Moris Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 Czytałem całą stronę dpm-soldier. Wychodzi na to, że ten smock wprowadzony w latach 70 będzie odpowiedni. A o tą torbę na ramie chodzi. Można założyć, że w takiej torbie nosili granaty do M203? Chyba, że stosowali jakieś bandoliery. Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
renifer Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 A o tą torbę na ramie chodzi. Można założyć, że w takiej torbie nosili granaty do M203? Chyba, że stosowali jakieś bandoliery. Możesz zrobić takie założenie spokojne - używana do przenoszenia wszelkich elementów wyposażenia, na kilku fotach widać głównie radia ale dobrze poinformowani mówią właśnie o 40mm i ręcznych, środkach opatrunkowych itp. Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Dobra Lads. Więc lecimy: PLCE w DPM weszło do użytku PO wojnie w Zatoce. Jak chcesz byc pro musisz mieć PLCE 90Pattern i to w pierwszej wersji (vide montaż do pasa) - w Zatoce używano protypu PLCE oraz Pattern One. Większość żołnierzy używała wówczas wciąz webbingu 58. Bergeny - wyłącznie zielone, najlepiej jeżeli byłby to berghaus cyclops, vulcan albo coś w tym stylu. Kurtki - jeżeli ma być kurtka z kapturem, to tylko windproof Arctic. Są jej wersje w DDPM, ale to białe kruki. chest rigi - Arktisy z klapami na napy lub napy i rzepy. Pomalowane krylonem. Ogólnie jednostki specjalne używały czegokolwiek i często można spotkac u nich szpej z innych armii. Jako ciekawostkę podam, że obecnie brytole (np RMC) w Afghanie czesto noszą goretexy Aussie oraz... w Marpacie. Wcześniej mieli modę na szpej francuski (gore w CCE) oraz Irlandzki. Pozdrawiam. Duncan Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Jeszcze Four tone DDPM ;) Quote Link to post Share on other sites
xJIHADx Posted May 27, 2012 Report Share Posted May 27, 2012 Ktoś pytał czy jest grupa na Śląsku stylizująca się na UKSF. Otóż jest. Tu raczej nieznana, gdyż praktycznie nie za wiele ma wspólnego z airsoftem. Działa w oparciu o zachodnią część kraju (Śląsk, Dolny Śląsk, Pomorze) i skupia się głównie na taktyce zielonej. Nie zajmuje się stricte rekonstrukcją, ale wszyscy jej członkowie są maniakami UKSF i działają w oparciu o ich sprzęt i uzbrojenie. Okres jaki ich interesuje to głównie przełom lat 90/00, ale zdarzają się też "oldskólowe" wypady w stylu B20. Niestety nie prowadzi żadnej strony (podobno ma się to zmienić niebawem), ale udało mi się dostać kilka zdjęć. Po wszelkie info w sprawie kontaktu zapraszam na priv lub mail starytrakciarz(małpka)gmail.com http://imageshack.us/g/1/9874463/ Quote Link to post Share on other sites
Ziemek92 Posted June 8, 2012 Report Share Posted June 8, 2012 Panowie. Te spodenki bd dobrym wyborem? http://www.ebairsoft.com/emerson-combat-pants-em8527-p-5227.html Wiem, że made in china, ale nie stać mnie na org Crye, a czytałem, że ludzie się pozytywnie o tych kopiach wypowiadają. Problem w tym, że nie wiem czy się nadają, zauważyłem, że operatorzy biegają chyba w starszym modelu ( miejsca na nakolanniki otoczone są materiałem o jednolitym kolorze( podobny do tego używanego w Combat shirtach)). To jak ujdą? Quote Link to post Share on other sites
xJIHADx Posted June 28, 2012 Report Share Posted June 28, 2012 @Ziemek92 Jest już dostępny "lepszy" klon: http://www.ebairsoft.com/gen2-style-tactical-pants-with-p-5924.html Quote Link to post Share on other sites
Ziemek92 Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Czyli to by była najlepsza wersja jaką można dostać na ebairsoft? Ta rozmiarówka nie wydaje się wam dziwna trochę? Quote Link to post Share on other sites
jaymz87 Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Sprinter, sprostowanie małe, cokolwiek z Cryee'a w Polsce jest trudno dostępne w tym momencie, a jak już coś znajdziesz to ceny wgniatają w fotel. Moje spodnie są produkcji Propper'a ale łaty to już cordura od Cryee'a. Quote Link to post Share on other sites
H8er Posted July 10, 2012 Report Share Posted July 10, 2012 (edited) Pewnie ujdą, świetne do reko-kako :biggrin:. Cryee można kupić tanio jak masz trochę czasu i umiesz używać allegro i wujka google. Ostatnio kolega kupił spodnie cryee'a za 150 zł, więc da się, a to jest jakiś chiński szit w którym po paru czołganiach będziesz miał dziury. Taaaa G3 Crye za 150 ziko.... :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :bialaflaga: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: A dla twojej informacji MC Propper'a też jest szyty w Chinach.. (ew. Dominikana) :icon_biggrin: do tego są z gównoripu (65% nylonu) więc jaja latem giną.. :icon_eek2: Edited July 10, 2012 by H8er Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted July 11, 2012 Report Share Posted July 11, 2012 Gdzie on pisał, że G3? AC/G2 zdarzało się mi widywać za dobre pieniądze, ale w nie moich rozmiarach. Quote Link to post Share on other sites
Ziemek92 Posted July 11, 2012 Report Share Posted July 11, 2012 Tak czy siak, jednak chyba kupie tą kopie. Stwierdziłem, że zakupie LBT 6094 (jest bardzo podobne do sohpc) zamiast RAVki która wydaje się mało wygodna, a poza tym praktycznie nie dostępna w Polsce. Pozostaje jeszcze kwestia mounta do PSV 21, co szczerze mówiąc mnie przeraża bo kopii nie widziałem a org jakby to powiedzieć kosztuje sporawo... A no i buty, ale myślę, że tu raczej jakieś fajne Asolo załatwi sprawę. Quote Link to post Share on other sites
H8er Posted July 19, 2012 Report Share Posted July 19, 2012 (edited) Stwierdziłem, że zakupie LBT 6094 (jest bardzo podobne do sohpc) Już lepiej to weź: http://www.rhinoairsoft.com/details.asp?prodid=VT-C003-OD-S&cat=28&printable=yes ew. w Polsce i pomaluj szprejem: http://gunfire.pl/pr...ssis-Gen-2.html Edited July 19, 2012 by H8er Quote Link to post Share on other sites
Akbar_052 Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Czy operatorzy SAS używali/używają G36C ? Pytam bo chciałbym zrobić jakąś prostą stylizację, a niewątpliwe że w przyszłości małe reko. Mile widziane wskazówki :) Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 Widzę, że dokładnie przeczytałeś cały temat. :) Nie, nie używają, nie licząc COD4. Quote Link to post Share on other sites
Sledzikmaster Posted August 6, 2012 Report Share Posted August 6, 2012 A zdarzają się sytuacje że kiedyś używali G3 ? Quote Link to post Share on other sites
henno Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 z tego co wiem to był H&K G3 używany np.w konflikty falklandy. Quote Link to post Share on other sites
Sledzikmaster Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 Tylko teraz pytanie jaka wersja ;p Quote Link to post Share on other sites
henno Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 (edited) Tylko C50 bronie były produkowane dla brytyjskich sił specjalnych. MC51 karabinek, produkowany przez brytyjskiej firmy FR Ordnance International Ltd. dla sił specjalnych . MC51 został rzekomo produkowane dla brytyjskiego SAS i SBS. Edited August 7, 2012 by henno Quote Link to post Share on other sites
henno Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 HK33A2 – karabin z kolbą stałą. Dodatkowo także używali tłumika dźwięku. HK33SG / 1. Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted August 12, 2012 Report Share Posted August 12, 2012 http://www.ebay.co.uk/itm/vintage-SAS-assault-vest-bravo-two-zero-VERY-RARE-/320961310425?pt=UK_Collectables_Militaria_LE&hash=item4abac8eed9 http://www.ebay.co.uk/itm/Very-rare-Pattern-66-assault-vest-SAS-Falklands-Gulf-War-afghanistan-Iraq-/190713394151?pt=UK_Collectables_Militaria_LE&hash=item2c676773e7 Fani oldschoolu do licytowania! Quote Link to post Share on other sites
Kleju Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Takie pytanie z innej beczki, czy istnieje u nas w kraju oficjalna ekipa reko SAS? Bo chętnie bym sie zarejestrował na forum i dowiedział się co nieco nt. samego pułku. Quote Link to post Share on other sites
Nephilim Posted September 27, 2012 Report Share Posted September 27, 2012 Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 Jako że jestem brytofilem czytającym to mogę z Wami jedynie podzielić się linkiem do strony http://www.britains-smallwars.com. Strona jest robiona przez historyka pasjonata który jest brytyjczykiem. Do tego jest mnóstwo zdjęć z opisami, osobistych realacji żołnierzy itp. O operatorach SAS`u też można znaleźć kilka smaczków. Polecam :) Quote Link to post Share on other sites
xJIHADx Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 (edited) @ Nephilim Nice loadout m8. Few pics from us: Edited January 24, 2013 by xJIHADx Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts