szymcio Posted December 20, 2007 Author Report Share Posted December 20, 2007 Na ebayu to chyba by drogo wyszło. Hełm jakieś 15$ a jeszcze przesyłka z 50(mogę się mylić). To na mnie trochę za dużo, tyle samo zapłacę w Polsce( http://allegro.pl/item284803058_wietnamski_helm_orginal.html ). pozdrawiam:) Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted December 20, 2007 Report Share Posted December 20, 2007 (edited) http://www.vest.pl/ Chodzi o tego westa? ojjjj, hełmów tam nie ma:( A może ktoś z Was wie gdzie można kupić hełm, choćby podobny do hełmu NVA .(...) To chcesz odtwarzać wietnamczyka ży żołnierza NRD?? Bo NVA to skrót od Nazionale Volks Arme (czy jakoś tak kiepski jestem z niemieckiego).Armia północnego wietnamu miała skrót (na Polski w PRLu) WAL od Wietnamskiej Armii Ludowej. Vietcong to btł LFW (Ludowy front wyzwoleńczy o ile dobrze skrot pamiętam) Edited December 20, 2007 by Arthur Currie Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 NVA (North Vietnamese Army) was a term used by the U.S. Forces in Vietnam and their allies to refer to the enemy forces of North Vietnam. Źródło: http://www.diggerhistory.info/pages-enemy/vietnam.htm Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 shadow, nie zrozumiałeś... Grabi czepia się używania angielskiego skróto zamiast polskiego, taki z niego buc! ;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 To czepia się bez sensu, bo jeśli już, to NVA z DDR powinno być określane skrótem NAL - Narodowa Armia Ludowa NRD. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 shadow, nie zrozumiałeś... Grabi czepia się używania angielskiego skróto zamiast polskiego, taki z niego buc! ;) Sam ześ buc. Do tego takie dwa Ciebie zrobiły i wychowały. :wink: A co do poprawnego nazewnictwa to ja się trzymam poprostu tego że NVA to z niemieckiego i orginalna nazdw armi DDR. Amerykanie nawet nie znali poprawnej nazwy armi wietnamu północnego i tyle (bo tak naprawdę nie istniało nawet państwo takie jak Wietnam północny tylko była Demokratyczna Republika Wietnamu). Quote Link to post Share on other sites
szymcio Posted December 21, 2007 Author Report Share Posted December 21, 2007 Niech będzie NAL! Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 szymcio - ale znajdz w polsce oryginalnego czikoma ;) Nie znajdziesz. Ja mam z ebaya wyszedł mnie jakieś 90zł. Tylko, że zamawialiśmy w 4 osoby ;) Quote Link to post Share on other sites
szymcio Posted December 21, 2007 Author Report Share Posted December 21, 2007 czikom? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 Czikom od chi-com (communist China) - m.in. popularna nazwa "stanika", prymitywnego chest-riga, o którym mowa wcześniej Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 Szaszłyniu drogi, ChCiom to słowo - klucz, wytrych nawet. Określające bardzo wiele rzeczy... Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 Króliczku kochany, spójrzże jeszcze raz dokładnie na mój post - napisałem "m.in." Quote Link to post Share on other sites
Nam_Era Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 Polecam jakis najzyklejszy mundur z epoki, + kałach, i amerykanskie oporzadzenie zerwane z amerykanskiego trupa.... :D partyzanci vietcongu ubierali sie zazwyczaj po cywilu zeby wtopic sie w tłum wiesniaków. Quote Link to post Share on other sites
szymcio Posted December 22, 2007 Author Report Share Posted December 22, 2007 Pewnie - każdy wietnamski wieśniak nosi amerykańskie oporządzenie... Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 22, 2007 Report Share Posted December 22, 2007 Vietcong? Bardzo często. Tyle, że to porządzenie pre ALICE raczej tanio nie wyjdzie. Osobiście zrobiłbym tak. Odpuścił rekonstrukcję, zrobił się "na VC". AK47, czarna pidżamka, czarne lub oliwka boonie - kapelusik na plażę (taka miękka szmatka), dobre buty bo zdrowia szkoda, czest rosyjski z okresu Afgańskiego dostępny czasem na allegro. Wizerunek będzie pasował do rozpowszechnionego stereotypu. No i jeszcze jedna rzecz. Jeśli nie jesteś brunetem to wszystko wyjdzie gupio :) Quote Link to post Share on other sites
szymcio Posted December 22, 2007 Author Report Share Posted December 22, 2007 (edited) A jeśli chciałbym odtwarzać NAL to co? Ja bym sobie sprawił rosyjski mundur, hełm(największy problem), i AK, ewentualnie Skorpiona vz.61 springa z Tokyo Marui(znacznie lepszy niż AK z CG). pozdrawiam:) P.S. CO do stanika. Może kupię to http://allegro.pl/item285996244_szelki_pas...y_komplet_.html i dokupię to tego kieszenie i mam... może nie stanik, ale oporządzenie też zamontuję:) pozdrawiam:) Edited December 22, 2007 by szymcio Quote Link to post Share on other sites
brok Posted December 22, 2007 Report Share Posted December 22, 2007 Piszesz o rekonstrukcji/odwzorowaniu żołnierza/partyzanta Wietnamskiego, a chcesz kompletować oporządzenie LWP? Quote Link to post Share on other sites
szymcio Posted December 22, 2007 Author Report Share Posted December 22, 2007 AK jest rosyjski więc z całą pewnością chcę odtwarzać rosyjskiego specnazowca... Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted December 22, 2007 Report Share Posted December 22, 2007 To po jakiego się pytasz o oporządzenie Vietnamczyków jeżeli już chcesz że tak za cytuję "odtwarzać rosyjskiego specnazowca" a do tego z polskim oporządzeniem. :wink: Temat założyłeś o Vietnamczykach a teraz schodzisz na jednostki rosyjskie... :roll: Quote Link to post Share on other sites
szymcio Posted December 22, 2007 Author Report Share Posted December 22, 2007 (edited) O wiadomo ci coś o IRONII? A co do paskoszelek to chodzi o to że mogę je przerobić (będą czymś w rodzaju "szkieletu") na stanik. pozdrawiam:) Edited December 22, 2007 by szymcio Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 22, 2007 Report Share Posted December 22, 2007 Dobra. To może tak. Najpierw sobie wszystko przemyśl, pogoogluj a później wróć tutaj. :| Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted December 23, 2007 Report Share Posted December 23, 2007 Szycie chicoma. http://rus.mil.pl/forum/comments.php?Discu...p;page=1#Item_0 Przejrzyj ;) Mogę dać rysunek z wymiarami radzieckiego stanika na podstawie, którego moja matka szyła kamizelkę. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted December 24, 2007 Report Share Posted December 24, 2007 śledze już ten wątek jakiś czas... wiesz co Szymcio, może lepiej najpierw przejrzyj troche książek, poszukaj na internecie, poprzeglądaj strony grup rekonstrukcyjnych, popytaj sie wogóle ludzi ze środowiska i nabądź nieco podstawowej wiedzy o "rekonstrukcji", bo to co chcesz zrobić z takową ma mało wspólnego Quote Link to post Share on other sites
Melite1337 Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 witam ! sam siedzę w temacie NVA/VC , zaczynam stylizacje kreuje się na coś takiego : a teraz cytat z Ofensywy Tet p.Benken'a o umundurowaniu VC/NVA : "Mjejscowi" partyzanci rzadko nosili mundury. Najczęściej ubierali tradycyjne czarne spodnie lub szorty oraz przypominające piżamę koszule.Dochodziły do tego niekiedy prymitywne hełmy . Standardowym odzieniem jednostek liniowych był mundur koloru khaki składający się z koszuli i spodni oraz lekki hełm z czerwoną kropką . Czerwone znaczki oraz naszywki na ramionach oznaczały stopnie . Pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 AKS-74U w Wietnamie? Hu hu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts