Kubaforge Posted December 3, 2007 Report Share Posted December 3, 2007 ja też nie widzę sensu tego :) ale taka moja obserwacja Quote Link to post Share on other sites
Drakeus Posted December 12, 2007 Report Share Posted December 12, 2007 No panowie, jak się sprawują Wasze AKSU? Mieliście porównanie z Cymką? Jak wypadają? Pozdro! Quote Link to post Share on other sites
Brayli Posted December 19, 2007 Report Share Posted December 19, 2007 W tym sęk że nie widzę związku przyczynowo skutkowego między sprężyną w magu a celnością repliki,ale nie o tym temat więc już się nie dopytuje. A ja widzę: za mocna sprężyna dociska kulki do górnej części HU i podczas wpychania przez dyszę zostają uszkodzone o ścianki komory -> są porysowane -> skręcają w locie Do tematu: Jak z ROFem akku DBoya na chłodzie, ile zniesie zanim padnie? Czy komuś roztelepał się już selektor? W AK Cymy rozwala się dość szybko... Quote Link to post Share on other sites
Indianin Posted December 19, 2007 Report Share Posted December 19, 2007 Też jestem ciekaw waszych uwag i spostrzeżeń po pewnym czasie użytkowania tej repliki. Quote Link to post Share on other sites
Volt Posted December 20, 2007 Report Share Posted December 20, 2007 (edited) 12 000 kulek wywalone. Zmieniony tylko hop-up na silikon guardera+ łożyska na kulki CA(przepodkładkowanie). Bateria starcza mi na 5 pełnych magazynków w zakresie temp 0-(-5) stopni. Chrono pokazywał mi 397-410 fps prosto z pudełka. W tym momencie pokazuje ten sam wynik. Rozbierałem GB do kontroli. Wszystko wygląda cacy.Mówię tu głównie o tłoku bo to jest część mocno expolatowana. Z zewnątrz bardzo fajnie. Powstały lekkie luzy na muszce ale mi osobiście to nie przeszkadza. 455 zł za replikę stalowo/stopową? W porównaniu do plastikowych cym? Polecam bardzo Edited December 20, 2007 by Volt Quote Link to post Share on other sites
Brambi Posted December 22, 2007 Report Share Posted December 22, 2007 Próbował ktoś magów G&P? I pytanie czym różnią się te magazynki? http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i..._GP%20Magazines http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...VFC%20Magazines Co to jest "Bakelite"? Inny materiał z jakiego wykonany jest magazynek? Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted December 22, 2007 Report Share Posted December 22, 2007 Różnią się jedynie kolorem i producentem (design wewn. jest identyczny). Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 Witam. W Specshopie w opisie AKSU pojawiła się notka, że jest to druga, poprawiona wersja tego karabinka. Wie ktoś co konkretnie zmieniono? Mam na myśli porównanie do wcześniejszej wersji-czy już nic nie lata, nie ma luzów, drewno jest ładne itd. Myślę o kupnie tej repliki, ale jak czytam o latających częściach i innych niedoróbkach, to skłaniam się w stronę CYMY, mimo że BOYI wykonano z lepszych materiałów, jest inne suwadło, oraz nie składa się z dwóch połówek body. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 Ja chciałem się zapytać czemu na Specshopie jest napisane, że body jest ze ZnAl'u? Teoretycznie wszyscy mówią, że korpus jest stalowy, skąd więc ten pomysł? Pozdrawiam, Lewar. Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 Ja mam jeszcze jedno pytanko... który z dostępnych montaży bocznych RIS będzie pasował do tego kałaszka?? Quote Link to post Share on other sites
RED (Lone Wolf) Posted December 25, 2007 Author Report Share Posted December 25, 2007 (edited) Lewarek, gdzie na specshopie jest napisane, że body jest ze znalu :P? Cytuję: "Replika wykonana została w całości z metalu - stopu cynku i aluminium pokrytego warstwą czarnej farby. Z metalu wykonano, korpus, lufę zewnętrzną, tłumik płomienia przyrządy celownicze, kolbę, gearbox, zębatki." Ze znalu jest sporo elementów, ale samo body zewnętrzne nie. Wewnątrz body jest parę elementów ze znalu np zatrzask kolby, obudowa tego zatrzasku, ale nie samo body. Najłatwiej zauważyć co jest ze znalu lub innego stopu patrząc po prostu co ma "nadlewki" :). Ps. Uważajcie na znalowy zatrzask kolby. Kumplowi w AK74S niestety złamał się i to od zwykłego składania i rozkładania. Edited December 25, 2007 by RED (Lone Wolf) Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 gdzie na specshopie jest napisane, że body jest ze znalu (...) "Replika wykonana została w całości z metalu - stopu cynku i aluminium pokrytego warstwą czarnej farby. Stop cynku i aluminium to wlasnie ZnAl... Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 Chyba że chodziło o: "stop cynku, i aluminium" :) Quote Link to post Share on other sites
Wombat Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 (edited) Ja chciałem się zapytać czemu na Specshopie jest napisane, że body jest ze ZnAl'u? Teoretycznie wszyscy mówią, że korpus jest stalowy, skąd więc ten pomysł? Pozdrawiam, Lewar. Tak to jest, jak komenda "kopiuj/wklej" wymknie się spod kontroli. Całe Aks-47u z Dboys jest stalowe - wystarczy przyłożyć magnes. Edit: do tego działa i wygląda dużo lepiej niż odpowiednik Cymy. Edited December 25, 2007 by HubertNapierala Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted December 25, 2007 Report Share Posted December 25, 2007 Mam pytanko co do luzów-trudno je usunąć tak, aby nic se nie latało? Da się zmniejszyć jakoś szczeline między kolbą a komorą zamkową? Quote Link to post Share on other sites
huron96 Posted December 26, 2007 Report Share Posted December 26, 2007 witam Chciałem zamontowac do repliki tłumik i przedluzyc lufe, pytanie o rozkladanie tego karabinka robil to ktos daje sie rozlozyc bez problemu? no i pytanie standradowe boyi czy cyma? dzieki Quote Link to post Share on other sites
RED (Lone Wolf) Posted December 26, 2007 Author Report Share Posted December 26, 2007 Rozbieranie: - osłona zamka w góre - baterie wyjąć :P. - odkręcić śrubę selektora ognia, zdjąć selektor ognia z paroma częściami (łącznie: selektor ognia, śrubka, rurka, "okalająca rurkę część" :P ) - odkręcić i zdjąć rękojeść - wyjąc plastikowy klocek do góry (w kształcie litery L patrząc od góry) pomiędzy przednim body a komorą HU. - przesunąć komorę HU o parę centymetrów w kierunku przedniej części body/lufy zewnętrznej, dzięki czemu możemy wyjąć GB. - wyjąć GB do góry - odkręcić 2 śrubki komory HU i trzymając część okalającą komore HU wraz z lufą wysunąć komorę do tyłu ( w kierunku kolby) To w sumie wszystko co potrzebne, co by się dostać do HU i gearboxa. Reszty nie trzeba rozbierać. Co do problemu "znalu". Body zewnętrzne, kolba, selektor ognia, osłona spustu, i zakończenia przednich okładzin górnej i dolnej to metal, jakaś blacha, wcześniej opisana jako ST3 (próbka poddana na czynnik wody - rdzewieje, podatne też na magnes). Opisane na stronach wcześniej przez kolegów. Reszta jest ze znalu, przynajmniej wg mnie, wszystko to co wygląda na "odlew", więc ja bym ta replikę nazwał "metal + znal + drewno" (w tej kolejności). Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted December 30, 2007 Report Share Posted December 30, 2007 Dziękować :) Quote Link to post Share on other sites
BeKoN Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Witam, ciekawi mnie i zapytuje: jak tam bebechy w stock'owym GB w tej maszynu. Zębatki całe/zjedzone do połowy czy nawet bojka ;) itp., itd Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
RED (Lone Wolf) Posted January 2, 2008 Author Report Share Posted January 2, 2008 Koło 6 K kulek przemielone na paru strzelankach (w temperaturach od 0 do 10 stopni C). Zużycia flaków niezanotowano. Jedyne zużycie - zewnętrzne otarcia (łatwo schodzi lakier z drewna) i starty lakier do metalu od "bawienia się" selektorem ognia. Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted January 2, 2008 Report Share Posted January 2, 2008 Mój przychodzi jutro, góra pojutrze. Planowane zużycie kulek- 5000-6000 w 2 dni. Opiszę działanie. Pozdrawiam, Lewar. Quote Link to post Share on other sites
BeKoN Posted January 3, 2008 Report Share Posted January 3, 2008 Ok, dzieki za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted January 4, 2008 Report Share Posted January 4, 2008 Dzisiaj cacucho przyszło. Po 2 h ładowania baterii wystrzeliłem ok. 1000 kulek, karabinek ma bardzo przyzwoity ROF jeszcze teraz (22). Wykonanie super, luż tylko na pokrywie komory zamkowej, troszkę na atrapie suwadła i maleńki na urządzeniu wylotowym, normalne elementy, trudne do ścisłego spasowania. Kupowałem na customs.pl i mam wymienione kilka bebechów, ogólnie strzela genialnie jak na takiego krasnala. Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted January 5, 2008 Report Share Posted January 5, 2008 OK. Mam AKSU z 2 serii, ze Specshopu. Trochę luzu na kolbie i nakładce rury gazowej-da się zrobić ;) Niedoróbki farby itd nie przeszkadzają aż tak, myślałem że będzie gorzej. Kupiłem tego gnata, gdyż bardzo lubię AKSU, i na wygląd i pierwsze wrażenie jestem zadowolony. Więcej napisze jutro. Pozdrawiam Ps. Jak długo batkę ładować? Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 FOTKI: I szpara między komorą zamkową a kolbą-mogłoby być lepiej, ale myślałem, że będzie gorzej. W praktyce aż tak nie przeszkadza, byle nie pękło nic. Jak już mówiłem-jeśli chodzi o wygląd to mimo paru niedoróbek jestem zadowolony. Trochę dziś postrzelałem-jest b.dobrze, ale więcej powiem jak się dobrze HU dotrze itd. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts