SterylizatorPL Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 (edited) Taka ankieta na temat shotgunów. Ciekawi mnie jaka jest ich popularność i czy uważacie, że się przydają w AS. Prosiłbym też o pisanie jakie shotguny macie i jak się sprawują (zasięg, skuteczność w akcji, moc). Tylko proszę o krótkie i treściwe opisy. :uśmiech: Ad. ankieta nr1. 1. mam nadal, jestem z niego zadowolony - chodzi mi też o to czy przydaje się na strzelanakach. 2. mam nadal i uważam, że to strata kasy - jak wyżej tylko odwrotnie (tylko przeszkadza w akcji). Edit: Niestety z braku doświadczenia na forum zauważyłem, że jak są 2 ankiety to na obie trzeba odpowiedzieć. Jak ktoś już ma shotguna to niech w ankiecie nr2 zaznaczy odpowiedź; chcę kupić. Sorry mój błąd :poddanie: Edited January 27, 2008 by SterylizatorPL Link to post Share on other sites
Siup Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Moja strzelba - M870 G&P, stockowo wali nieco dalej i celniej niż P90 TM, jedynie hop-up jest tu upierdliwy (można kombinować by zmienić na AEGowy). Wg. różnych źródeł moc ok 360-400fps. Wykonanie super, poza kolbą i czółenkiem wszystko metalowe; brak przyrządów celowniczych ale można się przyzwyczaić (lub kombinować z oryginalnymi). Miałem problemy z cylindrem, rozwiązane forumowym sposobem. W najbliższym czasie mam zamiar odpicować strzelbę, tzn wyposażyć w ładownicę na kolbę, latarkę itp. bajery-rowery :-P Fotki w temacie o M870. Btw. Tak naprawdę to jest to CA870 z tuningiem wizualnym na Remingtona 870 oraz mocniejszą sprężyną - bebechy są identyczne. Link to post Share on other sites
Gogin Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Wkleje to co mam w arsenale ;) Długa konwersja i kolimator RD30 G&P, uszczelniony tłok, metalowa wzmocniona prowadnica, silikonowa gumka od AEG, spring M130, lufa KM Head 509mm x 6,04 mm, Miałem mieć kolbę, ale zdecydowałem się na kolimator ;). O jego przydatności nie będę nawet pisał, jest po prostu zaje... Z tą lufą i gumką od AEG, celność miód i orzeszki gratis. FPS - ok 440-450, na kulkach 0,25 to co wyżej :język2: . Zasięg również super, ale taniej nam wyjdzie kupić to co ma Siup. Przydatność ?? Ja kocham strzelby i nie wyobrażam sobie biegania z czymś innym, po prostu mają to coś :-P . PZDR Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted January 27, 2008 Author Report Share Posted January 27, 2008 (edited) Dzięki za odpowiedź. O to mi chodziło. Oby tak dalej. POZDRO I coś od siebie: 3A-long od JT. Za 75zł na taiwanie i jak za tą cenę wykonanie bardzo dobre. Nic nie trzeszczy, skrzypi itp. Dobre spasowanie (poza suwadłem, jest trochę luźne ale nie sprawia problemów). Prosta konstrukcja. Kolba mimo, że z ABS to sądzę, że dość wytrzymała (zwarta budowa) i jak zabraknie kompozytu to można się nią posłużyć :killer: . Cały mechanizm spustowy z metalu, pracuje miękko. 300fps nie razi zasięgiem, ale ma niezłe skupienie i przyrządy celownicze (co czasem pomaga). Mam go krótko ale nie sprawia problemów. Dobry do CQB chociaż ciut duży (ale jest wersja short). Ok.38 kulek w magu (błąd na taiwanie). Edited January 27, 2008 by SterylizatorPL Link to post Share on other sites
Siup Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 (edited) Taaa, w Remingtonie mam tłok od tej strzelby, ale zanim poszła na części waliła całkiem nieźle jak na 75zł 8-) Aha, i magi od JT-3 prawie pasują do CA/M870 Edited January 27, 2008 by Siup Link to post Share on other sites
Kiwi Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 CA870+długa lufa+kolba od GP. Cały czas w trakcie tuningu-teraz zbieram na preclufę i gumkę HU ;) Co do przydatności to... strzelby w ASG są zupełnie nieprzydatne (prócz tych srzelających kilkoma kulkami naraz). Za cenę mojej 870tki miałbym całkiem niezłego AEGa, który byłby o wiele bardziej praktyczny. Kupiłem ją tylko dlatego, że uwielbiam strzelby, i jestem z tego wyboru całkowicie zadowolony :) Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Gogin Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 Jakże innymi słowami mógłbym wyrazić wypowiedź wyżej ? Tyle, że ja wydałem odrobinkę więcej, ale i tak jestem o wiele bardziej zadowolony :język: . PZDR Link to post Share on other sites
wrak Posted January 31, 2008 Report Share Posted January 31, 2008 Taaa, w Remingtonie mam tłok od tej strzelby, ale zanim poszła na części waliła całkiem nieźle jak na 75zł 8-) Aha, i magi od JT-3 prawie pasują do CA/M870 Hehe ja mam też jt3, sam podałem pomysł z zamianą części. ;-) Wali całkiem pozytywnie jak za 75zł. A na polu walki to jest przydatny, jak nic innego łatwe ładowanie , długa lufa mocny. Miód i orzechy. Pozdro. ;-) Link to post Share on other sites
Marcin_eM Posted March 13, 2008 Report Share Posted March 13, 2008 Ja mam shotguna Mossberga 590 K (lub jak kto woli Long 003 od AGM'a). Kupiłem go na taniemilitaria.pl, nie byłem jeszcze świadom wielu negatywnych opinii o tym sklepie, ale gun sprawuje się bardzo dobrze :) Ten shot za 79 PLN (u Krakmanów od niedawna za 59 PLN) jest świetną alternatywą dla osób z chudym portfelem, których nie stać na AEG'i miotające na 50 m. Moc ma sporą, ryzykujemy uszkodzeniem bebechów, niestety z plastiku, ale za to dorównujemy automatom na polu walki jeśli chodzi o celność i zasięg. Przydatność? Sprawa raczej indywidualna :) Link to post Share on other sites
kombat69 Posted April 26, 2008 Report Share Posted April 26, 2008 Moim zdaniem zdecydowanie przydatny! Jest sporo ludzi którzy z nich strzelają. Posiadam M47 longa i Mossberg 590 (AGM) . Strzelam z nich, a w miedzyczasie zbieram na jakiegoś Aega II klasy. bo na tyle mnie stać. I jak się dochrapię aega to raczej i tak nie odwieszę mossberga na ściane. Link to post Share on other sites
szev Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Mam Shotgun'a SPAS 12 - HFC jestem bardzo zadowolony. Owszem nie podoba mi się w nim magazynek chociaż mieści 45kulek. Używałem go jako broń główną ale wczoraj zamówiłem mp5 sd5 [JG]. Dlatego mój spas 12 albo pójdzie na sprzedaż jak będę potrzebował pieniędzy albo jako broń na plecy (dodatkowa - wsparcia) Myślę że shotgun jest przydatny - bardzo. Jak bateria padnie w AEG'u bądź kulek braknie w innych replikach to mamy shotguna na plecach z 45kulkami - dobra pompka ! Link to post Share on other sites
LogaN Posted July 27, 2008 Report Share Posted July 27, 2008 Może trochę odgrzewanie kotletów, ale: ;) 1. Miałem M47 i JT-3A. Oba się już rozpadły - M47 po 2 miesiącach, JT po pół roku. Co do JT - nie strzelałem z lepszego shotguna, i uważam, że nawet AGM się do niego nie umywa. W magu miał 39 kulek, do tego drugi mag w zestawie, zasięg około 30-40 metrów (krótszy niż M47), za to celność świetna po prostu - śmiało mogę powiedzieć, że zasięg skuteczny (10/10 trafień) w moim egzemplarzu to 15 metrów w puszkę po piwie, a w trafienie w sylwetkę człowieka z odległości 20-25 metrów nie sprawia najmniejszego problemu. Jedyna wada - brak regulacji hop upa, ale mi to jakoś szczególnie nie przeszkadzało. Jeśli chodzi o przydatność shotgunów to to jest kwestia względna. Mając aega nie można powiedzieć o przydatności shotguna, natomiast w przypadku awarii elektryka, to spring w formie pompki jest jedyną alternatywą :). Sam mam zamiar znowu zakupić JT, tym razem wersję short, tylko nigdzie jej już nie sprzedają, poza Masterbatorem na Allegro ;). Link to post Share on other sites
Vetius Posted July 28, 2008 Report Share Posted July 28, 2008 Witam, jestem posiadaczem M47 DE Long.Razem z nim mam 5 magazynków.Zasięg to hmm coś około 40m.Skutecznego nie znam.Celność, tu trzeba się trochę nauczyć celować, ale się da.Ja zrobiłem muszkę z zapałki, szczerbinki nie mam.Wiele osób narzeka na brak przyrządów celowniczych w strzelbach.Skoro mają, to być repliki, to chyba nie powinny posiadać przyrządów celowniczych.Prawdziwe shotguny są bronią uliczną i tam nie przykłada się wagi do celowania.Jeżeli walniesz w tłum, no to wiadomo, że parę osób dostanie, chyba nie muszę wyjaśniać dlaczego.Jeżeli chodzi o przydatność shotguna, to ja mam po prostu sentyment do strzelb i dobrze się czuje jak postrzelam sobie moją strzelbą.Posiadam również AEG'a (G36c JG).Czasem jak np nie mam baterii naładowanej, to idę z shotgunem na AEG'i i dobrze sobie radzę.Czasami po prostu nie mam chęci latać z AEG'iem i biorę M47 DE.Miałem jedną usterkę.Osiągi spadły tak, że strzelałem na 2 m lobem.Okazało się, że wystarczyło bardziej rozciągnąć, na wszystkie strony gumkę, która znajduje się na czubku tłoka.Zwiększyło to kompresje i znowu działa jak ta lala. Link to post Share on other sites
Vaser Posted July 28, 2008 Report Share Posted July 28, 2008 Ja mam shotguna mossberga 590 AGM i jestem w pełni zadowolony. Link to post Share on other sites
berylpl Posted August 1, 2008 Report Share Posted August 1, 2008 Miałem Shotguna z JT, długiego. Niestety HU działał w nim tyle co wcale i zasięg nie był duży, ale powtarzalność strzałów niesamowita, z 15 metrow naprawdę każdy strzał mieścił się w puszce po piwie. Niestety pluł tylko jedną kulką, a po shotgunie oczekiwałbym jednak chociaż 3 żeby w budynkach strzelać bez szczególnego celowania. Jednak ze wszystkich springów Shotguny są najpraktyczniejsze - można przeładowywać cały czas celująć o co trudno w przypadku 4taktu czy pistoletu Link to post Share on other sites
Cyrek Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Miałem przez pewien czas Benelli TM. Jeśli chodzi o skuteczność to ciężko ją porównywać z aeg'iem, choć po wprawieniu się w rapid-fire (trzymanie spustu i strzał po przez suwanie czółenkiem) dało się nią powalczyć. Link to post Share on other sites
arend Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 Double Eagle M56A czyli ta z kolbą jestem zadowolony stosuję głównie w cqb jako wsparcie dla kurtza strzał celowany do 20 metrów z 40 spora szansa że jedna z trzech trafi w sylwetkę zastosowanie dodatkowe bardzo klimatyczne pojedynki 8-) Link to post Share on other sites
Ogniomistrz Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Bylem nieszczesnym posiadaczem shotguna granatnika i co sie okazao rozwali mi sie po 8 strzalach. Myle ze shotguny s przydatne ale to zalezy od gustu. Ja osobicie uwielbiam sprezynwki i shoty takze , zawsze moga sie przydac. Link to post Share on other sites
EndriuX Posted January 31, 2009 Report Share Posted January 31, 2009 Zakupiłem Mossberga 590 M58A i jestem zadowolony. Dobra broń. Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 Mam Mossberga 500 z AGM LONG i powiem, że to fajne repliki, szitguny. Fajne do lasu, i na spring party. Z shotgunem jak ze snajpa trza nauczyć się celować. Mam Mossberga 500 z AGM LONG i powiem, że to fajne repliki, szitguny. Fajne do lasu, i na spring party. Z shotgunem jak ze snajpa trza nauczyć się celować. Link to post Share on other sites
pixxel Posted April 12, 2009 Report Share Posted April 12, 2009 Ja mam shotguna, muszę przyznać, że mocny i bardziej szybkostrzelny od innych springów, ale dobry tylko do walki z innymi shotgunami itd. Z elektrykami nie mam zbyt wielkich szans o czym się przekonałem :P. Link to post Share on other sites
human Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 (edited) Jakby wyciągał 400FPS, jakims cudem Mossberg M590 [DE] to bym wogule nie narzekał, poniewaz mam maga do niego na 72 BB :). Edited April 16, 2009 by human Link to post Share on other sites
Harki Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Ja mam shotguna, muszę przyznać, że mocny i bardziej szybkostrzelny od innych springów, ale dobry tylko do walki z innymi shotgunami itd. Z elektrykami nie mam zbyt wielkich szans o czym się przekonałem :P. Co do szybkostrzelności to nie pobijesz mojego Famasa , nie masz szans strzelac celnie i tak szybko jak z Famasa CB , więc tu się nie zgadzam. Link to post Share on other sites
pixxel Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Celnością mnie może pobijesz, ale szybkostrzelnością na pewno nie :D. Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 W shocie masz rapid-fire. Chociaż ja tego nie używam. Jak wsadzę M140 do longa AGM to to będzie dopiero zabawa. Generalnie zabawa z shotgunem ma sens w przypadku zachodzenia od flanki lub od tyłu. Tak to generalnie małe szanse z elektrykiem... Pozdrawiam serdecznie. Link to post Share on other sites
Recommended Posts