowana do czołgania się w niej.Nie chciałem o tym pisać, ale skoro już ktoś zwrócił uwagę... Od jakiegoś czasu oczekuję wysypu używanych CIRASów na komisie :) Kamizelka stała się bardzo modna i jazzy - pojawiło się mase tanich kopii dostepnych dosłownie dla każdego i ludzie zaczęli je masowo kupować. Nie biorą jednak jednego pod uwagę - dopasuj sprzęt do misji. Kamizelki typu CIRAS, MTV czy MCAV, ogólnie duże, ciężkie platecarriery są przeznaczone do akcji CQB czy DA. Jeździsz po mieście samochodem, coś się dzieje - wyskakujesz na kilka godzin i wracasz do samochodu. Większość strzelanek, poza czasem trwania, jest zbliżona do operacji typowo leśnych - z czołganiem, przedzieraniem się przez krzaki itp. Platecarriery się do tego nie nadaja, nie do tego zostały opracowane. Jeśli ktoś kupuje takiego CIRASa jako kolejną kamizelkę to ok - zależnie od rejonu działania wybiera co zabrać. Ale jako jedyna? Niepraktyczna moda. Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 (edited) Jeśli ktoś kupuje takiego CIRASa jako kolejną kamizelkę to ok - zależnie od rejonu działania wybiera co zabrać. Ale jako jedyna? Niepraktyczna moda. true. Co do kolorów... to zamiast bawić się z wielkim profesjonalizmem, to czy nie lepiej zrobić zdjęcia takimi samymi aparatami (ze względu na lampę błyskową), z takimi samymi ustawieniami balansu bieli, mocy lampy, ogniskowej, przesłony etc. przy minimalnym, bądź zerowym świetle - gdzie jedynym/głównym źródłem światła jest lampa blyskowa (taka sama). Zdjęcie oczywiście zrobione z podobnej odległości i pod podobnym kątem. Na pewno łatwiej jest znaleźć dwóch użytkowników chociażby takiego Canona A510 (to przykład), który ma funkcję manualnego wyboru w/w wartości. Mimo użycia prostego sprzętu i nie wielkiej znajomości nt. fotografii, mamy już dobre porównanie kolorów, a tak na wszelki wypadek można dodać takie samo lub też podobne tło. Edited January 26, 2008 by GRSW_Szreder Quote Link to post Share on other sites
iNTER Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 A oto i mój CIRAS wraz z podpiętym Camelbakiem Wadą takiego podpięcia jest to, że nie zadziała QR ale chyba ranny nie będę. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Zamiast przeplatać szelki, wystarczyło użyć D-ringów camelbaka - sztrapsy, paracord i gotowe... Quote Link to post Share on other sites
iNTER Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 A z szelkami co miałem zrobić? Jakoś nie lubię jak mi sie coś majta. Quote Link to post Share on other sites
Maciek1 Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Może ktoś powiedzieć jak wypada jakościowo wkład camelbaka w porównaniu z droższymi produktami?? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Wkłady Camelbaka to właśnie oryginały :] Konkurencją dla nich mogą być tylko wkłady Source. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 (edited) A z szelkami co miałem zrobić? Jakoś nie lubię jak mi sie coś majta. Możę Cię zaskoczę ale orginalny pokrowiec od Thermobacka 3L - a coś takiego (chyba) widzimy na zdjęciach jest tak skonstruowany żeby szelki dało się schować - właśnie kiedy przypinamy go do kamizelki na D-ringi. Trzeba je rozpiąć i schować pod ten podwóny nylon od wewnętrznej strony pokrowca i tam spiąć ponownie żeby nie wyłaziły. http://www.juoksuhauta.net/images/thermo.jpg Zdjęcie takie sobie ale widać - górne części szelek w rozcięcie u góry, dolne chowamy w skośne u dołu... proste. Pomysł z zablokowaniem sobie QR - bezcenny... Edited January 26, 2008 by Catch22 Quote Link to post Share on other sites
iNTER Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Pomysł z zablokowaniem sobie QR - bezcenny... Normalnie teraz będę musiał uważać aby mnie ktoś nie postrzelił, bo jak medyk zacznie mi kamizelkę ściągać to gotów mi głowę urwać. To ASG a nie misja w Iraku!!! Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Hmm, OK... Ale po co w takim razie kupujesz kamizelkę z systemem QR z założeniem, że i tak z tego "bajeru" nie będziesz korzystał. Nie lepiej kupić coś prostszego? Chyba, że it's all about the look? Quote Link to post Share on other sites
iNTER Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Już wyjaśniam, kupiłem kamizelkę, bo mi sie podobała, Camel był tylko dodatkiem ( nie zastanawiałem sie jak go umocować ) To czy miała QR nie było dla mnei aż tak ważne ( przecież to kopia ), jest to dobrze, akurat bardziej gadget niż potrzeba rzecz w AS, przyczepiłem Camela tak jak uważałem za stosowne. To że przy okazji uniemożliwiłem sobie użycie QR mi nie przeszkadza, a napisałem to aby inni wiedzieli jakie są wady tego rozwiązania. Ten Camel akurat ma szelki a nie system taśm, a cena jego to skutecznie rekompensuje. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 To czy miała QR nie było dla mnei aż tak ważne ( przecież to kopia ), A co do tego ma czy to kopia? 8O QR działa również w kopiach. Quote Link to post Share on other sites
iNTER Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Nie cytuj posta, na który bezpośrednio odpowiadasz! Królik Ano to że będą do mnie strzelać pociskami 6mm a nie np. 7,62mm. Dla mnie nie musi, ale jak ktoś jest onanistą gadgetowym to kupuje np. G&P i Camela do tego z taśmami. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Właśnie onanizm gadżetowy polega na zakupie rzeczy, których się nie używa jak ta nieszczęsna kamizelka z QR'em... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 True 8) Quote Link to post Share on other sites
iNTER Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Właśnie onanizm gadżetowy polega na zakupie rzeczy, których się nie używa jak ta nieszczęsna kamizelka z QR'em... Jak jesteś taki SŁODOWY to znajdź mi Cirasa za 299zł bez QR to zaraz go wymienię, a i pamiętaj o kolorze CB. A powiedz mi: wpadasz na strzelankę i krzyczysz dostałem i ciągniesz za QR? Ile razy go użyłeś w akcji, a nie aby się pochwalić kolegom? Zobaczcie co mam, mam QR i nawet działa, no coment... Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Dla mnie nie musi, ale jak ktoś jest onanistą gadgetowym to kupuje np. G&P i Camela do tego z taśmami. Widzę pewien spadek poziomu, kiedyś jak ktoś chciał zabłysnąć, kupował Eagle albo LBT, teraz wystarczy airsoftowa kopia G&P :roll: . Quote Link to post Share on other sites
iNTER Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Nie pisałem o extrmistach he he. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts