Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

"Układ" w świecie ASG :)

Recommended Posts

• 5 months later...
  • Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tutaj jeszcze takiej:

http://riku.com.pl/index.php?mode=prod_cat...id=209&st=2

A propos archeologa to zawsze jest źle, bo albo ktoś wykopie trupa, albo założy nowy temat to go objadą ze nie używa opcji szukaj. Wiec SoP-PeL daruj sobie zbędne komentarze bo nic nie wnoszą do tematu.

A co do układu:

http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=1697

w większości sklepów elektrycznych można dostać takie za grosze, tylko że bez opakowania z napisem "Prometheus"

Wczoraj kupiłem w sklepie elektronicznym kable beztlenowe niskooporowe na okablowanie do repliki, pierwotnie przeznaczone do sprzętu audio o wysokich wymaganiach- jakie było moje zdziwienie kiedy sprzedawca za 4m, chciałem wziąść półtora, ale nie robili połówek więc wziąłem 2 metry po czym okazało się, że to dwa metry dwu przewodowego kabla który można rozdzielić na dwa i tak wyszło 4... :D dobra do rzeczy- 4metry=3złote.

Chyba zapomnieliście o domowych sposobach tuningu sprężyn. Wiele ludzi robi seary, cylindry a nawet tłoki. Mam doczynienie z tak stuningowaną repliką MP001 i powiem tyle - działa, w środku pięknie to nie wygląda ale działa ( cały mechanizm spustowy projektu wykonawcy zrobiony ze stali ).

Jest jeszcze kilka firm robiących sprężyny na zamówienie, więc cena spada bardziej...

aeg to nic innego jak najzwyklejsza sprezarka o troche innym ksztaucie niz pozostale sprezarki.bo wzgledem mechanicznym jest to urzadzenie wrecz prymitwywne jak budowa cepu.

nie wie czy byl poruszaby temat smarow i nie wiem dlaczego niektorzy dostaja bialej febry i wypiekow na pysku jak ktos pisze ze zastosowanie smar formy X,gdzie 100% sklepow mowi ze smary firmy Y jest tylko jednym i slusznym smarem a 99% formuowiczow(nie majac zadnegi potwerdzenia w analizie czy badaniach przeprowadzonych na wlasna reke) rekomenduje owe smary.czyzby to byla najtansza i najbardziej prymitywna kryptoreklama poprzedzona nanbardziej prostrzymi stymulacjami socjologicznymi (brak wiedzy na dany temat i wiara w mechanikow po socjologi )

puszka smaru do lozysk-1kg za ktora zapalcilem kosztowala mnie jedyne 10f.na jak dlugo starczy mi tego smaru?na bardzo dluuuuuuuuuuugo.

przeanaizujmy chocby pewne elementy: uklad sprezania tj GB+tloczysko+tlok+glowice+cylinder.

smiac mi sie chce jak niejednokrotnie czytam ze cnc to jedyny i sluszny sposob na zorbienie GB.mozna go zrobic na zyklej frezarce i tez bedzie dzialac.mozna tez go zrobic odlewem lub poprez kucie,ale...i tu rozpoczyna sie cala filozofia-koszta,koszta i ciecie kosztow.

cnc zapewnia niemalze identycznosc poprzedniego zrobionego elemantu,ale obrobka jest niestety droga,gdzie odlew jest bajecznie prosty i bajecznie tani(wlewasz surowke i czekasz az metal ostygnie).nie bede pisal o kosztach produkcji kutych elementow bo sama produkcja matryc jest bajecznie kosztowna.

albo:obciazenia GB-sprezyna 2-3J :-F sorry ale w rowerze masz o wiele wieksze obciazenia wywierane na waly,nie wpsominanjac juz o lozyskach samochodowych gdzie stosuje sie owe smary.wniosek-mozesz z powodzreniem zastosowac smar lozyskowy do ulkadu-jego lepkosc(bo to jest najwazniejsze)jest idealna.to samo dotyczy smarowiania spezyny i tloczyska-(tloczysko ze smarem w ukladzie GB dziala tak samo jak lozysko cierne!!!)

wezmy chocby sam przypadek pisania o uszczelnieniu calego ukladu-tj stosowania tasma teflonlowa.to samo mozesz zrobic uzywajac najzwyklejszej tasmy stosowanej w biurze,ba! nawet to mozesz zrobic uzywajac najzwyklejszego silikonu w tubce(smarusze krawedzie cylindra+glowicy)!!!! uszczelnilej?dziala?wiec po po co stosowac tasme teflonowa za XXXX zl?

kolenjna spraw to mit wzocnionego GB-mam pytanie-jak oni to wzamcniaja?poprzez kucie?nie bo to jest drogie.poprzez dodawanie do stopu metali twardych(nikiel,kolbalt)?raczej nie.dodatki sa drogie.porzez zastosowanie odpowienkego stopu stali?najprawdopodobniej.poprzez hartowanie?z pewnoscia tak,bo jest tanie.

ostatnio widzialem w sprzedarzy lufe z tytanu!!! :wink: sprzedawca zapewnial ze ta lufa jest zrobiona ze 100% tytanu :wink: tylko dlaczego ta lufa jest taka tania i jak im sie udalo wywiercic otwor w lufe o dlugosci 510mm?uzywli wiertel diamentowych czy co?mlotka i przcinaka????z pewnoscia ta lufa jest to najzwyklejsza lufa stalowa polweczona powloka tytanowa podczas obrobki elektorchemicznej!!! powloka nie jest wieksza niz 0,1mm!!

wiekszosc grach ASG to niestety,ale laicy nie posiadajacy wiedzy, opracujacy w swoich biurach i stajacy sie wojownikami kiedy przychodzi weekend.wiedze czerpia niewiadomo z kad i niewiadomo od kogo.wezmy chocby taki fakt,ze dosc nagminnie pojawia sie bledna nazwa kol zebatych niewiadomo dlaczego przchrzcona na mianio zebatki(listy zebatej lub kola zebatego o ustawieniu zebow osiowo) albo tloczyska nazywanego w 99% tlokiem albo slynnej zebatki tlokowej :wink: (pokazcie mi gdzie w silniku spalinowym czy w sprezarce ,ktora jest AEG sa zeby na tkoku do dam wam worek pieniedzy) tlok jest po to aby sprezac gaz i tloczyc go do wyjscia(wstawienie zebow spowoduje nieszczelnosci :-F )

uwazem ze temat zosta poruszony i nalezy go dalej kontynuowac.czy jest mozliwosc podwieszenia tego tematu lub storzenia specjalej wydzielonej strefy tylko dla ludzi z wyksztauceniem technicznym (dzialy mechaniczne lub elektrtyczne)???

kolenjna spraw to mit wzocnionego GB-mam pytanie-jak oni to wzamcniaja?poprzez kucie?nie bo to jest drogie.poprzez dodawanie do stopu metali twardych(nikiel,kolbalt)?raczej nie.dodatki sa drogie.porzez zastosowanie odpowienkego stopu stali?najprawdopodobniej.poprzez hartowanie?z pewnoscia tak,bo jest tanie.

GB V.2 wzmocniony jest o wiele grubszy od zwykłego. Żeby w mojej eMce upchać selektor ognia, trzeba było użyć pilnika, a chodzi teraz cholerstwo o wiele ciężej.

"pokazcie mi gdzie w silniku spalinowym czy w sprezarce ,ktora jest AEG sa zeby na tkoku do dam wam worek pieniedzy"

Nie wiem czy w sprężarce, albo silniku spalinowym są zęby, ale chyba każdy kto otwierał GB wie gdzie są zęby na tłoku. W AEG od zachowywania szczelności jest głowica tłoka z O-ringiem, tłok ma za zadanie sprężać powietrze współpracując z głowicą.

O-ring pewnie da się kupić taniej w jakimś sklepie z uszczelkami. Próbował ktoś?

PS: Uszczelnianie układu przepływu powietrza w AEGu taśmą klejącą stosowaną w biurze nie wydaje się zbyt trwałym rozwiązaniem...

Taśma teflonowa... Ja za rolkę zapłaciłem bajońską sumę 3.50zł, używana w uszczelnianiu całokształtu repliki i nie tylko, bo również podczas prac gazowo-hydraulicznych w domu.

Takie cudo czyjejś-tam myśli technicznej spotkałem w:

-sklep hydrauliczny

-stacja benzynowa

-supermarket ogólnego przeznaczenia (Carrefour itp)

-supermarket budowlany

A, że ktoś się zaopatruje się w taśmę w wysyłkowym sklepie airsoftowym, no cóż... szanuję takich ludzi :-F

Morda-zaczynasz powoli mylic tlumaczenia z japonczczyzna na angielszcyzne a potem na polszczyzne.nie wszystkoda sie prztlumaczy doslownie.tlok nie ma zadnych!zebatek ani zadnych zebow!!!jesli to powiesz na egzaminie w technikum,zawodowce czy podczas egzaminu na inz lub mgr to masz 100% gwarancje ze bedziesz powtarzal rok.

mozesz pojsc do dowolnego technikum czy szkoly zawodowej o profilu budowy maszyn i spytac sie belfrow co to jest tlok,zebatka i kolo zebate.

http://www.pneumatyka.info.pl/info/si%B3ow...ego_dzia%B3ania

torche sie juz bawie w te klocki-budowe maszyn (jakies 7 lat),tak wiec moge cos weicej powiedziec na ten tamat

aha zg z angielska terminologia GB to nic innego jak skrzynia biegow czy skrzynia z kolami zebatymi,:D

Edited by johny13
tlok nie ma zadnych!zebatek ani zadnych zebow!!!jesli to powiesz na egzaminie w technikum,zawodowce czy podczas egzaminu na inz lub mgr to masz 100% gwarancje ze bedziesz powtarzal rok.

Co prawda nie miałem szczęścia uczęszczać do żadnej szkoły technicznej, ale na moje noobowskie oko to ten tłok ma zębiska niczym wilk z "Czerwonego Kapturka" :lol: Chyba że to się inaczej nazywa w gwarze profesjonalnej, np. "wypustka zębopodobna"? :lol:

Upg_475_systemctlokclu.jpg

Johny13:

Taka nomenklatura jest ogólnie przyjęta w ASG i jeśli twierdzisz, że to na zdjęciu powyżej nie jest tłokiem bo ma zęby to znaczy, że AEG nie jest sprężarką, jak twierdziłeś, bo w niej tłok niema zębów i w ten sposób zaprzeczysz samemu sobie:-P

Ogólnie dyskusja bez sensu- nawet jeśli poszczególne części fachowo nazywają się inaczej to i tak nazwy takie jak tłok czy zębatka tłokowa przyjęły się już w Polsce na dobre i nikt nie będzie tego zmieniał bo od strony technicznej nazywa się to inaczej.

Przecież w domu też na kontakt chyba nikt nie mówi "gniazdo wtykowe".

Karcen: Z tym może być ciężko ze względu na specyficzne kształty tych zębatek, ale to tylko moje przypuszczenie.

Edited by Morda

pokazcie mi gdzie w silniku spalinowym czy w sprezarce ,ktora jest AEG sa zeby na tkoku do dam wam worek pieniedzy) tlok jest po to aby sprezac gaz i tloczyc go do wyjscia(wstawienie zebow spowoduje nieszczelnosci :-F )

Mam wrażenie że gość nigdy GB nie rozkręcał. Na wszelki wypadek zostawiam zdjęcie

http://www.renegaderecon.com/images/articl.../gearbox_rr.jpg

Edited by Ariel_

Witam

W najbliższym czasie planuje tuning takich elementów jak cylinder tlok itd raczej nie da się dorobic żeby pasowały idealnie do GB.Jednak mam możliwośc wykonania zębatek i tutaj do was prośba mógłby ktoś podac ilosc zebow na poszczególnej zębatce (chodzi mi o super toqrue up, zwykej mogę sam policzyc).

Ja myślałem żeby zrobić taki zestaw zębatek na obrabiarce numerycznej wystarczy wykonać tylko odpowiedni program a maszyna wszystko sama wykona no i można zastosować dowolny niemal metal a kaweł materiału który wytrzyma spokojnie sprężyny m150 i znacznie większe kosztuje grosze. Yamahar46 w jaki sposób chcesz swoje zrobić ?

Dzisiaj poszedłem do pewnego sklepu z łożyskami i oringami...Można w nim kupić wszystkie potrzebne oringi i łożyska najlepszych firm na świecie...Zakupiłem tam "Uszczelkę głowicy tłoka do Bore Up Sustemy" za niecałe 5zł w sklepach ASG ponad 15zł

• 2 weeks later...