thor_ Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 Jakbym pomazał koszulkę markerem to żona by mnie z domu wygoniła... większość markerów nie schodzi z T-shirtów w czasie prania w pralce... :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
el polaco Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 Podzieleni na dwójki, jeden ma PeCeta w plecaku, drugi monitor niesie, trzeci dba żeby kabel 220V się nie poplątał w krzakach. Zrzut i wydruk i do koszulki. Koszulkę można pomazać markerem do płyt CD w celu oznaczenia baz etc. Na dłuższą metę to równie sensowne co korzystanie z map z zumi Quote Link to post Share on other sites
Szwagier33 Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 (edited) Zumi nie lubi, jak mu się robi print screen, nie da się go (zumi'ego:)) np wyświetlić w trybie pełnoekranowym. No i dodam jeszcze, że mapy (w trybie hybrydowym) w wielu miejscach nie zgrywają się z ortofotomapą (do kilkudziesięciu metrów odchylenia)- drobiazg, ale razi. Google Earth (nie google maps) jest lepsze z dziesiątków powodów (rzeźba terenu, możliwość pomiarów powierzchni i długości, możliwość zapisywania własnych punktów i ścieżek, współpraca z GPS), tylko ma gorsze pokrycie zdjęć... Edited February 19, 2008 by Szwagier33 Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Popatrzcie co daje nowy geoportal. Odhaczyć Ortfotomapa a zaznaczyć Skany map topograficznych. Quote Link to post Share on other sites
zavisza Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Zmiotło mnie z fotela - geoportal udowadnia w tej chwili że jest najlepszy :) Quote Link to post Share on other sites
eMAGie Posted January 24, 2009 Report Share Posted January 24, 2009 geoportal - Czyli jak z dobrego pomysłu zrobić byle co i wydać tyle samo. Quote Link to post Share on other sites
woytaz2 Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Popatrzcie co daje nowy geoportal. Odhaczyć Ortfotomapa a zaznaczyć Skany map topograficznych. Potwierdzam. W nowym wydaniu to najlepsze źródło map. Zaznaczam SKANY MAP TOPOGRAFICZNYCH, wybieram skalę mapy, rozszerzam obszar mapy przez zminimalizowanie lewego << i gornego pola menu ^ do tego klawisz F11 na koniec i mam full stronę z mapa. Zrzuty ekranu kleję w programie SZWĘDRACZEK http://szwedraczek.rsei.umk.pl/pobieranie.html i mam mape GPS na komórkę z błedem pomiaru 10m. Można też taką mapę wydrukować tylko co do skali mam zastrzeżenia (1:19000 w geoportalu to 1:25000 na wydruku). Quote Link to post Share on other sites
biper911 Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 Szkoda tylko, że są nieaktualne, co najmniej o dobre 5-7 lat :/ Przynajmniej w mojej okolicy, na której nie ma jeszcze naniesionych osiedli oddanych do użytku grubo ponad 5 lat temu. Quote Link to post Share on other sites
woytaz2 Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 Może i nie ma zaznaczonych wszystkich nowych budynków, ale teren w większości się nie zmienił przez ten czas, a do nawigacji takie mapy wystarczą w zupełności. Zreszta juz o tym była mowa. Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 A ja mam pytanie odnośnie geoportalu. Załóżmy że wyciągam mapę od nich. Jak na nią nanieść siatkę żeby mieć współrzędne (niekoniecznie geograficzne). Żeby teren sobie podzielić na sektory ABCDE... i 12345... ? Są jakieś gotowe szablony półprzeźroczyste? Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Ja sobie siatkę naniosłem w WORD'zie - kwadrat o boku 100 metrów. Potem print screen i do paint'a - wycięcie samej mapy i zapisanie w pliku. Na moje potrzeby jest wystarczająca. Jeżeli masz do dyspozycji duży monitor to nie stracisz na jakości. Na pewno są inne sposoby czy programy graficzne jak np. Corell, ale jeżeli akurat takowego nie masz to Word wystarczy. Nadmieniam jeszcze, że moja mapa zawiera kawałek terenu o wymiarach 900 x 1800 metrów. A tutaj jak to wygląda: http://img257.imageshack.us/i/dbnicamapkasektorykompl.png/ są małe niedociągnięcia, ale robiłem to w wersji 2007, za którą nie przepadam. I tak jak wspomniałem przy większym monitorze możesz większy fragment mapy sobie od nich zaczerpnąć (screen) i łatwiej nanosić siatkę - względnie bawić się w arkusze lub na pomniejszeniu pracować. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 (edited) ja to robię w Corelu. Importuję bitmapę (powstałą po eksporcie z geoportalu) i na nią nakładam siatkę. W zależności od podzialki z jaką eksportujesz z geoportalu oryginalna siatka ma bok 1000 lub 2000 m - i to jest podstawa. Pomiędzy dodaję dodatkowe linie wg. uznania. Standardowo pracuję na podziałce 1:20000 (1:15000) - kompromis pomiedzy wielkością mapy a ilością szczegółów. Z geoportalu eksportuję dowolną ilość fragmentów i sklejam je, np. w Gimpie - umieszczając kazdy fragment na osobnej warstwie. Edited December 4, 2010 by JarekM Quote Link to post Share on other sites
lup Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 Rzeźbicie jak w G... Czemu nie uzyć dedykowanego softu do tego celu. Np. Qgis z uzyciem WMSu? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted December 4, 2010 Report Share Posted December 4, 2010 1/ trzeba go mieć (soft). 2/ trzeba mieć dostęp do map w odpowiednich formatach (??) 3/ trzeba wiedzieć jak to zrobić. Nie twierdzę, że to jest (może być) kłopot ale, moim zdaniem, to przerost formy nad treścią. Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted December 9, 2010 Report Share Posted December 9, 2010 Mnie dziewczyna zrobiła w photoshopie :) Ale dzięki Panowie za alternatywy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts