Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 702
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

To mało coś:P

Ja jak już mam go nosić to mam tam:

-jakąś małą latareńke

-zapalniczkę

-scyzoryk

-dokumenty

-może nawet jakiś mały kompas,światła chem., kawałek paracorda i wiele innych "potrzebnych' dupereli

-no i oczywiście jakieś naszywki i znaczniki

Ogółem czasem taką ładownice warto mieć, a czasem Ci przeszkadza to ją wywalasz:P

Edited by Paul

Nooo, ja mówiłem tylko o tym, co nosiłem na rzepie :) A w środku to miałem:

W kieszonce 2 szybkoładowarki lub magazynek do pistoletu (potem kupiłem ładownice pistoletowe, to przeniosłem i wylądował tam baton taktyczny :) ),

w mniejszej płaskiej kieszeni zwinięty wycior (własnej "produkcji", jest giętki i można go zwinąć w kółeczko) i czerwoną szmatkę,

w większej płaskiej kieszeni mapę/założenia scenariusza, jakieś materiały potrzebne do scenariuszy itp.

No ale teraz już nie używam, więc to wszystko powędrowało w inne miejsca.

• 2 weeks later...

A tam. Przepaki z US SF jakoś śmigali / śmigają w CIRASach. Inna sprawa, że na mnie - chudzielca, G&P z płytami wchodzi po maksymalnym poluzowaniu boków XD

Chyba, że coś innego Ci nie pasowało.

Edited by Ohtar

Chodziło o to, że:

- za ciasna nawet bez wewnętrznego cummerbunda

- mimo, że to nie sukienka to jednak wydawało mi się za krótkie

- gotowałem się w tym

- wymuszała ona na mnie żebym miał prosty kręgosłup, a to po dłuższym czasie bolało :-F

Co do SF - owszem ale numeracja EAGLE nie kończy się na "azjatyckim" L :-F

Kamizelka super ale do lasu itp to tak średnio się nadaje :-F

Ja tam nie narzekam :) Chudzina ze mnie i Cirasa mam zapiętego na 2 oczka od "najciaśniejszego" (mowa o zewnętrzym cummerbundzie). W lesie też śmigam w Cirasie i chodź nie do tego typu działań kamizelka jest zaprojektowana to ja nie marudze zbytnio :) Nie ma może użyteczności jak PT2 ;-) ale daje radę.

Pozdrawiam

Hmmmm... A nie mówiłem... ;)

I miałeś rację to mówiąc :mrgreen: Ja to się chyba starzeje bo wolę coś lżejszego, wygodniejszego plus jakiś plecaczek. :-F

Javelin ale czy ja narzekam na samą kamizelkę? Nie. Po prostu stwierdzam, że to nie dla mnie. ;-)

Moim zdaniem to wcale nieprawda, że ciras nie nadaje się do lasu. Oczywiście są wygodniejsze rozwiązania ale za to ze względu na ilość palsów można naprawdę wiele na niego wrzucić. Problemem jest oczywiście położenie się gdziekolwiek, jednak i z tym można sobie poradzić. Wystarczy ładownice na magi umieścić nieco wyżej lub pakować pojednym a nie po dwa do ładownic na klacie.

Można się kłaść i czołgać w Cirasie :)

Wystarczy zdemontować ładownice z przedniego "kwadratu" ;) A nawet z bandolierą i ładownicą pistoletową na niej MIWO custom pistolety CQB 5 magów :P daje radę.

Moim zdaniem jedyny problem z Cirasem w lesie(taktyce zielonej) to spanie w śpiworze :P I w wypadku jej zdjęcia czas jaki potrzebny jest na założenie w czasie kontaktu z przeciwnikiem, tu wygrywają pasy, ale ja jakoś się nie przekonałem i biegam w Cirasku po lesie, niczym młody wilk :P

Małe odniesienie do przeszłości, zastąpienie linki w kamizelce, linką hamulcową w pancerzu (rowerową), sprawdza się, przy mocno ściśniętej kamizelce, można wyciągnąć linkę. Taka mała rada dla tych którzy nie mogą ruszyć linką standardową.

Ja ważyłem kamizelkę z zestawem ładownic (już nie pamiętam jakim) + dwie płytki odpowiednio dociążone (coś ponad 2 kilo sztuka) + woda w camelu (2.5kg). Niestety nie wiem ile ważą wkłady miękkie, a u siebie mam wycięte z karimaty (na grubość 1.6 cm).

Bez magazynków, itp (puste kieszenie i ładownice).

Edited by Ohtar

Wkleję listę jaką kiedyś wypisałem na forum kamizelki.prv.pl

Samodzielna płyta III klasy NIJ (ceramika), rozmiar L - ~2,5kg

Samodzielna płyta IV klasy NIJ (ceramika), rozmiar L - ~3,2kg

Samodzielna płyta III klasy NIJ (polietylen), rozmiar L - ~1,2kg

Samodzielna płyta VI klasy NIJ (ceramika, boczna Side-SAPI - ~1kg

Podstawowy pakiet balistyczny do kamizelki zintegrowanej, klasa IIIA NIJ, rozmiar L - ~3kg

Magazynek 30 nabojowy, 5,56x45, załadowany - 0,5kg

Magazynek 30 nabojowy, 7,62x39, załadowany, stalowy - 0,8kg

IFAK - 0,5kg

Camelbak - ~3kg

• 2 weeks later...

Szukałem ale znaleźć nie mogę :(

Z tego co się orientuje, Rangersi używają cirasów tylko w ich Ranger Green.

Na stronie Eagle'a zaś, znaleść można cirasa w UCP. I tu moje pytanie:

Czy ktoś w końcu używa cirasów w UCP? Zdjęcia mile widziane.