damnian Posted November 18, 2007 Report Share Posted November 18, 2007 Ok dzięki wielkie za szybką odpowiedź, w takim razie biorę ją! :-P Link to post Share on other sites
kthulhu Posted November 18, 2007 Report Share Posted November 18, 2007 Fakt, najgorsza nie jest, ale najlepsza tez nie. Lepiej mimo wszystko dozbierac na cos lepszego. Link to post Share on other sites
Halfling86 Posted November 18, 2007 Report Share Posted November 18, 2007 Witam, nie chcę zakładać nowego tematu, więc zadam pytanie w tym. Pytanie skierowane do maniaków stylizującyhc się na polski mundur, sprzęt itp. Mam klamkę (tylko) i czy jest dobrym pomysłem, aby na wojskową "panterę" założyć czarną kamizelkę używaną przez policję. Kamizelka posiada potrzebną (tylko do noszenia) kaburę i parę dodatkowych kieszeni (opatrunek, radio) i ładownice. Znaleźć ją można na allegro. :-P A czy zwykła udowa, czarna pasuje do polskiego munduru? Pozdrawiam, ctalkep A chcesz się bawić bardziej w zieloną czy czarną taktykę. Generalnie i do jednej i do drugiej lepiej założyć coś w kamuflażu. W lesie będzie Cię mniej widać, a w budynku i tak nie robi Ci różnicy czy jesteś w czarnej kamizelce czy w panterze. Link to post Share on other sites
Guest ctalkep Posted November 18, 2007 Report Share Posted November 18, 2007 (edited) Dzięki za pomoc! Właśnie na tamtą "BORowikową" zainteresowała mnie cena. Może kiedyś będę mógł pozwolić sobie na KSP-12! :-P Pozdrawiam! Edited November 18, 2007 by ctalkep Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 18, 2007 Report Share Posted November 18, 2007 Wiesz, tanim (choć niezbyt wygodnym) zestawem są pasoszelki z pasem WP. Widziałem takie zestawy na Allegro po niecałe 30 zł. A potem na pasie wieszasz potrzebne Ci moduły (albo, wersja niemodłowa - elementy oporządzenia WP, Alicji, i czego tam jeszcze...za to tanio) - do czasu aż przestaną się mieścić ;) albo będziesz mieć pieniądze na kamizelkę / beltkit. Wbrew pozorom, działa i da się w tym grać (wiem, bo przechodziłem - avatar mam jeszcze w starym oporządzeniu). Link to post Share on other sites
lightowo Posted November 19, 2007 Report Share Posted November 19, 2007 12 miesięcy tachałem na sobie pasoszelki WP z całym majdanem. Jak to jest nieporęczne i niewygodne to epitetów by zabrakło. Wolałbym po kielniach i nogawkach upychać niź biegać w tym (i tak nie bardzo się da w tym biegać) więc gdyby mnie zapytano to jakakolwiek ale kamizelka niż pasoszelki WP. Link to post Share on other sites
Ohtar Posted November 21, 2007 Report Share Posted November 21, 2007 Jeszcze zależy co i jak się na dusicielkach przenosi. W WP (bo pewnie o te 12 miechów chodzi) nosi się chujowo bo jednakowo :P ale gdy wywalisz op-1 i tą cholerną saperkę to czemu nie. Można się pokusić o jakiś nadupnik (nie wiem jak się sprawuje w tej roli poczciwy chlebak) i wyregulować chomąto do swojej sylwetki. Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 21, 2007 Report Share Posted November 21, 2007 Nosiłem chlebak WP w roli nadupnika - najperw na pasoszelkach, potem na kamizelce KP 9. Sprawował się tak fajnie, ze rozważałem obszycie go tkaniną w kamo wz.93 i pozostawienie jako docelowego :) Torba na OP 1 była na łopatkach, ale akurat kompletnie się nie sprawdzała. Na pasie wisiały jeszcze manierka Alice, nóż, i Miwo'wskie ładownica na magazynki pistoletowe (podwójna), 2 kieszenie na granat ręczny, mała kieszeń uniwersalna, worek na odzysk i zaczepienie do kabury Mudpil (w wariancie udowym). Uważam, że był to bardzo udany zestaw. Szczególnie, jak brać pod uwagę cenę :). Oczywiście w powyższym wariancie już mi z lekka zaczynało brakować miejsca na pasie :). Link to post Share on other sites
Paciek Posted November 25, 2007 Author Report Share Posted November 25, 2007 (edited) Jednak nie mam kasy narazie kasy na cos dobrego modułowego + ładownice. Kasa była ale jej nie ma ;/. Nieoczekiwane wydatki. Potrzebuje jednak jakas kamizelke bo kulki i magi zle nosi sie w mundurze. Zastanawiam sie czy narazie kupić to, zanim bede mial kase na cos lepszego: http://www.allegro.pl/item271647409_kamize...riker_oliv.html Czy kupić to: http://www.allegro.pl/item271061866_kamize...a_oliwkowa.html W drugim przypadku, jakby kieszenie po jakims czasie sie rozpierdzielily, dokupiłbym ładownice w systemie molle (pasują do tej kamizelki). Gdy miałbym kieszenie, ganiał bym nadal w tej kamizelce, a gdyby rozpadła się kupiłbym coś dobrego (ładownice bym już miał, więc niebyłby to duży jednorazowy wydatek). w taki oto sposób miałbym teraz kamizelke mogąc przy tym powoli zbierać na lepszą. Nie wiecie czy do tej modułowej wejdą magi od G36? Edited November 25, 2007 by Paciek Link to post Share on other sites
Jangi Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 (edited) Wejdą, wejdą - nawet dwa spięte razem. Edited November 25, 2007 by youngee Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 A dużo nosisz sprzętu? Jak mało/średnio to nr. 1. Ale jeżeli nie masz kasy to się nie poddawaj w walce o użyteczność! Komplet Alice zacznij zbierać a do tego zamów comfotopada. http://www.allegro.pl/item269998282_ladown...super_cena.html http://www.allegro.pl/item270981777_pas_lc...obra_cene_.html http://www.allegro.pl/item270056833_szelki...lc_2_typ_y.html Nie jestem powiązany ze sprzedawcą - wybrałem jego bo ma wszystko co potrzebne. Comfortpad zrobią ci pewnie znacznie taniej niż miwo chłopaki na www.kamizelki.prv.pl (ale nie Krawiec ;) ) Link to post Share on other sites
Paciek Posted November 25, 2007 Author Report Share Posted November 25, 2007 Ale z drugiej strony jak kupie do Alicji :D ładownice, to nie bede ich mógł w poźniejszym czasie przytroczyć do kamizelki w systemie molle. A szpej w systemie alice zostaje powoli wypierany, chyba, że się myle, jestesm zielony w tym temacie. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 Został już wyparty ale nie jest do końca prawdą, że nie doczepisz. Potrzebujesz tylko przejściówki Alice - Molle (oczywiście to dodatkowe koszta). Z drugiej strony ładując te 80 pln w miltecowy sprzęt ... wiesz, że założenia o używaniu tego na później zakupionej, lepszej kamizelce czy pasie mogą być huraoptymistyczne? Szpej alice ma to do siebie, że na nim spokojnie zamontujesz kieszenie Molle czy w polskim systemie. Dzięki temu dokupisz sobie po woli kieszonki jakie chcesz, później kamizelkę lub pas, Kieszenie już będziesz miał. Wywalisz ładownice alice i szelki (sprzedasz) a pas może ci się zawsze przydać (choćby przy kamizelce przy której modułowy PT 3-4 się nie sprawdzi). Ot taki proponowany rozwój choroby :) Link to post Share on other sites
Paciek Posted November 25, 2007 Author Report Share Posted November 25, 2007 Dobrze nazwane "rozwój choroby" :D... Chyba źle mnie troszkę zrozumiałeś. Gdy pisałem o podanej przezemnie kamizelce modułowej, myślałem o tym, że po jakimś czasie dokupie sobie do niej ładownice w systemie MOLLE. Pobiegam dalej w tej samej kamizelce tylko, że z nowymi kieszonkami, a pozniej zmienie tylko kamizelke. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 To samo proponuję z pasem alice niespecjalnie wierząc w jakość zarówno bazy kamizelki milteca (czy co to tam) jak i jego ładownic. Link to post Share on other sites
Paciek Posted November 25, 2007 Author Report Share Posted November 25, 2007 Teraz trzeba sobie zadać pytanie czy nie lepiej odrazu kupić ładownice w systemi MOLLE z 'przejściówkami'. Z drugiej strony czy się opłaca? szelki - 20 zł pas - 24 zł przejsciówki (dajmy za to, że cena za 4) - 40 zł podstawowy zestaw ładownic MOLLE - 65 zł RAZEM: 150 zł Chińczyk - 120 zł podstawowy zestaw ładownic MOLLE - 65 zł RAZEM: 185 zł 35 zł można nawet wyżebrać, wiec czy warto oszczędzać? Wiem, wiem, jestem upierdliwy, ale to moja pierwsza kamizelka i chcę być zadowolony ;). Dzieki bardzo Wukasz za pomoc. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 To nie tak. Załóżmy, że starczą ci 4 ładownice alice. szelki - 20 zł pas - 24 zł 4 ładownice 44 Razem 88. By zamontować molle na alice nie musisz mieć przejsciówek. By alice montować na molle tak. Więc możesz dobić do 100, kupując od razu kieszenie molle (tu polecam też w takim razie zmianę szelek na te z miwo - będą lepsze) Nie zapomnij o comfortpadzie - dobrze zrobiony nie dość, że poprawia komfort to jeszcze stabilizuje ładownice molle. To warunkuje taki set. Pozatym widzialem pas alice kopie na allegro za 9 pln chyba :) W cenie gołego chińczyka powinieneś się zmieścić :). Dalej wiesz co robić. Link to post Share on other sites
Baca Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 ALICE na molle zamontujesz bez przejściówek. Klipsem ustabilizowanym opaska zaciskowa bądź samą opaską Link to post Share on other sites
kajos1 Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 witam, mam pytanie gdyż uzbrajam się do czarnej taktyki i mam pytanie, która kamizelka będzie najlepsza?: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...products_id=817 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=3674 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1052 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1051 będę bardzo wdzięczny za radę i informację. Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 ATEK z MIWO, bądź podobna modułowa ;) Link to post Share on other sites
J.K. Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 W specu masz same kopie. Nie warto. Lepiej dołóż kasy na porządny sprzęt. Link to post Share on other sites
ozzi5 Posted May 16, 2008 Report Share Posted May 16, 2008 Witam !! przymierzam się do kupna jakiegoś oporządzenia i mam dwa pomysły dokładniej : 1. LBV'ka + dump bag + LC 2 + manierka/jakieś cargo 2.Pas + Szelki + dump bag i ładownice w przyszłości jakiś camel czy lepiej pozbierać i zainwesrtować w IBE G&P ? Link to post Share on other sites
J.K. Posted May 16, 2008 Report Share Posted May 16, 2008 (edited) Widzę, że twój team używa woodlanda. Kup (IT)LBV, a do tego: - LC-2, - manierkę, - butt-pack, - 2 ładownice ALICE, - kompasówkę. Otrzymujesz pojemny, sprawdzony i na poły modułowy zestaw, który nadaje się zarówno na zwykłe jebanki, jak i na nieco ambitniejsze scenariusze. Dump-baga sobie odpuść, jeśli używasz mniej niż 5 magów. Wtedy o wiele lepiej sprawuje się sprawdzona pazucha.;] Edited May 16, 2008 by Wacol Link to post Share on other sites
shank Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Witam, Mam pytanie, a nie chciałem zakładać nowego tematu: Ma ktoś TAKA kamizelkę taktyczną lub wie z 'opowiadań' jak się sprawuje? Przeszukałem forum ale nie znalazłem o niej ani słowa. Z góry dziękuję Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Bo to kiła jest z wysoką ceną bo w DPMie. Już lepiej kopię TAC1 za 99 na allegro kupić (choćby Helikona, tfu, tfu ;) ) Link to post Share on other sites
Recommended Posts