Krypton Posted August 22, 2007 Report Share Posted August 22, 2007 Słyszałem , że BW zrezygnowała z używania kolimatorów montowanych od razu na G36. Czy to prawda? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 22, 2007 Report Share Posted August 22, 2007 Co to znaczy, że zrezygnowała? Niemiecki G36 kupiony dla Bundeswehry ma w standardzie zarówno celownik kolimatorowy jak i optyczny. Trudno zrezygnować z jednego na korzyść drugiego, kiedy połączone są wspólną obudową ;) Quote Link to post Share on other sites
Krypton Posted August 22, 2007 Author Report Share Posted August 22, 2007 No jasne , ale chodzi mi o to , że BW korzysta teraz z innych rączek transportowych. Na początku była to luneta z kolimatorem , a teraz podobno jest to luneta z szyną , tak jak na początku miało KSK. Tylko nie wiem czy są to zwykłe plotki , czy potwierdzona informacja :) Quote Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted August 23, 2007 Report Share Posted August 23, 2007 a mam pytanie czy BW korzysta z G36C? jeżeli tak to jakiego kolimatora używa lub jakie państwo korzysta z tej broni? byłbym wdzięczny za odpowiedź Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 23, 2007 Report Share Posted August 23, 2007 Czy armia używa to nie wiem, ale polskie jednostki AT z całą pewnością ;) Quote Link to post Share on other sites
mazur Posted August 23, 2007 Report Share Posted August 23, 2007 KSK korzysta, a bądź co bądź jest to jednostka wojskowa. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 24, 2007 Report Share Posted August 24, 2007 Standartem w BW jest G36 dlugie ze lunetka i kolimatorem. Wystepuja inne wersje G36 np K lub C ale tylko na potrzeby wybranych jednostek specjalnych, ktore o odroznieniu od zwyklych maja ewna dowolnosc w yborze broni i wyposazenia w zaleznosci od wykonywanego zadania no i misje zagranicze. Quote Link to post Share on other sites
gunmaniak Posted August 24, 2007 Report Share Posted August 24, 2007 G36C zastępują w BW G2 (Uzi),jeżeli wymiana dobiegnie końca to G36C bedzie przeważał w Armii Niemieckiej,będzie to broń saperów ,kierowców,kucharzy ,itp. PS jeżeli coś pomieszałem to poprawcie mnie. :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 24, 2007 Report Share Posted August 24, 2007 G36C zastępują w BW G2 (Uzi)A mnie się wydawało, że nie 5,56 mm subkbk G36C, których - o ile wiem - Bundeswehra w ogóle nie wprowadza, a 4,6 mm pm MP7A1 wchodzące w skład pakietów IdZ. Quote Link to post Share on other sites
Krypton Posted August 24, 2007 Author Report Share Posted August 24, 2007 Czyli ogólnie rzecz biorąc BW nadal używa Gietki z kolimatorem montowanym fabrycznie a nie z szyną. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted August 25, 2007 Report Share Posted August 25, 2007 Dokladnie tak jak mowisz. Jedyna firma produkująca replikę tego do ASG to STAR. Orginał kosztuje jedyne 650€. Quote Link to post Share on other sites
mig Posted August 31, 2007 Report Share Posted August 31, 2007 G36C zastępują w BW G2 (Uzi),jeżeli wymiana dobiegnie końca to G36C bedzie przeważał w Armii Niemieckiej,będzie to broń saperów ,kierowców,kucharzy ,itp. PS jeżeli coś pomieszałem to poprawcie mnie. :uśmiech: Pomieszałeś ;) Oprócz tego o czym wspomniał Remov Uzi w Bundeswehrze nosi oznaczenie MP2 a nie G2. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted September 1, 2007 Report Share Posted September 1, 2007 Formalnie to MP2A1, bo MP2 ze stałą, drewnianą kolbą, to chyba już dawno nie używają ;) Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted September 4, 2007 Report Share Posted September 4, 2007 MP2 zostaje zastąpione MP7A1. G36C pozostaje tylko w oddziałach specjalnych. Do dnia dzisiejszego zołnierze uczą się jednak o MP2, G3 i MG3, mimo tego że są te przeżytki a historia MG3 sięga okresu II wojny swiatowej. Quote Link to post Share on other sites
Raddar Posted December 4, 2007 Report Share Posted December 4, 2007 (edited) Takie pytanko co to za wersja/sje ? pierwszy raz widzę KLIK Edited December 4, 2007 by Raddar Quote Link to post Share on other sites
Puchatek Posted December 4, 2007 Report Share Posted December 4, 2007 Masz na myśli ten kbkm MG4 po prawej? Bo jeżeli tak, to on wcale nie ma kolby od Minimi/M249 ;-) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted December 4, 2007 Report Share Posted December 4, 2007 Masz na myśli ten kbkm MG4 po prawej?Zacznijmy od tego, że odmian 5,56-mm kbkm MG4 na dzień dzisiejszy są cztery MG4, MG4E i MG4KE (ze skróconą 402-mm lufą) plus czkbkm MG4A1. Quote Link to post Share on other sites
Raddar Posted December 4, 2007 Report Share Posted December 4, 2007 Rozumiem, bylenm w trakcje edycji gdy padła odpowiedź, ale dzięki za info podoba mi się ogólne jakby to prenieść do asg:)) Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted January 15, 2008 Report Share Posted January 15, 2008 (edited) Można go bez trudu kupić tutaj: http://www.egun.de/market/item.php?id=1585770. Oferują nawet wysyłkę za granicę. Edited January 15, 2008 by zdzisiu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts