Rocket Posted June 16, 2007 Report Share Posted June 16, 2007 Cześć, mógłby mi ktoś powiedzieć jakie firmy produkują ten karabin (M4A1) i czy sa różne wersje tego karabinu z róznych kalibrem a także od czego to zależy. Chodzi mi przedewszystkim o wersje na rynek cywilny. Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 (edited) Bushmaster Edited June 17, 2007 by Imashel Quote Link to post Share on other sites
Wombat Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Wpisz w googlu "Modern firearms" i pogrzeb trochę w pierwszym wyniku. Quote Link to post Share on other sites
boalorka1 Posted June 20, 2007 Report Share Posted June 20, 2007 Jest tylko jedna firma, ktora produkuje karabiny rodziny M4 i M4A1, jest nia oczywiscie Colt. Pozostale to cywilne kopie produkowane pod rynek cywilny przez wiele firm, m.in. Bushmaster, Lewis Machine & Tool, Rock River Arms, Armalite, Stag Arms, DPMS itd. Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Aha, czyli teksańscy strażnicy zamówili cywilne Bushmastery M4A3 (automatyczne oczywiście), a wojsko amerykańskie kupuje oprócz Coltowskich M4A1 także cywilne wersje? Super. Quote Link to post Share on other sites
boalorka1 Posted June 22, 2007 Report Share Posted June 22, 2007 M4A3 to takze onzaczenie cywilne, nie jest to jednak M4 ani M4A1. Jedynie Colt ma prawo do produkcji broni o oznaczeniu i cechach M4/M4A1 dla Armii. Wyzej wymienione przeze mnie firmy cywilne na zamowienie wykonuja takze karabinki automatyczne dla policji oraz innych agencji rzadowych, ale znow, nie sa to M4. Wiem, ze USAF (lotnictwo) uzywa w niewielkich idlosciach pare karabinkow Bushmaster, zblizonych do konfiguracji M4. Quote Link to post Share on other sites
python Posted June 22, 2007 Report Share Posted June 22, 2007 (edited) Firma Oberland Arms produkuje repliki karabinów AR 15 o kalibrze 5.56, oraz AR 10 o kalibrze 7,62 na rynek cywilny w europie. http://www.oberlandarms.com/index.php?cate...;id=0&page= p. Edited June 22, 2007 by python Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 (edited) A przypadkiem Bushmaster nie miał procesu o nazwę "M4" z Colt'em? Tak gdzieś kiedyś wyczytałem... oczywiście głowy nie daję, że to prawda, więc pytam... Edited June 23, 2007 by Robson Quote Link to post Share on other sites
mig Posted June 29, 2007 Report Share Posted June 29, 2007 Aha, czyli teksańscy strażnicy zamówili cywilne Bushmastery M4A3 (automatyczne oczywiście) A co jest dziwnego w tym, że teksańscy strażnicy czy inna policja używa cywilnej broni? Proszę, Lewarek oświeć mnie co Cię tak tutaj razi. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 29, 2007 Report Share Posted June 29, 2007 Aha, czyli teksańscy strażnicy zamówili cywilne Bushmastery M4A3 (automatyczne oczywiście), a wojsko amerykańskie kupuje oprócz Coltowskich M4A1 także cywilne wersje? Super.Bushmaster ma NSN-a, tyle Twoich rewelacji. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts