MrHK Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 Ej lol tobie się chyba nic nie podoba. FA-MAS to FAMAS a nie kolejna emka czy ak. FAMAS jest po prostu piękny :P Quote Link to post Share on other sites
jakub522 Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 (edited) Przepraszam za 2 post, wiemy dlaczego ^^ Czy da się odkręcić ten dwójnóg ? Powiedzmy ze interesuje mnie korzystanie z trąbki bez niego - ale w razie czego da się go jakoś dokręcić ? Czyli w skrócie- czy jest on zamontowany na stałe ? PS:Na COG'u jest ten F1, tyle ze wygląda jak SV ;D Edited May 2, 2009 by jakub522 Quote Link to post Share on other sites
MrHK Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 FA-MAS na cogu to gówno. A po co chcesz ściągać bipod? Quote Link to post Share on other sites
Patrick Bateman Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 (edited) Obudzę stary temat z letargu i dopiszę coś od siebie, gdyż kupiłem wspomniany karabinek Famas. Wybór padł na ten karabinek ponieważ jestem fanem właśnie tej broni i obecnie inny zakup mnie nie interesował. Po rozpakowaniu zacząłem od oględzin repliki, która moim zdaniem wykonana jest bardzo starannie. Jest sztywna, ciężka i dobrze komponuje się z tułowiem :) Jest dobrze pomalowana a jedyne skrzypienia dochodzą z obudowy komory baterii. Nóżki nie opadają oraz nie telepią się o obudowę co potwierdziło się podczas aktywnego strzelania. Przyrządy celownicze są dokładnie wykonane i posiadają kilka trybów pracy. Po wypakowaniu z pudełka fabryczna bateria miała 8,9 V co wystarczyło na wystrzelenie niecałych dwóch magazynków po 300 kulek każdy. Po 4,5 h ładowania (zgodnie z instrukcją na baterii) wystarczyła już na prawie 7 pełnych magazynków, które podczas testów wystrzeliłem w ciągu kilku godzin (w upalny dzień). Do strzelania kupiłem kulki AEG EXPERT 6mm 0.23g, które jak zapewnia CyberGun przechodzą selekcje i są precyzyjnie wykonane. Na wspomnianych kulkach nie doszło ani razu do zacięcia karabinka. Nie zdarzyło mi się także żeby jakaś poleciała w nieznanym kierunku pomimo nakierowania na cel. Regulując gumką jak również przyrządami celowniczymi udało mi się uzyskać powtarzalność trafień w miejsce celowania :) Strzelałem do tarcz przyczepionych na wysokości głowy do tekturowych pudeł oraz plastikowych doniczek i wiaderka mojego synka. Z 30 i 40 kroków na semi dziurawiłem plastik jak kartkę papieru. Na fullauto to była istna masakra z latającymi fragmentami plastiku w powietrzu. Jestem pod wrażeniem siły oraz skupienia w trybie fullauto. Jednocześnie uświadomiłem sobie jak niebezpieczna jest to zabawka (czytałem na forach, że 16 letnie dzieci strzelają do siebie bez masek czy gogli). Wystrzeliłem w ciągu jednej sesji prawie 2100 kulek. Zdarzyło mi się kilka zacięć kulek na wylocie z magazynka co sugeruje, że z tą częścią magazynka może być coś nie tak...może lekkie podpiłowanie pilniczkiem rozwiąże temat. Zauważyłem także, że sprężyna magazynka po wielokrotnym naciąganiu w swojej końcowej fazie przestała stawiać zdecydowany opór. Mimo to magazynek działa poprawnie. Reasumując jestem bardzo zadowolony z celności i siły ognia. Wykonanie repliki jest także na wysokim poziomie a obecna cena 390 pln to chyba prezent od Mikołaja :) Edited May 3, 2009 by Patrick Bateman Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 Magazynki też mogą szwankować przez złe kulki. Tyle z mej strony. Quote Link to post Share on other sites
jakub522 Posted May 10, 2009 Report Share Posted May 10, 2009 @gloomer było w temacie że stock'owy magazynek szwankuje ;) Wie ktoś może czy te magi po 40zł (Hi-Cap) to te same co w replice/tzn. tez coś tam się zacina ?/ Quote Link to post Share on other sites
48pl Posted May 29, 2009 Report Share Posted May 29, 2009 No i zakupiłem tego Famasa. Bardzo dobrze się prezentuje. Jego celność jest zadowalająca z tym, że kulki mają tendencję do skręcania w prawo (prawie ciągle). Ale ogólnie jestem zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
jakub522 Posted May 29, 2009 Report Share Posted May 29, 2009 Reguluj HU- ja miałem to samo ;) Po włożeniu lepszej batki niż ta stockowa- bardzo ładnie strzela ^^ tyle że GB w kolbie to samobójstwo dla moich gumowych uszu (mam dobry słuch ^^) Quote Link to post Share on other sites
48pl Posted May 29, 2009 Report Share Posted May 29, 2009 Uff to mnie uspokoiłeś i pocieszyłeś zarazem. :-) Dzięki za info. Quote Link to post Share on other sites
jakub522 Posted June 20, 2009 Report Share Posted June 20, 2009 Mój FaMasiek przeszedł dziś chrzest bojowy!!! Nie spodziewałem się tak świetnych osiągów i użytkowości w boju. Jeśli okaże się żywotny (jak na tą klasę żółtka) tak jak użytkowy i świetny w starciach las/budynek - to jest to replika 9.99999/10 :)) Quote Link to post Share on other sites
radoo Posted July 4, 2009 Report Share Posted July 4, 2009 Czemu nie 10 ? Quote Link to post Share on other sites
jakub522 Posted July 4, 2009 Report Share Posted July 4, 2009 Bo jestem minimalistą ;) Wadą jest mała trwałość- np. dwójnóg- troche bałem się o jego złamanie :PP może to z winy mojej nie zgrabności ;] Ale ogólnie super &^^ Quote Link to post Share on other sites
painball Posted July 10, 2009 Report Share Posted July 10, 2009 A takie pytanko... Ktoś już rozbierał tego Famasika? Jakieś porównanie z TM lub bebechami v2 i v3? Bo tak nikt nic nie wie odnośnie cylindra, tłoka, zębatek. Szkielet wiadomo, ale reszta? W Famas TM tłok(nie jestem na 100% pewien), 1 z zębatek, cylinder nie były standardowe. "Specjalista" z Military.pl twierdzi, że wszystko standardowo z v2, v3. Zbrojownia nic nie wie. Pozdrawiam, Pain Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 18, 2009 Report Share Posted July 18, 2009 Witam. Jakby ktoś miał problemy z rozbieraniem GB z FAMASA, to polecam to: http://www.airsoftforum.com/board/lofivers...hp/t128610.html Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik BTW: Jak tam wasze FAMASy? Quote Link to post Share on other sites
jakub522 Posted July 18, 2009 Report Share Posted July 18, 2009 Strzela jak czołg xD Tyle że trochę szybciej i słabiej :P Na razie żadnych problemów :0 Quote Link to post Share on other sites
MrHK Posted July 18, 2009 Report Share Posted July 18, 2009 Przebiegi? Quote Link to post Share on other sites
pichh Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 (edited) Słuchajcie ludziska czy ktos própował tam wcisnac precyzyjna lufe i zminic HU na inna gume <ja mam systeme > ale nie moge tego tam powciskac . Zastanawialem sie nad roziazaniem silowym takim jak młot 5 kilowy PS . Tu sie nie ma co pytac o przebieg to jest sprzet nie do zajechania 30.000 nawet zadnego zgrzytania co jedyne sie stało to mag troszke pordzewial nic wiecej u mnie :-P Polecam wszystkim ta givere dobra do lasu jak i do budynków Edited July 26, 2009 by pichh Quote Link to post Share on other sites
jakub522 Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 5k(tysięcy) kulek xD działa ładnie- batka słaba ale działa. Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 Co tam siedzi za silnik? Quote Link to post Share on other sites
Marek Posted July 27, 2009 Report Share Posted July 27, 2009 (edited) Z tego co na początku tematu OLO pisał to jest standardowy krótki (FAMAS TM miał EG 560) Edited July 27, 2009 by Marek Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 Przepraszam w takim razie, moje niedopatrzenie. Zwracam honor ;) Quote Link to post Share on other sites
Patrick Bateman Posted August 9, 2009 Report Share Posted August 9, 2009 (edited) Przebieg 6100 kulek zrobiony w 3 miesiące i zero problemów. Na problemy z magazynkiem proponuję zmienić kulki. Najbardziej cieszy mnie jednak powtarzalność trafień i niewiarygodna celność. Z 40 metrów w opakowanie po płycie CD trafiam bez pudła..no chyba, że ręka drgnie. Przed strzelaniem zawsze wolno rozładowuję a następnie łąduję baterię (4.5 h). Po naładowaniu jest zazwyczaj 10.2 V a następnie spada i trzyma 9.6 V (naklejka na baterii informuje, że to batka 8,4 V) co wystarcza obecnie z zapasem na 8 magazynków po 300 kulek. Może się komuś przyda poniższy link: http://veronikaforce.free.fr/Technique/Famas_GB1_dem.php Edited August 9, 2009 by Patrick Bateman Quote Link to post Share on other sites
_simon_ Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 (edited) @ms15pl voila link ze zdjęciem tej szyny: http://www.pyramydair.com/images/acc/Famas-403001.jpg Dostałem je od wujka Googla 8) A pozostając w temacie dodam tylko, że w moim teamie mamy mniej więcej od roku 3 FAMASy z CG i sprawują się genialnie. Edited October 27, 2009 by _simon_ Quote Link to post Share on other sites
jakub522 Posted January 31, 2010 Report Share Posted January 31, 2010 Może ktoś ma i potrafi odpowiedzieć na moje pogmatwane pytanie :poddanie: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info...roducts_id=1216 Znalazłem tę szynę montażową, jednak kiedy przyjrzałem się replice Famas'a zostałem zdezorientowany w sytuacji, gdyż na zdjęciu szyny widać "to coś do przykręcenia jej do repliki" na dole, a ja na chwycie mam otwór o tej średnicy na boku górnego chwytu xd Może mi ktoś wytłumaczyć czy żeby przykręcić tę szynę do Famas'a, musze go rozwiercać ? Bo dziwne jest to że akcesoria przeznaczone do repliki wymagają ingerencji narzędzi i dłoni właściciela xd Quote Link to post Share on other sites
CIUPAK1 Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 Musisz rozwiercać na dole,dziurka z boku absolutnie nie jest to żadnego montażu. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts