Guest Knarrenheinz Posted November 27, 2008 Report Share Posted November 27, 2008 No więc ktoś pytał o lunetke... http://gunfire.pl/product-yor-1152191816-S...-Mauser-98.html Żeby to chociaż trochę przypominało ZF 41. Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted November 27, 2008 Report Share Posted November 27, 2008 A ty potrafisz? Ale co ? Sprecyzuj. Quote Link to post Share on other sites
egock Posted November 29, 2008 Report Share Posted November 29, 2008 Da się ten mauser od boyi (bez trwałych modyfikacji) przerobić na wersję bardziej użyteczną na strzelanki? Sprawdzał ktoś? Albo czy widzi taką możliwość w swoim karabinie? Mam na myśli np. jakieś użycie taśmy klejącej i tylko jednej łuski albo coś w tym stylu.. (wydaje mi się że wkładanie jednej kulki co chwilę jest wygodniejsze niż zbieranie łusek). Zastanawiam sie nad jego kupnem, jednak zupełna nieprzydatność przy strzale podczas biegu/marszu w lesie trochę mnie zniechęca, bo łuski tanie nie są.. Quote Link to post Share on other sites
ASGKebab Posted December 21, 2008 Report Share Posted December 21, 2008 Witam, co do łusek ostatnio wpadłem na pomysł (możecie uznac go za idiotyczny :D ( Mianowicie widziałem kiedyś w jakimś sklepie siatkę którą przyczepia się do giwery i to zatrzymuje łuski , tzn. łuski zbierają się w siatce po wystrzale) więc pomysł jest taki żeby zrobić małą siateczkę/worek zaczepić o Mausera i po wystrzale łuski wypadałyby nie na ziemię, ale do tegoż urządzenia :D Nie wiem jakby to wyglądało dziwacznie, ale funkcje swoją spełniało by idealnie, żadnych strat w łuskach! - o ile byś uważał Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted December 24, 2008 Report Share Posted December 24, 2008 W strzelbach są takie worki na shellsy:) Quote Link to post Share on other sites
ASGKebab Posted December 24, 2008 Report Share Posted December 24, 2008 O właśnie, tylko nie wiadomo jak by to wyglądało na Mauserze :) Quote Link to post Share on other sites
pixxel Posted December 27, 2008 Report Share Posted December 27, 2008 no wiesz, prawdziwi żołnierze mieli do dyspozycji ok. 60 nabojów, a nie jak my 5 łusek. Quote Link to post Share on other sites
luthorhuss Posted January 5, 2009 Report Share Posted January 5, 2009 witam Szykuje się do zakupu tego kara, co prawda do asg ale tylko na fun strzelanki. Proszę o informacje jaki to ma zasięg w stocku i czy da się wymienić tą dwuczęściową lufkę na jakąś dłuższą preckę ? thx Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 da się http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=45199&st=20 Quote Link to post Share on other sites
Hazok Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Jutro wreszcie poloze lapki na swoim egzemplarzu. W weekend postaram sie ja przetestowac w walce... Quote Link to post Share on other sites
maciek28 Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 (edited) Wie ktoś może kiedy ukaże się wersja gazowa tegoż karabinku (bo springa żal mi wieszać na ściane) ??? P.S. Sorki na Gunfire już jest ... Ale u Krakmanów niema :( Edited May 3, 2009 by maciek28 Quote Link to post Share on other sites
Saillupus Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 na gunfire już nie ma i cena była zaporowa... Quote Link to post Share on other sites
Soap Posted June 24, 2009 Report Share Posted June 24, 2009 Co to są Krakmani? niesmiać sie Quote Link to post Share on other sites
Irwin Posted June 24, 2009 Report Share Posted June 24, 2009 http://www.taiwangun.com Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted June 30, 2009 Report Share Posted June 30, 2009 Witam, co do łusek ostatnio wpadłem na pomysł (możecie uznac go za idiotyczny :D ( Mianowicie widziałem kiedyś w jakimś sklepie siatkę którą przyczepia się do giwery i to zatrzymuje łuski , tzn. łuski zbierają się w siatce po wystrzale) więc pomysł jest taki żeby zrobić małą siateczkę/worek zaczepić o Mausera i po wystrzale łuski wypadałyby nie na ziemię, ale do tegoż urządzenia :D Nie wiem jakby to wyglądało dziwacznie, ale funkcje swoją spełniało by idealnie, żadnych strat w łuskach! - o ile byś uważał To jest łapacz łusek. Tutaj daje link do specopsa: http://www.specops.com.pl/taktyka_zielona/...ase_catcher.htm Ile wytrzymują wasze Karki? Cichy jest? Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
CIUPAK1 Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 (edited) No to i ja coś skrobnę na temat tej giwery.Użyteczność tego Mausera na polu walki jest zerowa.Ja go kupiłem tylko z tego z względu że zawsze mi się podobał itp itd.Mam go już ponad miesiąc i na razie spoko.Niedługo do kupie trochę do niego dodatków.Firma DBoys/Boyi wypuściła już do niego komplet 5 łusek około 50 ZŁ,łódka około 12 ZŁ,Pas chyba skórzany za 70 ZŁ.Ja swojego kupowałem w Specshopie,obmacałem go i zdecydowałem się że jednak go kupię.Dźwięk przeładowania jest naprawdę fajny,ale najlepszy dźwięk jest wtedy gdy mamy broń bez łusek w środku,wtedy odciągamy zamek i co?-a no otrzymujemy niesamowity dźwięk po prostu pierwszy raz jak to zrobiłem w sklepie od razu się zakochałem.Miałem wiele broni głownie AEGI z metal gb ale z czym mogę go porównać to jeden z moich ostatnich karabinów czyli M40A1 (M58 KART)ten Kar98K strzela po przestrzelaniu, nie wiele gorzej od tego KARTA,a KART przecież ma 420-430fps jak podają sklepy a Kar98k 315 fps.Chociaż parę dni temu oglądałem filmik na youtube i na 0,20g wychodziło 260-290 fps.W sklepie powiedzieli(Specshop)że sprzedali wiele już tych karów ale jeszcze żaden nie wrócił na gwarancję i ja się tym zgadzam(zaraz powiem dlaczego).Nie raz niestety bardzo często coś się zablokuje lub popsuję albo bardzo łatwo to naprawić bo karabin składa się i rozkłada jak prawdziwego Kar98K :-o 8) .Ten fakt bardzo mnie cieszy,ach ta Niemiecka przedwojenna konstrukcja :lol: .Ważna sprawa tych różnych zacięć jest wiele rodzajów prawie zawsze coś innego się popsuję.Dosłownie ten karabin jest jak Kinder~Niespodzianka bo nigdy nie wiesz co się popsuło.Ale konstrukcja karabinu jest prosta jak konstrukcja cepa czy jak kto woli świński ogon więc szybko można wszystko naprawić w parę sekund.Jakby ktoś miał jakieś pytania -to pytać.Jak chcecie to jutro najwyżej pojutrze wstawię jakieś fotki. Pozdrawiam CIUPAK1 Edited July 19, 2009 by CIUPAK1 Quote Link to post Share on other sites
Wrazik Posted November 14, 2009 Report Share Posted November 14, 2009 Wybaczcie, że odkopię temat, ale mam zamiar kupić sobie tę replikę i mam pytanie: którą wersję bardziej polecacie, z okładzinami z drewna czy plastiku? Widziałem na niektórych zdjęciach, że drewno wygląda gorzej niż ABS, stąd moje wahania. Czy którykolwiek z was ma/miał wersję 'wood' i czy były jakieś mankamenty (chodzi o wygląd, wiem, że osiągi nie powalaja na kolana)? Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted November 14, 2009 Report Share Posted November 14, 2009 Wybaczcie, że odkopię temat, ale mam zamiar kupić sobie tę replikę i mam pytanie: którą wersję bardziej polecacie, z okładzinami z drewna czy plastiku? Mauser nie ma okładzin, ma kolbę. Jeśli zależy ci na drewnie a nie masz jak, lub nie ma kto ci wykonać drewnianej kolby do Mausera (i nie mam na myśli tandetnej sklejki), to ta chińska kolba jest marnej jakości, miękkie, nie do końca oszlifowane drewno, pomalowane chyba farbą od podłogi. Od biedy wystarczy, ale do np. rekonstrukcji odpada, można zedrzeć tą farbę i lakier, położyć nowy lakier i nawoskować, będzie to dużo ładniej wyglądać ale drewno wciąż będzie miękkie. Plastik, jak to chiński plastik, z daleka udaje drewno, z daleka :mrgreen: ale co do jego wytrzymałości to nie mam zastrzeżeń. Quote Link to post Share on other sites
Wrazik Posted November 14, 2009 Report Share Posted November 14, 2009 OK, a jeżeli zdobyłbym oryginalną kolbę od wersji ostrej to czy wymagałaby ona poważnych przeróbek, by pasowała do repliki? Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted November 14, 2009 Report Share Posted November 14, 2009 OK, a jeżeli zdobyłbym oryginalną kolbę od wersji ostrej to czy wymagałaby ona poważnych przeróbek, by pasowała do repliki? A tego to nie wiem, na oko wydaje się że spasuje bez większych problemów, ale tylko na oko. Quote Link to post Share on other sites
Wrazik Posted November 15, 2009 Report Share Posted November 15, 2009 Dobra, dzięki za szybką odpowiedź, jeżeli ktoś miał okazję przerabiać łoże od Kar98 tak, by pasowało do repliki, proszę o rady. P.S. Nie okładzina, nie kolba, tylko ŁOŻE! Kolba to ta część łoża, na której kładziemy policzek podczas celowania. Taką terminologią zhańbiłem się jako strzelec wiatrówkowy... Quote Link to post Share on other sites
Ejtelino Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 Może ktoś z was miał w łapach gazową wersje tego mausera.Niby 440fps/0.2g. Czy lufe dalej ma 2czesciowa? Czy jest sens wydac te 600zl? Quote Link to post Share on other sites
Shim Posted April 6, 2010 Report Share Posted April 6, 2010 Witam. Przepraszam, że odkopuję temat, ale lepsze to niż zakładać nowy... W opisie tego kara jest napisane, że "W odróżnieniu od większości replik sprężynowych, w Kar98 Boyi przygotowanie do strzału następuje nie poprzez odciągnięcie zamka do tyłu ale poprzez jego dociśnięcie w kierunku lufy." Czy replika dużo traci przez to na realizmie? Pozdrawiam, Shim. Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted April 7, 2010 Report Share Posted April 7, 2010 nic Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 7, 2010 Report Share Posted April 7, 2010 Wręcz zyskuje, bo w oryginalnym Kar.98 iglica jest naciągana właśnie w trzecim takcie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts